EKONOMİ - 03 Nisan 2025 Perşembe 09:27

Kadın kaynak operatörleri Çorum sanayisinde yerini aldı

A
A
A
Kadın kaynak operatörleri Çorum sanayisinde yerini aldı

Çorum’da oluşturulan eğitim programı ile kaynak operatörü kursunu başarıyla bitiren 9 kadın Çorum sanayisinde istihdam edildi.


Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Çorum Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ve Başermak Makine (Robinson Co.) iş birliğiyle, kadın kaynak operatörleri yetiştirildi.


OKA Çorum Yatırım Destek Ofisi’nin saha ziyaretleri doğrultusunda oluşturulan bu eğitim programı, sanayide en yaygın kullanılan kaynak tekniklerine odaklandı. Gaz altı (MIG/MAG), TIG ve lazer kaynağı gibi yöntemler üzerine kurulan eğitim içeriği, katılımcıların mesleki becerilerini geliştirecek şekilde tasarlandı. Katılımcı belirleme süreci ise, 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Çorum Belediyesi’nin yararlanıcısı olduğu "Güçlü Kadın Güçlü Gençlik Projesi" ile kurulan Çorum Belediyesi Kariyer ve İş Merkezi (ÇOKİŞ) aracılığıyla yürütüldü. İş arayan kadınlar, ÇOKİŞ üzerinden belirlenerek programa dâhil edildi. Hitit Üniversitesi Kaynak Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bünyamin Çiçek tarafından verilen eğitimler, Başermak Makine’nin eğitim salonlarında ve üretim sahasında uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Katılımcılar, firmanın gerçek iş parçaları üzerinde kaynak uygulamaları yaparak sektöre hazır hale geldi. Toplam 80 saat süren eğitim programını başarıyla tamamlayan 9 kadın kursiyerin tamamı Başermak Makine’de istihdam edildi.



Yerel kalkınmada kadın eli


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen "Kadın Girişimciliği / Kadın İstihdamı" teması çerçevesinde şekillenen bu çalışmalar, Çorum’da hem kaynaklı imalat hem de talaşlı imalat sektörlerinde kadınların varlığını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar içeriyor. OKA’nın Katma Değerli Üretim ve İhracatın Geliştirilmesi Teknik Destek Programı kapsamında daha önce Çorum OSB’de faaliyet gösteren Cazgır A.Ş. iş birliğinde kadın kaynak ustaları yetiştirildi. Ardından, Yağmaksan A.Ş.’de gerçekleştirilen programla kadın CNC operatörleri istihdama kazandırıldı. Bu program ile kaynakçılık alanındaki eğitimler daha da yaygınlaştırılarak yeni istihdam imkanları oluşturuldu. Kadınların üretim süreçlerine aktif katılımını destekleyen bu tür uygulamalar, bölge illerinde de yaygınlaştırılıyor. Orta Karadeniz sanayiinde kadın istihdamında yeni bir dönemin kapılarını aralayan bu çalışmalar, yerel kalkınmaya da güçlü bir katkı sağlıyor.



Kadın kaynak operatörleri Çorum sanayisinde yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul merkezli 4 ildeki FETÖ operasyonunda 20 kişi tutuklandı FETÖ/PDY silahlı terör örgütü nedeniyle haklarında adli işlem, ihraç, cezaevi kaydı bulunan ve illegal yollardan yurtdışına çıkan şüphelilere maaş ödemesi yapılarak, SGK primleri ödenip emekli olmalarının sağlanması hedefiyle devleti zarara uğratan şüphelilere yönelik İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına 36 şüpheliden 20’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün güncel yapılanma faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yapılan çalışmalarda, haklarında adli işlem, ihraç, cezaevi kaydı bulunan şahısların SGK kaydı bulunduğu tespit etmişti. Şüphelilerle ilgili şirketin örgütle bağlantılı şahıslara iş imkanı sağladığı, liyakata göre değil, örgütsel konumuna göre pozisyonlarda çalışıldığı, şirket ortaklarının herhangi bir söz hakkının bulunmadığı, şirketin örgütsel talimatlarına göre sahiplerinin değiştiği ancak devreden ve devir alan şahısların hesap hareketlerinde herhangi bir para transferinin bulunmadığı, illegal yollardan yurtdışına çıkan şahıslara maaş ödemesi yapıldığı ve SGK primleri ödenerek emekli olmalarının sağlanması hedefiyle devletin zarara uğratıldığı ortaya çıkmıştı. HTS raporlarında iltisaklı şahıslarla ve geçmiş dönemde örgütün tepe yönetimi ile iletişim kayıtları bulunan, MASAK raporlarında örgütsel para transferleri bulunan, örgütün gizli haberleşme modeli ankesörlü hatlardan aranan, kripto haberleşme programı olan ByLock isimli programı kullanan, örgütün güdümündeki şirketlerde SGK kaydı bulunan ve güncel yapılanmada faaliyet yürüttükleri tespit edilen toplam 41 şüphelinin yakalanmasına yönelik İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul merkezli 4 ilde sabah saatlerinde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Düzenlenen operasyonda 36 şüpheli gözaltına alınmıştı. 3 şahsın yurtdışında bulunduğu belirlenirken, 2 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenilmişti. Yapılan aramalarda ise çok sayıda dijital materyal, yasaklı yayın, zincir marketlerden edinilen hediye kartları, 27 bin 440 euro, 128 bin 629 dolar, 452 bin 522 TL ve yaklaşık değeri 826 bin 413 TL olan altın olmak üzere toplam değeri 7 milyon 358 bin 559 TL olan para ve altınlara ise el konulmuştu. Yakalanan 36 şüpheliden 20’si emniyetteki işlemlerin ardından sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. 2 şüphelinin de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.