KÜLTÜR SANAT - 25 Mayıs 2024 Cumartesi 16:02

Turistik Tuz Ekspresi’nin 2. seferinde yolcular Çankırı’ya hayran kaldı

A
A
A
Turistik Tuz Ekspresi’nin 2. seferinde yolcular Çankırı’ya hayran kaldı

Çankırı’da 1934 yılındaki Tenezzüh Treni’nin 90 yıl sonraki devamı niteliğinde olarak başlatılan ‘Turistik Tuz Ekspresi’nin ikinci seferinde Çankırı’yı ziyaret eden günübirlik turistler, şehre hayran kaldı.


Çankırı’da 1934 yılında başlatılan ve 4 yıl sefer düzenledikten sonra kaldırılan “Tenezzüh (Gezinti) Treni” seferleri, Çankırı Valiliği koordinasyonunda Çankırı Belediyesi, TCDD, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çankırı Konfederasyonu ve TÜRSAB Orta Anadolu Bölge Temsil Kuruluna bağlı seyahat acentelerinin iş birliğiyle “Turistik Tuz Ekspresi” olarak 90 yılın ardından yeniden başlatıldı. Turun ikinci seferinde Ankara Garı’ndan hareket eden “Turistik Tuz Ekspresi”, 3 saatlik bir yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaştı. “Turistik Tuz Ekspresi” yolcuları, "kaya tuzunun başkenti" olarak nitelendirilen Çankırı’da, büyüleyici yer altı tuz şehrini ziyaret etti. Trende seyahat edenler, dünyanın en büyük tuz mağarası olması özelliğini taşıyan ve yerin 150 metre altında bulunan, Türkiye’nin endüstriyel mirasları arasındaki yer altı tuz şehrini gezdi. Yer altı tuz şehrine hayran kalan turistik tren ekspresi yolcuları, daha sonra Çankırı’nın önemli tarihi eserleri arasında yer alan tıbbın ve eczacılığın sembollerinin doğduğu mekan olan Taş Mescit ve Çankırı Mevlevihanesi gibi çeşitli tarihi ve kültürel mekanlarda tarihi bir yolculuk yapma fırsatı buldu.


“Çankırı’da bu kadar değerli turistik yerlerin olduğunu ilk defa gördüm”


Tren turuna katılan Nuray Yıldız, “Türkiye’nin pek çok yerini gezdim ama Çankırı’ya ilk defa geldim. Çankırı’da bu kadar değerli turistik yerlerin olduğunu ilk defa gördüm ve gerçekten çok şaşırdım”dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda terminal içinde taksi hizmeti başladı Türkiye’nin dünyaya açılan en önemli kapısı olan İGA tarafından işletmesi yapılan İstanbul Havalimanı’nda terminal içinde ulaşım kolaylığı isteyen yolculara taksi hizmeti de verilmeye başlandı. Dış hatlar gelişteki uçuş kapıları etrafında sarı renklere boyanan üzerinde "TAXI" yazan İGA araçları ring atıyor. İsteyen yolcular da bu araçlarla 18 euro karşılığında pasaport kontrolüne kadar taşınıyor. Hizmete girmesinin ardından geçen yaklaşık 6 yıllık süreçte, toplamda 323,7 milyon yolcuya hizmet veren İGA İstanbul Havalimanı günde ortalama ağırladığı 200 bin yolcu sayısı, tüketim rakamları, 181 mağazası ve bir şehirde olması gereken tüm kurumların bulunmasıyla Türkiye’nin adeta 82. ili gibi hizmet veriyor. Günlük ortalama bin 350- bin 450 uçak ağırlayan İGA’da otel, sağlık merkezleri, eczaneler de dahil birçok kuruluşun yer almasıyla orta büyüklükteki bir kentten farksız olmasıyla dikkat çekiyor. 6 Nisan 2019’dan bugüne 323,7 milyon yolcuya hizmet veren İGA’dan 2 milyon 182 bin uçak geçti. 315 noktaya uçulan İGA’da bu yıl 71 milyon 285 bin yolcu ağırlandı. İstanbul Havalimanı’nda Buggy taksiler hizmet vermeye başladı Yolcuların hayatını kolaylaştırma adına çalışmalarına devam eden İGA son olarak terminal içinde ulaşım kolaylığı isteyen yolculara taksi hizmeti de verilmeye başladı. Dış hatlar gelişteki uçuş kapılarına taksi rengi olan sarı renklere boyanan üzerinde "TAXI" yazan araçlar ring atıyor. İsteyen yolcular da İGA Buggy adı verilen bu araçlarla pasaport kontrolüne kadar kişi başı 18 euro karşılığında taşınıyor. Pasaport geçişlerine uzak olan uçak kapılarında hizmete başlayan Buggy taksilere ilgi yoğun olurken yolcular ücretleri taksilerde bulunan post cihazlarından ödeme yapıyor.
Sakarya Başkan Alemdar açıkladı: 7 ayda 435 milyon liralık altyapı yatırımı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, şehrin güçlü altyapı geleceği için 7 ayda toplam 223 kilometrelik ve 435 milyon liralık alt yapı çalışması gerçekleştirdiklerini açıkladı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) marifetiyle 7 ayda hayata geçirilen çalışmalar çerçevesinde şehrin ihtiyaç duyulan noktalarına 160 bin metre içme suyu, 42 bin metre kanalizasyon ve 21 bin metrelik yağmur suyu hattı inşa edildi. 7 ayda toplam 435 milyon liralık altyapı çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Alemdar, içme suyu yatırımları ile su kaynaklarını geleceğe eksiksiz şekilde taşıdıklarını vurgulayarak, “Şehrimizin kırsal kesimlerinde altyapı ihtiyacı olan bölgeleri tespit ettik. Kaliteli içme suyunun Sakarya’nın her köşesine ulaşması için yatırımlarımızı bir bir tamamlıyoruz. Su kaynaklarımızı korumak ve içme suyunun bir damlasına dahi sahip çıkmak için ekonomik ömrünü tamamlayan hatları yenileyerek şehrimizin su kayıp oranını her geçen gün düşürüyoruz. Bu kapsamda Sakarya’nın içme suyu ağına 160 kilometrelik güçlü hat kazandırdık” dedi. “Uzun soluklu yatırımlar bu şehrin geleceğine miras kalacak” Çevreyi koruma ve atık su yönetiminde modern bir sistem oluşturma hedefi doğrultusunda 42 bin metrelik kanalizasyon hattının tamamlandığını belirten Alemdar, “Bu yatırımlarımız çevreye duyarlı bir şehir inşası için çok büyük önem arz ediyor. Geri dönüştürdüğümüz atık suları endüstriyel, tarımsal ve sanayi alanında kullanarak büyük oranda su tasarrufu sağlıyoruz. Uzun soluklu olarak hayata geçirdiğimiz yatırımlar bu şehrin geleceğine miras kalacak” diye konuştu.