ÇEVRE - 29 Ağustos 2024 Perşembe 17:27

Diyarbakır’da gece yarısı deprem tatbikatı

A
A
A
Diyarbakır’da gece yarısı deprem tatbikatı

Senaryo gereği Bingöl’ün Karlıova ilçesinde saat 00.17’de meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem, Diyarbakır, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Elazığ ve Muş’ta hasara yol açtı. Diyarbakır Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından Valilik ve kaymakamlıkların koordinesinde İl ve İlçe Afet Yönetim Merkezleri kuruldu.


Tatbikatta Diyarbakır’da depremden etkilenen Dicle, Hani ve Lice ilçelerinde toplam 5 binanın tamamen çöktüğü bilgisi koordinasyon merkezine ulaştı.


Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında Diyarbakır İl AFAD Müdürlüğünde oluşturulan Afet Yönetim Merkezinde yerel düzey afet grup yöneticileri ve üyeleri bir araya geldi.


Afet Koordinasyon merkezine başkanlık eden Vali Zorluoğlu şöyle konuştu: "Kurul üyelerimiz belirlenen süre içerisinde merkezimize geldiler, kendilerine teşekkür ediyoruz. Şimdi kaymakamlarımız vasıtasıyla Dicle, Hani ve Lice ilçelerimizde ilçe afet yönetim merkezleri kuruldu. Bir taraftan da depremin akabinde Diyarbakır Merkez’den ilçelerimize personel ve araç görevlendirilmesi yapıldı. Bu kapsamda Dicle ilçesine 53 personel ve 9 araç, Hani ilçesinde 91 personel ve 17 araç ile Lice ilçesine 32 personel 7 araç görevlendirildi.


Bu arada yine tabii TAMP çerçevesinde başka illerden deprem bölgesine gelecek olan ekipler belliydi. Bu çerçevede az önce Şırnak, Mersin ve Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinden personel görevlendirilmesi yapıldı. Makul bir süre içerisinde inşallah bizim ilçelerimizde olacaklar."


Tatbikat 24 saat sürecek ve tatbikatın içerisinde arama kurtarmanın dışında diğer hizmet grupları da aktif şekilde yer alacak.


İkinci aşamasının bugün devam ettiği deprem tatbikatında mevcut durum değerlendirmesi yapılarak AFAD Başkanlığı ile çevrimiçi bağlantı gerçekleştirildi.


Toplantıya Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Vali Yardımcısı Fatih Ayaz, İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım ile Afet grubu üst düzey temsilcileri katıldı.



Diyarbakır’da gece yarısı deprem tatbikatı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Çankırı’da Ekim ayında ihracat 37 milyon 55 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Çankırı’da Ekim ayında ihracat 37 milyon 55 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. paylaşılan verilere göre, Ekim ayında Çankırı’da yapılan ihracat 37 milyon 55 bin dolar oldu. Ekim ayında Çankırı’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 27 milyon 944 bin dolar ile“iç ve dış lastik imalatı” ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 5 milyon 452 bin dolar ile “makarna, şehriye, kuskus ve benzeri unlu mamullerin imalatı” ve 945 bin dolar ile “öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri imalatı" ürün grubu takip etti. Ekim ayında Çankırı’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 53 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Ekim ayında Çankırı’dan 80 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 12 milyon 263 bin dolar ile Almanya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 5 milyon 499 dolar ile Birleşik Krallık olurken üçüncü sırada 3 milyon 196 bin dolar ile Fransa bulundu. Çankırı’nın 2024 yılı Ekim ayındaki ithalatı ise 16 milyon 648 bin dolar oldu. Ekim ayında İhracatın ithalatı karşılama oranı Çankırı’da yüzde 222,6 oldu. İthalat, 53 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada 4 milyon 279 bin dolar ile “diğer çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi” ürün grubu, 3 milyon 618 bin dolar “birincil formda plastik ve sentetik kauçuk imalatı” ve 3 milyon 405 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu yer aldı. Ekim ayında 30 farklı ülkeden Çankırı’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 1 milyon 866 bin dolar ile İtalya yer aldı. İkinci sırada 1 milyon 728 bin dolar ile Japonya, üçüncü sırada 1 milyon 705 bin dolar ile Tayland takip etti.
Kastamonu Kastamonu’da Ekim ayında ihracat 26 milyon 934 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Kastamonu’da Ekim ayında ihracat 26 milyon 934 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. paylaşılan verilere göre, Ekim ayında Kastamonu’da ’yapılan ihracat 26 milyon 934 bin dolar oldu. Ekim ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 17 milyon 36 bin dolar ile “diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu bulundu. Bu ürün grubunu 2 milyon 786 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu ve 2 milyon 415 bin dolar ile “demir cevheri madenciliği” ürün grubu takip etti. Ekim ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 57 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Ekim ayında Kastamonu’dan 52 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 16 milyon 48 bin dolar ile Çin yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 2 milyon 415 dolar ile Vietnam olurken üçüncü sırada 2 milyon 166 bin dolar ile Fas bulundu. Kastamonu’nun 2024 yılı Ekim ayındaki ithalatı ise 8 milyon 2 bin dolar oldu. Ekim ayında İhracatın ithalatı karşılama oranı Kastamonu’da yüzde 336,6 oldu. İthalat, 64 farklı ürün grubunda gerçekleşti. İthalatta ilk üç sırada 4 milyon 592 bin dolar ile “Maden,taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı” ürün grubu, 950 bin dolar “dokuma” ürün grubu ve 446 bin dolar ile “kürk hariç,giyim eşyası imalatı” ürün grubu yer aldı. Ekim ayında 32 farklı ülkeden Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 3 milyon 832 bin dolar ile İsveç yer aldı. İkinci sırada 844 bin dolar ile İtalya, üçüncü sırada 713 bin dolar ile Hindiatan takip etti.
Ankara Çayırhan Termik Santrali işçilerinden Ankara’ya yürüyüş Ankara’nın Nallıhan ilçesinde Çayırhan Termik Santrali’nde özelleştirme karşıtı eyleme devam eden enerji ve maden işçileri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yürüyüş başlatma kararı aldı. Çayırhan Termik Santrali’nde özelleştirmeye karşı eylem yapan maden işçileri, 9’uncu günde Ankara’ya yürüyüş başlattı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası (MADEN-İŞ) Genel Başkanı Nurettin Akçul, özelleştirmenin iptal edilmemesi üzerine Maliye ve Hazine Bakanlığı’na kadar yürüyeceklerini dile getirdi. Akçul, yürüyüş öncesi yaptığı konuşmada Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesi ve varlık satışı kararı alınmasına karşı 9 gündür mücadele verdiklerini belirterek, “20 Kasım Çarşamba gününden bu yana yer altında bulunan 500 madencimiz kararlı bir şekilde eylemlerini sürdürürken, bizler de varlık satışına karşı sesimizi duyurmak için Ankara’ya yürüyoruz” diye konuştu. “Bakanlık yetkilileri şartnamede düzenlemelere gidileceğini ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini ilettiler” Akçul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Bakanlık yetkilileri ile iki gün önce yapılan görüşmede özelleştirmeye neden karşı olduklarını ve bölge halkının taleplerini ayrıntılarıyla aktardıklarını söyleyerek, “Dün Bakanlık yetkilileri bizleri arayarak taleplerimizi dikkate aldıklarını, bu doğrultuda şartnamede bazı düzenlemelere gidileceğini ancak özelleştirmenin iptal edilmeyeceğini ilettiler. Enerji Bakanlığımızın yapacağı değişiklikler maalesef varlık satışını iptal etmeden işçilerimizin geleceğini garanti altına almamaktadır. Bu nedenle işçilerimize gereken güvencenin verilmediği, varlık satışının iptal edilmediği bu özelleştirmeye karşı yer altında ve yer üstünde son derece zor şartlarda günlerdir hak mücadelesi veren işçilerimizle birlikte Ankara’ya Maliye ve Hazine Bakanlığı’na gidiyoruz” dedi. Akçul, alınan varlık satışı ve özelleştirme kararından acilen dönülmesi gerektiğini kaydederek, “Bu bir hak mücadelesidir. İşçinin ekmeğini, emeğini ve alın terini kimseye teslim etmeyeceğiz. Ülkemizin menfaati için işçilerimiz ve bölge halkı için bu haklı mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Karabük Şahin, “Kilit ustamız ilimizi onurlandırdı” AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, UNESCO tescilli kilit ustası Hüseyin Özdemir’in ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde ödül almasının kenti gururlandırdığını belirtti. Şahin, “Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ’Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde Karabük’ümüz adına büyük bir gurur yaşadık. Safranbolu’muzun Demirciler Loncasında yarım asırdır Ahilik kültürüne bağlı kalarak geleneksel metal işçiliği ve kapı süsleme sanatını icra eden Hüseyin Şahin Özdemir ustamız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ’Yaşayan İnsan Hazineleri’ ödülünü alarak ilimizin adını bir kez daha onurlandırdı” dedi. “TBMM Başkanımız Numan Kurtulmuş ile Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un da teşrif ettiği bu anlamlı törende, kadim kültürümüzün ve eşsiz zanaatlerimizin temsilcisi olan Hüseyin ustamızın başarısı hepimiz için büyük bir mutluluk vesilesi oldu” diyen Özdemir, “Bu vesileyle, Hüseyin ustamız nezdinde ilimizin sanatlarını yaşatan, kültür ve medeniyet mirasımızı geleceğe taşıyan tüm ustalarımıza ve sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyor, her daim yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Karabük’ümüzün değerlerini ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.