EKONOMİ - 24 Eylül 2024 Salı 10:19

DSO Başkanı Kasapoğlu iş dünyasının talep ve beklentilerini aktardı

A
A
A
DSO Başkanı Kasapoğlu iş dünyasının talep ve beklentilerini aktardı

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen ‘İş Dünyası ile İstişare Toplantısı’na katıldı. Kasapoğlu, “Sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda teşvik programları daha sıkı kurgulanmalıdır. İş ve işçi eşleştirmesinin güçlendirilmesinde Sanayi Odamız elinden gelen desteği vermeye hazırdır” dedi.



‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımıyla, TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda yapıldı. 365 Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanı ve 67 Türkiye Sektör Meclisi Başkanının yer aldığı toplantıya, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu da katılım sağladı.



İş gücü talepleri oda ve borsalarda toplanacak


Toplantıda, Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) ile Kadın İstihdamı İş Birliği Protokolleri İmza Töreni gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, protokollerin imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, işverenlerden gelen talepler üzerine başlattıkları bir çalışmayı nihayete erdirdiklerini bildirerek, "Bugün hayata geçireceğimiz Aday Havuz Sistemi’miz ile artık işverenlerimiz, iş kurumuna kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler. Böylece işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermelerini sağlamış olacağız" diye konuştu.



TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak iş gücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iş gücüne ulaşabilmelerine imkan verecek 2 protokol imzaladıklarını bildirdi.



Başkan Kasapoğlu kayıt dışılıkla mücadeleye dikkat çekti


Toplantıda söz alan Başkan Kasapoğlu, Denizli Sanayi Odası Kurul ve Komisyonlarında son dönemde sıklıkla tartışılan üç önemli konuyu paylaştı. Göçmen entegrasyonu, istihdam teşvikleri ve işbaşı eğitim programları ile ilgili iş dünyasının beklenti ve taleplerini aktaran Başkan Kasapoğlu, kayıt dışılıkla mücadele konusuna dikkat çekti.



Kasapoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aracılığıyla uygulanan İşbaşı Eğitim Programlarının etkinliğinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Denizli’de yapılan çalışmalar, bu programların mesleki eğitim kurslarına kıyasla daha başarılı sonuçlar oluşturacağını kanıtlıyor. İlgili programlardan mezun her 10 kişinin 7’si aynı alanda istihdamda bulunmaya devam ediyor. Ancak bu programların etkinliği her geçen yıl daha fazla düşmekte. Geçmiş yıllarda Denizli’de 4 bin 700’leri bulan yıllık yararlanıcı sayısı 2024 yılında 200’lere kadar düşmüş durumda. Bu konuda sanayicimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda teşvik programları daha sıkı kurgulanmalıdır. İş ve işçi eşleştirmesinin güçlendirilmesinde Sanayi Odamız elinden gelen desteği vermeye hazırdır” dedi.



Göçmen işgücünün entegrasyonu ve çalışma izinleri


Konuşmasında yabancı uyruklu vatandaşların, işgücü piyasasına entegrasyonuna dikkat çeken Kasapoğlu, Geçici Koruma Kapsamındaki Sığınmacılar için daha önce uygulanan Kayıtlı İstihdama Geçiş Programı (KİGEP) gibi uygulamaların Denizli’ye uyarlanabileceğini kaydetti. Kasapoğlu, “İlk aşamada; 500 yerli ve 500 yabancı, toplamda bin kayıtlı ilave istihdam oluşturabileceğini tahmin edilmektedir. Ayrıca çalışma izinlerinin alınmasındaki bürokratik engellerin bir ara formül oluşturularak ’geçici çalışma izni’ statüsüyle aşılmasında mutlak yarar bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.



Çalışma izinlerinin alınmasındaki bürokratik engellerin aşılması için ’geçici çalışma izni’ statüsünün oluşturulması gerektiğini belirten Kasapoğlu, yabancı uyruklu personel çalıştırma şartlarının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.



“İstihdam teşviklerine daha fazla ihtiyaç var”


Mesleki eğitimin istihdama hızlı aktarılamaması sorununa da değinen Başkan Kasapoğlu, mesleki ortaöğretim ve ön lisans programlarından mezun olan bireylerin işgücü piyasasına hızlı girişlerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sanayi iş birliğinin teşvik edilmesi için MYO ile uzun dönem staj veya uygulamalı ders için protokol yapan firmalara sosyal sigorta prim teşviki sağlanması gerektiğini ifade etti. Kasapoğlu, gençler, kadınlar ve göçmenler için iyi tasarlanmış eğitim programlarına ve bunlarla bağlantılı güçlü istihdam teşviklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.



DSO Başkanı Kasapoğlu iş dünyasının talep ve beklentilerini aktardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Tunç Başaran’a ithaf edilen “Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir” belgeseli Adana Altın Koza’da izleyiciyle buluşuyor Türk sinemasının unutulmaz yönetmeni Tunç Başaran’a ithaf edilen Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir belgeseli, 25 Ekim’de 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşacak. Belgesel, Başaran’ın hem özel hayatını hem de sinemasını ele alırken, sevgi temasını ön plana çıkarıyor. Uçurtmayı Vurmasınlar, Piano Piano Bacaksız, Abuzer Kadayıf ve Uzun İnce Bir Yol gibi filmleriyle birçok ödül kazanan Tunç Başaran’ın hayatı ve sineması, bu yapımda ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarıyla yapılan röportajlarla derinlemesine inceleniyor. Yönetmenin zengin filmografisiyle birlikte Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına yaptığı katkılar da onurlandırılıyor. Belgesel, yeni nesillere önemli bir miras bırakmayı amaçlıyor. Bandırma Belediyesi’nin sponsorluğunda çekilen belgeselin yönetmenliğini Zeynep Bayraktutan ve Gökhan Kasapoğlu üstlenirken, danışmanlığını Tunç Başaran’ın kardeşi, oyuncu Meriç Başaran yapıyor. Yapımcılığı yeğeni Pelin Onat tarafından gerçekleştirilen belgeselin özgün müziği Murat Pınar Özdemir’e, seslendirmesi ise İclal Aydın’a ait. Arşiv niteliği taşıyan Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir, Tunç Başaran’ın hatırasını yaşatmak amacıyla 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde özel bir gösterimle izleyici karşısına çıkacak.
Gaziantep Matematik dünyasına Gaziantep Kolej Vakfı damgası Kanada Waterloo Üniversitesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen 2024 Uluslararası Matematik Yarışması’na katılan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Cemil Alevli Koleji öğrencileri Türkiye’yi gururlandırdı. Kanada Waterloo Üniversitesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen 2024 Uluslararası Matematik Yarışması’na katılan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Cemil Alevli Koleji öğrencileri elde ettikleri sonuçlarla Türkiye’yi ve Gaziantep’i gururlandırdı. Öğrencilerin elde ettiği uluslararası matematik başarılarıyla ilgili bir değerlendirme yapan Gaziantep Kolej Vakfı Özel Liseleri Müdürü Alper Kaplan sonucun gerek kentimiz için gerekse ülkemiz için büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Öğrencilerin İngilizce matematik terminolojisini kullandığı kendi içlerinde zorluk derecesine göre farklı kategoriler içeren açık uçlu sorulara karşı analitik düşünme becerilerinin ölçüldüğü Waterloo University The Centre for Education of Mathematics and Computing (CEMC) birimi tarafından hazırlanan sınava her yıl binlerce öğrenci katılmaktadır. Kanada Waterloo Üniversitesi Matematik Bölümü tarafından düzenlenen 2024 Uluslararası Matematik Yarışması’nda Gaziantep Kolej Vakfı Özel Cemil Alevli Koleji (IB) 11. sınıf öğrencimiz Elif Sude Sayar “Galois” ve 12. sınıf öğrencimiz Yağmur Turan “Hypatia” kategorilerinde dereceye girerek madalya almışlardır. Sınava giren tüm öğrencilerimizi tebrik eder, eğitim hayatında başarılar dileriz” dedi. Dereceye giren öğrencileri ödüllendiren GKV Özel Liseleri Müdürü Alper Kaplan öğrencilere günün anısına birer teşekkür şilti takdim ederek başarılarının devamını diledi.
Gaziantep Musullu’dan ZUCHEX çıkarması 12 yıldır ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren Musullu Küçük Ev Aletleri, bu yıl 34’üncüsü düzenlenen ZUCHEX Fuarı’nda birbirinden prestijli ve özel ürünlerini sergiledi. Ev ve Mutfak Eşyalar Fuarı ZUCHEX 19-22 Eylül tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezi’nde ziyaretçilere kapısını açtı. AR-GE çalışmaları sonucu ihracat pastasından önemli bir dilim alan Musullu; yurtdışında en çok tercih edilen yerli ve milli ürünlerini de bu fuarda sergiledi. Musullu Ev Aletleri 2. Holdeki, F-10 numaralı standında ziyaretçilerini ağırladı. Yurtiçinden ve yurtdışından misafir ve temsilcilerinden tam not aldı. Başta Ukrayna, Yunanistan ve Polonya olmak üzere balkan ülkelerinden Ortadoğu’dan gelen ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Her geçen gün ürün gamını inovatif çözümlerle genişleten Musullu Küçük Ev Aletleri, ZÜCHEX Fuarı’nda sektörde gelecek yıl kendinden söz ettirecek ürünlerle fuarda ziyaretçilerini ağırladı. “Alan da mutlu satan da” mottosu, “Yüksek Kaliteli Ürün, Özgün tasarımlar ve Doğru Fiyat” sloganlı ürünlerle fuarda boy gösteren olan Musullu standında rekabetçi fiyatlarıyla katı meyve sıkacağından blender’a, tost ve çay makinelerinden hamur yoğurma makinesine, birçok hizmeti tek bir makinede toplayan “mutfak şefi”nden mikser çeşitlerine kadar birçok ürünü ziyaretçilerin ve tedariklerin beğenisine sundu. Musullu standında ayrıca; turbo fırın, özel yapım döküm tost makinesi, et kıyma makinesi, kişisel bakım ürünleri, ısıtıcı çeşitleri gibi yüzlerce son teknolojik ürünlerini sergiledi. Musullu Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Bulur, “12 yıldır rotamızdan sapmadan yolumuzda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. “Daima daha iyisi” bakış açısıyla Türkiye’yi birçok pazarda temsil eden musullu yurtiçi bayilik çalışmalarının yani sıra ihracattaki hedeflerine de her geçen yıl daha da önem veriyor Musullu, 1997 yılında bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Fuar ve firmayla ilgili bilgiler aktaran Musullu Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Bulur, “12 yıldır planlamalarımız doğrultusunda geleceğe dönük stratejimiz yenilikçi üretim, AR-GE, satış ve pazarlama faaliyetlerimizi koordineli bir şekilde ve büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Dolayısıyla rotamızda emin adımlarla ilerliyoruz” şeklinde konuştu. Musullu rüzgarı esecek Musullu Küçük Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Adil Bulur konuşmasında, “Bu tarz organizasyonlar yurtdışı pazarlarına açılmak, iç pazarda satış ağını genişletmek ve yeni iş birlikleri ve portföy açısından son derecede önem arz ediyor. Bu bakış açısıyla Musullu Küçük Ev Aletleri markamız çatısı altında geliştirdiğimiz birbirinden inovatif ürünler ve rekabetçi fiyatlarıyla fuardaki yerimizi aldık. Geçtiğimiz yıl da çok verimli bir fuar olmuştu. Bu yıl da yeniden katılma kararı aldık. Hem yurtdışından hem de yurtiçinden çok olumlu görüşmeler gerçekleştirdik. Fuar Musullu markası için çok iyi geçtiğini söyleyebiliriz. Hem sektör hem de firmamız için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.