EKONOMİ - 24 Eylül 2024 Salı 15:17

DENİB, Marmomac 2024 Fuarı’nda doğal taş sektörünü temsil ediyor

A
A
A
DENİB, Marmomac 2024 Fuarı’nda doğal taş sektörünü temsil ediyor

Dünya doğal taş sektörünün önde gelen etkinliklerinden biri olan ve her yıl İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı’na Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) üçüncü kez katılıyor.



Dünya doğal taş sektörünün önde gelen etkinliklerinden biri olan ve her yıl İtalya’nın Verona kentinde düzenlenen Marmomac Fuarı, bu yıl 24 Eylül’de başlıyor. 27 Eylül 2024 tarihine kadar sürecek olan fuara, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) bu yıl üçüncü kez katılıyor. Doğal taş sektörüne yönelik olarak 24-27 Eylül 2024 tarihleri arasında Verona’da düzenlenen fuarda, DENİB info standıyla yer alacak. Bu stant, üye firmaların toplantı organizasyonlarına ev sahipliği yaparak, Denizli’nin doğal taş sektörünün uluslararası arenada tanıtılmasına katkı sağlayacak. Fuar öncesinde, A.B.D., Almanya, Belçika, Hindistan ve İspanya Doğal Taş Derneklerinin Başkanlarının da katıldığı sektörel bir istişare toplantısı düzenleyen DENİB, bu toplantıda sektörün güncel gelişmeleri, geleceğe yönelik stratejileri ve küresel iş birliği imkanlarını masaya yatırdı. Bu girişim, fuarın yalnızca ticari bir etkinlik olmasının ötesinde, sektörün geleceğine yönelik önemli bir zemin hazırladı. Fuara Denizli’den katılan firmalara başarı dileklerini ileten DENİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uzunoğlu, sektöre ilişkin, “Bu yıl Marmomac Fuarı’na Türkiye’den 154 firma katılım gösteriyor. Denizli’den ise 28 firmamızla temsil ediliyoruz. DENİB olarak info standımızda hem üyelerimize destek olmayı hem de fuara katılmayan, ancak ziyaretçi olarak bulunan firmalarımıza toplantı ve görüşme alanları sağlamayı amaçlıyoruz. DENİB olarak, bu fuarda Denizli firmalarının yanında olmaya devam edecek ve sektörün küresel ölçekteki gelişimine katkı sağlamayı sürdüreceğiz” dedi.



Gerçekleştirilen sektörel istişare toplantısının sonrasında açıklamalarda bulunan DENİB Yönetim Kurulu Üyesi Celil Kılınç, “Denizli, Türkiye’de işlenmiş taş kategorisinde lider şehir konumundadır. Bu nedenle doğal taş ve mermer sektörü, kentimizin istihdamı ve sosyo-ekonomik yapısının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. DENİB olarak, bu sektörü desteklemeye kararlılıkla devam edecek ve madencilik topluluğunun aktif bir parçası olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



“130’dan fazla ülkeye doğal taş ve traverten ihracatı gerçekleştiriyor”


Fuarla ilgili görüşlerini paylaşan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Denizli ihracatında maden sektörünün yüzde 6 payı mevcut. Denizli’den 729 firma, dünyanın dört bir yanına, 130’dan fazla ülkeye doğal taş ve traverten ihracatı gerçekleştiriyor. Geçen yıl 250 milyon dolarlık doğal taş ihracatına imza attık. İlimizin dikkat çeken bir diğer özelliği ise doğal taş ihracatımızın yüzde 90’ının işlenmiş ürünlerden oluşması. Bu alanda, ülke çapında yüzde 18’lik bir pay ile lider durumdayız. Sektörümüzün geleceği parlak. Dünyanın birçok ünlü mimari yapısında Denizli mermerlerini görmek mümkün. Marmomac 2024 Fuarı’nın tüm katılımcılar için verimli geçmesini diliyor, fuara katılan firmalarımızı toplantı organizasyonları için standımıza davet ediyorum.”



DENİB, Marmomac 2024 Fuarı’nda doğal taş sektörünü temsil ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra Ovası’nda Çeltik Hasat Şenliği: 165 bin ton rekolte beklentisi Samsun’un Bafra Ovası’nda "10. Çeltik Hasat Şenliği" gerçekleştirilirken, bu sezon 165 bin ton bir rekolte beklendiği açıklandı. Bafra ilçesinde bu yıl 40 mahallede 2 bin 580 üretici 151 bin dekar alanda çeltik üretimi yaptı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bafra ilçesi Emenli Mahallesi’nde Çeltik Hasat Şenliği düzenlendi. Şenlikte konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karasaslan, “Mayıs ayında suyla tohumun buluşmasına şahitlik etmiştik. Şimdi hasat günündeyiz. Türkiye’nin en önemli değerlerinden birindeyiz şu anda. Samsun’umuz kıymetli tarım arazileriyle, ovalarıyla, tabiat varlığı ve doğa değerleriyle Türkiye’nin gözbebeği desek sanırım az söylemiş oluruz. Hakikaten ülkemiz açısından çok önemli varlığı şu anda bizler idrak ediyoruz. Bu toprağın verimliliği kadar onu işleyen, alın teri döken, emek sarf eden çiftçilerimizin varlığı da bizler için çok kıymetli. Biz hayatın her alanında olduğu gibi sanayide, ticarette, eğitimde, sağlık da olduğu gibi tarımda da her zaman üreticimizin yanındayız. Son dönemde açıklanan yeni modelle birlikte artık çok daha planlı, çok daha programlı, çok daha verimli bir şekilde ürün alabileceğimiz ve bu hesabı da en başından yapabileceğimiz, devletimizin desteklerini maksimum sevide de karşılık bulabileceği yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz" dedi. “165 bin ton rekolte bekliyoruz” İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise yaptığı açıklamada, “İlimizde 2023 yılında yaklaşık 194 bin dekar alanda 157 bin ton gibi bir rekoltemiz mevcut idi. 2024 yılına baktığımızda tahminlerimiz 200 bin dekar alanda 165 bin ton gibi bir rekolte bekliyoruz. Destekleme olarak çiftçilerimize 2023 üretimlerinden dolayı toplam 54 milyon 200 bin lira gibi bir destek vermiştik. 2024 ekimlerinden dolayı da yaklaşık mazotta 300 TL dekara, gübrede 62 TL fark ödemesinde de kilogramda 30 kuruş olmak üzere bir destekleme ödemesi yapacağız. Geçtiğimiz yıla göre bu destek çeşidinde değişiklik yaptık. Daha önce aynıyı olarak destek veriyorduk, şimdi nakdi olarak destekleyeceğiz. Özellikle Bafra Ovamız, İpsala ilçemizden sonra ikinci sırada çeltik üretimi yapmaktadır. Samsun’da, Türkiye üretiminin yüzde 17’sini üretiyoruz. 200 bin dekarın yaklaşık 150 bin dekarı Bafra ilçemizde. Bundan sonra ekim olacak alanlarda çeltik komisyonlarından mutlaka izinlerini alsınlar. Çeltik komisyonundan izin almayanlar desteklerden faydalandırılmayacak. Komisyonlarımızdan izinleri alacak. Buradaki fabrikalarımıza baktığımızda 33 tane çeltik fabrikamız var. Biz bunun 25 tanesine kırsal kalkınma yatırımlarından 15 milyon TL destekleme ödemesi yaptık” diye konuştu. Program Tarladan Sofraya Resim Sergisi’nin gezilmesi ve Bafra pirincinden yapılan pilav ikramının ardından son buldu. Aşırı yağışlar nedeniyle arazisinin hasada elverişli olmaması nedeni ile hasat yapılamadı.
Düzce Düzce Üniversitesi öğrenci toplulukları tanıtım günleri başladı Düzce Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Düzce Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günleri, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda başladı. 100’den fazla öğrenci topluluğunun yer aldığı Düzce Üniversitesi; öğrencilerinin kariyerleri ile ilgili gelişimlerine, yeni fikirlerin, buluşların, çalışmaların ortaya çıkmasına ortam sağlayacak faaliyetlerin hayata geçirilmesine katkı sağlıyor. Bu kapsamda, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tanıtım stantları kuran Düzce Üniversitesi öğrenci toplulukları, yaptıkları ve 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nda gerçekleştirecekleri etkinlik ve faaliyetlerle ilgili Düzce Üniversitesi öğrencilerine bilgilendirmede bulunuyor. Öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişiminde önemli rol oynayan bu topluluklar, gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleri, panel, konferans, söyleşi, sanatsal etkinlikler ve sportif faaliyetlerle Düzce Üniversitesi öğrencilerinin kendilerini ifade etmelerine, sorumluluk almalarına ve potansiyellerini keşfetmelerine de imkan sağlıyor. Üç gün süresince devam edecek Düzce Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günleri’ndeki stantları ziyaret eden Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, öğrencilere yapacakları çalışmalar için başarılar diledi. Düzce Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Tanıtım Günleri, 26 Eylül 2024 tarihinde sona erecek.