- 17 Şubat 2023 Cuma 10:16

BUYSAD üyelerinden hazır yemek ve mobil mutfak desteği

A
A
A
BUYSAD üyelerinden hazır yemek ve mobil mutfak desteği

Yüzyılın en büyük deprem felaketini yaşayan Türkiye, tek yürek oldu.

Yüzyılın en büyük deprem felaketini yaşayan Türkiye, tek yürek oldu. Binlerce kişi, kurum ve kuruluş, 10 ilde, milyonlarca kişiyi etkileyen depremin yaralarını sarmak için yardıma koştu. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği de (BUYSAD) deprem meydana geldikten kısa süre sonra hızla organize olarak bölgedeki kurtarma ekipleri ve depremzedeler sıcak yemek imkanı sundu.


BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez yaptığı açıklamada, ilk etapta bölgeye hemen hazır çorba, hazır paket yemek ve kumanya gönderdiklerini, ikinci ve üçüncü gün ise afet bölgesinde mobil mutfaklar kurduklarını söyledi. Başkan Dönmez, “Bursa’nın yanı sıra deprem bölgesi ve yakınlarında da hizmet veren üyelerimiz hiç zaman kaybetmeden mutfaklarını hiç tereddüt etmeden tüm depremzedelere açarak yemek dağıtımına başladı. Hızla koordine olarak bölgeye personel ve ekip ekipman desteğinde bulunduk. Bu afet bize STK’ların ne kadar güçlü olabileceğini gösterdi” dedi.


Yardımların doğru organize edilmesi için YESİDEF (Yemek Sanayicileri Federasyonu) ile iş birliği yaparak bölgedeki Yemek Sanayicileri Dernekleri ile irtibat kurduklarını belirten Başkan Coşkun Dönmez, iyi bir planlama yaparak bölgeye önce hazır çorba ve hazır paket yemekleri ulaştırdıklarını belirterek, “Çalışmalarımızda bölgedeki deneyimli meslektaşlarımızla koordineli hareket etmeye özen gösterdik. Üye meslektaşlarımız üç bölgede mobil mutfak kurdu. Yine deprem bölgesinde hizmet veren üye firmalarımız mutfaklarından afetzedelere sıcak yemek hizmeti vermeye ve barınma ihtiyaçlarını da karşılamaya başladı. Planlama çerçevesinde ve AFAD’ın talepleri çerçevesinde, Hatay, Adana ve İskenderun’da felaketin yaşandığı ilk günden itibaren çalışmalarımıza başladık. İlk hafta ortalama günde 12 bin kap yemek, 20 bin kâse çorba, 5 bin paket hazır yemek ve 10 bin kumanyayı depremzedelere ve yardım ekiplerine sunduk. Halen bölgedeki mutfaklarda her gün 10 bin kap yemek sunmayı sürdürüyoruz. Bu yardımlar, BUYSAD üyelerinin yanı sıra çalışmalarımıza destek veren değerli müşterilerimiz ve tedarikçilerimizin de katkısı ile ihtiyaç olduğu sürece devam ettireceğiz. Bunları yaparken bize destek olan tüm kişi ve kurumlar ile personelimize yürekten teşekkür ediyorum” dedi.


Coşkun Dönmez, deprem bölgesine yemek yardımını endüstriyel yemek sektörünün boynun borcu olarak gördüklerini ve talep gelmesi durumunda faaliyetlerine aralıksız devam edeceklerini de ifade etti.


Türkiye’nin ve Türk insanının böylesine bir felaketin altından, ancak sabırla, dayanışma ile yardımlaşma ruhuyla kalkabileceğine vurgu yapan Dönmez, “Türk insanı, bir kez daha ülkesini, insanını nasıl sevdiğini gösteriyor. Ülkemizin her yerinden, devletimizin öncülüğünde bölgeye adeta yardım yağdırıyor. İnsanlarımız, hem bireysel, hem kurum ve kuruluşlar aracılığı ile depremzedenin yardımına koşarak merhametli yönünü dünyaya gösteriyor. Kimisi, nakdi, gıda, giysi, donanım yardımı yaparak, kimisi kan vererek zor durumdaki kardeşlerinin acılarına ortak oluyor. Bizlerde imkânlarımız ölçüsünde kesintisiz yemek desteği veriyoruz. İnsanlarımızın deprem bölgesine ulaşmak için havaalanına, otobüs terminallerine koşması, bizim bu felaketi göğüsleyebileceğimize olan inancımızı yükseltiyor, umutlarımızı taze tutuyor. Herkesin elinden geleni yaptığı bu süreçte, biz de BUYSAD olarak insanların yemek ihtiyacını zahmetsiz ve hızlı şekilde karşılayacak hazır paket çorba, hazır yemek, kumanya kumanyalar ile ve de kurulan mutfaklarla, ülkemizin, insanımızın yanında olmak istedik. Yardımlarımız bundan sonra da devam edecek. Şunları da eklemek istiyorum. STK’lar çok önemli bir işleve sahiptir. Bu felaket sırasında gerek federasyonumuz YESİDEF, gerekse BUYSAD olarak hızla koordine olduk. Üyelerimiz olan meslektaşlarımızın yanı sıra sektörde faaliyet gösteren tüm endüstriyel yemek sektörü firmaları ilettiğim talepleri anında yerine getirdiler. Bu aynı zamanda BUYSAD’a duyulan güvenin bir göstergesidir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Binlerce çuval odun ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor Manisa Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla 5 bin çuvaldan fazla odunu binlerce ihtiyaç sahibine ulaştıracak. Odun dağıtımının yapıldığı mahallelerden olan Bayındırlık Mahallesi’nin Muhtarı Bedirhan Çiçek, yapılan desteğin özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlar için büyük önem taşıdığını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde, her alanda vatandaşların yanında olmaya kararlılıkla devam ediyor. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde, toplamda 5 bin çuvaldan fazla odun, kışın soğuk günlerinde, ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Bayındırlık Mahallesi’nde gerçekleştirilen dağıtım hakkında konuşan Muhtar Bedirhan Çiçek, "Malum, şubat ayı oldukça soğuk geçiyor. Vatandaşlarımız da ekonomik zorluklar nedeniyle odun ve kömür almakta güçlük çekiyor. Büyükşehir Belediyemiz, yerinde ve zamanında yaptığı bu destekle önemli bir hizmet sunuyor. Bayındırlık Mahallesi adına Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkür ediyorum" dedi. "Dayanışmayı büyütüyor ve aile ekonomisine katkı sağlıyoruz" Sosyal belediyecilik anlayışıyla kış aylarında da ihtiyaç sahibi hemşerilerinin yanında olduklarını ifade eden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, "Ekonomik krizin her geçen gün daha da derinleştiği zamanlardan geçiyoruz. Düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte dar gelirli yurttaşlarımızı unutmadık. Yakacak yardımlarıyla yurttaşlarımızın ısınma giderlerini hafifletiyoruz. 5 bin çuvaldan fazla odunu ihtiyaç sahibi hemşerilerimize ulaştırıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak dayanışmayı büyütüyor ve aile ekonomilerine katkı sağlıyoruz. Soğukta hiçbir Manisalının mağdur olmasını istemiyoruz" dedi.
Samsun Kadın girişimci, Çarşamba Ovası’nda ‘ejder meyvesi’ yetiştirdi Samsun’un Çarşamba ilçesinde bir kadın girişimci, tropikal bir meyve olan ejder meyvesini (pitaya) üretmeyi başardı. İlçede ilk kez yetiştirilen ejder meyvesi, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Türkiye’de son yıllarda popülerliği artan ve genellikle tropikal iklimlerde yetişen ejder meyvesi, Karadeniz Bölgesi’nde de üretilmeye başlandı. Samsun’un Çarşamba ilçesi Yukarı Donurlu Mahallesi’nde ailesine ait arazinin bir kısmında sera içerisinde ejder meyvesi yetiştiriciliği yapan 39 yaşındaki Neşe Özbek, Çarşamba’da bu işi ilk ve tek yapan üretici olarak dikkat çekiyor. Ev hanımı olan Neşe Özbek, internet üzerinden keşfettiği ejder meyvesinin sağlık açısından faydalarını öğrendikten sonra üretime karar verdiğini belirterek, "Uzun araştırmalarımızın ardından Çarşamba’da yetiştirilebileceğine inandık ve Mayıs 2022’de fidanlarımızı diktik. Şu an 480 metrekarelik seramızda 100 direk ve 400 fidan bulunuyor. İlk etapta destek almak için görüşmeler yaptık ancak zaman kaybetmemek adına kendi imkânlarımızla başladık" dedi. Başlangıçta çevresinden olumsuz tepkiler aldığını aktaran Özbek, "Çoğu kişi burada yetişmeyeceğini, boşuna masraf ettiğimizi söyledi. Ancak pes etmedik ve emeğimizin karşılığını almaya başladık. Fidanlarımız 17-18 aylıkken meyve verdi. Tam verime ulaştığında yıllık yaklaşık 2 ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. Çarşamba’da ilk kez ejder meyvesi üretildiğine dikkat çeken Özbek, "Meyvenin hem görüntüsü hem de lezzeti vatandaşlar tarafından beğenildi. Beklediğimizin üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Çarşamba’da daha önce yetiştirilmemiş olması da ayrı bir heyecan oluşturuyor ve beni bu işe daha da motive ediyor. Hayalini kurduğum işi başardığım için mutluyum" ifadelerini kullandı.