GÜNDEM - 22 Kasım 2024 Cuma 09:59

Nilüfer’in gıda zincirine tam not

A
A
A
Nilüfer’in gıda zincirine tam not

Nilüfer Belediyesi’nin de paydaşları arasında yer aldığı Avrupa Birliği destekli FUSILLI Projesi, 3 günlük programın ardından sona erdi. Sürdürülebilir gıda sistemi için Nilüfer’de yapılan çalışmaları inceleyen konuklar, tesisler ve gıda zinciri ile ilgili övgü yağdırdılar.


Avrupa Birliği destekli FUSILLI Projesi, Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Final Konferansı ve 9. Periyodik Toplantı’ ile tamamlandı. Üç gün süren organizasyona 13 ülke ve 12 şehirden toplam 34 farklı kuruluşun temsilcisi katıldı. Katılımcılar, programda hem raporlarını sundular, hem de Nilüfer Belediyesi’nin eylemlerini yerinde incelediler. İş paketi liderleri de genel değerlendirmelerini yaptı.


Uluslararası kapanış konferansının ilk gününde programın ekonomik etkileri, şehir planlaması, katılımcılık ve eşitlik modelleri değerlendirildi. İkinci gün gerçekleşen saha ziyaretlerinde konuklar, Nilüfer’in sürdürülebilir gıda sistemine geçiş sürecinde önemli bir rol oynayan projeleri yerinde inceledi. Katılımcılar; Konak Üretici Pazarı, Altınşehir Mahalle Bostanı ve satış noktası, Budama Atıkları Dönüştürme Tesisi, Hasanağa Gıda Merkezi, Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi, Ürünlü Kent Bostanı’ndaki Tohum Kütüphanesi ve Kompost Üretim Merkezi, Nilüfer Tarımsal Analiz Laboratuvarı ile Gölyazı’yı gezdiler. Nilüfer’in ürün desenini görme fırsatı yakalayan paydaşlar, yerel üreticilerle sürdürülen üretim zincirini gözlemlediler. Yerel ürünlerden alışveriş de yapan katılımcılar, yerelle kurulan iş birliği ve işleyiş nedeniyle yetkilileri tebrik ettiler.


Etkinliğin son gününde ise 6 ayda bir gerçekleştirilen periyodik toplantı yapıldı. Proje paydaşları, 12 farklı şehirden temsilciler, danışman kuruluşlar ve akademisyenler konu başlıkları ile ilgili son değerlendirmelerini yaptılar.


Organizasyonla ilgili değerlendirmede bulunan FUSILLI Proje Yürütücüsü Mehmet Can Yılmaz, çok sayıda şehir gezdiklerini belirterek, son programın ağırlama sırasının kendilerinde olduğunu aktardı. Programla ilgili güzel geri dönüşler aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Nilüfer’de gıda sisteminin iyileştirilmesi için çok fazla müdahale alanı var. Nilüfer’de gıda sisteminin iyileştirilmesi için belirlediğimiz 5 kategorideki 48 ana eylem ve 192 alt eylemin yüzde 95’ini gerçekleştirdik. Projede yer alan 13 ülkeden 12 şehir ve 34 kuruluş ile birlikte genel anlamda önemli bir etki yaptık" dedi.


Gerçek olmayacak kadar güzel


Konukların saha ziyaretlerinden çok memnun ayrıldıklarını ifade eden Yılmaz, “Ziyaretçilerimiz başlangıçta anlattıklarımızı ’gerçek olmayacak kadar güzel’ olarak nitelendiriyorlardı. Ancak saha ziyaretlerinde her şeyi gözleriyle gördüler ve çok etkilendiler. Yerel üreticilerle kurduğumuz iş birliği ve sistemin işleyişi büyük takdir topladı" diye konuştu.



Nilüfer’in gıda zincirine tam not

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başkan Çiftçi’den gençlere: "Hayatta karşılaştığınız herkes sizin için bir tecrübedir" Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, "Kariyer Günleri" etkinlikleri kapsamında 11. sınıf öğrencileriyle bir araya geldi. Gençlere tecrübelerini aktaran Çiftçi, "Hayatta karşılaştığınız herkes sizin için bir tecrübedir. Tercih ettiğiniz alanlarda kendinizi geliştireceksiniz, bilginizi artıracaksınız ve mesleğinizi icra edeceksiniz" dedi. Başkan Bünyamin Çiftçi, eğitim ve meslek hayatındaki tecrübelerinden söz ederek, gençlerin sorularını yanıtladı. Programa Başkan Çiftçi’nin yanı sıra Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Demir ve çok sayıda öğrenci katıldı. Bünyamin Çiftçi, "Sizlerle bir arada olmanın heyecanını yaşadığımı ifade ediyorum. Bugün uzun zamandan beri yapmaya çalıştığımız bir programın bir diğerini sizlerle gerçekleştireceğiz. Amacımız sizlerle sohbet etmek. Kariyer Günleri kapsamında lise öğrencilerimizle, bilgi birikim paylaşımı sayesinde belki kendinize yeni yollar çizersiniz anlamında faydalı olur diye bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz" dedi. Kendi hayatından kesitler anlatan Çiftçi, "Çocukluğumdan beri Çayırova’da yaşıyorum. İlkokulu Demirsaç’ta, ortaokulu Çayırova Ortaokulu’nda okudum, liseyi STFA Anadolu Teknik Lisesi’ndeki İnşaat Bölümünde okudum. Sonrasında da üniversite yaşamını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladım, daha sonrasında da Gebze Teknik Üniversitesi’nde Deprem ve Yapı Mühendisliği alanında yüksek lisans yaptım. 21 sene serbest mühendis olarak çalıştım ve 2019’da nasip oldu çocukluğumun geçtiği ve halen yaşamakta olduğum Çayırova’mıza hizmet etmek nasip oldu ve belediye başkanlığı görevindeyim" diye konuştu. "Bilginizi artıracaksınız ve mesleğinizi icra edeceksiniz" Başkan Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Edindiğimiz bilgi, birikim ve tecrübeleri sizlerle paylaştığımız zaman en azından sizin onlardan istifade etme şansınız oluyor. Hayatta karşılaştığınız herkes sizin için bir tecrübedir. Tercih ettiğiniz alanlarda kendinizi geliştireceksiniz, bilginizi artıracaksınız ve mesleğinizi icra edeceksiniz. Belki aranızdan arkadaşlar, farklı bölümleri tercih edecek bunlar da çok mümkün. Şu andaki kazanımınızla tecrübe ve hayata bakışınız biraz daha şekilleniyor" Konuşmasının ardından Başkan Çiftçi, gençlerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı ve üniversite yaşamından ve meslek hayatından örnekler vererek, öğrencileri bilgilendirdi.