EKONOMİ - 03 Ekim 2024 Perşembe 17:17

Diyarbakır’da bu yıl 35 bin dekar soya fasulyesi ekildi

A
A
A
Diyarbakır’da bu yıl 35 bin dekar soya fasulyesi ekildi

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Bu sene yaptığımız proje ile yaklaşık olarak 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu, bir lokomotif oldu. Akabinde üreticilerimizin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber Diyarbakır’da geldiğimiz noktada yaklaşık olarak 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirdik” dedi.


Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Çınar ilçesi Bozçalı köyünde soya çeşitlerinin tanıtıldığı “Tarla Günü” etkinliği düzenlendi. Burada konuşan İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu sene yaptıkları proje ile yaklaşık olarak 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdiklerini hatırlattı.


Bunun bir lokomotif olduğunu ifade eden Atalar, “Akabinde üreticilerimizin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber Diyarbakır’da geldiğimiz noktada yaklaşık olarak 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirdik. Onun bir kısmı gördüğünüz gibi birinci ürün. Bir kısmı da ikinci ürün olmak üzere farklı şekillerde ekimi gerçekleştirildi. Bu hafta içinde de hasadı gelecek” dedi.


“Bu ürün, özelikle yağ sanayisinde kullanılan bir ürün olmakla beraber, yağı alındıktan sonra geriye kalan ise yüzde 35’e yakın protein içermesiyle nedeniyle hayvan beslenmesi, özelikle kanatlı sektörünün yem hammaddesinin temel katkılarından bir tanesi” diyen Atalar, şöyle konuştu:


“Böyle bir özelliği var. Bu, değerli bir ürün. Ülkemizin ithalat yaptığı, ihtiyacımız olan bir ürün. Bunun yanı sıra ekimi yapılan tarlada toprağı iyileştirme yönünde çok ciddi katkısı var. Bakanlığımız bu yıl uygulamaya koyduğu tarımsal üretim planlaması yeni modeline göre artık iki sene üst üste pamuk ekimi gerçekleştirilmeyecek. Dolayışla pamuktan sonra farklı bir ürün ekilmesi gerekecek.”


“Üründe pazarlama sorunu yok, tercih edilen ve aranan bir ürün”


Buradan alınacak verimle bu işin gidişatının değişeceğini kaydeden Atalar, “Şu an aldığımız tahmine göre, tarlada 500 kilogramın üzerinde verim elde edilecek. Eğer bu şekilli ile sonuçlanırsa önümüzdeki yıllarda Diyarbakır genelinde çok ciddi ekim alanlarına ulaşacağı aşikardır. Üründe pazarlama sorunu yok, tercih edilen ve aranan bir ürün” ifadelerini kullandı.


Etkinliğe, çok sayıda üretici katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Basın mensuplarına Yeşilay ve YEDAM’ın faaliyetleri hakkında bilgiler verildi Yeşilay Bayburt Şubesi ile Yeşilay Danışmanlık Merkezi(YEDAM) ilde görev yapan basın mensuplarını ağırladı. Ziyarette Yeşilay’ın Bayburt’taki yürüttüğü çalışmalar ile YEDAM tarafından sunulan destekler hakkında bilgi verildi. Yeşilay Bayburt Şubesi Başkanı Arif Akcan, Yeşilay’ın tarihi sürecinden bahsederek başladığı konuşmasında, kurumun 1934 yılında Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü kazandığını söyledi. Akcan, bağımlılık türlerinin artışına bağlı olarak tüzükteki çalışma alanlarının çeşitlendiğini, alkolden sonra tütün, madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığının da Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olduğunu belirtti. 120 şubesi ile Türkiye’nin en köklü derneği olan Yeşilay bünyesinde 2015 yılında Yeşilay Danışmanlık Merkezinin kurulduğunu ifade eden Akcan, bu merkezde tamamı bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekip ile bağımlı bireylere ve bağımlı bireylerin yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti verdiklerini aktardı. Yeşilay’ın yürüttüğü Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı, Yeşilay Yaşam Becerileri Programı’ndan da bahseden Akcan, dernek tarafından düzenlenen etkinlikleri de anlattı. YEDAM çalışmalarını anlatarak 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ücretsiz olarak hizmet verdiklerini söyleyen Akçan, özellikle çevrelerinde sigara, alkol, uyuşturucu, kumar bağımlısı bireylerin YEDAM’a yönlendirilmesinin çok önemli bir vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine ekledi. Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş da Yeşilay’ın Türkiye’nin gözbebeği bir kuruluşu olduğunu belirterek, Akcan’ın nezdinde tüm kurum çalışanlarına yapmış olduğu hizmetlerden dolayı teşekkür etti. Okutmuş, "İyilik yapan, iyiliği yayan kuruluşlarımızdan biri olan Yeşilay’ın her zaman paydaşı ve destekçisi olacağız" diye konuştu. Yeşilay Bayburt Şubesi’nin ve YEDAM merkezlerinin de tanıtıldığı buluşmada, Akçan ve Okutmuş’un yanı sıra Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Burhanettin Okumuş, Öznur Demir, Cengizhan Okutmuş, Beşir Kelleci, Baki Meral ve Hülya Karaer, YEDAM Klinik Psikoloğu Ayşegül Canmemiş, YEDAM Halkla İlişkiler Uzmanı Sultan Akyüz, YEDAM Sosyal Hizmet Uzmanı Öznur Canım ve Yeşilay Bayburt Şubesi çalışanı Selimhan Kırmızıoğlu yer aldı.