GÜNDEM - 06 Kasım 2024 Çarşamba 22:01

Osmangazi Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi

A
A
A
Osmangazi Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi

Osmangazi Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 6 milyar 307 milyon 893 bin lira olarak kabul edildi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Bu bütçenin her bir kuruşunu, halkımız ve Osmangazimiz için üreteceğimiz hizmetlerde harcamak nasip olsun” dedi.


Osmangazi Belediyesi’nin 2025 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı, Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda görüşüldü. Osmangazi Belediye Meclis Başkanı Erkan Aydın’ın yönettiği toplantıda ‘2025 Mali Yılı Tahmini Gelir ve Gider Bütçesi’, 6 milyar 307 milyon 893 bin lira olarak onaylandı. 2025 yılı mali bütçesinde yer alan kalemlerin her biri madde madde okunarak meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi. 2025 yılı gider bütçe tahmininde yer alan 6 milyar 307 milyon 893 bin lira ödeneklere, gelir bütçesinde tahmini 6 milyar 233 milyon 893 bin lira gelir ile finansmanın ekonomik tablosundaki 74 milyon lira net finansman karşılık gösterilmek suretiyle bütçede denklik sağlandı. Bir önceki yıla göre 2 milyar 788 milyon liralık artışın olduğu bütçede, 3 milyar 839 milyon 191 bin lira mal ve hizmet alımına ayrıldı. Toplam bütçenin yüzde 61’ine denk gelen mal ve hizmet alım giderlerinin ardından ikinci en yüksek pay ise 970 milyon 285 bin lira ile bütçenin yüzde 15’lik kısmını oluşturan sermaye giderlerine ayrıldı. Bütçenin yüzde 15’lik bölümünü oluşturan 961 milyon 829 bin lira personel giderlerine ayrıldı.



“Gerçekçi bir bütçe hazırladık”


2025 yılı için gerçekçi bir bütçe oluşturduklarının altını çizen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Bütçemiz daha yüksek olabilirdi. Kağıt üzerinde daha büyük rakamlar yazabilirdik. Başka belediyeler gibi daha büyük bütçeler oluşturabilirdik. Ancak kağıda yazmakla para gelmiyor. Yüksek enflasyondan dolayı 2025’in mali açıdan zor bir yıl olacağını ön görerek, bütün müdürlüklerimizin tek tek gelir ve giderlerini hesapladık ve bu bütçeyi oluşturduk. Şişirme bir bütçe değil. Enflasyon artışını da öngörerek yapılmış bir bütçe. Tamamen müdürlüklerimizden bize gelen harcama kalemleriyle ilgili bütçemizi oluşturduk. Bu bütçenin her bir kuruşunu, halkımız ve Osmangazimiz için üreteceğimiz hizmetlerde harcamak nasip olsun” dedi.



“SGK ve vergi borcumuz yok”


Seçimin ardından göreve geldiklerinde Osmangazi Belediyesi’nin yaklaşık 1 milyar lira borcu bulunduğunu açıklayan Başkan Aydın, “Göreve başlamamızın ardından geçen 7 aylık sürede bu borcun 400 milyon lirasını ödedik. Ayrıca 7 aylık dönemde 20 milyon liraya yakın bir repo geliri sağladık. Belediye olarak SGK ve vergi borcumuz da yok” diye konuştu. Gündeme dair açıklamalarda da bulunan Başkan Aydın, “TUSAŞ’a düzenlenen hain terör saldırısında hayatını kaybeden şehitlerimizle birlikte, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için hayatlarını ortaya koyan tüm güvenlik güçlerimize de bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Cumhuriyetimizin 101’inci yılını bir kez daha kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimizi de saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 15 Kasım Filistin Bağımsızlık Günü. 22 Kasım ise Lübnan Bağımsızlık Günü. Ancak bütün dünyanın, 50 bin insanın katledilişini adeta film seyreder gibi izlediği bir süreci yaşıyoruz. Bir kez daha İsrail’in yaptığı bu terörü ve soykırımı lanetliyoruz. Umarım yaşanan zulüm ve ölümler en kısa sürede sona erer. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocuk cinayetlerinin yaşandığı, yeni doğan bebeklerin öldürüldüğü bir dönemde umarım çocuklarımız geleceğe daha güvende bakarlar. Çocukların öldürülmediği, istismara uğramadığı güzel bir Türkiye diliyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü. Maalesef bu konuda da dünya gündemindeyiz. Sadece Ekim ayında 48 kadın cinayete kurban gitti. Bu cinayetler artarak devam ediyor. Umarım İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülür. Bu cinayetlerin engellenmesi adına da adımlar atılır” ifadelerini kullandı.



Osmangazi Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi kabul edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Oryantasyon eğitimi 4 dilde yapıldı Düzce Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından, yeni gelen uluslararası öğrencilerine uyum sürecini kolaylaştırmak, üniversitenin imkanlarını tanıtmak ve Türkçe öğrenim süreci ile ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla uluslararası öğrenciler için oryantasyon programı gerçekleştirildi. İstiklal Konferans Salonu’nda ki programın açılış konuşmasında TÖMER Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Eyüp Aydoğdu, “Binlerce kilometre uzaklardan büyük fedakârlık göstererek eğitim almak amacıyla ülkemize geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Eğitim hayatınızın ilk adımında sizlere Türkçe öğretmekten, Türk kültürünü tanıtmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Üniversitemizdeki her anınızın en verimli, en güzel şekilde geçmesini temenni eder, başarılar dilerim” ifadelerinde bulundu. Düzce’nin tanıtım sunumu ile başlayan oryantasyon programı, Düzce Üniversitesi imkanları ve Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tanıtımıyla devam etti. Üniversitenin Türkçe öğretimi konusundaki nitelikli çalışmaları, çeşitli etkinlik ve faaliyetlerle uluslararası öğrencilerin üniversite yaşamlarının kolaylaştırılmasının hedeflendiği programın son bölümünde öğrencilerden gelen sorular cevaplandırıldı. Türkçe gerçekleştirilen program eş zamanlı olarak Kazakça, Arapça ve İngilizce çeviri ile de desteklenerek tamamlandı.
Düzce Prof. Dr. Sadık Kakaç Düzce Üniversitesi öğrencileriyle buluştu Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Termodinamik Bilimini Geliştirenler’ adlı programda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, Düzce Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Konferans öncesinde Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’i ziyaret eden Prof. Dr. Sadık Kakaç, daha sonra Cumhuriyet Konferans Salonu’ndaki programa katıldı. Programa; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, TÜBA Şeref Üyesi ve TOBB ETÜ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç ile Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Programın açılışında konuşan Rektör Nedim Sözbir, alanında dünyanın tanınmış isimlerinden Prof. Dr. Sadık Kakaç’ı Düzce Üniversitesi’nde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Isı transferi ve enerji konusunda önemli çalışmalar yürüten ve birçok doktora öğrencisi yetiştiren Prof. Dr. Sadık Kakaç’a bilime ve üniversitelere katkılardan dolayı teşekkür eden Nedim Sözbir, TÜBİTAK ve Türkiye Atom Enerjisi Komisyonu’nda da uzun yıllar görev yaparak ülkemize hizmette bulunan Kakaç’a şükranlarını sundu. Prof. Dr. Sadık Kakaç, Düzce Üniversitesi’nde bulunmaktan dolayı büyük mutluluk yaşadığını belirterek akademik ve sosyal hayatla ilgili önemli ve yol gösterici tavsiyelerde bulundu. Kakaç, ‘Termodinamik Bilimin Evrimsel Gelişimi’ başlıklı sunumunda, 18. yüzyılın sonuna kadar termodinamiğin enerji, ısı ve iş bilimi olarak anıldığını söyleyerek “18. yüzyıl boyunca ya da 18. yüzyılın sonuna kadar ısı, ‘kalorik’ adı verilen ağırlıksız bir akışkan olarak görüldü. Isı, yüksek sıcaklıktan alçak sıcaklığa doğru akar, enerjisini korurken yararlı iş üretir. 18. yüzyılın mühendisleri, bir makine tasarlanabileceğini ve bu makinede ısı akışından yararlı iş üretilebileceğini biliyorlardı” şeklinde konuştu. Bir yüzyıl içerisinde termodinamik biliminin bir enerji bilimi, mutlak sıcaklık ve entropi olarak nasıl evrimleştiğini örnekler üzerinden anlatan Prof. Dr. Kakaç, Termodinamik biliminin gelişmesine katkı sunan; Sadi Carnot, James Prescott Joule, William Thomson, William John Macquorn Rankine, Rudolf Julius Emanuel Clausius, Josiah Willard Gibbs, Walther Hermann Nernst, Joseph H. Kenaan, Adrian Bejan’ın çalışmalarını katılımcılarla paylaştı. Termodinamik bilimiyle ilgili bilgi ve deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Sadık Kakaç, Düzce Üniversitesi öğrencilerinden gelen soruları yanıtlayarak sözlerini sonlandırdı.
Düzce Doç. Dr. Güneş: “Türk bahçelerinde gül olmazsa olmazdır” DÜZCE (İHA) – "Bağ, Bahçe, Çiçek" konferansında konuşan Doç. Dr. Parisa Güneş, Türk bahçelerinin içerisinde her zaman su objelerinin bulunduğunu ve soğanlı bitkiler ile lale kullanıldığını söyledi. Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTBB) ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen “Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansları - X” Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Parisa Güneş’in “İslam Bahçeleri ve Anadolu Türk Kültürü Üzerine Etkileri” başlıklı sunumu gerçekleştirildi. DÜSTBB Botanik Bahçesi Konferans Salonu’nda DÜSTBB Merkez Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy’un, merkezin vizyonu, misyonu, hedefleri, çalışma faaliyetleri konuları ile ilgili konuşmasının ardından DÜSTBB Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Eroğlu Botanik Bahçesi’nin kuruluş süreci, tasarımı ve özellikleri hakkında bilgiler sundu. Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Parisa Güneş, Hint, İran, Arap Yarımadası ve Endülüs İslam Bahçeleri, cennet-mekan anlayışı, su ögeleri, süsleme sanatı ve kullanılan materyaller, mezar türbe bahçeleri hakkında konuştu. Bursa, Manisa ve Edirne’de yer alan ancak günümüze ulaşamayan ilk Türk bahçeleri ve karakteristik özelliklerine de değinen Güneş, Türk bahçelerinin gezinmek için değil içinde yaşanılan bahçeler olduğunu vurguladı. Türk bahçelerinin içerisinde her zaman su objelerinin bulunduğunu ve soğanlı bitkiler ile lale kullanıldığını belirten Doç. Dr. Güneş, “Türk bahçelerinde gül olmazsa olmazdır. Yaprak döken ağaçların yanında ahşap kullanılmış, iç mekanlarda süslemeler yapılmıştır. Türk bahçeleri İslam’ın etkisinden dolayı yüksek duvarlarla çevrilir. 18 ve 19. Yüzyıllarda Batı’dan gelen bahçıvanlar ile Batı etkisi altına girmiş ve ilk heykellerde bu yıllarda ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.