EKONOMİ - 18 Ekim 2024 Cuma 17:58

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Devletimiz bu yaraları saracaktır"

A
A
A
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Devletimiz bu yaraları saracaktır"

Çanakkale’nin Biga ilçesinde dolu ve fırtınadan zarar gören çeltik tarlasında incelemelerde bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Çok geniş bir alanda 45 bin dekar alanda bir zarar görünüyor. Çok fazla üreticimiz buradan zarar görmüş durumda. Yine üreticilerimize devletimizin yardım yapması gerekiyor. Yani burada bu çiftçilerimizin nakli desteğe de ihtiyacı var diye düşünüyorum. İnşallah ben temenni ediyorum devletimiz bu yaraları saracaktır. Bizde buradaki gözlemlerimizi, kanaatlerimizi Ankara’ya gittiğimizde yetkililerle paylaşacağız" dedi.


Çanakkale’nin Biga ilçesinde 12 ekim cumartesi günü meydana gelen dolu ve fırtına sebebiyle Sinekçi, Güvemalan, Gerlengeç, Kanibey, Bozlar, Çınarköprü, Çeşmealtı, Eğridere köyleri ile Gümüşçay beldesindeki tarım arazileri olumsuz yönde etkilendi. Yaşanan dolu ve fırtınanın ardından bölgede zarar gören tarım arazilerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışması yapıldı. Biga’ya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çınarlı köyündezarar gören çeltik tarlasında incelemelerde bulundu. Bayraktar ayrıca üreticilerden de bilgi aldı.



"2024 yılında da 8 ayda 900 tane doğal afet yaşadık"


Doğal afetler son zamanda ülkeyi olumsuz etkilediğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Doğal afetlerin sayısı da hızla artıyor. 2011 yılında yaklaşık olarak 300 civarında olan doğal afet sayısı, yıllar itibariyle artarak 2023 yılında bin 500’e ulaştı. 2024 yılında da 8 ayda 900 tane doğal afet yaşadık. Bunların da yaklaşık yüzde 22’si dolu afeti. Bu çok önemli bir rakam. Bugün Biga’dayız. Yine Biga ilçemizde çeltik üretimi fevkalade önemli. Aslında Çanakkale gerçekten bir tarım merkezi. 28 tane ürünümüz Çanakkale’de üretiliyor ve bu ürünlerimiz Türkiye’de üretim sıralamasında ilk 5’in içerisinde. Yani bu kadar tarım potansiyeli yüksek olan bir ilimizde doğal afetin verdiği zararın boyutunu anlamamıza vesile oluyor. Telefonla da daha önce bilgileri aldım. Geldiğimizde burada görüyoruz. Gerçekten de çok ciddi bir afetle karşı karşıyayız. Bu bölgenin çeltik üretiminin yüzde 68’ini de burası Biga yapıyor. Sadece çeltik üretimimiz zarar görmüş değil. Yani aldığımız bilgilere göre yaklaşık olarak 45 bin dekar arazide çeltik var, meyve var, sebze var, çok değişik ürünler var. Bunlar zarar görmüş durumda. Ama çeltik ürünümüzün yüzde 100’ü zarar görmüş durumda” dedi.



45 bin dekar alanda bir zarar görünüyor


Bu afetlerin başka bir açıdan değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Afetler artıyor, bu ürün arzını yavaşlatıyor Türkiye’de. Yani düşünebiliyor musunuz? Senede bin 500 civarında biz afet görüyoruz. Zaman zaman sıcaklık vuruyor, zaman zaman arkasından gelen yağışlar vuruyor. Yine zaman zaman dolu, don, hortum gibi birçok afete tarım sektörü maruz kalıyor. Bu arzı yavaşlatıyor. Ama buna karşılık nüfus artıyor ve talep de artıyor. Arz yavaşlıyor, talep artıyor. Gıda güvencesinin sağlanması noktasında da bu afetler çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bunun tedbirlerini almak lazım. Çiftçi açısından baktığımızda muhakkak üreticilerimizin TARSİM kapsamında Ürün sigortasına geçişi fevkalade önemli. Bununla ilgili üreticilerimize gerekli kolaylıklar, prim ödeme kolaylıkları sağlanmalı ve daha fazla üreticimizi TARSİM kapsamına da almak zorundayız. Bu afetle alakalı bir değerlendirme yapmak gerekirse üreticilerimiz takdir ederseniz ki bankalardan borç olarak, ayni ve nakdi kredi kullanarak üretimini yapıyor. Özel bankalardan, devlet bankalarından, kooperatiflerden kredi kullanıyor. Bir de üreticilerimiz çok yüksek maliyetle üretimi yapıyor. Yani girdi maliyetlerimiz fevkalade yüksektir. Böyle bir doğal afetle karşı karşıya kaldığımızda o seneyi çiftçi kaybediyor. Yani buradaki üreticilerimiz bu seneyi kaybetti. Şimdi bu üreticilerimizi önümüzdeki yıl tarımda tutmamız lazım. Tekrar üretmelerini sağlamamız lazım. İşte bu manada özellikle bankalara, kooperatiflere olan borçlarını uzun vadede faizsiz olarak ertelenmesi fevkalade önem kazanıyor. Bunu sağlamamız lazım. Ayrıca çok geniş bir alanda 45 bin dekar alanda bir zarar görünüyor. Çok fazla üreticimiz buradan zarar görmüş durumda. Yine üreticilerimize devletimizin yardım yapması gerekiyor. Yani burada bu çiftçilerimizin nakli desteğe de ihtiyacı var diye düşünüyorum. İnşallah ben temenni ediyorum devletimiz bu yaraları saracaktır. Bizde buradaki gözlemlerimizi, kanaatlerimizi Ankara’ya gittiğimizde yetkililerle paylaşacağız. Bu yardımların çiftçimize ulaşması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Hatta gerekiyorsa başkanlarımızın bir talebi var. Bu bölge afet bölgesi ilan edilsin diye. Afet bölgesi ilan edilmesi de bu bölgede çiftçilerimize yardımları yeterli miktarda ve hızlı bir şekilde ulaştıracaktır. Bu açıdan da afet bölgesi ilan edilmesi önemlidir. Allah böyle bir afeti bir daha göstermesin. Tüm çiftçilerimize geçmiş olsun” şeklinde konuştu.



TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Devletimiz bu yaraları saracaktır"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla ADIM Üniversiteleri Denizli’de bir araya geldi MSKÜ’nün Genel Koordinatörü olduğu ADIM Üniversiteleri, Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde 17-18 Ekim 2024 tarihlerinde bir araya geldi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde 17-18 Ekim 2024 tarihleri arasında 18 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen ‘ADIM Üniversiteleri Rektörler ve 2. İdari Grup Toplantısı’na katıldı. Genel Koordinatörlüğünü MSKÜ’nün yürüttüğü toplantıya, Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın yanı sıra Üniversitemizin idari birim temsilcileri ile ADIM Üniversiteleri üyesi 18 üniversitenin rektörleri, rektör yardımcıları ve idari birim temsilcileri katıldı. Her yıl düzenlediği toplantılarla kendi aralarında birikimlerini ve iyi uygulama örneklerini paylaşan; eğitim öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal katkı konusunda iş birliği çabalarını sürdüren ADIM Üniversiteleri, açılış programında ortak bir bildiri yayınlayarak, İsrail’in Filistin’e yönelik uyguladığı soykırımı kınadı. Adım Üniversiteleri Genel Koordinatörü MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, toplantıda konuşma yaparak bu toplantıların üniversitelerin ortak sorunlarına çözüm aramak için önemli olduğunu vurguladı. Temel amacı; eğitim-öğretim, Ar-Ge, yönetim, teknik, sosyal, kültürel alanda üniversiteler arası iş birliğini geliştirmek ve ortak girişimlerde bulunmak olan ADIM Üniversiteleri; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Yalova Üniversitesi’nden oluşuyor.
Antalya Antalya’da 5 yıldızlı otelde yangın paniği Antalya’da 550 müşterisi bulunan 5 yıldızlı otelde yangın çıktı. Aralarında yabancı uyruklu turistlerin de bulunduğu misafirlerin büyük kısmı ilk anlarda panikle odalarını boşaltırken, duman nedeniyle mahsur kalan 48 kişi vinç yardımıyla kurtarılırken, 8 kişinin ise dumandan etkilendiği öğrenildi. Yangın, saat 16.00 sıralarında Antalya’nın Kemer ilçesi Beldibi Mahallesi’nde bulunan 5 yıldızlı bir otelde meydana geldi. Otelin restoran kısmında başladığı öğrenilen yangın kısa sürede büyürken, duman otelin büyük kısmında etkili oldu. İhbarla olay yerine çok sayıda, itfaiye, vidanjör, jandarma, UMKE, AFAD, polis ve belediye ekipleri sevk edildi. Dumanları fark eden otelde konaklayan 550 misafirin büyük bir çoğunluğu yangının ilk anlarında otelden dışarı çıktı. Balkonlarda mahsur kalanların olumsuz bir durumla karşılaşmaması için otel çalışanları yataklarla önlem aldı. Balkonda mahsur kalanlar vinçlerle kurtarıldı Kısa sürede büyüyen alevler nedeniyle otelin büyük bir kısmında dumanlar etkili olurken odalarından çıkamayan konukları çıkarmak için ekipler seferber oldu. İtfaiye araçlarının otelin arka cephesine girememesi nedeniyle iş makileri ile araçların geçiş yapabilmesi amacıyla çalışma yapıldı. Yarım saatlik çalışmanın ardından açılan yoldan giren vinçler yardımıyla balkonlarda mahsur kalan otel misafirleri kurtarıldı. Balkonlardan alınan yabancı turistler sağlık ekipleri tarafından ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı. Ekipler seferber oldu Yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından yangın söndürülerek soğutma çalışmaları yapılırken bölgeye gelen Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, “Bir taraftan itfaiye, bir taraftan Kemer Belediyesine bağlı ekipler oteli tamamen boşalttı. En büyük sevincimiz can kaybının olmaması, İnşallah bir daha böyle olaylar yaşamayız” dedi. Olay yerinde incelemelerde bulunan Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, yangının çıkış nedeni ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, otelde konaklayan misafirlerden 8 kişinin dumandan etkilenerek kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldığını belirtti. Yangının sebebi araştırılıyor Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, “Şu an tam olarak tespit edemediğimiz bir nedenden dolayı yangın çıktı. Tatil için gelmiş olan misafirlerimizi hızlı bir şekilde tahliye etmek için çalışmalarımızı tüm ekip arkadaşlarımızla başlattık. 550 misafirin konakladığı otelde, 270’i yangını fark ettiklerinde kendileri tahliye oluyor. Geri kalan büyük bir kısmı otel dışında olduğundan dolayı sıkıntılı bir durumumuz yoktu. Bizim ekipler olarak müdahale ettiğimiz odalarında bulunan toplam 48 kişi belediye AFAD, Jandarma ekipleri tarafından tahliyeleri gerçekleştirildi. Şu anda misafirlerimizin genel hayati durumu ile ilgili bir sorun yok” dedi. 48 misafir kurtarıldı, 8’i kontrol amaçlı hastaneye sevk edildi Dumandan etkilenen 8 misafirin kontrol amaçlı hastaneye sevk edildiğinin altını çizen Kemer Kaymakamı Ahmet Solmaz, “8 misafirimiz dumandan etkilendikleri için kontrol amaçlı olarak hastaneye sevk edildi. Ve hepsinin durumları da gayet iyi, Son 2-3 gündür bölgede ciddi bir rüzgar sirkülasyonu var. Bu açıdan her hangi bir küçük bir alev bile yanmaya sebep verebiliyor. Çok şükür her ne kadar kontrol altına alma olayı gecikse de hiçbir misafirimiz bir sıkıntı yaşamadan olayı atlatmış olduk. Tahliye işlemleri tamamlandı, ekipler yangının çıkış sebebi hakkında çalışma yapıyor. Sebebi çalışmanın ardından belli olacak. Misafirler öncelikle otel sahibine ait bir başta otele nakledilecek. Geri kalan misafirler içinde planlama yapıyor. Hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde bir planlamamız var. Bizim önceliğimiz her hangi bir can kaybı yaşanmamasıydı" dedi.