ÇEVRE - 13 Ocak 2025 Pazartesi 11:09

Mudanya’yı müsilaj sardı, deniz beyaz tabakayla örtüldü

A
A
A

Nilüfer Çayı’nın Marmara Denizi’ndeki müsilajı tetiklediğini belirten Prof. Dr Mustafa Sarı ise buradaki tehlikeye geçtiğimiz hafta dikkat çekmişti.

Mudanya sahilleri hafta sonu beyaz örtüyle kaplandı. Denizdeki kirlilik sahilden başlayarak 100 metre açığa kadar ulaştı. Budo iskelesi yanındaki üzücü görüntüyü izleyen vatandaşlar, "Kış olmasına rağmen bu görüntü bizi oldukça üzüyor. Normalde denizin ısınmasıyla beraber sıcak havalarda karşılaştığımız bir durumdu. Ocak ayının ortasında bu görüntüyü görmek bizi oldukça üzüyor. Bu noktada yetkililerin bir an önce çare bulması gerekiyor. Sosyal medyada da gördüğümüz Nilüfer Çayı’nın müsilaja sebep olduğu söyleniyor. Yetkililerin bu noktaya da bir çözüm bulması gerekiyor. En iyi şekilde hizmet edeceklerini düşünüyorum" ifadelerini kullandılar.

Geçtiğimiz hafta konuya dikkat çeken Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Sarı, Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin ve kimyasal atıkların Marmara Denizi için tehdit olduğunu dile getirmişti.

Son dönemde Marmara Denizi’nin 5 ila 25 metre derinliklerinde yeniden görülen müsilajın neden oluştuğu hakkında çalışmalar yapan uzmanlar 3 ana neden üzerinde durdu. İklim değişimine bağlı su sıcaklığındaki artış, dip sularının sıcaklıklarında gözlenen homojenlikle karakterize olan kararlı durağanlık ve Marmara Denizi’ne noktasal ve yayılı kaynaklardan ulaşan kirlilik yani azot ve fosfor yükünün yüksekliği nedenlerinin müsilaj oluşumunun ana temelleri olarak görüldü. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bursa’nın önemli su ihtiyacını karşılayan Nilüfer Çayı’nda araştırmalarda bulundu. Nilüfer Çayı’nın 3 stratejik noktasında çalışmalar yapan Prof. Dr. Sarı, oksijen miktarı 0,14-1,12 mg/l olarak ölçü. Nilüfer Çayı’nın şu an itibarıyla 4. sınıf su kalitesine sahip olduğunu ve acil eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Sarı, ayrıca tarımsal sulama yapılmasının da önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Nilüfer Çayı’na akan atıklar yüzde 95 oranında filtreleniyor

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptığı açıklamada, “Nilüfer Çayı, Uludağ’ın eteklerinden doğan çok sayıda küçük akarsuyun bir araya gelmesiyle oluşmuş yan kollarla birlikte ise 200 kilometre uzunluğa sahip, Susurluk Havzası’nın alt havzası niteliğinde bir akarsudur. Uludağ’ın eteklerinde içme suyu olarak kullanılan Nilüfer Çayı’nın Çapraz Çay’a karıştığı yerde esasında suyla ilgisi olmayan bir atık karışımı haline geldiği görülmektedir. 20’den fazla lisansüstü teze ve 100’den fazla bilimsel makaleye konu olan Nilüfer Çayı ülkemizde en kirli akarsulardan birisi olarak kabul edilmektedir. Resmi veriler dikkate alındığında evsel ve endüstriyel atıkların yüzde 95 oranında arıtıldığı görülmektedir. Bu verilere göre Nilüfer Çayı’nın tertemiz akıyor olması beklenilen bir durumdur. Ancak Nilüfer Çayı’nın kent merkezi içindeki kolları veya doğrudan kendisi üzerindeki köprülerden geçerken görülen simsiyah sıvı (su denilemez) ve korkunç koku nereden gelmektedir? Nilüfer Çayı ile ilgili çözüm yaklaşımlarında bu çelişkilere cevap verilmeden yapılacak her uygulama sonuçsuz kalacaktır. Bu soruya cevap bulmak amacıyla, 15 Temmuz 2024 tarihinde su kalitesinin en önemli parametrelerinden olan çözünmüş oksijen miktarını Marmara Denizi’ne ulaşmadan hemen önce Çapraz Çay’a karıştığı yerden Uludağ eteklerine kadar Nilüfer Çayı boyunca ölçtüm. Çapraz Çay’a karıştığı nokta ile Bursa kent merkezine girişi temsil eden Hayırlar Köprüsü ile Balat Köprüsü arasındaki istasyonlarda ölçülen çözünmüş oksijen miktarı 0,14-1,12 mg/l arasındadır” ifadelerini kullandı.

“Müsilajın felaket boyutuna çıkmasını önlemenin tek yolu Marmara Denizi’nin kirlilik yükünün azaltılmasıdır”

Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesinin önüne geçmek için öncelikli olarak Nilüfer Çayı’nın temizlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Tüm istasyonlar birlikte değerlendirildiğinde Uludağ eteğinde, kentin girişinde temiz su bölgesinde ölçülen 16,2 mg/l çözünmüş oksijenin, kentin içinde yaklaşık 30 km yol aldıktan ve irili ufaklı atık kanalına dönüşmüş akarsuları bünyesinde toplayarak kenti terk ederken Balat Köprüsü istasyonunda neredeyse tamamen tükendiği, 0,14 mg/l değerine düştüğü görülmektedir. Müsilajın yeniden ortaya çıktığı ve bütün Marmara Denizi’nin 5-25 m derinliklerini örümcek ağı gibi sardığı şu günlerde müsilajın neden kaynaklandığına ilişkin soru tüm kamuoyunu meşgul etmektedir. Müsilaj oluşumuna onlarca faktör katkı sağlasa da üç tetikleyici bir araya geldiğinde felaket boyutunda müsilaj ortaya çıktığı artık bilinen bir durumdur. Bu üçlü tetikleyicinin birincisi kuşkusuz iklim değişimine bağlı su sıcaklığındaki artış, ikincisi deniz şartlarında özellikle yüzeyle dip sularının sıcaklıklarında gözlenen homojenlikle karakterize olan kararlı durağanlık, üçüncüsü ise Marmara Denizi’ne noktasal ve yayılı kaynaklardan ulaşan kirlilik yani azot ve fosfor yükünün yüksekliğidir. Deniz suyu sıcaklıklarını ve deniz şartlarındaki kararlı durağanlığı kontrol etmek mümkün olmadığına göre esasında müsilajın felaket boyutunda ortaya çıkmasını önlemenin tek yolunun Marmara Denizi’nin kirlilik yükünün azaltılmasından kaynaklandığı açıktır. Bu günlerde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan denetimler ile belediyelere yönelik yapılan uyarılar geç de olsa yerindedir ve önemlidir. Ancak yapılan ölçümlere göre Nilüfer Çayı kirlenmiş 4. sınıf sulara sahip bir atık kanalı fonksiyonu üstlenmiştir. Bu durum kabul edilemez. Her ne kadar zaman zaman yapılan toplantılar ve eylem planlarında Nilüfer Çayı’nın 2. sınıf su kalitesine kavuşturulması hedeflenmiş olsa da şimdiye kadar kayda değer bir iyileşme sağlanamadığı açıktır” dedi.

“Nilüfer Çayını’nda tarımsal sulamanın önüne geçilmeli”

Nilüfer Çayı’nın kurtarılması için yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Sarı, “Bölgede her gün yenisi faaliyete başlayan OSB’ler, kaçak evsel ve endüstriyel deşarjlar, bireysel sanayi tesisleri, yoğun hayvansal ve bitkisel üretim işletmeleri ile gıda endüstrisinin mevcudiyeti dikkate alındığında Nilüfer Çayı için önlemlerin acilen alınması bir zorunluluktur. Çayın uzun yıllar kurak mevsim ortalama debisi dikkate alınarak, çaya deşarj edilecek toplam maksimum yükler yeniden belirlenmelidir. Sorun tek başına organik kirlilikten kaynaklamadığı için sadece azot-fosfor sınırlaması yeterli olmayacaktır. Azot-fosforun yanında mutlaka ağır metal, tuzluluk ve renk parametrelerini de kapsayan yeni bir deşarj kısıtlamasına gidilmesi şarttır. Nilüfer Çayı halihazırda 4. sınıf su kalitesine sahiptir. Yani aşırı kirlenmiş bir sudur. Böyle sular tarımsal sulamaya uygun değildir. Oysa gözlemler esnasında sayısız su motoruyla su çekilerek sulama yapıldığı görülmüştür. Nilüfer Çayı’nın tarımsal sulama amacıyla kullanımı, su kalite sınıfı iyileşinceye kadar derhal önlenmelidir. Halihazırda Nilüfer Çayı’na atık deşarj eden bütün işletmeler bellidir. Nilüfer Çayı’nın mevcut durumu debiden bağımsız olarak ruhsat şartlarındaki taahhütlere uyulmadığını göstermektedir. Denetimlerle bu işletmelerin vakit geçmeden Nilüfer Çayı’nı kirletmeleri önlenmelidir. Nilüfer Çayı için tüm tarafların katılımıyla yeni bir Acil Eylem Planı hazırlanmalı, uygulama süresi belirtilmeli ve uygulamalar herkes tarafından şeffaf olarak izlenebilmelidir. Nilüfer Çayı’nın kirlilikten kurtarılması için merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların topyekûn iş birliği yapması şarttır” ifadelerine yer verdi.

Süleyman Aydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Trendyol Süper Lig: Göztepe: 5 - Kasımpaşa: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 19. haftasında Göztepe, sahasında Kasımpaşa’yı 5-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 52. dakikada Koray’ın çaprazdan sert vuruşunu kaleci kurtardı ve seken topu Miroshi ceza alanının solundaki Juan’a bıraktı. Juan da sert vuruşla topu ağlarla buluşturdu. 2-0 61. dakikada sağ kenara doğru koşu yapan Hajradinovic gelişine topa vurdu ve meşin yuvarlak direkten geri geldi. 71. dakikada Juan’ı düşüren Opoku, ikinci sarıdan kırmızı karı gördü ve takımını 10 kişi bıraktı. 78. dakikada yapılan kontra atakta Matsuki kaleciyle karşı karşıya kaldı ve yanında koşu yapan Romulo’ya topu verdi. Brezilyalı oyuncu da rakiplerine geçerek topu ağlara gönderdi. 3--0 86. dakikada İsmail’in ceza sahası dışından çektiği şutta kaleci topu sektirdi ve Hugo dokunuşunu yaparak topu ağlara gönderdi. 4-0 90+3. Dakikada yine bir kontra atağa çıkan Göztepe’de Romulo rakip ceza sahasında topla buluştu ve yanında koşu yapan İsmail’e topu aktardı. İsmail de düzgün bir vuruşla golünü attı. 5-0 Hakemler: Ümit Öztürk, Gökhan Barcın, Uğur Sarı Göztepe: Mateusz Lis, Heliton, Koray Günter, Lasse Nielsen (Ogün Bayrak dk. 81), Malcom Bokele, Djalma Silva (İsmail Köybaşı dk. 81), Anthony Dennis (Ahmed Ildız dk. 81), Novatus Miroshi, David Tijanic (Victor Hugo dk. 63), Juan (Kuryu Matsuki dk. 76), Romulo Yedekler: Arda Özçimen, Emircan Seçgin, Nazım Sangare, Ege Yıldırım, İzzet Malak Teknik Direktör: Stanimir Stoilov Kasımpaşa: Andreas Gianniotis, Claudio Winck (Cafu dk. 81), Sadık Çiftpınar, Nicholas Opoku, Gökhan Gül (Yasin Özcan dk. 73), Haris Hajradinovic, Antonin Barak (Aytaç Kara dk. 46), Kevin Rodrigues (Jhon Espinoza dk. 57), Mamadou Fall, Josip Brekalo, Nuno Da Costa (Mortadha Ben Ouanes dk. 46) Yedekler: Ali Emre Yanar, Şant Kazancı, Taylan Utku Aydın, Sinan Alkaş, Yunus Emre Atakaya Teknik Direktör: Hakan Keleş Goller: David Tijanic (dk. 7), Juan (dk. 52), Romulo (dk. 78), Victor Hugo (dk. 86), İsmail Köybaşı (90+3) (Göztepe) Kırmızı kart: Opoku (dk. 71) (Kasımpaşa) Sarı kartlar: Romulo (Göztepe), Sadık Çiftpınar, Mortadha Ben Ouanes (Kasımpaşa)
Manisa Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - Ümraniyespor: 3 Trendyol 1. Lig 19. hafta mücadelesinde Manisa FK evinde karşılaştığı Ümraniyespor’a 3-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 5.dakikada sol kanattan ceza sahası içerisine giren Muhammed Enes’in pasında altıpas içerisinde topla buluşan Osuji’nin şutunda meşin yuvarlak kaleci Cihan’ın kucağında kaldı. 8.dakikada orta saha yakınlarında Benny’in havadan pasıyla ceza sahası içerisinde topla buluşan Serkan’ın rakiplerinden sıyrıldıktan sonra ayak uyucuyla yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 10.dakikada sağ köşeden Benny’nin kullandığı korner atışında penaltı noktasında Manisa FK savunmasının uzaklaştıramadığı topu önünde bulan Hoti’nin bekletmeden vuruşunda, meşin yuvarlak kalecinin sağından filelere gitti. 2-0 22.dakikada sağ kanattan Benny’nin kullandığı korner atışında ön direkte iyi yükselen Furkan’ın kafa vuruşunda meşin yuvarlak savunmada Oğuz Gürbulak’a çarparak ağlara gitti. 3-0 45+1.dakikada Ramirez’in pasında ceza sahası içerisinde topla buluşan Muhammed’in sert vuruşunda kaleci Cihan, topu güçlükle çeldi. 57.dakikada ceza sahası dışından Ramirez’in şutunda kaleci Cihan meşin yuvarlağı tokatlayarak uzaklaştırdı. 77.dakikada sağ kanattan Yusuf’un arka direğe ortaladığı topa Mustafa’dan önce kaleci Cihan son anda müdahale ederek, tehlikeyi önledi. Hakemler: Ömer Faruk Gültekin, Hasan Erdoğan, Mehmet Dura Manisa FK: Alperen, Yusuf, Bartu, Gameli, Kaan (Umut dk. 53), Cissokho (Wriedt dk. 65), Oğuz Gürbulak, Diallo, Ramirez (Mustafa dk. 75), Muhammed (Kadir Kaan dk. 75), Osuji (Fofana dk. 65) Yedekler: Eren, Kerem, Birkan, Oktay, Muhammet Ensar, Teknik Sorumlu: Hakan Şapçı Ümraniyespor: Cihan, Cavare, Glumac, Burak, Oğuz Yıldırım, Serkan, Hoti (Barış dk. 68), Furkan, Benny, Soukou (Batuhan dk. 90), Bardhi (Djokanovic dk.60) Yedekler: Übeyd, Onur, Atalay, Mehmet Ali, Yunus Emre, Ali Turap Teknik Direktör: Bülent Bölükbaşı Goller: Serkan (dk.8), Hoti (dk.10), Oğuz Gürbulak (k.k. dk.22) (Ümraniyespor) Sarı kartlar: Serkan, Burak, Soukou (Ümraniyespor)