GÜNDEM - 26 Kasım 2024 Salı 17:12

Mor haritam ile Bursa artık kadınlar için daha güvenli

A
A
A
Mor haritam ile Bursa artık kadınlar için daha güvenli

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tüm bölgelerini detaylı bir şekilde haritalandırarak, kadın dayanışma merkezleri ve sosyal hizmet noktalarından şiddet önleme ve izleme merkezlerine kadar hangi alanlarda hangi ihtiyaçlar olduğunu somut verilerle ortaya koyduğu ‘Mor Haritam’ (Sosyal Risk Haritası) projesini hayata geçirdi.


Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen proje


Kadınların daha güçlü olduğu, haklarına sahip çıktığı ve yaşamın her alanında liderlik ettiği bir kent hedefleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi, eşitlik ve adalet temelinde bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım attı. İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla fonlanan ve BM Kadın Birimi Türkiye tarafından yürütülen ‘Siyasette ve iş hayatında kadınların liderliğinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi’ kapsamında tasarlanan ‘Mor Haritam’ (Sosyal Risk Haritası) Projesi, düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Ankara, İstanbul, Eskişehir ve Adana ile birlikte Bursa’da da faaliyete geçen Mor Haritam projesi, UN Women Türkiye ve TESEV iş birliğinde toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyor. Mor Haritam cinsiyet, yaş ve eğitim durumu konusunda mahalle bazlı demografik verilerin yanında kadın dayanışma merkezleri, Bursa Yuvam, BUSMEK kurs merkezleri, Gençlik Merkezleri gibi belediye tarafından sunulan hizmetlerin verisini içeriyor. Ayrıca harita üzerinden geri bildirim verilebilmesi katılımcı planlama ve politika üretme ve hizmet sunumuna imkan veriyor. Web tabanlı olan Mor Haritam uygulamasına morharitam.bursa.bel.tr adresinden ulaşılabiliyor.


Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey’in yanı sıra İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Direktörü Asya Varbanova, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kadın sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin temsilcileri, kadın muhtarlar ve çok sayıda kadın katıldı.


“Mor Haritam Projesini hayata geçiriyoruz”


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çok önemsedikleri bir projeyi başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Kadına yönelik şiddete karşı kararlı duruşlarını ifade etmekle kalmadıklarını, aynı zamanda eşitlik ve adalet temelinde bir geleceği inşa etmek için önemli bir adım attıklarını belirten Başkan Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kadınların daha güçlü olduğu, haklarına sahip çıktığı ve yaşamın her alanında liderlik ettiği bir kent hedefliyoruz. Bu kapsamda Mor Haritam Projesini hayata geçiriyoruz. Kentimizin tüm bölgelerini detaylı bir şekilde haritalandırarak, kadın dayanışma merkezlerinden sosyal hizmet noktalarına, şiddet önleme ve izleme merkezlerine kadar hangi alanlarda hangi ihtiyaçlar olduğunu somut verilerle ortaya koyduk. Kadınlar bu harita sayesinde şiddete karşı destek alabilecekleri merkezlere, danışma ve psikolojik destek bilgilerine, sağlık, kültür, eğitim ve sosyal alanlarda faydalanabilecekleri yerlerin bilgisine kolayca ulaşabilecek” dedi.


“Kadınların hayatın her alanında yer almasını istiyoruz”


Veri temelli çalışmanın aynı zamanda hayat şartlarının zor olduğu ve güvenli alanların yetersiz kaldığı bölgelerin tespit edilmesini de sağlayacağını ifade eden Başkan Bozbey, bu veriler sayesinde kaynakları daha etkili kullanma fırsatı bulacaklarını dile getirdi. Hizmetleri doğru noktalara taşıyarak vatandaşlar için daha kapsayıcı bir destek ağı oluşturacaklarını anlatan Başkan Bozbey, “Belediyemizin tüm birimleri de Mor Haritam’ın sunduğu verileri değerlendirerek toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarımıza entegre olacak. Kentimizde yaşayan her kadının kendini güvende ve değerli hissedeceği bir ortam kurmayı hedefliyoruz. Fırsat eşitliği sunmak ve kadınların hayatın her alanında aktif bir şekilde yer almasını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.


“Umudun sesi olmak için çalışıyoruz”


Projenin, yalnızca yerel değil, uluslararası desteklerle şekillendiğini hatırlatan Başkan Bozbey, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadın haklarının, sınırları aşan, evrensel bir mücadele olduğunu söyledi. Bursa’yı bu evrensel mücadelenin bir parçası yapmanın geleceğe olan sorumluluklarından birisi olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Kadına yönelik şiddet, toplumsal bir meseledir. Şiddetin her türlüsü, insanlığın yaşam hakkına, özgürlüğüne ve onuruna yapılan saldırıdır. Biz, aynı zamanda eşitliğin sağlandığı bir düzen için de mücadele ediyoruz. Kadınların daha güçlü olması demek, Bursa’mızın ve ülkemizin daha güçlü olması demektir. Dayanışma varsa umut da vardır. Bizler o umudun sesi olmak için çalışıyoruz. Bursa’mızı özgür kadınlarla, eşitlik ve dayanışmayla hep birlikte yarınlara taşıyacağız” dedi.


İsveç Ankara Büyükelçisi Malena Mard, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti. Mor Haritam ile tüm kullanıcıların birbirinin tecrübesinden yararlanabileceğini dile getiren Mard, Bursa’nın uygulamadan büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Kendisinin de Bursa’da öğreneceği şeyler olacağını söyleyen Mard, “Projede iş birliği yapan, bu ortaklıkta birlikte olan herkese teşekkür ediyorum. Birbirimizle pek çok deneyimi paylaşacağız. Mor Haritam uygulamasının yaşadığımız yeri tüm kadın, erkek, kız ve erkek çocuklar için daha güvenli eşit ve yaşanabilir hale getireceğine inanıyorum” diye konuştu.


BM Kadın Direktörü Asya Varbanova, kadın hakları konusunda yapılacak daha çok çalışma olduğunu anlattı. Mor Haritam uygulamasının Bursa için çok önemli bir kilometre taşı olacağını dile getiren Varbanova, uygulamanın Bursa’yı daha eşit, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir kent haline getireceğini söyledi. Mor Haritam uygulamasının kadınlara karar verme süreçlerinde yardım edeceğini anlatan Varbanova, “Mor Haritam, kadınların ve kızların ihtiyaçları noktasında daha iyi bir hizmet sunacaktır. Mustafa Bozbey’e sürece liderlik ettiği ve kadına karşı şiddetle mücadele ettiği için teşekkür ederim” dedi.


TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Necla Zarakol, anlamlı projenin Bursa’da da başlatılmasının ayrı bir önem taşıdığını belirtti. 2021 yılından beri bu projeyle çalıştıklarını hatırlatan Zarakol, kadın dostu olan projenin büyükşehir belediyelerine de önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin projeyle toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşmasında ve kadınların daha güçlü biçimde üretime katılmasında yarar sağlayacağını anlatan Zarakol, TESEV hakkında katılımcılara bilgi verdi.


Konuşmalardan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarının yer aldığı video gösterimi yapıldı. Daha sonra TESEV Araştırma Direktörü Dr. Itır Akdoğan tarafından Mor Haritam projesinin nasıl kullanılacağı ve kadınların projeden nasıl yararlanacağı anlatıldı. Soru cevap bölümünün ardından Başkan Mustafa Bozbey ve eşi Seden Bozbey tarafından Malena Mard, Asya Varbanova, Necla Zarakol ve Dr. Itır Akdoğan’a günün anısına hediye takdim edildi. Program, Aile, Kadın ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü Kadın Master Ritim Grubu’nun sahne gösterisiyle sona erdi.



Mor haritam ile Bursa artık kadınlar için daha güvenli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Üniversitesi öğrencileri eşsiz bir deneyim yaşadı Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, "Lezzet Yolculuğu: Baklava ve Çikolatanın Sanatı" başlıklı etkinlikte, alanında uzman şeflerin bilgi ve deneyimlerinden faydalanma fırsatı buldu. Etkinlik, Öğretim Görevlisi Atıf Akkil’in dersi kapsamında düzenlendi ve yoğun ilgi gördü. Etkinliğe; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kütük, YüksekokulYönetimi ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. Etkinliğin ilk bölümünde, Şef Mahmut Okutucu, baklava ve çikolatanın tarihine ışık tuttu. Yiyeceklerin geçmişten günümüze uzanan hikayelerini paylaşan Okutucu, bu lezzetlerin kültürler üzerindeki etkisini ve nasıl birer sanat formuna dönüştüklerini anlattı. Ardından Şef Paşa Eroğlu, geleneksel Türk tatlısı midye baklava ve klasik cevizli baklavanın yapımını uygulamalı olarak gösterdi. Eroğlu, baklava hamurunun açılmasından, şerbetin hazırlanmasına kadar tüm aşamaları detaylı şekilde anlatarak öğrencilerin sorularını yanıtladı. Etkinliğin son bölümünde ise Şef Sami Turan ve Şef Ahmet Kalay tarafından gerçekleştirilen workshopta, katılımcılar "Dubai çikolatası" ve "Beyoğlu çikolatası" yapımını uygulamalı olarak öğrendi. Şeflerin teknik detaylar ve püf noktalarını paylaştığı bu bölüm, öğrencilere interaktif bir deneyim sundu. Ders kapsamında gerçekleştirilen bu etkinlik, Düzce Üniversitesi öğrencilerine yalnızca teorik bilgi değil, pratik deneyim kazandırarak kariyer yolculuklarında önemli bir adım atmalarını sağladı. Öğrenciler, etkinlik sonunda şeflerle hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Muğla Özel bireyler için ‘Yan yanayız’ projesi Muğla Valiliği himayesinde, özel çocukların eğitim kültürünü oluşturmak amacıyla Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Yan Yanayız’ projesi kapsamında ‘Kapsayıcılık / Kaynaştırma/Bütünleştirme’ semineri gerçekleştirildi. Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık’ın eşi Sevim Akbıyık’ın koordinatörlüğünü yaptığı projenin ilk eğitim semineri, Muğla Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleşti. Eğitim seminerine, Sevim Akbıyık’in yanı sıra öğretmenler katıldı. Seminerde ‘Yan Yanayız’ Proje Yürütücüsü Belgin Sevgi İçyüz, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. ‘Yan Yanayız’ projesinin öğretmenler, veliler, idareciler ve öğrenciler arasında engellilik ve özel çocuk kavramlarına yönelik algı ve tutumları dönüştürmeyi, özel ihtiyaç kavramını daha yaygın ve kabul edilebilir hâle getirmeyi, farklılıklara saygı kültürünü geliştirmeyi, bağımlılık ile etkin mücadele ederek okullarda akran zorbalığını önlemeyi ve kapsayıcı eğitim ilkelerinin yaygınlaştırılmasını amaçladığı açıklandı. Seminere konuşmacı olarak katılan Dr. Rıfat İçyüz, Dr. Hatice Akçakaya, Dr. Ali Yiğit Kocabıçak ve Dr. Halil Öztürk, kapsayıcı eğitime erişim, işitme kayıplı, dil ve konuşma güçlüğü yaşayan çocukların öğretmenleri neler yapabilir, öğretmenler için pratik uygulama rehberi, özel çocuklar için spor, kapsayıcı eğitim iş birliği konular hakkında öğretmenlere bilgi verdi. Ayrıca, okullarda da özel ihtiyaç kavramını daha yaygın ve kabul edilebilir hale getirmeyi, okullarda akran zorbalığını önlemeye yönelik konulara da dikkat çekildi.
Balıkesir Balıkesir Büyükşehir’in 2025 yılı bütçesi 20 milyar 500 milyon TL. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 bütçesi oy birliğiyle geçti. Bütçe, 20 milyar 500 milyon TL olarak onaylandı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısının ikinci birleşimi gerçekleştirildi. 2025 yılı bütçesini sunan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, hedefledikleri proje ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yönetimi devraldıktan sonra gerçekleşen ilk bütçe görüşmesinin hayırlı olması temennisinde bulunan Akın, bütçe hakkının halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla kamu gider ve gelirlerini belirleme hakkı olduğunu söyledi. Belediyelerin halka en yakın kuruluşlar olmasından dolayı bütçe hakkının en net uygulandığı kamu kuruluşları arasında geldiğini ifade eden Akın, halkın parasını, yine halk için en doğru ve en adil şekilde kullanma sorumluluğunu üzerinde hisseden bir Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunu söyledi. "Balıkesir halkının bütçesidir" Bütçenin sadece rakamlardan oluşan bir belge olmadığını belirten Akın, 2025 yılı için hazırlanan bütçenin rakamların ötesinde aynı zamanda ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunlarını yansıtan, bu sorunlara demokratik, adil, kapsayıcı ve güvenli icraatları yansıtan bir politika belgesi olduğunu ifade etti. Hazırladıkları 2025 yılı bütçesinin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz, derin yoksulluk ve eşitsizlik sorunlarına karşı halkçı, haktan ve halktan yana bir tutum alınarak hazırlandığını söyleyen Akın, “2025 Yılı Büyükşehir Bütçesi, Balıkesir halkının bütçesidir. 2025 yılı bütçesi, yoksulun, emekçinin, dışlanmışın ve hükümetin yıllardır uyguladığı politikalardan olumsuz etkilenen Balıkesirlinin bütçesidir. Uzun süredir çok derin bir ekonomik kriz ile boğuşan ülkemizde bu derin kriz, yoksulu daha yoksul, orta gelirliyi ise yoksul haline getirdi. 2025 yılı bütçemiz, işte bu olumsuz tabloyu bilerek ve dikkate alarak yoksulları, emeklileri ve işsizleri de gözeterek hazırlanmış bir bütçedir” diye konuştu. Sosyal yardımlar 5 kat artacak 2024 yılı bütçesinde sosyal yardıma ihtiyacı olanlara verilen sosyal yardım miktarı 60 Milyon TL iken hazırladıkları 2025 bütçesinde bu oranı 5 kat arttırdıklarını açıklayan Akın, “2025 yılında bu miktarı tam 5 kat artırarak 300 milyon TL’nin üzerine çıkardık. Benzer bir hamleyi kırsal kalkınmaya ayırdığımız bütçede de yaptık. Çünkü bir tarım ve hayvancılık kenti olan Balıkesir’de kırsal kalkınmaya öncelik vereceğiz ve “Balıkesir Modeli” dediğimiz modeli hayata geçireceğiz. Bundan dolayı kırsala ayırdığımız ödeneği 300 Milyon TL’den 500 Milyon TL’ye çıkardık. Bu ödeneğin 400 milyon TL’sini de doğrudan çiftçimize destek olarak aktaracağız. Bütçede değişiklik yaptığımız bir başka örnek de Özel Kalem Müdürlüğü bütçesidir. Sosyal yardımları beş kat artırırken, kırsala ayırdığımız bütçeyi 500 milyon TL’ye çıkarırken, Özel Kalem Müdürlüğü Bütçesinde de tam tersini yaptık. Daha önce Özel Kalem için belirlenen “Temsil ve Ağırlama Giderleri Ödeneğini” 21 milyon TL’den 8,5 milyon TL’ye düşürdük” diye konuştu. Bütçede şeffaflık dönemi 2025 yılı bütçesini 20 milyar 500 milyon TL olarak belirlediklerini belirten Akın, “Bilmenizi isterim ki, yaşadığımız yüksek enflasyon, geçmiş dönemden aldığımız ağır borç yükü ve üzerimizdeki ağır faiz ödeme baskısı, kaçınılmaz olarak iş yapma biçimimizi ve hareket kabiliyetimizi olumsuz etkiliyor. Bütçemizi de bu bakış açısıyla şekillendirirken, 2025 yılı bütçesinde de temel önceliği bütçe disiplinine ve buna bağlı olan finansal sürdürülebilirliğe verdik. Bu bakışa uygun olarak bütçede şeffaflığa ve denetlenebilirliğe büyük önem veriyoruz. Mali açıdan ne durumda olduğumuzu halkımızın bilmesinin, hem onların en temel demokratik hakkı olduğuna, hem de şeffaflık ilkesi açısından da zorunlu olduğuna inanıyoruz. Yaşanan ciddi ekonomik krizi de dikkate alarak 2025 yılı için tasarrufu öncelediğimiz, belediye gelirlerini artırdığımız ve faiz baskısını azalttığımız bir yılı hedefliyoruz. Eğer bunu gerçekleştirebilir, faiz baskısını azaltabilirsek, önümüzdeki yıl hedeflediğimiz yatırımlarımıza daha fazla kaynak ayıracağız” şeklinde konuştu. Kul hakkı yenmeyecek Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak en öncelikli hedefinin Balıkesirlinin sofrasındaki ekmeği büyütmek, kenti tarımda, hayvancılıkta, turizmde, akıllı kent anlamında teknolojinin ve üretimin öne çıktığı bir Büyükşehir haline getirmek olduğunu söyleyen Akın, "Biz, yoksulluğu yönetmek değil, refahı artırarak refahtan ve zenginlikten herkesin adil olarak yararlanmasını istiyoruz. Çünkü biz, bir tarım ve hayvancılık cenneti olan kentimizde ne yatağa aç giren bir çocuk olsun, ne de deniz görmeyen bir çocuk kalsın istiyoruz. Kul hakkı da yenmeyecek, yenmiyor” dedi. Başkan Akın’dan tüm partilere teşekkür Meclisteki tüm partilere teşekkür eden Akın, "Başta partim CHP’ye, İYİ Parti’ye, AK Parti’ye, MHP’ye teşekkür ediyorum. Kuvayi Milliye ruhuyla, o inanç ve birliktelikle hep birlikte Balıkesir’i kalkındırmak için mücadele ediyoruz. Elimizdeki potansiyeli en yukarıya çıkarmak için çalışıyoruz. Bunun da yolu Balıkesir ekonomisini büyütmekten geçiyor. Siyasi tercihlerimizden bağımsız olarak Balıkesir için bir olursak hep beraber tüm üretim kollarında ortak çalışmayı, şeffaflığı ve dayanışmayı öne çıkarırsak Balıkesir, tüm Türkiye’ye örnek olacaktır. Çünkü Balıkesir coğrafyasıyla, Türkiye’nin tam bir modellemesidir. Burada uygulanan modeller herkese örnek olacaktır” şeklinde konuştu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 2025 Yılı Bütçesinin meclisten oy birliğiyle geçmesinin ardından Başkan Akın, bütçenin hayırlı olması temennisinde bulunurken tüm meclis üyelerine teşekkür etti.