GÜNDEM - 07 Mayıs 2024 Salı 11:17

Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor”

A
A
A
Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor”

Yenişehir Belediyesi, bütün şehir yasasıyla kırsal mahalle statüsü kazanan köylerdeki ruhsatlandırma sorununu gideriyor. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik” dedi.


Yenişehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerdeki imar sorununu gidermek için çalışma başlattı. Kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlemesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdi. Yenişehir halkı il müdürlüklerine gitmeden, Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden talep etmeleri halinde, belediye bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunduğu takdirde, 2012 yılından önce yapılan yapılar ruhsatlandırılmış sayılacak.


Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Göreve başladığımız günden itibaren her bir Yenişehirli vatandaşlarımız için çalışmalarımıza başladık. 10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik. 2014 yılında başlanması gereken uygulama, ne yazık ki, bu zamana kadar yapılamamış. Mühendis ve mimarlardan oluşturduğumuz komisyonla, kırsal mahallelerimizdeki ruhsat problemini çözmeye kararlıyız. Vatandaşlarımız eğer yapılarını 2012 yılından önce yapmışlar ise belediyemize başvurmaları halinde, teknik ekibimizin tespitleriyle ruhsatlandırılmaya hak kazanmış olacak. Bu şekilde, gelecekte yaşanacak imar sorunlarının da önüne geçmiş olacağız” dedi.


Yenişehir Belediyesi’nden müjde


Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şu şekilde:


“Yenişehir halkına müjde;


2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlenmesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdik.


6360 sayılı kanunla "14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun"un geçici 1. Maddesinin 14. Fıkrasına istinaden imar planı bulunmayan köyden mahalleye dönüşen alanlarda yıllardır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve farklı belediyelerce "bina tespit ve değerlendirme raporu" verilmektedir.


Bundan yola çıkarak ilçe halkımızın il müdürlüklerine gitmeden, idaremizden talep etmesi halinde belediyemiz bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunan, 2012 yılından önce yapılarak bitirilen söz konusu yapıların ruhsatlandırılmış sayılacağı ilçemize duyurulur.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kursiyeri sakatlanınca yerine öğretmeni girdi: "En son 20 yıl önce oynadım” Sakarya’nın Karasu ilçesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerinden oluşan halk oyunu ekibindeki kadının sakatlanması üzerine yerine usta öğretici girdi. Tamamı kadınlardan oluşan ekipte tek erkek olan usta öğretici, “En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım” dedi. Karasu Şehir Stadı’nda gerçekleştirilen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde Halk Eğitimi Merkezi’nde eğitim gören ve tamamı kadınlardan oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi sırasında bir kadın ayağından sakatlandı. Oyunun devam etmesi için ise kadınların grubuna usta öğretici İsmail Hakkı Yavuzyiğit girdi. Yavuzyiğit, gösteride kalan iki oyunu, kadınlarla birlikte oynayarak tamamladı. İzleyicilerden büyük alkış alan gösteri sonrasında Yavuzyiğit, en son 20 yıl önce bir festivalde oynadığını belirterek, “19 Mayıs kutlamaları sırasında ekibimizin pek de alışık olmadığı bir durum yaşandı. Oyuncularımızdan biri son provada ayağında bir rahatsızlık odluğunu söyledi. Geçici bir tedavi uyguladım, geçmediğini söyledi. “Sahneye çık bir dene olmazsa gereğine bakarız” diye konuştuk. Oyuna devam edemezse işaret vermesini ve yerine geçebileceğimi söyledim. Tek kaygım, oyuncularımızın kadın olması. Bir erkek olarak beni görmesi izleyenlerde bir hayretlik oluşturmuş olabilir. Umarım izleyenler bundan keyif almıştır. Böyle bir durumla çok karşılaşmayız ama hiçbir oyuncumuzu da ayrı yolda bırakmayız. En son 20 yıl önce uluslararası bir festivalde oynadım. 20 yıldır sadece çalıştırıyorum hiç sahnede oynamadım. Enteresan bir olay yaşadık bu benim için bir ilk oldu” dedi.
Kırıkkale Kırıkkale’de "Halk Koşusu" yapıldı Kırıkkale’de, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Kırıkkale Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında "Halk Koşusu" yapıldı. Koşuya katılmak isteyen vatandaşlar, Millet Bulvarı üzerindeki Tren Garı önünde toplandı. Koşu öncesi öğrenciler tarafından yapılan gösteriler, vatandaşların beğenisini topladı. 8 kilometrelik parkurda yapılan halk koşusu, Belediye Başkanı Ahmet Önal’ın startıyla başladı. Başkan Önal’da vatandaşlara koşuda eşlik etti. Koşuya bazı aileler çocuklarıyla katıldı. Bazı vatandaşlar da koşmak yerine yürümeyi tercih etti. Başkan Önal, yaptığı açıklamada, her yaş gurubundan çok sayıda vatandaşın "Halk Koşusu" etkinliğine katıldığını söyledi. Ahmet Önal: "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada" Cıvıl cıvıl bir ortamın oluştuğunu ifade eden Önal, "Her yaş grubundan vatandaşlarımız burada. Birinci olan arkadaşlarımız var, birinci bitiren arkadaşlarımız var. Bazı vatandaşlarımız da koşusuna devam ediyor. Bende koşuda vatandaşlarımıza eşlik etme fırsatı buldum. Coşkuluyuz, mutluyuz, heyecanlıyız. Buradan bir kez daha büyük lider asrın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarımı, sevgilerimi, şükranlarımı sunuyorum" dedi. Koşuya katılan İbrahim Durmuş, halkla bütünleşmenin birleşmenin adresinin bu etkinliğin olduğunu ifade ederek, organizasyonun da güzel olduğunu belirtti. Ömer Faruk ise, "halk koşusu" etkinliğini düzenleyen belediye başkanına teşekkürlerini iletti.
Eskişehir At üzerinde cirit atarak spor bayramı kutladılar Eskişehir’de 17 lisanslı sporcu ve 14 atın katılımı ile atlı cirit oynanarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlandı. Tepebaşı ilçesi Yusuflar Mahallesi’nde yağmur duasının ardından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında, ata sporu olarak bilinen atlı cirit oynandı. 14 atın ve 17 lisanslı sporcunun kıyasıya puan almaya çalıştığı müsabaka, kalabalık izleyici kitlesi tarafından ilgiyle takip edildi. Renkli müsabakayı vatandaşlar sık sık cep telefonları ile kaydettiği görülürdü. İzleyenler, ikram edilen yemek ve lokma tatlısında ise tatmayı ihmal etmedi. "Takımımızı devamlı seyredebilirler” Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu Eskişehir İl Temsilcisi Muhammet Ali Kaya etkinlikle alakalı, “Bugün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olması dolayısıyla cirit takımımızla bir antrenman maçı yapalım dedik. Gelen misafirlerimize ciridi tanıtalım dedik. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün gençliğe ve spora ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Biz de Atatürk’ün izinde ecdadımız Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Abdülhamit Han’ın izinde ata sporu ciriti yaşatmaya çalışıyoruz. Biz katılımdan çok memnunuz. Bu katılım bizi şaşırttı açıkçası. Biz bu köyde ilk defa cirit oynuyoruz. Daha da devamı geleceğini düşünüyoruz. Bu sene inşallah Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu’nun çeyrek final turnuvalarını federasyon başkanımızla birlikte Eskişehir’e almayı planlıyoruz. Turnuvanın en azından çeyrek finalini Eskişehir’de oynatabilirsek ve bizim takımımız da burada oynarsa kent halkı ciridin ne olduğunu, ata sporunun, bizim kültürümüzün ve değerlerimizin neler olduğunu anlarlar. Burası bütün halkımıza açık. Vatandaşlarımız gelebilirler, burada çaylarını içebilirler. Takımımızı devamlı seyredebilirler” dedi. Etkinlikler sonunda vatandaşlar atlarla fotoğraf çekindi.