SAĞLIK - 22 Eylül 2021 Çarşamba 12:24

Kalp hastalığıyla dünyaya gelen kadın, Muğla’dan gelip Tekden’de sağlığına kavuştu

A
A
A
Kalp hastalığıyla dünyaya gelen kadın, Muğla’dan gelip Tekden’de sağlığına kavuştu

Muğla’da yaşaya gelen 44 yaşındaki kadın, doğuştan gelen kalp rahatsızlığından Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla kurtuldu.

Muğla’da yaşaya gelen 44 yaşındaki kadın, doğuştan gelen kalp rahatsızlığından Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla kurtuldu.



Muğla’da yaşayan Yasemin Doğan’ın (44), planlanan safra kesesi ameliyatı öncesi yapılan tetkiklerinde akciğer basıncının yüksek olduğu tespit edildi. Bu sağlık probleminin nedeni araştırılırken doğumsal kalp hastası olduğunu öğrenen Doğan, Muğla’dan gelerek Denizli Tekden Hastanesi’ne başvurdu. 44 yıldır kalp rahatsızlığı ile yaşamını sürdüren Doğan, Tekden Hastanesi Çocuk ve Erişkin Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşturuldu.



Hastanın, kardiyoloji kliniğinde Doç. Dr. Murat Ünlü tarafından muayene edilerek değerlendirildiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, “Hastamıza yapılan Eko ve tomografi sonrası ‘Atriyal septal efekt (ASD), parsiyel pulmoner venöz dönüş anomalisi ve trikuspit kapak yetmezliği’ tanısı konulmuştur. Yani hastamızın doğuştan olan kalp kulakçıkları arasında bir delik mevcuttu. Ayrıca akciğerden kalbe temiz kan getiren damarların bir kısmı kalbin yanlış bölümüne dökülmekte ve yıllar içinde bu problemin kalbe verdiği zarardan ötürü kalp kapağının birinde yetmezlik meydana gelmiş. Hastayı bu tetkikler ve şikayetleri ile değerlendirip kalp ekibimizle birlikte açık kalp ameliyatına aldık. Kalpteki yanlış dönüş ve kalp deliğini hastanın kendi kalp zarından hazırladığımız yama ile kapattık ve sonrasında kalp kapağına tamir uyguladık” dedi.




Doğumsal Kalp Hastalıklarının tedavisinde başarı gösteren Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, “Doğumsal kalp hastalıkları adından da anlaşılacağı üzere, anne karnında kalp gelişirken meydana gelen hastalıklardır. Çocuk doğarken bu problem ile doğar. Doğumsal kalp hastalıklarının çok fazla çeşitleri vardır. Bunların bir kısmı doğum sonrası ilk saatlerde belirti verirken bir kısmı ise ameliyatını yaptığımız hastamız Yasemin Hanımda olduğu gibi erişkin yaşına kadar teşhis edilememektedir. Erişkin yaşına kadar teşhis edilemediği için tedavi edilmediğinden dolayı zamanla hem kalpte büyüme hem de kapak bozukluğu gibi kalpte problemleri arttıracak zararlar da verir. Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde doğumsal kalp hastalıklarının tanı, cerrahi tedavi ve tedavi sonrası bakım hizmetinin yapılabilmesi sebebiyle diğer branşlarda olduğu multidisipliner yaklaşımla bölgenin referans hastanesi olmaya devam etmektedir” diye konuştu.




Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde doğumsal kalp hastalıklarının tanı, cerrahi tedavi ve tedavi sonrası bakım hizmetinin yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık, “Doğumsal kalp hastalıklarının tedavisi hastanemizde başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Hastanemiz diğer branşlarda olduğu gibi kalpte de multidisipliner yaklaşımla bölgenin referans hastanesi olmaya devam etmektedir” şeklinde bilgi verdi.



“Başarısını bildiğim için tercih ettim”


Daha önce yaptığı başarılı ameliyatları duyarak Tekden Hastanesi’ni tercih ettiğini belirten Yasemin Doğan, “Bundan 1,5 yıl önce safra kesesi ameliyatı oldum. O ameliyatta akciğer basıncımın yüksek olduğu fakat sebebinin araştırılması gerektiği söylendi. Teşhis konulduğunda ameliyat olmam gerektiğini söylediler ve endişelendik. Hemen doğumsal kalp ameliyatını yapan doktorları araştırdık. Araştırırken internet haberlerinde çıkan Tekden Hastanesi’nde Çanakkale’den gelen 23 yaşındaki kızın kalbinde ur olduğunu ve buradaki doktor tarafından temizlenip sağlığına kavuştuğunu okudum. Sonrasında Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık’a gelmeye karar verdik. Geldiğimde önce Kardiyoloji doktoru Doç. Dr. Murat Ünlü’ye muayene olduk. Murat Bey beni Mehmet Fatih Bey’e yönlendirdi. Hatta ikisi birlikte sonuçlarımı değerlendirdiler. Yapılan tahliller ve değerlendirmeler neticesinde hem kalbimde hem de kalp kapağında yama yapılması gereken yerler olduğunu söylediler” dedi.



“Yaş gözetmeksizin mutlaka kalp kontrollerinizi yaptırın”


Sağlık taramalarının önemine değinen Yasemin Doğan, “Doktoruma güvendiğim için ameliyatımı burada olmaya karar verdim. Hastanede ameliyathaneden tutun da servise kadar çok fazla ilgilendiler. Doktorlarım zaten inanılmaz ilgili ve tecrübeli. Benim gibi bu rahatsızlığı yaşayanlar varsa hiç çekinmeden gelmelerini öneririm. Özellikle çocuk ve erişkin kalp hastalıklarına bakan Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık araştırdığınız takdirde yaptığı tüm başarılı ameliyatları görürsünüz. Yaş gözetmeksizin mutlaka kalp kontrolünü yaptırın. Benim bu hastalığım doğuştan gelen bir hastalıkmış. Daha önce kontrole gitseydim belki erken fark edilirdi. Yine de geç olmadan sağlığıma kavuşmuş oldum. Herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GASTROANTEP Festivali’nde Başkan Şahin’den sanat turu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GastroANTEP Festivali kapsamında düzenlenen iki önemli sergiyi ziyaret etti. Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan “Kelimeler ve Renkler” ile “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip” sergileri, farklı dönemlere ve sanat anlayışlarına ışık tutuyor. Başkan Şahin, ilk olarak İskender Pala’nın 13 romanının ressamların gözünden yansıtıldığı “Kelimeler ve Renkler” sergisini gezdi. Sergide, Pala’nın “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk”, “Katre-i Matem”, “Şah ve Sultan” gibi eserlerini temsil eden tablolar dikkat çekti. Sanatçılar, Pala’nın edebi dünyasını renklerin diliyle sanatseverlere sunarken, Şahin de sanatçıların özgün yorumlarına hayran kaldığını ifade etti. Ardından Şahin, “Taştan Kâğıda & Saraydan Sanata Tezhip” sergisini ziyaret etti. Bu sergide Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait mimari ve ziynet eşyalarının tezhip sanatıyla nasıl yorumlandığını inceledi. Başkan Şahin, bu tür sergilerin Gaziantep’in kültürel zenginliğini daha da ön plana çıkardığını belirtti. “Sergilerde Selçuklu ve Osmanlı döneminde sanatın nasıl yükseldiğini görüyorsunuz” Başkan Fatma Şahin, sergi gezisi sonrası yaptığı açıklamada, kültür ve sanatın iyileştirici gücüne vurgu yaparak, “Taştan Kâğıda’, Selçuklu döneminde yapılan tezhiplerle yapılan hatları gözler önüne seriyor. Bu eserler, o kadar derin ve ustalıkla anlatılmış ki her bir eserin hikayesini uzun süre dinliyorsunuz ve ardından ana fikirler çıkarıyorsunuz. ‘Saraydan Sanata’ bölümünde ise Osmanlı döneminin en güzel eserlerinin nasıl ustalıkla sergilendiğini görüyorsunuz. Bizi biz yapan değerlere baktığınızda, Selçuklu ve Osmanlı’da sanatın nasıl yükseldiğine tanıklık ediyorsunuz” dedi. “Yeni bakiler yetiştirmemiz lazım” Kültür ve sanat alanında yeni nesiller yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Fatma Şahin, “Yeni bir Muhteşem Yüzyıl yakalamamız lazım. Bunu başarabiliriz. Bunun için kültür ve sanat çalışmalarını öne çıkarmalı ve yüceltmeliyiz. Kültürü ve sanatıyla yükselen Gaziantep’i inşa etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. “Sergiler, festival boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında açık” Kahraman Emmioğlu’nun adını taşıyan sanat merkezine herkesi davet eden Şahin, “Bu güzel sergileri vatandaşlarımızın mutlaka görmesi gerekiyor. Festival kapsamında 50 noktada 500 civarında etkinlik yapılacak. Her birinde ayrı bir sanat var. Sergilerimiz festival boyunca sabah 10.00’dan akşam 20.00’ye kadar açık. Bu sergilerin her biri farklı hikayeler barındırırken, tarihten de derin izler taşıyor. Tüm halkımızı bu sergilere davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sivas Cumhuriyeti kuran şehirler birlikte yol alacak Cumhuriyetin kuruluşunda etkin rol oynayan ve çok önemli 4 kongreye ev sahipliği yapan illerin Ticaret ve Sanayi Odaları Sivas’ta buluştu. İstişare toplantısı yapan odaları, işbirliği protokolü imzaladı. Cumhuriyetin kuruluşunda yapılan kongrelere ev sahipliği yapan illerin Ticaret ve Sanayi Odaları, Sivas’ta bir araya geldi. Toplantıya; Sivas TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, Meclis Başkanı Osman Yıldırım, Erzurum TSO Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, Erzurum TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç ve Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Dilmen ile Odaların Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren STSO Meclis Başkanı Osman Yıldırım, Cumhuriyeti Kuran Şehirler buluşmasının önümüzdeki yıllarda daha çok katılımlı ve verimli bir şekilde geçeceğini söyledi. Programın ev sahipliğini yapan STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir, “Geçen sene Erzurum Ticaret ve Sanayi Odamızla beraber, genişleterek devam ederiz ümidiyle başladığımız Cumhuriyeti Kuran Şehirler buluşmalarımıza bu sene Amasya ve Samsun Odalarımıza da dâhil etik. Cumhuriyete giden yol, Samsun’dan başlayıp ülkemizin kurtulması için alınan nihai kararlarla Sivas’ta son buldu. Aslında bu yolculuğu son olarak değil bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Cumhuriyeti Kuran Şehirler programlarımızı, önümüzdeki yıllarda genişleterek ulusal bir program haline getirme düşüncesindeyiz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun öncülüğünde ve diğer başkanlarımızın da katkılarıyla inşallah bundan sonra ülke sathında ses getiren bir programla taçlandırmayı planlıyoruz. Bizlerde Ticaret ve Sanayi Odaları olarak, bundan sonra Cumhuriyet Kuran Şehirlerimizi bir araya getirerek mensuplarımız olan tüccarlar ve sanayicilerimizin ekonomik ve ticari gelişimi ile sosyal ve kültürel birlikteliğini sağlamayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Dilmen; “Atatürk’ün milli mücadeleyi başlatmak amacıyla 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan Anadolu’ya çıkışı ve sonrasında Cumhuriyetin Başkenti olacak Ankara’ya kadar izlediği rota ve bu rotada kaldığı şehirlerde alınan kararlar Kurtuluş Savaşının seyrini belirlemiş ve Cumhuriyetin ilanı ile son bulmuştur” dedi. Milli Mücadele yıllarının, tarihin en önemli mihenk taşlarından biri olduğunu hatırlatan Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında büyük öneme sahip tarihimizin en önemli olaylarını anmak için hayata geçirilen Cumhuriyeti Kuran Şehirler projesi için Sivas Ticaret Sanayi Odamızı ve Erzurum Ticaret Sanayi Odamızı gönülden tebrik ediyorum. Amasya Ticaret Sanayi Odası olarak projenin bir parçası olmaktan onur ve gurur duyuyoruz” dedi. Erzurum TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın yapmış olduğu konuşmada, “Sivas Odamızla beraber bizler birer meşale yaktık. İnşallah bundan sonra ateş yumağına dönüşecek” dedi. Özakalın, Cumhuriyetin kazanım olduğunu ifade ederek, “Bizim derdimiz, davamız bunu unutturmamak her yıl üzerine koyarak bunun bir miras olmadığı emanet olduğu vurgusuyla bizden sonraki nesillere bunu aşılamaktır” dedi. İstişare toplantısının ardından, Cumhuriyeti Kuran Şehirlerin Ticaret ve Sanayi Odaları arasında karşılıklı olarak iş birliği protokolleri imzalandı.