GÜNDEM - 04 Ekim 2024 Cuma 17:30

Nilüfer’de “Yerel Yönetimler ve Sağlık” buluşması

A
A
A
Nilüfer’de “Yerel Yönetimler ve Sağlık” buluşması

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Halk Sağlığı Kolu, Gezici Eğitim Seminerleri’nin 35’incisini “Yerel Yönetimler ve Sağlık” başlığıyla düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen bu etkinliklerde uzmanlar, halk sağlığına dair sorunları yerinde gözlemleyip, ilgili yetkililerden bilgi alıyor.


Bursa, İzmir ve Çanakkale’de düzenlenen eğitim seminerlerinin son durağı Nilüfer oldu. Nilüfer Belediyesi Barış Meclisi’nde gerçekleşen buluşmada, Başkan Şadi Özdemir halk sağlığı asistanlarıyla bir araya gelerek, belediyenin halk sağlığı ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıya Başkan Yardımcıları Okan Şahin, Serpil Altun ve Emre Karagöz’ün yanı sıra Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Türkkan ile Gaziantep Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Okşan Çalıkoğlu da katıldı.


Yerel yönetimlerin sağlık alanındaki rolünün ele alındığı toplantıda Başkan Şadi Özdemir, belediyenin gençlere yönelik yatırımlarını da anlattı.


Belediyenin sağlık alanındaki çalışmalarına değinen Başkan Şadi Özdemir, “Aile sağlık merkezlerine ciddi desteklerimiz var. Seksenden fazla doktor arkadaşımız buralarda çalışıyor. Belediyemiz bünyesinde faaliyet gösteren Alzheimer hasta konuk evimiz, huzurevlerimiz ve Olgun Gençlik Merkezlerimiz var. Bunları çoğaltmaya büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne de değinen Özdemir, "Sokak hayvanlarının da yaşam hakkı var. Halk sağlığı kadar onların yaşam hakkı da önemli" dedi.


Gençlerin geleceğine yatırım yaptıklarının altını çizen Başkan Şadi Özdemir, “Gençlerimize sadece eğitim hayatları boyunca değil, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde de destek olmaya devam ediyoruz” diye konuştu.


Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Okan Şahin, Bursa’da halk sağlığı konusunda artan farkındalığa dikkat çekerek, "Tedavi edici değil, koruyucu bir sağlık sistemi oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.


Ziyaretin ardından heyet, Nilüfer Belediyesi Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’ni gezdi. Bu buluşma, yerel yönetimler ve sağlık alanında işbirliğini güçlendirme ve bilgi alışverişi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.



Nilüfer’de “Yerel Yönetimler ve Sağlık” buluşması

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Yüksek budama fiyatları köylüleri odunsuz bıraktı Sivas’ta 2017 yılından bu yana kesim yapılmayan orman kurumaya yüz tuttu. Dönemsel ağaç budamalarının hem orman hem de köylüler için önemli olduğunu ifade eden Gazi Köyü Muhtarı Murat Köse, kesim ücretlerinin perakende satış fiyatlarından daha pahalı olduğunu söyledi. Sivas’ın merkeze bağlı Gazi köyünde vatandaşlar kışlık yakacak bulmakta zorlanıyor. Kent merkezine 39 kilometre uzaklığında olan köyde yaşayan vatandaşlar, yakacak ihtiyacını geçmişte köyün çevresinde bulunan ormanlardan karşılarken şimdilerde bulmakta zorlanıyor. Ormanların daha gür büyümesi için her yıl budama yöntemiyle kesilmesi gereken alan, yaklaşık 7 yıldır kesilmiyor. Geçmişte kesilen alanların daha gür şekilde filizlendiğini ifade eden köy sakinleri, hem orman sağlığı için hem de köylülerin yakacak ihtiyacının karşılanması için yetkililerden yardım bekliyor. Kesim fiyatlarının çok yüksek tutulduğunu ifade eden köy muhtarı Murat Köse, “10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Tüccarlar bir ton odunu 6 ila 8 bin TL arası satıyor” dedi. “Şartlar çok ağır, odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz” Konuya ilişkin açıklama yapan muhtar Murat Köse, “Ormanlarımızın daha gür ve dinamik bir şekilde büyümesi için üretim yapmamız gerekiyor. Hem ormanın ihtiyacı var hem de köylümüzün yakacak ihtiyacını karşılamak için Orman Müdürlüğümüze müracaat ettik. Bunların maliyetlerinin ster hesabı olduğunu söylediler. Bir kişi 10 ster alsa 15 gün de çalışsa 23 bin TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Köyümüzde bunu vermeyecek durumda olanlar var. Müdürlüğümüzle de bu konuyu konuştuk. Şartlar çok ağır olduğu için şu anda odun ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Herkes diğer köylerden bulmaya çalışıyor, onlar da mağdur durumda” diye konuştu. Tüccarda 6 bin 500 TL, ormanda 8 ila 9 bin TL 2017 yılında yapılan kesim sonrası ormanın gürleştiğini söyleyen Köse, “Bu ormanı kesmekteki maksadımız daha gür, dinamik ve sık şekilde filizlenmesi. Bunu biz söylediğimizde ’bazı prosedürler var, onların dışına çıkamayız’ diyorlar. Bizlere bu konuda yardımcı olmuyorlar. Bunu Orman Bakanlığımızın, müdürlüğümüzün duymasını istiyoruz. Bu şekilde çarşıdaki satış fiyatından daha pahalıya mal olacak. Allah göstermesin bir yangın olduğunda herkesten önce köylülerimiz müdahale ediyor. Bu konuda köylülere öncelik sağlanması ve kolaylık tanınması gerekirken her türlü zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. Budama dediğimiz şekilde kesilmesi lazım ki daha temiz ve gür bir ormana sahip olalım. İhtiyaç olmasa bile ormanlarımızın bakıma ihtiyacı var. 10 ster alsak 8-9 bin TL’ye tekabül ediyor. Bunlar yarı fiyatına düşse köylümüz açısından daha da kolaylık olacak. En son 2017 yılında kesim yapıldı. Kesim yapılan yerler daha gür bir şekilde ayaklanmaya başladı. Keseceğimiz böğe kurumaya dönmüş. Orayı da kessek yeniden ayaklanacak. Daha güzel ve yeşil olacağına inanıyoruz” şekilde konuştu.
Adıyaman Bakan Kurum, çocuklarla maç yaptı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çocuklara söz verdiği halı sahayı yaptırarak aynı halı sahada çocuklarla maç yaptı. 12 Temmuz tarihinde Adıyaman’a yaptığı ziyarette camide karşılaştığı çocukların halı saha talebine duyarsız kalmayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, çocukların isteğini yerine getirmişti. İki ay içerisinde Fatih Mahallesi Mevlana Ortaokulu önündeki araziye yapılan halı saha çocukların hizmetine sunulmuştu. Yapılan halı sahadan dolayı Bakan Kurum’a teşekkür eden çocuklar Bakan Kurum ile halı sahada oynamak istediklerini söylemesi üzerine bir takım ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Adıyaman’a gelen Bakan Kurum, çocukları kırmayarak onların halı sahada maç davetini kabul etti. Çocuklarla birlikte yapılan halı sahada maç yapan Bakan Kurum’a kent protokolü de eşlik etti. Çocuklarla maç oynayan Bakan Kurum daha sonra ‘Dostluk kazandı, çocuklarımızın güler yüzü kazandı’ sözlerini kullandı. Deprem bölgesinde bütün çocuklar gülene kadar her daim onların yanında olacaklarını dile getiren Bakan Kurum, "Çocuklarımız bizden halı saha talep etmişlerdi, bu kapsamda bizlerde arkadaşlarımıza talimat vererek Adıyaman’daki çocuklar için güzel bir halı sahayı çocuklarımıza kazandırdık. Onların güler yüzünü görünce mutluyuz. Onların mutlulukları bizler için her şeyden öte. İnşallah tüm deprem bölgesindeki çocukların yüzü gülene kadar biz deprem bölgesinde olacağız. Deprem bölgesindeki çocuklarımızın yanında olacağız. Bizler onları çok seviyoruz, Adıyaman’ı çok seviyoruz” diye konuştu.