ÇEVRE - 15 Ekim 2024 Salı 13:11

Bolu’ya Çin Halk Cumhuriyeti tarafından manyetometre cihazı kuruldu

A
A
A
Bolu’ya Çin Halk Cumhuriyeti tarafından manyetometre cihazı kuruldu

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Bolu’ya kurulan manyetometre cihazı ve Çin Sismo-Elektromanyetik Uydusu ile Bolu’daki sismik hareketler, hem karadan hem de uzaydan takip edilecek.

Bolu’nun Musluklar köyünün yüksek bir noktasına Sismik Uzaysal Gözlem Paylaşımı ve İşbirliği Çalışması projesi kapsamında, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından manyetometre cihazı kuruldu. Proje, Asya - Pasifik Uzay İşbirliği Ajansı (APSCO) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında gerçekleştirildi. Kurulumu tamamlanan istasyon, AFAD Deprem Dairesi Bşk. Prof. Dr. Aykut Akgün, Prof. Dr. Bahadır AKTUĞ ile AFAD İl Müdürü Ümit Doğan ve Çin’den gelen uzmanlar tarafından incelendi. Çinli uzmanlar, kurulumu yapılan sistem hakkında bilgi verdi.

"Çin Halk Cumhuriyeti ekibinden istasyonla ilgili detaylı bilgi alınmıştır"

Bolu AFAD İl Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede, "Asya-Pasifik Uzay İşbirliği Ajansı (APSCO) ile Başkanlığımız arasında yürütülen ‘Sismik Uzaysal Gözlem Paylaşımı ve İşbirliği Çalışması’ projesi kapsamında iyonosfer, hem karadan jeodezik yöntemler ve iyonosonda ve benzeri donanımlarla hem de 2018 yılında fırlatılan Çin Sismo-Elektromanyetik Uydusu ile uzaydan izlenmesi ve elde edilen verilerin depremlerle ilişkisinin incelenmesi öngörülmektedir. Söz konusu proje kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından temin edilen 1 (bir) adet manyetometre cihazı kurulmuştur. Sistemin kurulumu yapan Çin Halk Cumhuriyeti ekibinden istasyonla ilgili detaylı bilgi alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

İlhami Çetin

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Sakarya’nın geleceği için son söz gençlerde Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genç Katılımlı Proje Atölyesi ile şehrin geleceğini inşa etmek için sözü gençlere bırakıyor. En başarılı projelerin ödül alacağı, Sakarya’nın yarınlarına ilham olacak proje yarışması şehrin inşasına da yön verecek. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, gençlerin şehrin geleceğinde söz sahibi olması için yarışmalar gerçekleştiriyor. Sakarya’nın genç fikirleri, parlak zihinleriyle hazırlanan 6 farklı kategorideki projeleri şehrin inşası için de Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin tüm komuta kademelerine önemli bir fikir oluşturuyor. “Gıda, Çevre ve Su Yönetimi, Mimari ve Kentsel Tasarım, Ulaşım ve Kent İçi Hareketlilik, Gençlik, Spor ve Kültür, Sosyal Hizmetler ve Dijitalleşme” olmak üzere toplam 6 farklı kategoride düzenlenecek yarışmaya, 15-30 yaş arasında bireysel, grup, inisiyatif, platform veya kulüp olarak birden fazla projeyle katılabilecek. Birinci olan projeye “Sakarya Şehircilik Ödülü” ile birlikte 25 bin TL para ödülü, hemşehri oylamasına katılan diğer projelere ise katılım teşvik ödülü olarak 7’şer bin TL verilecek. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sakarya Dijital Ofisi çatısı altında gerçekleştirilen Genç Katılımlı Proje Atölyesi 2024 Fikir Yarışması, gençlerin proje fikirleriyle şehrin yönetimine katılımını amaçlamaktadır. Gençlerimizin şehrin geleceğine dair fikir geliştirip projelendirerek karar verme süreçlerine dâhil olmasını amaçlayan çalışmada, aynı zamanda yerel yönetimlerde iyi bir yönetişim örneği olması da hedeflenmektedir. Bizler inanıyoruz ki, gençlerimizin projeleri bu şehrin geleceğine yön verecektir” denildi.
Ankara DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan: "Kimseyle kapalı kapılar arkasında bir şey çevirdiğimiz yok" DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Kimseyle oturduğumuz, konuştuğumuz, kapalı kapılar arkasında bir şey çevirdiğimiz yok" dedi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakırhan, Kürt meselesinin Türkiye’nin en önemli sorunu olduğunu söyleyerek, son zamanlarda ‘Kürtler iktidarla anlaştı’ söylemine karşı çıktı. Bakırhan, "Kaldı ki kimseyle oturduğumuz, konuştuğumuz, kapalı kapılar arkasında bir şey çevirdiğimiz yok. Dolayısıyla en başında ’Kürtler iktidarla anlaştı’ diyenler oluşabilecek diyalog zeminleri önüne bariyer koyarak bu ülkenin çözümsüz bir şekilde bu biçimde devam etmesini istiyorlar" dedi. Bakırhan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Öcalan ile ilgili çağrısına şöyle cevap verdi: "Sayın Öcalan’a bugün Bahçeli bir çağrı yaptı. Ama o çağrının muhataplarına ulaşması için sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılmasını bildirmiyor. 43 aydır sayın Öcalan’la avukatlar, aile görüşemiyor. Sayın Bahçeli, sayın Öcalan’ın ne söyleyeceğini, ne çağrı yapacağını biz de merak ediyoruz senin gibi. O zaman tecridi kaldırın, sayın Öcalan’ın kendi örgütüne, kendi arkadaşlarına ne dediğini görelim. 43 aydır kuş uçmayan, kervan geçmeyen, uçan kuşların bile üzerinden geçmediği bir adaya böyle boşu boşuna çağrı yapılır mı? Buyurun, sizin sormuş olduğunuz soruya sayın Öcalan’ın nasıl cevap verdiğini merak ediyoruz. Kapıları açın, dinleyelim, görelim."