EKONOMİ - 18 Ekim 2024 Cuma 15:04

DTSO’da “Zengin Deneyim ve Kültür Birikiminin İş Dünyası ile Paylaşımı” semineri gerçekleştirildi

A
A
A
DTSO’da “Zengin Deneyim ve Kültür Birikiminin İş Dünyası ile Paylaşımı” semineri gerçekleştirildi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Koç-Yönder iş birliği ile “Zengin Deneyim ve Kültür Birikiminin İş Dünyası ile Paylaşımı” konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.


Seminerin açılış konuşmasını yapan DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, önemli bir sunum olduğu için bütün birimlerin bilgilendirilmesi konusunda hassasiyet gösterdiklerini belirterek, ”Bugün düzenleyeceğimiz seminerde bizlere zaman ayıran Koç- Yönder Başkanı Davut Ökütçü ve dernek yönetimine teşekkür ediyorum. Ülkenin büyük bir bölümünün istihdamdan tutun da kalkınmasına kadar büyük emekleri olan bir kesimi temsil ediyoruz. Bunun daha sağlıklı gidebilmesi için sağlıklı işleyişle şirketlerin büyüme trendleri gelişen yeni dünya düzeninde büyük önem kazanmaktadır. Bugün aramızda bu işlerin duayenleri yer almaktadır. Bugün onları dinlemek bizim için bir fırsattır. Bu daha sonraki süreçte birlikte çalışabileceğimiz, ortak iş birliği sürdürebileceğiniz anlamına da gelmektedir. O yüzden bugün bizlere zaman ayırdıkları teşekkür ediyorum” dedi.



“NEET’lerin oranında Diyarbakır, Türkiye ortalamasının iki katıdır”


DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Bugün ülkemizin gelişmesinde, sanayileşmesinde ve kuşaktan kuşağa intikalindeki en önemli modellerinden biri olan Koç Yönder’in değerli yöneticileri aramızda. Koç-Yönder, Koç’ta uzun süre üst düzey yöneticilik yapmış yöneticilerin oluşturduğu bir dernektir. Bu kuruluşa destek veren Koç yönetimine teşekkür ediyorum. Ülkemizde ve bölgemizde iki nesil veya üç nesil devam eden işletmeler görebiliyoruz ama bölgemizde maalesef bu konu en önemli kangrenlerimizden bir tanesidir. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençler oranında Diyarbakır, Türkiye ortalamasının iki katıdır. Bu oran yoksul ailelerin çocuklarının oranıdır. Türkiye’de orta gelir üstü ailelerdeki NEET’lerde ise Diyarbakır birinci sıradadır. Bu anlamda doğrusu sizlerin bu konudaki deneyimlerinizi aktarmanız bizler için en önemli çalışmalardan bir tanesidir. Bu bilgilendirme semineri bizler için çok önemli bir başlangıçtır. Kentimizin sanayicisinin ve işletmelerinin, sanayi gelişimi ve kuşağın devam etmesi konusunda bilgilenmek bölgemizin önemli sorunlardan bir tanesidir. Bizlere bu konuda destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


DTSO Konferans Salonundaki etkinliğe DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, İş Kadınları Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Ekingen, DTSO meclis üyeleri, Koç -Yönder Başkanı Adnan Ökütçü ve dernek yönetimi katıldı.



DTSO’da “Zengin Deneyim ve Kültür Birikiminin İş Dünyası ile Paylaşımı” semineri gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın İl Koordinasyon Kurulu 4’üncü Dönem Toplantısı gerçekleştirildi Aydın Valisi Yakup Canbolat başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu 4’üncü Dönem Toplantısı gerçekleştirildi. Aydın İl Koordinasyon Kurulu’nun 4’üncü Dönem Toplantısı, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Aydın’da 2024 yılının Ocak-Eylül aylarını kapsayan dönemindeki yatırımların görüşüldü. Toplantıda konuşan Aydın Valisi Yakup Canbolat, "Aydın’da yatırımcı kuruluşlar bazında 2024 yılında uygulanan 366 projeden 75’i tamamlandı. Geriye kalan 291 projenin, 194’ü devam ederken, 8’i ihale aşamasında, 89’una ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamamıştır. Bu yatırımların toplam proje tutarı 49 milyar 377 milyon 699 bin lira, önceki yıllar harcaması 12 milyar 337 milyon 412 bin lira, 2024 yılı ödeneği 12 milyar 245 milyon 229 bin liradır. 2024 yılı harcaması ise 8 milyar 379 milyon 94 bin liradır. Yatırımlarımızda dönem itibarıyla yüzde 41,96 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır” diye konuştu. 2024 yılı ödeneğinin dağılımına göre ilk 3’te yer alan kuruluşlardan bahseden Vali Canbolat, diğer kamu hizmetleri ve sosyal hizmetlerin 4 milyar 177 milyon 942 bin lira ile ilk sırada, sağlık hizmetlerinin 2 milyar 51 milyon 611 bin lira ile ikinci sırada, ulaştırma ve haberleşmenin bir milyar 847 milyon 974 bin lirayla üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Vali Canbolat, kurumlar bazında ise DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nün 6 milyar 177 milyon 754 bin lirayla birinci sırada, Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün 5 milyar 422 milyon 329 bin lirayla ikinci sırada, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün ise 2 milyar 923 milyon 655 bin lirayla üçüncü sırada yer aldığını kaydetti. Belediyeler bazında 76 projeden 41’inin tamamlandığını aktaran Vali Canbolat, “Belediyeler bazında Aydın’da 2024 yılında uygulanan 76 projeden 41’i tamamlandı. Geriye kalan 35 projenin, 22’si devam ederken, 3’ü ihale aşamasında, 10’una ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamadı. Bu yatırımların toplam proje tutarı ise 3 milyar 282 milyon 11 bin lira olurken, önceki yıllar harcaması 946 milyon 628 bin lira, 2024 yılı ödeneği bir milyar 883 milyon 878 bin liradır. 2024 yılı harcaması ise bir milyar 650 milyon 780 bin liradır. Yatırımlarımızda dönem itibarıyla yüzde 79,14 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır” görüşlerini dile getirdi. Aydın Valisi Yakup Canbolat, uygulanan projelerin genel toplamında toplam proje tutarının 52 milyar 659 milyon 710 bin lira, önceki yıllar harcamasının 13 milyar 284 milyon 40 bin lira, 2024 yılı ödeneğinin 14 milyar 129 milyon 108 bin lira olduğunu belirterek, “2024 yılı harcaması ise 10 milyar 29 milyon 874 bin lira, toplam harcama tutarı 23 milyar 313 milyon 914 bin liradır. İlimizde 2024 yılında uygulanan 442 projeden 116’sı tamamlanmıştır. Geriye kalan 326 projenin 216’sı devam etmekte, 11’i ihale aşamasında, 99’una ise çeşitli nedenlerden dolayı başlanamamıştır” diye konuştu.
Malatya Malatya’da rezerv alanlarındaki çalışmalara hız verildi AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan bazı rezerv alanlarındaki tahliye edilmemiş yapıların kamulaştırılarak çalışmalara hız verildiğini söyledi. AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, kent merkezinde devam eden inşa ve imar çalışmalarını yerinde inceledi. “Kamulaştırma kararı alınan yapılar kamulaştırıldı” Saray Mahallesi, Kışla ile Fuzuli Caddelerindeki rezerv alanlarında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi alan Milletvekili Babacan, “ Bölgede bir süredir tahliye edilememiş yapılar vardı ve bakanlığımız ile bunlara ilişkin görüşmeleri yapmıştık. Buna göre birkaç binanın kamulaştırılması kararını verdik ve onlar bugün itibariyle kamulaştırıldı. Bunların yıkımı en kısa sürede gerçekleşecek. Diğer iki bina da önümüzdeki hafta itibariyle yıkılacak. Böylelikle alan tamamen boşalmış olacak ve inşaat bundan sonra hızlı bir şekilde akacak. Yaklaşık 6 bin fore kazığın kullanılacağı, bin 58 metre diyafram duvar ile inşa edilecek alanda konut ve ticarethanelerin altı 2 kat, bin 415 araç kapasiteli otopark olarak dizayn edildi. Şu an ihale aşamasında olan Saray Mahallesi’nin diğer etabının da aynı şekilde dizayn edildiğini söyleyelim. Yani konut ve ticarethane ve altı otopark olacak şekilde dizayn ediliyor” ifadelerini kullandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla kent merkezinde otopark sorununda ortadan kalkacağını kaydeden Babacan, mimari ve estetik açıdan da güzel bir yapının ortaya çıkması için gayret gösterdiklerini söyledi.
Ankara AK Parti Grup Başkanı Güler: AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, casusluk kapsamında suç işlemeye yönelik, “Etki ajanlığı farklı kavramlarla alakası yoktur. Türkiye’de başka bir istihbarat örgütünün lehine, talimatına, çıkarına uygun olarak gerek bizim ülke vatandaşlarımız gerek başka ülke vatandaşlarına suç işleyenlere bu eylemin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na eklenecek bir fıkra öngörüyoruz” dedi. Güler, AK Parti Grup Yönetim Salonu’nda AK Parti Grup başkanvekilleri Leyla Şahin Usta, Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ve AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser ile birlikte açıklama yaptı. Noterlik Kanun teklifinin 23 madde olduğunu aktararak, teklifin 12 kanunda değişiklik yapılmak istendiğini ifade eden Güler, teklifin Genel Kurul gündeminde bulunan 9. yargı paketinin parçası olduğunu belirterek, “Önümüzdeki haftalarda kanun teklimizde görüşmelerinin tamamlanarak yasalaşmasının tamamlayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından önümüzdeki günlerde de yeni bir yargı reformu strateji belgesi açıklanacağını ve birçok hususun burada ifade edileceğini belirtmek isterim” ifadelerini kullandı. "Noter giderlerinin kredi kartı gibi ödeme araçları ile tahsil edilmesi hedeflenmektedir" Abdullah Güler, teklif ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Teklifle noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışmasına ilişkin usul ve esaslarının yönetmelikle belirlenebilmesi ve bu konuda esnek çalışmayı öngören teklifimiz yer almaktadır. Noterlik ücret tarifesinin mart ayı yerine ocak ayı başında yeniden değerlemesi yapılması bir mali takvimle uyumlu hale getirilmesi amaçlanmıştır. Noterlikte yapılacak işlemler için alınacak vergi, resim, harç, değerli kağıt bedelleri ve diğer işlem giderlerinin kredi kartı gibi ödeme araçları ile tahsil edilmesi hedeflenmektedir. Noterlerin tahsil ettikleri vergi, resim, harç, değerli kağıt bedellerine diğer beyannamelerdeki tekliflerin beyanname verilen sürelerinin her ayın ilk beş gününde verilmesi ve bu süre içinde Maliye’ye ödemeleri düzenleme yapmaları önerilmektedir. El yazısı ile hazırlanan noterlik işlemlerinin güvenli elektronik imza ile bilişim sistemine kaydedilmesi ve kullanabilmesine imkan sağlanabilmektedir.” Güler, boşanma davalarına ilişkin olarak, “Boşanma davasının reddine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren üç yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda eşlerden bir tanesinin istemi üzerine boşanmaya karar verileceğine ilişkin süreyi bir yıla indiriyoruz. Suçun niteliğinin değişmesi durumunda ek savunma hakkına ilişkin bildirimlerin bizzat yapılmasını öngörüyoruz. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro ve pozisyonlarında görev yapanların avukatlık stajı yapabilmelerine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği iptal kararında bu gerekçeler ışığında yeni bir düzenlemeye yer veriyoruz. Casusluk eylemleri kapsamında ülkemizdeki vatandaşlarımıza gerek yabancı vatandaşlara yönelik istihbarat elemanları tarafından farklı suçların işlendiğini görüyoruz. Adam öldürtme, gasp, tehdit, şantaj gibi birçok suçun farklı ülkelere ait istihbarat birimlerine hizmet edenler tarafından işlendiğini görüyoruz. Bu suçların soruşturma konusu yapılması ve ayrı bir ceza verilmesi hususuna yer veriyoruz” şeklinde konuştu. Güler, Hamas büro şefinin hayatını kaybetmesine değinerek, Sinvar’a rahmet diledi. Güler, casusluk ile ilgili konuya da açıklık getirerek, “Hukuku, güvenliği vatandaşlarımız ve yabancı ülke vatandaşlarının güvenliğini en üst seviyeye çıkartmış oluyoruz. Etki ajanlığı farklı kavramlarla alakası yoktur. Türkiye’de başka bir istihbarat örgütünün lehine, talimatına, çıkarına uygun olarak gerek bizim ülke vatandaşlarımız gerek başka ülke vatandaşlarına suç işleyenlere bu eylemin yanı sıra Türk Ceza Kanunu’na eklenecek bir fıkra öngörüyoruz” dedi.
İstanbul Sokullu Mehmet Paşa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi hizmete açıldı Eyüpsultan Camii’nin yanında bulunan Sokullu Mehmet Paşa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi’nin açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Nice talebeler burada yetişti, nice alimler ders verdi. O alimlerin torunları olarak bu medrese odalarında nice faaliyetleri gerçekleştireceğiz” dedi. Mimar Sinan’ın Eyüpsultan Camii’nin yanında inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Medresesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığına devredildi. Restorasyona başlanan Sokullu Mehmet Paşa Medresesi’ndeki çalışmalar tamamlandı. Tarihi yapı, Sokullu Mehmet Paşa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi adını aldı. Ebru, hat, tezhip gibi geleneksel sanatların yapılacağı medrese, düzenlenen törenin ardından hizmete açıldı. Açılışa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Eyüpsultan Kaymakamı Dr. Arslan Yurt, Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen ile davetliler katıldı. “Tarihimize sahip çıkmış olmaktan dolayı mutluyuz, bahtiyarız” Açılış programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Sokullu Mehmet Paşa eserleri ile yaşıyor, Mimar Sinan eserleri ile yaşıyor hem de yüzlerce eseri ile yaşıyor. Onun eserlerinin değerini, kıymetini bilmemiz gerekiyor. Burada Sokullu Mehmet Paşa’nın adına Mimar Sinan’ın yapmış olduğu bu güzel medresenin Diyanet İşleri Başkanlığımıza, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından tahsis edilmesinden sonra ihya edilmiş olması bizim için mutlulukların en büyüğüdür. Tarihimize sahip çıkmış olmaktan dolayı mutluyuz, bahtiyarız. Bu medreseyi gençlerimizin, çocuklarımızın, sanatkarlarımızın, vatandaşımızın hizmetine sunmuş olmaktan dolayı mutluyuz. Biz insanımıza hizmet etmek için varız. Geçmişte burada nice alimlerimiz nice talebeler yetiştirdi” ifadelerini kullandı. “Camilerin süsü, en büyük beslendiği yerlerde medreselerdir” Sokullu Mehmet Paşa Medresesi’nin tarihsel önemine vurgu yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Biz biliyoruz ki şehirlerin süsü camilerdir. Camilerin süsü, en büyük beslendiği yerlerde medreselerdir. Bir örneği de Mescid-i Nebevi’dir. İşte Eyüp Sultan Camii’miz burada onun suffesi de hemen yanındadır. Nice talebeler yetişti, nice alimler burada ders verdi. O alimlerin torunları olarak bu medrese odalarında nice faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Onlara layık torunlar olarak bunu yapacağız. Burada sanat faaliyetleri yürütülecek. Sanat, medeniyetimizin en önemli unsurlarından biridir. İşte burada bizim medeniyetimizle ilgili sanatlar yapılacak, dersler yapılacak. Biraz önce Eyüpsultan Müftümüz ifade etti. Bin 500 kadar insanımız ve öğrencimiz buradaki etkinliklerden yararlandı” şeklinde konuştu.
Ankara ASO Başkanı Ardıç: "Kadınların iş gücüne katılımını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir" Ankara Sanayi Odası Seyit Ardıç, "Kadınların iş gücüne katılımını, girişimci kadınlarımızın sayısını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir" dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüren TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu ‘Yeni Çalışma Yılı Açılış Toplantısı’nı ASO ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantı çerçevesine sektördeki küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi ve güncel ekonomik beklentiler ele alındı. "Türkiye’deki çalışma yaşına gelmiş 33,3 milyon kadının sadece yüze 36,6’sı çalışıyor" Toplantıda bir açılış konuşması gerçekleştiren ASO Başkanı Ardıç ise kadınların iş dünyasına katılmasının, girişimci olmaya teşvik edilmesinin, yol gösterilmesinin çok kıymetli olduğunu belirtti. Türkiye’deki çalışan kadın nüfusunun azlığına değinen Ardıç, "Ülkemizde çalışma yaşında 33,3 milyon kadın var ve maalesef bunların sadece yüzde 36,6’sı çalışıyor ya da iş arıyor. OECD ülkelerinin birçoğunda ise bu oran yüzde 65-70 seviyesinde. Ülkemizde çalışma yaşındaki kadın nüfusumuzun ne yazık ki yaklaşık üçte ikisi gelir elde edecek bir faaliyette bulunmuyor" açıklamasında bulundu. "Kadına yönelik şiddetin azalmasında, kadınların çalışma hayatı içinde daha fazla yer almasının katkısı olacak" Kadının ekonomik bağımlılığının fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalma riskini de artırdığını sözlerine ekleyen Ardıç, "Kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri ne yazık ki ülkemizin kanayan en büyük yaralarından. Neredeyse her gün yeni bir kadın cinayeti haberiyle sarsılıyoruz. Kadına yönelik şiddetin azalmasında, kadınlarımızın çalışma hayatı içinde daha fazla yer almasının büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Ekonomik özgürlüğünü kazanmış, toplumda daha güçlü yer edinebilmiş kadınlarımızın oranı arttıkça, şiddete uğrama riski de azalacaktır" şeklinde konuştu. "Kadınların iş gücüne katılımını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir" Cinsiyet eşitliği konusunda küresel çabaların aralıksız olarak sürdüğünü kaydeden Ardıç, "Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre, mevcut ilerleme hızıyla tam cinsiyet eşitliğine ulaşmak 134 yıl alabilir. Avrupa, yüzde 75 oranıyla cinsiyet eşitsizliğini en çok kapatan bölge oldu. İzlanda yüzde 93.5 ile birinci sırada yer alırken, ülkemiz ise ne yazık ki listenin sonlarında bulunuyor. Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksinde 146 ülke arasında 127’nci sıradayız. Son 1 yılda 5 sıra atlayan Suudi Arabistan 126. sıraya yükselerek bizi geçti. Bu veriler ortaya koyuyor ki, ülkemizde cinsiyet eşitliğini sağlamak için gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Kadınların iş gücüne katılımını, girişimci kadınlarımızın sayısını artırmadan kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir" diye konuştu. "Toplam işveren ve kendi hesabına çalışan 5,4 milyon kişinin sadece 924 bini kadın girişimci" Toplumda kadının güçlenmesi ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılmasının, iktisadi büyüme ve sürdürülebilir kalkınma sürecinde kilit bir bileşen olduğunu sözlerine ekleyen Ardıç, girişimci kadınların sadece iş kurmakla kalmayıp kadın istihdamını da artırdığını ve yenilikçilik kapsamında sosyal, çevresel ve ekonomik sorunların çözümüne katkı sağladığını aktardı. Ardıç, "TÜİK verilerine göre 2023 yılında kadın iş gücümüzün yüzde 9,2’si kendi hesabına çalışmakta iken sadece yüzde 1,7’si işveren durumundadır. Toplam işveren ve kendi hesabına çalışan 5,4 milyon kişinin sadece 924 bini kadın girişimcidir. Sosyo-kültürel konular, finansal kaynaklara ve eğitime erişimde yaşanan problemler; ne yazık ki kadınlarımızın iş hayatına katılımlarının önündeki engeller olarak karşımızda duruyor. Bu engellerin kaldırılmasında tüm kurum ve kuruluşların eşgüdüm içinde kararlılıkla hareket etmesi gerekiyor. TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz da bu ekosistemin en önemli paydaşları arasında yer alıyor" ifadelerine yer verdi.