ÇEVRE - 09 Mayıs 2024 Perşembe 10:35

Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi tamamlanıyor

A
A
A
Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi tamamlanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Mezopotamya Bulvarı’nda 100 bin metrekare alan üzerinde oluşturduğu yeşil kuşak projesinin yüzde 95’ini tamamladı.


Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, Kayapınar ilçe sınırlarında yer alan Mezopotamya Bulvarı ile Diclekent Bulvarı’nın kesiştiği ve Elazığ Caddesi’ne kadar devam eden yaklaşık 100 dekar üzerindeki yeşil alanı kısa süre içinde tamamlayıp halkın kullanımına açacak.


Ekipler, altyapı çalışmalarında 100 dekarlık alandan 300 kamyon hafriyat çıkardı. Yeşil hattın peyzaj uygulamasına ve bitki ekimine uygun hale getirilmesi için alana 4 bin 250 kamyon toprak serip tesviyesini gerçekleştirdi. Alana dikilen bitkilerin sağlıklı şekilde gelişmeleri için su depoları da inşa edildi.


Mezopotamya Bulvarı’nda, yabani otların ve inşaat atıklarının bulunduğu, boş kullanılmayan 100 dekar alanı değerlendiren Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeşil hatta farklı türde bin 800 ağaç ve 6 bin çalı dikerek hattın estetik bir görünüme kavuşmasını sağladı. Yeşil hattın faaliyete girmesinin ardından peyzaj planına göre binlerce yazlık-kışlık mevsimlik çiçek de toprakla buluşturulacak.


7’den 70’e her kesime hitap edecek olan Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi’nde, farklı yerlere 10 çocuk oyun parkı, 6 fitness aleti, 112 oturma birimi, 52 çatılı masa ve 4 masa tenisi yerleştirildi. Projede yer alan dekoratif aydınlatma sistemlerinin kurulumu ve yürüyüş yollarının imalatı da tamamlandı.


Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak’ta, alt ve üst yapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, yeni oluşturulan hattın tamamlanması için son rötuşlarına devam ediyor.


Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, daha yeşil ve estetik bir Diyarbakır için projeler üreterek hayata geçirmeye devam edecek.



Mezopotamya Bulvarı Yeşil Kuşak Projesi tamamlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Açıldığında protokol camisi olacaktı, 7 yılda tamamlanamadı İzmir Konak’ta bulunan ve yapımına 2017’de başlanılan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin inşaatı aradan geçen 7 yılda tamamlanamadı. Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan ibadethanenin inşaatı uzun süredir yerinde sayarken, bölge esnafı yetkililerin duruma el atarak bir an önce caminin tamamlanmasına destek olmalarını istedi. İzmir’in Konak ilçesi Mersinli bölgesinde 14 bin metrekarelik alanda yer alan Nevvar Salih İşgören Ulu Cami’nin yapımına, Nevvar Salih İşgören Vakfı tarafından 2017 yılında başlandı. 43 metre kubbe genişliğinin yanı sıra 92 metre uzunluğunda 4 minareye sahip, Osmanlı ve modern mimari izlerini taşıyan caminin 2022’de ibadete açılması hedefleniyordu. Ancak Ege Bölgesi’nin en büyük protokol camisi olması planlanan 15 bin kişi kapasiteli camide uzun süre önce inşaat çalışmaları durdu. Yapılan onca masrafın ve milli servetin ziyan olduğunu belirten bölge esnafı, yetkililerin duruma el atarak caminin tamamlanmasına destek olmaları gerektiğini söyledi. “Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz” Kaba inşaatı 2019 yılında tamamlanan camiyle ilgili görüşlerini dile getiren bölge esnaflarından 37 yaşındaki Zeynel Akçam, “Buranın 2017 yılında temeli atıldığında bölge esnafı olarak çok sevinmiştik. Neden çok sevindik; dibimizde bir cami olsun istedik. Burada bize en yakın cami 500 metre ileride. Biz çok uğraştık burası yapılsın 5 vakit namazımızı kılalım orada ama bir türlü nedense tamamlanamadı bu cami. Nevvar Salih İşgören Vakfı’nın projeyi bitirmiş olduğunu öğrendik sonradan. Esnaflar olarak Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce bu camiyi bitirmesini istiyoruz. Müslüman bir ülkede yaşayan vatandaşlar olarak bu camiyi böyle görünce vicdan azabı çekiyoruz. 2020 yılında Diyanet’e ‘bu cami neden tamamlanmıyor’ içerikli dilekçe yazdım, cevap gelmedi. Bölge esnafı olarak bu caminin bir an önce tamamlanmasını istiyorum” dedi. Caminin aynı zamanda bir yaşam alanı olarak tasarlanması, içerisinde sosyal donatı alanları, konferans salonları, kütüphaneler, etüt merkezleri gibi birçok bölümün olması planlanıyordu. 2017 yılında yapımına başlanılan ve 2022 yılında ibadete açılması planlanan Ulu Cami üzerinden geçen 7 yılda tamamlamadı.