SAĞLIK - 06 Nisan 2025 Pazar 08:47

Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

A
A
A
Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, en çok bahar aylarında görüldüğünü belirten uzmanlar, çeşitli uyaranlara bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık olan ürtikerin kısa sürdüğü gibi uzun bir süre de devam edilebildiğini söyledi.


Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini söyleyen Medicana Bursa Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzm. Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerinürtikere yol açtığını söyledi. Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Ürtiker daha derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Bunda dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmeler meydana gelir. Deri dışında sindirim sistemi ve solunum yolları tutulumu olursa karın ağrısı, midede dolgunluk hissi gelişir. Solunum yollarında ise seste çatallanma hissi, yutkunurken takılma hissi, nefes darlığı ve hastada panik hali görülür. Anjiyoödemde hayati tehlike olabildiğindenacil müdahale gerektirir. Çok nadiren de anafilaksi ve hipotansiyon oluşabilir’’ dedi.


Bazı antibiyotiklerin, ağrı kesici, antiinflamatuvar ve kas gevşeticiler ile radyo kontrast maddelerin en sık ürtiker yapan nedenler arasında yer aldığını aktaran Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Özellikle ileri yaşta olan kişilerde sık gelişir ve ürtikerde ilaçlar mutlaka sorgulanmalıdır. Çocuk ve genç yaş gurubunda daha sık görülür. Besin alındıktan 90 dakikalık süre içinde genellikle gelişir. Paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık ve deniz ürünleri, yumurta, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar ürtiker yapan en sık karşılaştığımız gıdalardır’’ diye konuştu.


Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antistaminikler olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gülbiye Güler, "Akut atak nedeni belirlenebilirse bu tetikleyici faktör uzaklaştırılmalıdır. Antistaminik tedaviye yanıt vermeyen ürtikerlerde sistemik kortikosteroidler genellikle etkili olabilmektedir. Bazı olgulardahistamin 2 blokerleri kullanılabilir. Nadiren fototerapi ve kalsiyum kanal brokerleri kullanılabilir. Plazmaferez, İVİG ve kronik immünospresif tedavi verilebilir. Anjiyoödem tablosu varsa ve larinks tutulumu belirgin olan hastalarda antihistaminik ve sistemik kortikostoroid tedavisine cevap alınamıyorsa, anafilaktik şok riski nedeni ile sistemik adrenalin kullanılması gerekebilir. Fiziksel ürtikerlerin tedavisinde sürtünme, sıcak, soğuk, su ve güneş gibi etkenlerin uzaklaştırılması ile ürtiker kontrol altına alınabilir. Gıda ve gıda katkı maddelerinin ürtikeri tetikleyeceği belirtilerek diyet günlüğü tutması önerilebilir. Şüpheli besinlerin uzaklaştırılması diyeti yararlı olabilir. Uyku bozukluğu ile giden ürtikerlerde antidepresanlar da kullanılabilir. Yerel tedavide ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman sınırsız önerilir. Mentole benzer ferahlatıcı, kaşıntı dindirici losyonlar kullanılabilir" şeklinde konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yazar Sibel Oğuz, Yüksekovalı öğrencilerle buluştu Öykü yazarı Sibel Oğuz, Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Tahir Duman’ın daveti üzerine ilçede öğrencilerle bir araya gelerek "Annem Zeytin ve Çay" isimli kitabı hakkında söyleşi ve imza günü düzenledi. Söyleşi sırasında, yazar Sibel Oğuz kitabının içeriği hakkında konuştu ve önemli anekdotlar paylaştı. Karslı yazar Sibel Oğuz, "Annem Zeytin ve Çay" adlı kitabının okuyucuları tarafından büyük ilgi görmesi üzerine sevenleriyle buluşma turlarına başladı. Eğitimci yazar Tahir Duman’ın daveti üzerine yazar Sibel Oğuz, Yüksekova’ya gelerek öğrencilerle buluştu. Yaza, program kapsamında çarşamba gününe kadar Yüksekova, Hakkari ve Şemdinli’deki çeşitli okullarda söyleşiler yapacak. Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluşan yazar Oğuz, keyifli bir söyleşi düzenledi. "Annem Zeytin ve Çay" kitabının içeriğini tanıtan yazar Oğuz, öğrenciler tarafından gelen soruları içtenlikle yanıtladı. Sonrasında okul müdürü Yavuz Akgöl ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Tahir Duman, Sibel Oğuz’a plaket ve hediye takdim etti. Yazar, imza töreninde öğrencilerin ilgisiyle kitaplarını imzaladı. Program sonrasında konuşan Yazar Sibel Oğuz, "İnsanın olduğu her yer anlatmaya değerdir" diyerek yola çıktığını ve Hakkari’nin ilham verici bir durak olduğunu belirtti. Programı yakın bir zamanda kaybettiğimiz ünlü edebiyatçı Ferid Edgü anısına düzenlediğini ifade eden yazar, Ferid Edgü’nün eserleri hakkında önemli detaylar paylaştı. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tahir Duman ise, yazar Sibel Oğuz’u ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ve programın öğrenciler için oldukça verimli geçtiğini belirtti. Öğrencilerin kaliteli bir yazarla tanıştığını ve bundan sonraki programlarda da yazarlarla öğrencileri buluşturma girişimlerinin olacağını vurguladı.