SAĞLIK - 21 Mart 2025 Cuma 11:08

Reflü şikayetlerinden cerrahi müdahaleyle kurtulmak mümkün

A
A
A
Reflü şikayetlerinden cerrahi müdahaleyle kurtulmak mümkün

Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya, fıtık derecesi yüksek ve ilaç tedavisine kabul etmeyen reflüden cerrahi operasyonla kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.



Ağzına acı su gelmesi, göğüs kısmında yanma, karın kısmında ağrı, ağızda açı tat, ses kısılması ve geçmeyen kronik kuru öksürük gibi rahatsızlıklara neden olan reflü hastalığından cerrahi operasyonla kurtulmanın mümkün olduğunu ifade eden Denizli Özel Cerrahi Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya, "Midedeki gıda artıkları, gaz ve asit geriye yemek borusuna akım yapmasına reflü denir. Reflüde öncelikli olarak endoskopi yaparak reflünün fıtık derecesine ve nedenine bakıyoruz. Tedavide başlangıç olarak ilaç ve diyet tedavisiyle başlıyoruz. Hastada İlaç ve diyet tedavisiyle iyileşme olursa tedavi etilmiş oluyor ama ilaç tedavisini kabul etmeyen ileri derece reflüsü olan hastalarda ise cerrahi operasyon gerekiyor. Cerrahi operasyonda ise laparoskopik nissen fundoplikasyonu ve diyafragma herni ameliyatlarıyla midedeki ve diyaframdaki deformeleri onarıyoruz ve yeni bir kapak oluşturuyoruz. Bu amelliyatımız yaklaşın bir buçuk saat kadar süren, kapalı teknikle uygulanan bir ameliyattır. Genellikle hastalarımızı ertesi gün taburcu ediyoruz. Hastalarımız bir 10 günlük sıvı beslenmenin ardından sağlıklarına kavuşarak normal beslenmeye geçiyorlar" dedi.



Reflü şikayetlerinden cerrahi müdahaleyle kurtulmak mümkün

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alevlere aldırmayan inekler otlamaya, çoban ise yangını izlemeye devam etti Antalya’nın Manavgat ilçesinde çöp ve molozların döküldüğü bir alanda çıkan yangında çöplerle beslenen inekler alandan ayrılmadı. Çobanın ise alevlere rağmen sürüyü uzaklaştırmaması dikkat çekti. Kum mevkiinden yükselen yoğun dumanlar, Manavgat şehir merkezi ile D-400 Karayolu’nda seyir halindeki sürücülerde endişeye yol açtı. Olay sırasında yangın bölgesinde bulunan inek sürüsünün çöp ve bitki atıklarıyla beslenmeye devam etmesi dikkat çekti. Turistik tesislerin atıkları yangına neden oldu Yangına, bölgeye turistik tesisler tarafından dökülen çöp ve molozların neden olduğu öğrenildi. Çöplerin büyük bölümünü sünger ve benzeri yanıcı maddelerin oluşturması nedeniyle yükselen yoğun duman, gökyüzünü kapladı. Manavgat Belediyesi Fen İşleri ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, iş makineleriyle yangının çevresinde önlem alarak alevlerin yayılmasını engelledi. Çoban sürüyü uzaklaştırmadı Yangın sırasında ilginç bir görüntü de ortaya çıktı. Arazideki çöplerin içinde otellerden getirilen ağaç dalları, bitki atıkları ve muz serası artıklarıyla beslenen bir inek sürüsü, yangına aldırış etmeden alanda kalmaya devam etti. Sürünün başındaki çobanın, alevlerin yaklaştığı anlarda bile hayvanları uzaklaştırmaya gerek duymadığı görüldü.
Çanakkale Çanakkale’de bayramın 2’nci günü feci kaza... İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı Çanakkale’de iki otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı. Kaza, saat 01.00 sıralarında Ezine-Bayramiç Karayolu üzerinde meydana geldi. Orhan Arslan yönetimindeki 17 TG 215 plakalı otomobil ile Rıdvan Zeybekoğlu idaresindeki 17 FC 707 plakalı otomobil nedeni henüz belli olmayan bir şekilde kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü. Kazanın şiddetiyle her iki otomobilin ön tarafı tamamen parçalandı. Çarpışma sırasında otomobillerin parçaları yola savruldu. Kazayı gören sürücüler durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri 17 TG 215 plakalı otomobilde bulunan sürücü Orhan Arslan, yolcu Yasemin Arslan ve henüz kimliği belirlenmeyen bir kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Kazaya karışan 17 FC 707 plakalı otomobilin sürücüsü Rıdvan Zeybekoğlu ise yaralandı. Zeybek, olay yerine gelen ambulansla ÇOMÜ Hastanesinde tedavi altına alındı. Savcılık ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin incelemesinin ardından cenazeler Ezine Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Polis kazayla ilgili inceleme başlatılırken, araçlar çekici yardımıyla kaldırıldı. Tek taraflı ulaşım sağlanan Ezine-Bayramiç Karayolu çift yönlü tekrar ulaşıma açıldı.