POLİTİKA - 14 Nisan 2012 Cumartesi 13:27

CEMİL ÇİÇEK TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN NET KONUŞTU

A
A
A
CEMİL ÇİÇEK TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ İÇİN NET KONUŞTU

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)Başkanı Cemil Çiçek, tutuklu milletvekili davasında yargının hukuk çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini söyleyerek, "Artık bu dava bir an evvel sonlandırılmalıdır" dedi.
Yeni anayasa çalışmaları kapsamında düzenlenen "Yeni Anayasada Bilişim ve Haberleşme Özgürlü Sempozyumu", Abant Tabiat Parkı`nda bulunan Büyük Abant Oteli`nde başladı. Sempozyuma; Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasında anayasa ve tutuklu milletvekilleri konusuna değinen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Gerek kendi içimizde gerekse dışarıda bu kadar önemli iddiaları olan bir ülkenin geriye dönüp kendi anayasasına da bir bakması gerekiyor. 19 Ekim`den bu yana bu anayasaya baktık. Bu anayasa demokrasi açısından bundan böyle yürürlüğünü sürdüremez. Son kullanma tarihi geçmiştir. O yüzden yeni bir anayasa konusunda toplumsal bir talep var. Toplumsal ihtiyaç var. Tecrübemiz var. Birikimimiz var.
Şimdi yeni bir anayasa mecburiyet haline geldi. Çünkü bu anayasanın yapılışındaki bir kısım antidemokratik yol ve yöntemler, eski anayasanın anti demokratik bir yoldan zor kullanılarak yapılması ve yerine bu anayasanın getirilmesiyle ilgili yargılama süreci var. Bir taraftan bu anayasayı yapanlar yargılanırken, "Niye yasalara uymadınız? Niye anayasaya asker aldınız? Niye anayasal düzeni değiştirdiniz?" derken, onların yaptığı anayasayla Türkiye yoluna devam edemez. Onun için siyaset kurumu açısından yeni
anayasa bir mecburiyettir. Elbette bu yargılamalar sırasında bunlar konuşulacaktır" dedi.
"HEM YARGILAYANLAR HEM DE SÜRECİ İZLEYENLER HUKUK ÇERÇEVESİNDE KALMALI"
Soruşturmaların ve kovuşturmaların hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini söyleyen Cemil Çiçek, "Bu süreçleri hukuk çerçevesinde soğukkanlı, sağduyulu ve Türkiye`nin uluslararası taahhütlerine, altına imza koyduğu sözleşmelere de bağlı kalarak sonlandırmamız gerekiyor. Soruşturmaları, kovuşturmaları hukuk çerçevesinde yapmalıyız. Hem yargılayanlar hem de bu süreci merak edenler hukuk çerçevesinde kalmak zorundadır. Bunun da altını çiziyorum" diye konuştu.
Tutuklu milletvekilleri davasının bir an evvel çözümlenmesi gerektiğini ve bunun en çok kendisinde sıkıntıya neden olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle konuştu:
"Bu davaların uzamış olması, beraberinde başlıca sorunları getiriyor. Zaten yeteri kadar sorunumuz var. Davalar uzadıkça en başında siyasi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları yaşayanların başında da meclis başkanı olarak ben geliyorum. Hala tutuklu milletvekilleri konusu var. Bir an evvel neticelenmesini istiyoruz. Yargı yoluyla konunun çözümü ne olacaksa olsun. Aylarca süren bu soruşturmalar siyasi gerilimlere, siyasi bir kısım değerlendirmelere konu olunca da biz hukuki bir konuyu siyaseten tartışan
bir toplum haline geliyoruz. Onun da beraberinde getirdiği birçok sıkıntı var. Onun için bu konuların hukuk çerçevesinde bir an evvel sonuçlandırılması, Türkiye`nin yararına olacaktır. Türkiye`nin dış itibarı açısından, demokratik göstergeler açısından önemi büyüktür. Siyaset kurumu, yeni bir anayasayı yapmak mecburiyetindedir. Yeni bir anayasayı yapamayacağımızı düşünmek bile istemiyorum. Bu, siyaset kurumuna ciddi bir itibar kaybı yaşatacaktır. Bu bizim borcumuzdur, alacaklı ise millettir. Bu millet
alacağını iyi takip eder."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel, HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan’ı ziyaret etti CHP Genel Başkanı Özgür Özel, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı ziyaret etti. Özel, 2025 için asgari ücretin belirlenmesinin ardından HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı ziyaret etti. HAK-İŞ Genel Merkezi’ndeki ziyaretin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Özel, "Devletin belirlediği enflasyon oranı yüzde 48, ancak asgari ücretlinin enflasyonu yüzde 78. Bu fark, asgari ücretlinin alım gücünü daha da düşürüyor. Bugün 22 bin liralık asgari ücret, gerçekte 10 bin liranın altındaki bir alım gücüne denk geliyor. Hükümet bu rakamlarla halkı gözden çıkardığını açıkça gösteriyor" ifadelerini kullandı. "Sivil topluma, emekçilerin sesinin yükselmesine güç vereceğiz" Cumartesi günü Ankara’da 66 sivil toplum örgütünün çağrısıyla yapılacak olan mitinge katılacaklarını söyleyen Özel, "Bütün Cumhuriyet Halk Partilileri Tandoğan’daki mitinge davet ediyorum. Oraya etkin bir katılım göstereceğiz. Sivil topluma, emekçilerin sesinin yükselmesine güç vereceğiz" dedi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Tüm yönleriyle eksik bir Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısının baştan itibaren sağlıklı bir asgari ücret çıkaramayacağı konusunda her seferinde konuşmaya devam ettik. Malaesef biz aralık ayında asgari ücret tartışmalarıyla, sonunda da asgari ücretin nasıl belirlendiği noktasında dün yaşadık ki bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücretin çıkması söz konusu değil. Katılımcı değil. Gerçekten çoğulcu bir yapıya sahip değil. Demokratik değil aynı zamanda uzlaşmayı öneren, isteyen bir yapı değil" ifadelerini kullandı. "Asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesi bizi de çok şaşırttı ve son derece üzdü" Asgari ücretin yeterli olmadığını belirten Arslan, "Asgari ücretin 22 bin 104 lira olarak belirlenmesi bizi de çok şaşırttı ve son derece üzdü. En azından TÜİK’in rakamlarını dikkate alsanız bile yüzde 45 civarında bir enflasyon söz konusu. Bunun üzerinde bir refah payıyla hiç değilse asgari şartlarda bir belirleme söz konusu olacakken maalesef enflasyonun altında bir rakamın belirlenmiş olması bizi gerçekten üzdü. Çünkü bu bir asgari ücret değil. Bu geçim ücreti, Türkiye’de geçinmenin şartlarını çok iyi biliyoruz" ifadelerine yer verdi.