ÇEVRE - 25 Eylül 2024 Çarşamba 11:44

Doğaya bırakılan kızıl geyik, vatandaşlara kendini sevdirdi

A
A
A
Doğaya bırakılan kızıl geyik, vatandaşlara kendini sevdirdi

Doğa koruma ve milli parklar 6. Bölge müdürlüğü tarafından Eşeler yaylasına bırakılan kızıl geyik Salda Gölü kenarında bulunan Salda köyü içlerine gelerek vatandaşlara kendini sevdirdi.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından "Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Tekrar Eski Yaşam Alanlarına Geri Kazandırılması Projesi" Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Burdur’da yürütülen çalışmalar ile devam ediyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Burdur’da bulunan Salda Gölü çevresine getirilen 5 erkek, 18 dişi kızıl geyik Eşeler Yaylası’na salınmıştı. Buraya salınan geyiklerin çiftleşip üreyerek Salda Gölü çevresinin kızıl geyik yuvası olması ve yaban hayatını koruması bekleniyordu.



Salda Köyü içlerine gelen kızıl geyik kendini sevdirdi


Eşeler yaylasına bırakılan kızıl geyiklerden bir tanesi Salda Gölü kenarında bulunan Salda Köyü içlerine kadar indi. Vatandaşların haber vermesi üzerine geyiğin olduğu yere giden Salda Köyü muhtarı Osman İlhan köyde geyiği görünce hem sevip hem de köy içinden ormanlık alana doğru uzaklaşmasını sağladı. O anları ise sosyal medya hesabında yayınladı. Görüntülerde geyiğin olduğu yere gelen muhtar Osman İlhan’ın; “Çok akıllı bunlar. Kızıl geyikler Salda Gölü’ne geldi” dediği görüldü. Bir süre çocukları ile birlikte geyiği seven ve özçekim yapan Muhtar İlhan daha sonra geyiğin ormanlık alana doğru ilerlemesini sağlayarak köyden uzaklaştırdı.


Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından vahşi doğada yaşamaya uyumlu olan kızıl geyiklerin hem kendilerini koruması hem de bölgedeki vatandaşların geyikler tarafından gelebilecek saldırılara karşı geyiklerden uzak durulması öneriliyor.




Doğaya bırakılan kızıl geyik, vatandaşlara kendini sevdirdi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Başkan Çetinkaya Malezyalı heyeti kabul etti Karabük Üniversitesi (KBÜ) ve Malezya Kelantan Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen "Mükemmel Liderlik ve Kültürel Gelişim Programı" çerçevesinde Karabük’e gelen Malezyalı heyet, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile bir araya geldi. Karabük Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen ziyarete KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Danışmanı Öğretim Görevlisi Mesut Doğan, akademisyenler ve Malezya Kelantan Üniversitesi heyeti katıldı. Ziyaret sırasında, her iki üniversitenin ortaklaşa düzenlediği programın hedefleri ve şehirlerarası kültürel etkileşim üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Başkan Çetinkaya, Karabük’ün kültürel ve tarihi mirası hakkında bilgi verirken, iki üniversite arasındaki iş birliğinin önemine değindi. Belediye Başkanı Çetinkaya, “Karabük, uluslararası eğitim projelerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Malezya Kelantan Üniversitesi ile Karabük Üniversitesi arasındaki bu anlamlı iş birliği, sadece eğitim alanında değil, kültürel bağlarımızı da güçlendirecektir” dedi. KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ise, Karabük Üniversitesi ile Malezya Kelantan Üniversitesi arasında gerçekleştirilen bu iş birliğinin, liderlik ve kültürel gelişim açısından öğrencilere ve akademisyenlere önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Prof. Dr. Karaş, “Bu program sayesinde öğrenciler ve akademisyenler, farklı kültürlerle tanışma ve kendilerini geliştirme imkanı buluyor. Karabük Üniversitesi olarak bu tür uluslararası projelerde aktif rol almaya devam edeceğiz” dedi. Malezyalı heyet ise Karabük’te bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin ve Karabük’ün misafirperverliğinden etkilendiklerini belirtti. Programın kültürel değişim ve liderlik becerilerini geliştirme açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade eden heyet üyeleri, Karabük’ün tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetme fırsatı bulduklarını da sözlerine ekledi.
Ordu Ordu’da Ahilik Haftası kutlandı Ordu’da Ahilik Haftası, düzenlenen etkinlikler ile kutlandı. Kutlama programları ilk olarak Altınordu ilçesi Karapınar Mahallesi 2. Sanayi Sitesi’nde başladı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile birlikte Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, protokol üyeleri ve esnaf temsilcilerinin katılımıyla, Ordu Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı eşliğinde, Altınordu Mesleki Eğitim Merkezi bahçesine kadar Ahilik yürüyüşü yapıldı. Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ahiliğin önemine dikkat çekerek, "Yılların eskitemediği Ahilik, şu anda ahlaka, etiğe dayandığı, rızkın Allah’tan geldiğine inandığı için bugüne kadar sağlam şekilde geldi" dedi. Programda Ticaret İl Müdürü Şenel Çakır ile Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Erdoğan Akyürek de günün anlamına ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından Ordu’da 2024 Yılının Ahisi seçilen ahşap tornacılığı mesleğini yapan Ali Kılınç, yılın çırağı seçilen Arda Karaoğlu ve yılın kalfası seçilen Emirhan Candan’a plaketleri ile para ödülleri, Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Etkinlik çerçevesinde ayrıca katılımcılara protokol üyeleri tarafından ahilik pilavı, tatlı ve ayran ikram edildi. Programa, Vali Yardımcısı Burak Keser, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sadi Akman ve protokol üyeleri de katıldı.
Ağrı Patnos’ta köy yolları asfaltlanmaya devam ediyor Ağrı Patnos’ta köy yollarının modernizasyonu hızla devam ediyor. KÖYDES 2024 yatırım programı doğrultusunda, Patnos’a bağlı Mollaibrahim, Oyacık ve Akyemiş köyü yollarında sıcak asfalt serim çalışmaları aralıksız devam ediyor. Patnos Kaymakamı Hasan Taş, köylerin refahını artırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla bu tür altyapı çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirtti. Yapılan açıklamada, köy yollarındaki asfaltlama çalışmalarının köylerin şehir merkezlerine ulaşımını kolaylaştırarak, bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı vurgulandı. Kaymakam Taş, bu tür çalışmaların önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğinin altını çizdi. Çalışmaları yerinde inceleyen AK Parti Ağrı İl Genel Meclis Üyesi Nesim Ala, Patnos Kaymakamı Hasan Taş ile birlikte Mollaibrahim köyündeki asfaltlama çalışmalarını değerlendirdi. Ala, tüm köylerin bu hizmetlerden yararlanacağını ve köy yollarının iyileştirilmesi için yatırımların artarak süreceğini ifade etti. Halkın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bu çalışmaların büyük önem taşıdığını belirten Ala, emeği geçen tüm personele teşekkür ederek, köylere yönelik hizmetlerin artarak devam edeceğini müjdeledi. Mollaibrahim köyü sakinleri de yapılan asfalt çalışmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, köy yollarının daha güvenli hale gelmesinden ötürü teşekkürlerini ilettiler.
Muş Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
Konya Beyşehir’de çerezlik kabak çekirdeği üretimi Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Esence Mahallesi yürütülen çalışmalarla son dönemde ilçenin çerezlik kabak çekirdeği üretim merkezi haline geldi. Beyşehir Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özver beraberindeki ziraat mühendisleri ile birlikte Esence Mahallesi’nde çerezlik kabak çekirdeği hasadı gerçekleştiren üreticilerle bir araya geldi. Özver, hasadı yapılan kabak çekirdeğinin güneş ışığında kurutulması işlemlerinin yapıldığı alanları da gezerek çiftçilere yürüttükleri mesailerinde kolaylıklar diledi. Özver, bu yıl yaklaşık 2 bin 200 dekarlık alanda kabak ekimi yapan çiftçilere üretimdeki özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Bölgede yıllık 250-300 ton kabak çekirdeği üretildiğine dikkati çeken Özver, Esence Mahallesi’nin son yıllarda bu alanda ilçenin önemli bir üretim merkezi haline geldiğini vurguladı. Özver, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinin sulama imkanlarının sınırlı olduğu yerler için ekonomik ve avantajlı bir ürün olduğunun altını çizdi. Özver, “Tohum ekiminden hasadına ve tohum işlemesine kadar olan her aşamada da tarım teknolojileri kullanılabilmektedir. Çekirdek ayıklama işlemi ister makine ile ister elde ayıklama ile yapılabilir. Çıkarılan çekirdekler uygun alanlara serilerek güneş ışığında doğal olarak kurutulur. Kuru şartlarda 75-80 kilogramdan başlayan verim düzeyi, sulu şartlarda ise dekara 100-150 kiloya kadar çıkabilmektedir” şeklinde konuştu.