GÜNDEM - 20 Şubat 2024 Salı 10:48

Unutulmaya yüz tuttu: Bu meslek teknolojiye yenik düştü

A
A
A
Unutulmaya yüz tuttu: Bu meslek teknolojiye yenik düştü

Çankırı’da yüzyıllardır el ile dövülerek işlenen bakır eşyalar, teknoloji ile üretilen ürünlere yenik düştü.


Çankırı’da yüzyıllardır el ile dövülerek işlenen bakır kaplar, günümüzde plastik, cam, seramik ve çelik eşyaların artış göstermesiyle birlikte teknolojiye yenik düştü. Maden ve sağlık açısından faydalı olmasına rağmen bakır, fiyatından dolayı müşterilerin son tercihi oldu. 40 yıllık bakır ustası Kadir Demirel, çelik, seramik, cam ve plastik eşyaların artış göstermesi mesleği etkilediğini söyledi.



"Bakırın fiyatı yükseldiği için genellikle çelik daha çok tercih ediliyor"


Fiyatından dolayı bakırın tercih edilmediğini söyleyen Demirel, “Yaz aylarında turistlerin gelmesiyle biraz işler açılıyor. Çelik, seramik, cam ve plastik eşyaların artış göstermesi mesleğimizi etkiledi. Eskiye oranla azalmalar var ama halen meraklısı da var. Bakırın fiyatı yükseldiği için genellikle çelik daha çok tercih ediliyor. Bakır, daha dayanıklı oluyor. Sıcağı daha çabuk üretiyor. Sağlık açısından da daha faydalı olduğu için eskilerde de bakır kullanılıyormuş. Ama zamanla çelik, cam ve seramik ürünler çıkınca onlar daha çok tercih edildi. Genellikle cezve, maşrapa, şekerlik, bakır semaverler gibi satışlar oluyor ve turistler tercih ediyor” diye konuştu.



Unutulmaya yüz tuttu: Bu meslek teknolojiye yenik düştü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol 1. Lig: Esenler Erokspor: 2 - Yeni Malatyaspor: 1 Trendyol 1. Lig’in 2. hafta erteleme maçında Esenler Erokspor, sahasında karşılaştığı Yeni Malatyaspor’u 2-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar 25. dakikada sağ taraftan kullanılan köşe vuruşunda Fernandes’in kafa vuruşunda kaleci Abdülsamed topu çeldi. Boşta kalan topu kale önünde İdris filelere gönderdi. 1-0 51. dakikada İdris’in sol taraftan ortasında kaleciden seken topa Fernandes’in gelişine vuruşunda kaleci Abdülsamed, yerden sağına gelen topu son anda kornere çeldi. 58. dakikada İdris’in ceza sahasına girdikten sonra sert şutunda kaleciden seken topu Mame Faye tamamladı ve topu ağlarla buluşturdu. 2-0 89. dakikada Erokspor savunmasının hatasında topu kapan Mehmet Güneş, ceza sahası içine girdikten sonra yaptığı yerden sert vuruşta topu kaleci Ercüment’in solundan filelerle buluşturdu. 2-1 Hakemler: Reşat Onur Coşkunses, Gökmen Baltacı, Kürşathan Akın Esenler Erokspor: Ercüment Kafkasyalı, Oğuz Ceylan (Furkan Orak dk. 54), Nzaba (Sakıb Aytaç dk. 71), Eşref Korkmazoğlu, Sefa Narin, Mücahit Albayrak, Alper Kahraman, Berkay Aydoğmuş (Altar Han Hidayetoğlu dk. 61), İdris Furat, Faye (Abuzer Gaffar Toplu dk. 71), Fernandes Yedekler: Ege Baran Sahillioğlu, Oğulcan Kestane, Laine, Emir Atik, Muhammed Kahveci Teknik Direktör: Mehmet Altıparmak Yeni Malatyaspor: Abdülsamed Damlu (Enes Salik dk. 83), Emircan Bayrakdar, Yiğiy Ulaş, Erşan Yaşa, Berat Yaman (Kerem Altunışık dk. 65), Burak Efe Yaz, Atakan Müjde, Ferhat Canlı, Cengizhan Akgün (Mehmet Güneş dk. 65), Mehmet Emin Taştan, Umut Tanış (Mert Altıntaş dk. 77) Yedekler: Muhammed Gök, Enes Savucu, Alperen araslan, Ömer Çağrı Ataş, Metehan Ünal, Osman Katipoğlu Teknik Direktör: Murat Uçkun Goller: İdris Furat (dk. 25), Mame Faye (dk.58) (Esenler Erokspor), Mehmet Güneş (dk. 89) (Yeni Malatyaspor) Sarı kartlar: Nzaba, Berkay Aydoğmuş (Esenler Erokspor), Umut Tanış (Yeni Malatyaspor)