ÇEVRE - 27 Ekim 2024 Pazar 14:20

Yazdan kalma güneşli günde, adım atacak yer kalmadı

A
A
A
Yazdan kalma güneşli günde, adım atacak yer kalmadı

Bolu’nun incisi olarak tabir edilen Gölcük Tabiat Parkı, hafta sonu tatilini doğayla iç içe geçirmek isteyen vatandaşların akınına uğradı.


Bolu’nun incisi olarak tabir edilen Gölcük Tabiat Parkı, yazdan kalma günleriyle yerli ve yabancı tatilcilerin akınına uğradı. Doğal güzelliği ve sonbaharın renkleriyle mest eden manzaraya sahip tabiat parkı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatilini hafta sonu tatiliyle birleştiren vatandaşların ilk tercihi oldu. Tabiat parkına gelen tatilciler, eşsiz manzara eşliğinde keyifli zaman geçirirken, göl çevresinde yürüyüş yaparak bol bol fotoğraf çekti.


Kocaeli’den ilk defa Bolu’nun incisi Gölcük Tabiat Parkı’na gelen Özkan Umut, "İlk defa geliyorum. Bu kadar güzel olacağını hiç tahmin etmiyordum. Abant’ı gördükten sonra burası daha güzel geldi. Serinlik olarak da bayağı fark etti. Aşağıda terliyorduk burada üşüyoruz" dedi.



Yazdan kalma güneşli günde, adım atacak yer kalmadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenyurt’ta 400 kişi Cumhuriyet’in 101. yılını zeybek oynayarak kutladı Esenyurt Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’ndan oluşan 400 kişilik dev dans ekibi, Cumhuriyet’in ilanının 101. yıl dönümüne özel sergilediği zeybek gösterisi ile izleyicileri hem coşturdu hem de duygusal anlar yaşattı. Esenyurt Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen etkinlik kapsamında gösterilerin başlangıcında belediyenin halk dansları topluluğu, özel makyaj teknikleri ile kendisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e benzeten dans eğitmeni Mustafa Gümüş eşliğinde zeybek oynadı. Esenyurt’ta bir AVM meydanında gerçekleşen gösteriyi yaşlı ve genç olmak üzere her kesimden vatandaş, büyük ilgiyle izledi. Esenyurtluların hem gururlandığı hem de duygusal anlar yaşadığı etkinlikte dansçılar alkış yağmuruna tutuldu. “400 dansçımızla birlikte hem Atatürk’ü andık hem de Cumhuriyet’imizin ruhunu buraya taşıdık” Gösteriyi hazırlayan Esenyurt Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Mustafa Gümüş, “Cumhuriyet’imizin 101. yılına yakışır bir kutlama programı organize ediyoruz. 400 dansçımızla birlikte hem Atatürk’ü andık hem de Cumhuriyet’imizin ruhunu buraya taşıdık. Bizleri her koşulda destekleyen, kültür ve sanata hayat şansı tanıyan, imkanlarımızı sunan Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkür ediyorum” dedi. “Burada olmak bizim için çok gurur vericiydi” Esenyurt Belediyesi Halk Oyunları kursiyeri Nilgerin Yılmaz, “Öncelikle Başkanımız Ahmet Özer’e ve Mustafa Gümüş hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bugün burada olmak bizim için çok gurur vericiydi. Böyle güzel bir gösteri sergilediğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu. “Cumhuriyet’i karşılamanın sevincini yaşıyoruz” Cumhuriyet’in 101. yılını gururla karşıladıklarını söyleyen Funda Mert ise, “Bugün 400 yüz kişilik bir halk oyunları grubumuz ve Mustafa Gümüş hocamızla Cumhuriyet’i karşılamanın sevincini yaşıyoruz. Bu imkanı bize sağlayan Prof. Dr. Ahmet Özer’e çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Cumhuriyet coşkusu üç gün boyunca sürecek Esenyurt Belediyesi’nin üç gün boyunca devam edecek olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, 28 Ekim Pazartesi günü saat 19.30’da Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu’nda Cumhuriyet Defilesi etkinliği, ardından halk müziğinin sevilen sesi Gökhan Gökmen sahne alacak. 29 Ekim Salı günü saat 19.30’da eski belediye bahçesinden Cumhuriyet Meydanı’na yapılacak fener alayının ardından 20.30’da ise sanatçı Ece Seçkin sahneye çıkarak Esenyurtlular ile buluşacak.
Çorum Çorum’da pedallar Cumhuriyet Bayramı için çevrildi Çorum Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen "Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Turu" yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Şehitler Parkı’ndan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın starıyla başlayan bisiklet turu Gazi Caddesi, İnönü Caddesi, Hıdırlık Caddesi ve Necmettin Erbakan Caddesi’nin takip ederek Millet Bahçesi’nde sona erdi. Etkinliğe CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Murat Günay, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Hüseyin Şahin, Çorum ASKF Başkanı Ferhat Arıcı ve yüzlerce bisikletli katıldı. Bisiklet turunun ardından bisikletle şehir turuna katılan 40 şanslı isme çekiliş ile 15 adet bisiklet ve 30 adet kask hediye edildi. Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikler çerçevesinde düzenlenen bisiklet turunun ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın birlik ve beraberlik mesajları verdi. Türkiye Cumhuriyeti devletine kimsenin gücünün yetmeyeceğini belirten Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın “Bundan önce Malazgirt’te Çanakkale’de olduğu gibi nasıl yedi düvel şer güçleriyle karşımıza gelmişse ve bu aziz millet nasıl orada püskürtmüşse, rabbimize hamt ediyorum ki Atatürk’ün önderliğinde Kuvayı Milliye hareketiyle bir olarak beraber olarak kardeş olarak yeniden püskürtmüş ve Cumhuriyet kurulmuştur. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bayrak inmesin, ezan dinmesin mabedimin göğsüne namahrem eli değmesin diye canını ortaya koyan bütün aziz şehitlerimizi rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Geçtiğimiz günlerde TUSAŞ’ta yaşanan hain saldırının ardından en güzel cevabı orada bir kardeşimiz verdi. “Bize karşı tutulan bu namlular bu millete sadece güç verir, cesaret verir. Daha çok çalışacağız” dedi. Bizlerde buradan bayrağımızı yüceltmek için, vatanımızı baki kılmak, devletimizin bekası için daha çok ve daha güçlü çalışacağımızın sözünü veriyoruz. Doğan her çocuğumuz vatan aşkıyla doğacak, millet aşkıyla büyüyecek. Bu sevdayla İHA, SİHA, kendi helikopterimizi, savaş uçağımızı kendimiz üretmeye devam edeceğiz. Tarihte olduğu gibi bu devlete kimse diz çöktüremeyecek. Bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız. 101. yılını kutladığımız Cumhuriyetimizi daha ilerilere taşıyacağız. Cumhuriyet Bayramımızı yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Antalya Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 1 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 10. haftasında Alanyaspor evinde Antalyaspor ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı ev sahibinin 1-0’lık üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 3. dakikada sağ kanattan yapılan ortada Hwanga’ın çektiği şut sonrası kaleci Kenan Piric, meşin yuvarlağı son anda çizgiden çıkardı. 25. dakikada Cordova’nın sağ kanattan ortasına ceza sahası içerisinde iyi yükselen Hwang’ın kafa vuruşunda top ağlarla buluştu. 1-0 42. dakikada Jered Makouuta’nın pasında ceza sahasında içinde meşin yuvarlakla buluşan Augusto’nun vuruşunda kaleci Kenan Piriç, topu kornere çeldi. Hakemler: Yasin Kol, Mehmet Kısal, Hüseyin Aylak Alanyaspor: Ertuğrul Taşkıran, Florent Hadergjonaj, Nuno Lima, Fidan Aliti, Yusuf Özdemir, Richard, Gaius Makouta, Loide Augusto, Nicolas Janvier, Sergio Cordova, Ui Jo Hwang Yedekler: Mert Furkan Bayram, Efecan Karaca, Sercan Dursun, Marcos Paulo Mesquita Lopes, Arda Usluoğlu, Fatih Aksoy, Buluthan Bulut, Bera Çeken, Eren Altındaş, Juan Christian Pereira Coelho Teknik Direktör: Fatih Tekke Antalyaspor: Kenan Piric, Erdoğan Yeşilyurt, Veysel Sarı, Thalisson Kelven, Güray Vural, Oleksandr Petrusenko, Erdal Rakip, Jakub Kaluzinski, Sam Larsson, Braian Samudio, Moussa Djenepo Yedekler: Abdullah Yiğiter, Amar Gerxhaliu, Adolfo Julian Gaich, Emre Uzun, Van De Streek, Andros Darryl Townsend, Harun Toprak, Abdurrahim Dursun, Taha Osman Özmert, Burak İngenç Teknik Direktör: Alex de Souza Gol: Ui Jo Hwang (dk. 25) (Alanyaspor) Sarı kart: Richard (Alanyaspor)
Eskişehir Odunpazarı’nda 2 önemli festivalin açılış programı yoğun katılımla gerçekleşti Eskişehir’de Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen Ulusal Lületaşı Festivali ve Uluslararası Cam Festivali’nin resmi açılış törenine yoğun katılım gösterildi. Odunpazarı Belediyesi’nce Türkiye Cumhuriyeti’nin 101’nci kuruluş yıl dönümüne özel 2 büyük festival düzenleniyor. Bu çerçevede; 27 Ekim - 2 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak olan Ulusal Lületaşı Festivali ve Uluslararası Cam Festivali’nin resmi açılış töreni bugün saat 14.00’da Kurşunlu Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Açılış, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan Tesisleri’ne yönelik yapılan terör saldırısıyla ilgili konuşmanın ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sonrasında, lületaşı ve cam sanatı hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktarıldı. Programın devamında açılış konuşmaları yapılırken, sanatçılara ödülleri ile belgeleri takdim edildi. Halk dansları gösterileri ve cam sanatçılarının çalışmalarının canlı olarak seyredilmesiyle açılış programı sonra erdi. "Artık biz de Türkler olarak camda gümbür gümbür geliyoruz" Denizli’den gelen cam sanatçısı Ömür Duruerk, "Bizim camda en çok kıymet verdiğimiz şey, bir sanatçının elini görmektir. Çünkü biz bakarak öğreniyoruz. Bu anlamda, bu festivali çok kıymetli buluyorum. Yurt dışından farklı sanatçıların Eskişehir’e gelmesi ve bugün tüm cam sanatçılarıyla bir arada toplanması, bir kültür alışverişinin oluşması ve bilgi aktarımı anlamında çok kıymetli. Bu imkânı Türk cam sanatçılarına sunduğu için kıymetli başkanımıza ve belediyeye çok teşekkür ediyorum. Karşımda, 2011 yılından beri öğrenciliklerini bildiğim arkadaşlarımla sanatçı olarak aynı platformda yer almamız beni çok gururlandırıyor. Artık, bir elin parmaklarını geçmeyecek şekilde başlayan cam sanatçılarının böyle kitleler hâlinde yurt dışındaki festivallerde gösteriler yapması, Eskişehir’den mezun arkadaşımızın Amerika’daki bir fabrikadan teklif alması gibi gelişmelerle ’Artık biz de Türkler olarak camda gümbür gümbür geliyoruz’ deme gururunu yaşıyorum. Yüzüm kara çıkmayacak diye inanıyorum" dedi. "Lületaşı dünya mirası olma özelliğine sahip" Prof. Dr. Can Ayday, "Emekçiler, sanatçılar burada bu hazineye sahip olmalılar; bu sanatı gözleri gibi korumalılar. Bu, dünya mirası olma özelliğine sahip. Hani duyuyoruz ya, ’Kula’da dünya mirası var, şurada burada dünya mirası var.’ Pamukkale mesela, burası da orası gibi bir dünya mirası olabilir. Çok açık ama bu durduk yerde olmayacaktır. Bu dünya mirası bir seferde gelip burnunu oynattığı zaman sihirbaz gibi ’Küt’ diye ’Dünya mirası ol’ denmeyecektir. Burası jeoturizme açılacaktır, jeomirastır. Bu nedenle kıymeti bilinmelidir diyoruz" şeklinde konuştu. "Cumhuriyeti coşkulu bir biçimde sonsuza kadar kutlamalıyız" Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise, cumhuriyetin 101’inci yıl dönümünü kutlayarak şunları söyledi: "Biz bugün Türkiye’de ne varsa cumhuriyete borçluyuz. Cumhuriyet olmasaydı bunlar olmazdı. O nedenle cumhuriyeti coşkulu bir biçimde sonsuza kadar kutlamalıyız, kutlayacağız. Buna hiçbir güç engel olamaz. Odunpazarı Belediyesi olarak lületaşını Eskişehir’in kültürel bir mirası olarak kabul ediyoruz, bunun altını çiziyorum. Odunpazarı, Eskişehir’de lületaşına sahip çıkıyor. Niye? Belediye Kanunu diyor ki, ’Belediyeler, bulundukları beldenin kültürel değerlerine sahip çıkmak zorundadır. Bu mirası korumak zorundadır.’ Biz bunu her türlü engellemeye rağmen yapıyoruz, bunun altını da çizeyim. Cam sanatı da Odunpazarı’nın sembolü hâline geldi. Bizden önceki dönemde başladı ve biz iyi şeyleri sürdürüyoruz, devam ettiriyoruz. Türkiye’de cam atölyesi olan tek belediye Odunpazarı Belediyesi ve bu atölyeyi geliştirerek Eskişehirlilerin cam sanatına olan ilgisini artırmak da bizim en önemli görevlerimizden birisi. Bu nedenle, Cumhuriyetimizin 101. yılında her iki festivalimizi birlikte yaparak coşkulu bir kutlama sürecine girmek istiyoruz." Programa Başkan Kurt’un yanı sıra Sivrihisar Belediye Başkanı Habil Dökmeci; Saatçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sema Ersoy, yerel ve yurt dışından gelen yabancı sanatçılar ile vatandaşlar yoğun katılım sağladı. (EE-
İstanbul Esenyurt’ta 400 kişi Cumhuriyet’in 101. Yılını zeybek oynayarak kutladı Esenyurt Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’ndan oluşan 400 kişilik dev dans ekibi, Cumhuriyet’in ilanın 101. yıl dönümüne özel sergilediği zeybek gösterisi ile izleyicileri hem coşturdu, hem de duygusal anlar yaşattı. Esenyurt Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Düzenlenen etkinlik kapsamında gösterilerin başlangıcında belediyenin halk dansları topluluğu, özel makyaj teknikleri ile kendisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e benzeten dans eğitmeni Mustafa Gümüş eşliğinde zeybek oynadı. Esenyurt’ta bir AVM meydanında gerçekleşen gösteriyi yaşlı ve genç olmak üzere her kesimden vatandaş, büyük ilgiyle izledi. Esenyurtluların hem gururlandığı hem de duygusal anlar yaşadığı etkinlikte dansçılar alkış yağmuruna tutuldu. “400 dansçımızla birlikte hem Atatürk’ü andık hem de Cumhuriyet’imizin ruhunu buraya taşıdık” Gösteriyi hazırlayan Esenyurt Belediyesi Halk Oyunları Eğitmeni Mustafa Gümüş, “Cumhuriyet’imizin 101. yılına yakışır bir kutlama programı organize ediyoruz. 400 dansçımızla birlikte hem Atatürk’ü andık hem de Cumhuriyet’imizin ruhunu buraya taşıdık. Bizleri her koşulda destekleyen, kültür ve sanata hayat şansı tanıyan, imkanlarımızı sunan Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’e teşekkür ediyorum” dedi. “Burada olmak bizim için çok gurur vericiydi” Esenyurt Belediyesi Halk Oyunları Kursiyeri Nilgerin Yılmaz, “Öncelikle Başkanımız Ahmet Özer’e ve Mustafa Gümüş hocamıza çok teşekkür ediyorum. Bugün burada olmak bizim için çok gurur vericiydi. Böyle güzel bir gösteri sergilediğimiz için çok mutluyuz” diye konuştu. “Cumhuriyet’i karşılamanın sevincini yaşıyoruz” Cumhuriyetin 101. yılını gururla karşıladıklarını söyleyen Funda Mert ise, “Bugün dört yüz kişilik bir halk oyunları grubumuz ve Mustafa Gümüş hocamızla Cumhuriyet’i karşılamanın sevincini yaşıyoruz. Bu imkanı bize sağlayan Prof. Dr. Ahmet Özer’e çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu. Cumhuriyet coşkusu üç gün boyunca sürecek Esenyurt Belediyesinin üç gün boyunca devam edecek olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında, 28 Ekim Pazartesi günü saat 19.30’da Esenkent Rıfat Ilgaz Açık Hava Tiyatrosu’nda Cumhuriyet Defilesi etkinliği, ardından halk müziğinin sevilen sesi Gökhan Gökmen sahne alacak. 29 Ekim Salı günü saat 19.30’da eski belediye bahçesinden Cumhuriyet Meydanı’na yapılacak fener alayının ardından 20.30’da ise sanatçı Ece Seçkin sahneye çıkarak Esenyurtlular ile buluşacak.
Şanlıurfa Şanlıurfa’da Şenyaşar ve Yıldız aileleri barıştı Şanlıurfa’da 2018 yılında, 4 kişinin hayatını kaybetmesiyle Yıldız ve Şenyaşar aileleri arasında başlayan husumet, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk’ün katılımıyla düzenlenen "barış" töreni ile son buldu. Düzenlenen barış törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk, AK Parti Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül, DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, AK Parti eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, DEM Partili Mithat Sancar ile Yıldız ve Şenyaşar ailesinin yakınları katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan tören, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın barışa dair konuşmasıyla devam etti. Törende konuşan Cevdet Yılmaz, husumet nedeniyle hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, bir daha böyle acıların yaşanmaması temennisinde bulundu. Barışa vesile olanlara teşekkür eden Yılmaz, "Acılar yaşamış iki aile büyüklük göstererek husumetlerini sonlandırmak için bir araya geldi. Bizim medeniyetimiz barış ve kardeşlik medeniyetidir. Allah hayırlı uğurlu eylesin” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Yıldız ailesinden AK Parti eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, herkesin önünde tokalaşarak barış sözü verdi. Tokalaşmanın ardından Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, dua etti. Okunan dua sonrası taraflar karşılıklı oturarak yemek yedi. Olayın geçmişi Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 2018 seçimleri öncesinde, esnaf ziyaretine giden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarıyla Şenyaşar ailesi arasında Şenyaşar ailesinin işyerinde başlayan ve hastaneye uzanan kavgada, Hacı Esvet Şenyaşar (66), oğulları Adil (25) ve Celal Şenyaşar (45) ile İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmişti. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte toplam 8 kişi ise yaralanmıştı.