GÜNDEM - 25 Nisan 2024 Perşembe 12:33

Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu

A
A
A

Bursa’nın İnegöl ilçesinde mobilya fabrikası sahibinin hobi olarak beslediği yarı tavuk-yarı horoz görenleri şoke ediyor.

Sağ tarafı tavuk, sol tarafı horoz özelliklerini taşıyan kanatlı hayvanın Türkiye’de örneği yok. İngiliz bilim adamları, ender rastlanan, erkek ve dişi özelliklerini birlikte taşıyan (jinandromorf/karmaeşeyli) Sam adı verilen yarı tavuk, yarı horoz örneği İnegöl’de yaşandı.

Bursa’nın İnegöl İlçesinde hobi olarak kanatlı hayvan yetiştiren mobilya fabrikası sahibi İsmail Şentürk, geçtiğimiz yıl tavuklarının kuluçkaya yattığı yumurtalardan dünyaya gelen yarı tavuk yarı horoz özelliklerini taşıyan hayvanı görünce şoke oldu. Olayı anlatan İsmail Şentürk, "Geçen sene tavukların altından yumurtadan çıkan bir hayvanımız. Gün geçtikçe, büyüdükçe hayvanın cinsiyetiyle alakalı karar verme aşamasında sıkıntılar yaşadık. Bazen horoz dedik bazen tavuk dedik. Tam olarak büyüdüğünde yarı horoz yarı tavuk olduğunu anladık. Bunun araştırmasını yaptık. Dünyada çok az rastlanılan bir vaka. Bizde olması sürpriz oldu. Bunu da paylaşmak istedik. Üreme anlamında bir şey söz konusu değil. Horoz veya tavuklarla eşleşmiyor. Yumurta da yapmıyor. Bunun sonucunda çift cinsiyetli olduğu için yönelme yok. Bundan dolayı yavru alma söz konusu olamaz. İlginç bir durum. Daha önce İngiliz bilim adamlarının önlerine böyle bir durum gelmiş. Bunu üniversitelerde araştırmaya almışlar. Bizim ilgimizi çekti" dedi. Özelliklerinden bahseden Şentürk, "Sağ tarafı tavuk, ibiği tamamen kısa, ince ve tamamen yeşil. Sol tarafında ibiği uzun, tamamen horoz. Sol bacağı sarı, horozların sarı olur genelde. Tavukların yeşilimsi. Aynı özellikleri taşıyor. Vücudunun yarısı da daha az gelişmiş tavuk gibi. Sol tarafı daha iri horozlar gibi. Budunda bile sağ budu daha zayıf, sol budu daha etli. Şu an salıyoruz araya ama eşleşme söz konusu değil. Hem horozlarla hem tavuklarla kavga ediyor. Tamamen farklı bir cinsiyet. İlgi alaka varsa üniversite araştırmak isterse oralara teslim edebiliriz" diye konuştu.

Görenler şaşırdı: Tavuk mu horoz mu

Salih Bilal Aslan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Hem yarıştı hem eğlendiler Aşkale’de eğitim veren Ortaokul düzeyindeki okullar arası bilgi yarışması düzenlendi. Atatürk Üniversitesi, Aşkale Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından "Toplumsal duyarlılık projeleri, uygulama ve araştırma merkezi tarafından desteklenen, Ortaokullar yarışıyor bilgi yarışması düzenlendi. İlçede eğitim veren 6 ortaokul öğrencilerinin katıldığı yarışmada öğrenciler hem yarıştı hem de eğlendiler. Atatürk Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri kapsamında Aşkale Meslek Yüksekokulu’nun katkılarıyla bugün Aşkale’de Dr. Öğr. Üyesi Erdal Turgut ve Dr. Öğr. Gör. Ayhan Korkulu tarafından 7. sınıf öğrencileri için “Ortaokullar Yarışıyor” bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmada İbrahim Polat Ortaöğretim Okulu 85 puan alarak yarışma birincisi olurken, ikinciliği Atatürk YBO Ortaöğretim Okulu, üçüncülüğü ise İnkılap Ortaöğretim okulu aldı. Halk Eğitim Merkezi büyük toplantı salonundaki etkinliğe Aşkale Belediye Başkanı Şenol Polat, Aşkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Mutlu Kundakçı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kahraman Karali öğretmen ve öğrenciler katılım sağladı. Çekişmeli ve eğlenceli geçen yarışma sonrasında dereceye giren okullara protokol tarafından okullar adına öğretmenlerine plaket ve yarışmaya iştirak eden tüm öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi. Yarışma öncesi Yüksek Okul Müdürü Mutlu Kundakçı "Üniversitemizin düzenlediği yarışmada öğrencilerimize hem deneyim olsun hem de bu gibi yarışmaları geleneksel olsun başlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" Yarışmanın koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Erdal Turgut ise "Geleceğimiz ve de ilçemizin geleceği olan öğrencilerimizin yararına olan projede yer almak bizleri onurlandırdı. Bu faaliyete okullarımızın katılımı bizleri dolayısıyla mutlu etti, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Samsun Başkan Sandıkçı: "Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk" Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Samsun’un en büyük ve kapsamlı engelsiz parkını ilçeye kazandırdıkları söyledi. Engelli vatandaşlar için özel olarak dizayn edilen oyun gruplarının yer aldığı Uludağ Engelsiz Yaşam Parkı’yla engelli vatandaşlara yeni sosyal yaşam alanı sunduklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, ilçedeki engelli vatandaşlara yönelik akülü ve manuel tekerlekli sandalye desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Uludağ Engelsiz Sosyal Yaşam Parkı’nda engelli vatandaşların rahat bir şekilde vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturduklarını ifade eden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Engelli vatandaşlarımız için sosyal destek çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle sürdürürken, kendilerine yönelik sosyal yaşam alanları oluşturuyoruz. Bu kapsamda sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde, Samsun’un en büyük engelsiz parkını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Parkımızı engelli vatandaşlarımız için özel olarak oluşturduğumuz, güvenlik sistemi olan oyun gruplarıyla donattık" dedi. "Uludağ Engelsiz Sosyal Yaşam Parkımızı 7 gün 24 saat kontrol altında tutuyoruz" diyen Başkan İbrahim Sandıkçı, parkı güvenlik kamera sistemleriyle gözetim altında tuttuklarını belirtti. İlçedeki engelli vatandaşlar için yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydeden Başkan İbrahim Sandıkçı, "Sosyal desteklerimiz ve yeni projelerimizle engelli vatandaşlarımızın daima yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.