SAĞLIK - 26 Mart 2025 Çarşamba 12:22

Bayramda sindirim sorunlarından korunmanın püf noktaları

A
A
A
Bayramda sindirim sorunlarından korunmanın püf noktaları

Denizli Özel Egekent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Eyüp Ekici, Ramazan Bayramında oluşabilecek sindirim sorunlarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenlere işaret etti.



Bayramlarda sindirim şikayetlerinin artabildiğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Eyüp Ekici, "Ramazan Bayramı, sevdiklerimizle bir araya gelerek kutladığımız, tatlıların ve leziz yemeklerin bolca tüketildiği bir dönemdir. Ancak, bayramda aşırı yemek ve tatlı tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bayramda dengeli beslenmek ve tatlıları ölçülü bir şekilde tüketmek, sindirim sağlığımızı korumak adına son derece önemlidir" diyerek, bayram sofralarında dikkat edilmesi gereken hususları vurguladı.



"Bol su, yavaş tüketim"


Dr. Eyüp Ekici, bayramda sindirim sorunlarından korunmanın yollarını şu şekilde açıkladı:


"Ağır ve yağlı yemekler yerine, hafif ve sağlıklı seçenekler tercih etmek faydalı olacaktır. Tatlı tüketiminde ise porsiyon kontrolü yapmak, sindirim sistemini rahatlatır. Özellikle şeker ve kalori oranı yüksek tatlıları sınırlamak, mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bol su içmek ve yemekleri yavaş bir şekilde tüketmek, sindirimi kolaylaştırır"



Dr. Eyüp Ekici, "Eğer bayramda aşırı tatlı ve yemek yedikten sonra şişkinlik, mide bulantısı, gaz, karın ağrısı veya ishal gibi belirtiler hissederseniz, bu durum mide ve bağırsak sorunlarına işaret edebilir. Bu tür belirtiler, sindirim sisteminin aşırı yüklenmesine bağlı olarak gelişmektedir. Belirtiler devam ederse bir uzmana başvurmanız önemlidir. Bayramınızı tatlılarla dolu, ama aynı zamanda sağlıklı bir şekilde geçirmenizi dileriz" diyerek, bayram süresince sağlıklı beslenmenin ve sindirim sorunlarından korunmanın önemini hatırlattı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de bayram hareketliliği başladı Dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte Fethiye’de yerli turist hareketliliği gözle görülür şekilde arttı. Yağışlı havanın ardından yüzünü gösteren güneş, tatilcileri Çalış Plajı’na çekti. Esnaflar ise beklenen yoğunluğun henüz tam olarak başlamadığını ifade etti. Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerinden biri olan Fethiye, Ramazan Bayramı tatilinde de ziyaretçilerini ağırlıyor. Dokuz günlük tatilin başlamasıyla birlikte Fethiye’ye gelen yerli turistler, yağışlı havanın ardından güneşin keyfini çıkarmak için Çalış Plajı’na akın etti. Sahilde yürüyüş yapan, deniz kenarında oturup manzaranın tadını çıkaran tatilciler, hatıra fotoğrafları çektirmeyi de ihmal etmedi. Ancak bölgedeki esnaflar, bayram hareketliliğinin beklentilerinin altında olduğunu belirtti. "Bayram gayet güzel geçiyor" Fethiye’ye bayram tatili için gelen vatandaşlar, memnuniyetlerini dile getirirken, çalışmak için şehir dışından gelenler de tatilin tadını çıkarmayı ihmal etmedi. Isparta’dan gelen bir tatilci, bayramın güzel geçtiğini ifade ederek misafirleri ile ilk kez Fethiye’ye geldiklerini ve çok beğendiklerini söyledi. Mardin’den çalışmak için Fethiye’ye geldiğini ifade eden başka bir vatandaş ise Çalış Plajı’na gezmek ve dinlenmek için geldiklerini söyleyerek herkese iyi bayramlar diledi. Sinema oyuncusu Fayat Budak ise sevdikleriyle birlikte güzel vakit geçirdiğini belirterek, "Bayram vesilesiyle bütün dünya insanlarının vicdanlı, iyi ve güzel olmasını temenni ediyorum" dedi. "Fethiye’de olmaktan mutluyuz" Ankara’dan gelen Alper Öncü de; "Bayram mükemmel geçiyor. Fethiye’de olmaktan mutluyuz. Çalış Plajı’nda güzel vakit geçiriyoruz. Bayramın insanlığa sevgi ve barış getirmesini diliyorum" dedi. Çalış’ta bir restoranda çalışan Yunus Emre de bayramda çalışmanın kendileri için zor olduğunu ancak tatilcileri ağırlamaktan memnun olduklarını dile getirerek, "Sabah saatlerinde yoğunluk yoktu ama güneş açınca hareketlilik başladı. Beklentimizin altında bir yoğunluk var ama yine de bayram coşkusu hissediliyor. Herkesin bayramını içtenlikle kutluyorum" şeklinde konuştu.
Çanakkale Cumhurbaşkanı Erdoğan bahriyelilerle bayramlaştı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Temmuzdan itibaren bir yıl süreyle NATO Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevini de inşallah yine ordumuza yakışır şekilde başarıyla deruhte edeceksiniz. İnşallah Amfibi Komandolarımızla kıyılarımız artık çok daha güvenli, çok daha istikrarlı olacak" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Amfibi Kolordu Komutanlığı’nda görevli personelin bayramlarını tebrik etti. Erdoğan, Bahriyelilere hitaben yaptığı konuşmada, "Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kıymetli mensupları, kahraman Bahriyelilerimiz, sizleri en kalbi duygularla, muhabbetle selamlıyorum. Amfibi Kolordu Komutanlığımız ve Deniz Kuvvetlerimizin güzide birliklerinde vazife icra eden tüm askerlerimizin, her bir personelimizin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyorum. Sizlerin şahsında yurt içinde, sınırlarımızda, bölgemizde ve dünyanın farklı ülkelerinde fedakarca görev yapan ordumuzun tüm mensuplarının ve ailelerinin bayramını yürekten kutluyorum. Bin yıldır vatanımızın bekası, milletimizin istikbal ve istiklali uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Bu ülke için gözlerini kırpmadan nice bedeller ödeyen tüm gazilerimize şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyor, kendilerine ve ailelerine aynı şekilde hayırlı bayramlar diliyorum" ifadelerini kullandı. Amfibi Kolordu Komutanlığı personelinin, yaptığı görevlerle üstün gayret sergilediğini söyleyen Erdoğan, "Amfibi Kolordu Komutanlığımızın kıymetli mensupları; sizler her karışında bir aslanın, bir yiğidin yattığı mukaddes bir vatan toprağında, Çanakkale’de görev yapıyorsunuz. Bugüne kadar çevre denizlerimizde üstlendiğiniz görevlerin yanı sıra Arnavutluk, Afganistan, Kosova, Lübnan ve Libya’da yakın zamanda başarıyla icra ettiğiniz insani yardım, uluslararası destek, tahliye ve afet yardım harekatlarında üstün gayretler sergilediniz. Halihazırda Suriye ve Irak’ın kuzeyinde devam eden teröristle mücadele operasyonları ile birlikte Arnavutluk, Libya, Azerbaycan ve Katar’da barış ve güvenliğin tesisine önemli katkılar sunuyorsunuz. Önümüzdeki temmuzdan itibaren bir yıl süreyle NATO Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevini de inşallah yine ordumuza yakışır şekilde başarıyla deruhte edeceksiniz. İnşallah Amfibi Komandolarımızla kıyılarımız artık çok daha güvenli, çok daha istikrarlı olacak. Mavi Vatanın muhafazası ve müdafaasındaki üstün gayretleriniz dolayısıyla her birinizi tebrik ediyor, Bahriyelilerimizin her birinin alnından öpüyorum. ’Denizleriniz sakin, yolunuz ve bahtınız açık olsun’ diyorum. Bu düşüncelerle sizlerin ve kahraman ordumuzun tüm mensuplarının Ramazan Bayramı’nı bir kez daha canıgönülden tebrik ediyorum. Şehitlerimizi tekrar rahmetle anıyor, şehit ailelerimize, gazilerimize ve aziz milletimize hayırlı bayramlar diliyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun. Kalın sağlıcakla" diye konuştu.