POLİTİKA - 26 Kasım 2022 Cumartesi 14:45

ÇAKÜ’de Rusya-Ukrayna Savaşını ele alındı

A
A
A
ÇAKÜ’de Rusya-Ukrayna Savaşını ele alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta, Ukrayna-Rusya arsındaki savaşın seyri ve muhtemel sonuçları ele alındı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta, Ukrayna-Rusya arsındaki savaşın seyri ve muhtemel sonuçları ele alındı.


Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Uluslararası Güvenlik ve Siyaset Uygulama ve Araştırma Merkezi (UGSAM) tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Güncel Gelişmeler Çerçevesinde Rusya-Ukrayna Savaşı’ konferansı gerçekleştirildi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ali Samir Merdan’ın moderatörlüğünü üstlendiği konferansın konuşmacısı, Erciyes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Elif Şimşek Özkan oldu. Sözlerine Rusya ve Ukrayna arasındaki tarihi ve kültürel bağların önemine değinerek başlayan ve Ukrayna’nın Rusya için ifade ettiği öneme dikkat çeken Özkan devam etmekte olan savaşın seyri ve muhtemel sonuçlarına dair derinlikli bilgi ve öngörülerini paylaştı. Akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kendisine ait olmayan kargo paketini böyle çaldı Karabük’te bir kadının bakkalda kendisine ait olmayan kargo paketini çaldığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 25 Eylül 2024 tarihinde Soğuksu Mahallesi Millet Caddesinde meydana geldi. Burhan Tabak isimli iş yeri sahibi dükkanından torununa ait kargo paketinin kaybolduğunu fark etti. Güvenlik kameralarını inceleyen Tabak, paketin dükkana gelen bir kadın tarafından alındığını tespit etti. Kadının yanlışlıkla alabileceğini düşünen Tabak, 1 hafta bekledikten sonra durumu polis ekiplerine bildirdi. Olay yerine gelen ekipler güvenlik kamerası görüntülerini alarak inceleme başlattı. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Burhan Tabak, “Mahallenin bütün emanetleri, bütün kargoları ticarethaneme, bakkalıma gelir. O günde yine paketler gelmeye devam etti. Bütün kargolar buraya bırakıldı. Kadının biri dükkana girdi. Daha öncesinde torunumun kargosu gelmişti, onu da yanıma koymuştum” dedi. “Kadın kendi paketini aldıktan sonra tezgaha yaklaştı” diyen Tabak, “O sıra bende eğildiğim için onu tam göremedim alırken. O paketi oradan alıp gidiyor. Biz kameradan bunu tespit ettik. Yanlışlıkla almıştır dedik. Getirir diye bugüne kadar bekledik. Sonuçta bu mahallenin insanıdır büyük bir ihtimalle. Kadının yaptığı yanlış. Paketimizin teslimini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Tabak, kargo paketinin geri getirilmemesi üzerine durumu polise bildirdiğini aktararak, paketi alan kadının art niyetli davranış sergilediğini belirtti.
Denizli Sahte çek ve senetle 6 milyonluk vurgun yapan çeteye operasyon: 13 zanlı tutuklandı Denizli’nin de içinde bulunduğu 8 ilde dolandırıcılık ve resmi belgede sahteciliğe yönelik eş zamanlı düzenlenen operasyonda, 6 milyon TL haksız kazanç elde ettiği tespit edilen 13 kişi tutuklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü koordinesinde İl Emniyet Müdürlüklerince “Nitelikli Dolandırıcılık ve Resmi Belgede Sahtecilik” suçuna yönelik operasyon gerçekleştirildi. Nitelikli Dolandırıcılık ve Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda; şahısların piyasadan tekstil malzemesi, klima, mobilya, ahşap ev dekorasyon ürünü ve benzeri malzeme satın alarak ilk yaptıkları alışverişlerinin ödemelerini sağlam çeklerle veya nakit para ile yaptıkları, bu şekilde iş yerine ve bankaya verilen güven sonrasında yüklü miktarda tekrar mal aldıkları, alınan malların bedeli olarak çek verdikleri ancak vadesi gelen çeklerin ödenmediği, bu yöntemle şüphelilerin şirketleri mağdur ettikleri ve alışveriş sonrası dolandırıcılık yaparak 6 milyon 246 bin 718 TL 67 kuruş haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. Şüphelilerin yakalanmasına yönelik, Denizli merkezli, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Muğla, Aydın, Batman ve Ankara illerinde yapılan eş operasyonlarda toplam (19) şüpheli yakalandı. Şüphelilerin ikamet, iş yeri ve araçlarında yapılan aramalarda; 22 adet sahte doküman (çek, senet fotokopileri), 10 adet firma ve imza kaşesi, 3 adet karşılıksız çek, 19 adet telefon, 7 adet sim kartı, 1 adet lap-top bilgisayar ele geçirildi. “Nitelikli Dolandırıcılık ve Resmi Belgede Sahtecilik” suçlarından adli makamlara sevk edilen şahıslardan 6’sı hakkında adli kontrol kararı verilirken 13 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Elazığ FÜ, dünyanın en etkili bilim insanları listesinde Türkiye’de ilk 5’te Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “dünyanın en etkili bilim insanları” listesinde, Fırat Üniversitesinden 46 bilim insanı “son yıl” kategorisinde, 41 bilim insanı ise “kariyer boyu” kategorisinde yer aldı. Fırat Üniversitesi listeye Türkiye’den en çok akademisyen yerleştiren ilk 5 üniversiteden biri oldu. Stanford Üniversitesinden bilim insanı Prof. John P. A. Ioannidis’in katkılarıyla, Eylül 2024’te dünya genelinde en çok atıf alan akademisyenler iki ayrı formatta, “kariyer boyu” ve “son yıllık” olarak Elsevier veri tabanında açıklandı. Bilim insanları, Science-Metrix standardına göre 22 bilim alanı ve 174 alt alanda sınıflandırıldı. En az 5 makalesi bulunan tüm bilim insanları için alana özgü yüzdelik dilimler belirlendi. Bu çalışmada, Elsevier tarafından sağlanan Scopus verileri kullanıldı. Kariyer boyu verileri 2023 yılı sonuna kadar güncellenirken, son yıl verileri ise 2023 takvim yılı içinde alınan atıfları kapsıyor. Seçim, c-puanına (kendi atıflarıyla ve atıfsız) veya alt alanda yüzde 2 ve üzeri yüzdelik sıralamaya göre ilk 100 bin bilim insanına dayanıyor. Türkiye genelinde ise 1518 araştırmacı “son yıllık” listeye, bin 172 araştırmacı ise “kariyer boyu” listesine girmeyi başardı. Fırat Üniversitesinden 46 bilim insanı “son yıl” listesinde, 41 bilim insanı ise “kariyer boyu” listesinde yer aldı. Fırat Üniversitesi bu başarıyla dünyanın en etkili bilim insanları listesine Türkiye’den en çok akademisyen yerleştiren ilk 5 üniversiteden biri oldu. Dünyanın en etkili bilim insanları listesiyle ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, "Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alan kıymetli akademisyenlerimizi üstün başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Üniversitemiz dünyanın en etkili bilim insanları listesine Türkiye’den en çok akademisyen yerleştiren ilk 5 üniversiteden biri olmuştur. Bu sonuçlar bir kez daha bizlere Fırat Üniversitesinin sadece Türkiye’de değil, dünyada da adından söz ettiren bir üniversite olduğunu göstermektedir. Üniversitemizin bu başarıda olması noktasında emeği geçen ve gayret gösteren akademisyenlerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum" dedi.