SAĞLIK - 31 Ağustos 2024 Cumartesi 10:25

Kışlık konserve hazırlayanlar dikkat: "Yanlış yapılması ölümle sonuçlanabilir"

A
A
A
Kışlık konserve hazırlayanlar dikkat: "Yanlış yapılması ölümle sonuçlanabilir"

Kışlık konserve yiyecekleri hazırlıkları yapanlar için uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan konservelerin önemli rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.


Ağustos ayının bitmesiyle birlikte vatandaşlar kışlık konserveler hazırlamaya başladı. Taze sebze ve meyveleri kış boyunca tüketmek için konserve ve turşular yapmaya başlayan vatandaşlara uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, gıdaların, uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden konservelenmesinin ölümle sonuçlanabileceğini belirtti. Dr. Sarıkaya, besinlerin türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulması gerektiğini söyledi. Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliğinin yüksek olduğunu kaydeden Dr. Sarıkaya, cam kavanozların 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmesi gerektiğini ve kapakların her konserve yapımında yenilenmesi gerektiğini söyledi.



“Ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir”


Zehirlenmelerin önlenmesi için yapılması gereken hususlarla ilgili konuşan Dr. Sarıkaya, “Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ‘clostridium botulinum’ adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin genellikle uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı bilinmektedir. Bu zehirlenme dünyada bilinen en güçlü zehirlenmelerden biridir ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Ev şartlarında yapılan konservelerde riskin yok edilebilmesi için besinler türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalıdır. Botulizm toksini 80 derecede 10-30 dakika, 100 derecede ise 10 dakika kaynatılarak tahrip edilebilmesine rağmen, uygun olmayan şartlarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir. Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması, sağlığımızı korumamız açısından önem arz etmektedir” dedi.



“Cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir”


Cam kavanozların sterilize edilerek kullanılması gerektiğini kaydeden Sarıkaya, “Paslı ya da paslanabilecek malzemelerden yapılmış kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapaklar her konserve yapımında yenilenmelidir. Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır” diye konuştu.



“Sağlıklı beslenelim derken sağlığımızdan olmamaya hijyen kurallarına uymaya azami özen gösterelim”


Zehirlenme belirtilerinin yaşanması üzerine sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyleyen Sarıkaya, “Konserve ürünlerin tüketiminden 12 saat sonra zehirlenme belirtileri görülmeye başlanır. Bulantı, kusma, çift görme, ishal, kabızlık, tansiyon düşüklüğü, vücutta şişme ve solunum problemi gibi belirtiler konserve zehirlenmelerinin başlıca semptomları içinde kendini gösterir. Bu belirtilerin ortaya çıkması sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekiyor, bulantı ve kusma nedeni ile vücudun kaybettiği sıvı kaybının yerine konmasına hassasiyet göstermemiz önemli. Sağlıklı beslenelim derken sağlığımızdan olmamaya hijyen kurallarına uymaya azami özen gösterelim. Sağlıklı günler dilerim” şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa Gençlik Merkezi öğrencisi Belinay, İngiltere’deki bir kolejden tam burs kazandı Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne bağlı Gençlik Merkezi’nde eğitim gören 11’inci sınıf öğrencisi Belinay Eğer, İngiltere’deki bir koleji tam burslu olarak kazandı. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin eğitime katkı amacıyla faaliyete geçirdiği gençlik hizmetleri gençleri hayallerine kavuşturmaya devam ediyor. Belediyeye ait Gençlik Merkezi 11’inci sınıf öğrencilerinden Belinay Eğer, Marlborough Koleji’nin sadece İngiltere’de ikamet eden öğrencilere verdiği "Sixth Form Bursary" isimli bursu kazanan iki Türk öğrenciden biri oldu. Belinay Eğer, lisedeki son iki yıllık eğitimini İngiltere’de sürdürecek. “Başarılarımın temelini Gaziosmanpaşa’da attım” Duygularını anlatan Belinay Eğer, “Gerek dil eğitimi gerek spor ve sanat dalındaki eğitimlerimin temelini Gaziosmanpaşa’da attım. Gençlik Merkezi ve kendi okulumda aldığım eğitim benim için paha biçilemez, çok faydasını gördüm. Aslında çocukluktan beri akademi odaklı bir öğrenci olmadım. İlkokuldan beri birden fazla alanda eğitim aldım. Müzik ve sporla başladım, karate ve gitarla devam ettim. Bunun yanında bilgisayar, akıl oyunları gibi eğitimler de aldım. Kendi okulumda roket takımı kurdum. Robot yarışması odaklı bir takımın kurucu kaptanıyım” diye konuştu. “İngiltere’de eğitim alacağımı öğrendiğim zaman tarifsiz bir heyecan ve mutluluk yaşadım” Eğitim hayatına İngiltere’de devam edeceği için heyecanlı ve mutlu olduğunu söyleyen Eğer, “İngiltere’nin köklü bir kurumundan eğitim alacağımı öğrendiğim zaman tarifsiz bir heyecan ve mutluluk yaşadım. Gelecek senelerde göreceğim eğitimin kalitesi beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Tek kazanmayı beklerken, bunu bir arkadaşımla paylaşmak benim için daha değerli. Beraber orada olmak bizim için çok daha faydalı olacak. Aldığım eğitimlerin karşılığını geri verdiğimi düşünüyorum” dedi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, İngiltere’de tam burslu okul kazanan Belinay Eğer ve ailesini makamında ağırlayarak, öğrenciyi başarısından dolayı tebrik etti.
Kırıkkale Siren ve çakar kullananlar dikkat: 43 ilin geçiş noktasında denetimler sıklaştırıldı Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, 43 ilin geçiş noktasında siren ve çakarlı araç kullanımına yönelik denetimlerin sıkılaştırıldığını belirtti. Vali Makas ayrıca, vatandaşların kanunlara uyumunun ve duyarlılığının şehrin huzur ve güven ortamının korunmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen programda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Şehrin genel durumu, güvenlik tedbirleri ve planlanan projeler hakkında açıklamalarda bulunan Vali Makas, İçişleri Bakanlığı’nın mala ve şahsa karşı işlenen suç oranlarının düşürülmesi hedefinde Kırıkkale’nin başarı gösterdiğini vurguladı. Vali Makas, emniyet ve jandarma ekiplerinin özverili çalışmalarını tebrik ederek, "Evden ve iş yerinden hırsızlık gibi olaylarda aydınlatma oranları artarken, suç oranlarında düşüş kaydediyoruz. Bu başarı sadece kurumlarımızın değil, Kırıkkale halkının duyarlılığının da bir sonucudur" ifadelerini kullandı. Silah kullanımıyla ilgili ağırlaştırılmış yasaların yürürlüğe girdiğini belirten Makas, ruhsatsız silahlarla ilgili denetimlerin titizlikle sürdüğünü söyledi. Ayrıca siren ve çakarlı araç kullanımıyla ilgili cezaların artırıldığını hatırlatan Makas, Kırıkkale’nin 43 ilin geçiş noktası olması nedeniyle trafik denetimlerine ayrı bir önem verdiklerini aktardı. Vali Makas, Elektronik Denetleme Sistemleri’nde (EDS) hız sınırının bazı bölgelerde 82’ye çıkarıldığını ve bunun sürücüler açısından bir kolaylık sağladığını aktardı. Şehrin ev sahipliği yapacağı büyük etkinlikler hakkında bilgi veren Vali Makas, 24-25 Mayıs tarihlerinde Türkiye İş Yurtları Fuarı’nın düzenleneceğini açıkladı. Makas, cezaevlerinde üretilen yüzde 100 organik ürünlerin sergileneceği bu etkinliğin Kırıkkale’ye hareketlilik kazandıracağını belirtti. Ayrıca fuardan bir süre sonra da Kalefest’in yapılacağını duyuran Makas, festivalin tasarruf tedbirleri kapsamında sponsor destekleriyle planlandığını ifade etti. Vali Makas, Kaletepe bölgesinde inşa edilecek Kırıkkale Kalesi projesinden de bahsederek, projenin çay bahçeleri ve dinlenme alanlarını içerdiğini belirtti. Programa katılan İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ ve İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Acar da 2024 verilerine ilişkin paylaşımda bulundu.