ÇEVRE - 12 Ekim 2024 Cumartesi 09:17

Sürülerin tozlu su yolculuğu ortaya kartpostallık görüntüler çıkarıyor

A
A
A
Sürülerin tozlu su yolculuğu ortaya kartpostallık görüntüler çıkarıyor

Bitlis’in Tatvan ilçesinde su içmeye inen küçükbaş hayvanların tozlu yolculuğu kartpostallık görüntüler oluşturuyor.


Tatvan ilçesine bağlı Nemrut Kalderası’nda irili ufaklı göletlerden biri olan Kalp Gölü’ne su ihtiyaçlarını gidermek için gelen yaklaşık 10 bin küçükbaş hayvan, gölle birlikte muhteşem manzaralar sunuyor. Nemrut Kalderası’nda görüntülenen tozlu yolculuk, film platolarındaki sahneleri aratmazken, koyun sürülerinin tozlu yol ve vadilerden geçişi havadan da görüntülendi. Küçükbaş hayvanların suya doğru gidişi, hem gün batımı hem de sabah ışığında kartpostallık görüntüler oluşturdu.


Öte yandan Nemrut Dağı; sahip olduğu su kaynakları, verimli otlak ve meralarının yanı sıra temiz ve serin havasıyla özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen çok sayıda göçer aileye ve binlerce küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor.



Sürülerin tozlu su yolculuğu ortaya kartpostallık görüntüler çıkarıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de yollar yenileniyor Mersin Büyükşehir Belediyesi, İsmet İnönü Bulvarı’nda yol ve asfalt çalışması gerçekleştirdi. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, yolun 600 metrelik kısmındaki yenileme çalışmasını tamamlayarak vatandaşın kullanımına açtı. Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri; kentin ana yollarının yanı sıra, iyileştirilmesi gereken ara ve bağlantı yollarında da çalışmalar yürüterek yol ağı kalitesini artırmayı sürdürüyor. Bu kapsamda ekipler, Yenişehir ilçesi 50. Yıl Mahallesi ile Fuat Morel Mahallesi sınırları içerisinde yer alan İsmet İnönü Bulvarı’nda yol ve asfalt çalışmalarını tamamladı. Şehir Hastanesi, Otogar, Hüseyin Okan Merzeci Bulvarı, Üniversite Caddesi ve 13. Cadde gibi birçok önemli lokasyona bağlantının olduğu 2787 Sokak ile 3. Çevre Yolu arasında kalan 600 metrelik yolda yapılan çalışmada ekipler, asfalt serimini gerçekleştirdi. Çalışma kapsamında ekipler, mevcut deforme olan asfaltı komple kaldırarak faaliyetlerine başladı. Alt temel hazırlıklarının tamamlanmasının ardından, binder ve aşınma çalışması yapılarak asfalt serimi gerçekleştirildi. Ekipler aynı zamanda, kullanım ömrünü tamamlayan ve özellikle motorlu ve bisikletliler için sıkıntı oluşturan yağmur suyu ızgaralarını da revize etti. Sorunlu olduğu tespit edilen kısımlarda eski ızgaraların yerine, döküm ızgaralar yerleştirildi. Yenişehir ilçesinde farklı noktalarda gerçekleştirdiği yol yenileme ve asfalt çalışmalarını etaplar halinde sürdüren ve Stadyum Kavşağı’ndan itibaren 3 bin metrelik duble yol çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, son olarak yolun kalan 600 metrelik kısmını da asfaltladı. Modern bir yapıya ulaştırılan bulvardaki çalışmalar tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunuldu. "Şehrimizi daha kaliteli bir yol ağına kavuşturuyoruz" Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nda görevli inşaat mühendisi Süleyman Tufan Genç, İsmet İnönü Bulvarı’nda 3 aşamalı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Bu kapsamda 600 metrelik duble yeni yol çalışmamızı da tamamladık. Merkezin yanı sıra, kırsaldaki vatandaşlarımızın ulaşım, nakliyat ve lojistiklerine de oldukça önem veriyoruz. Hem yeni yol açma hem de deforme olan yollarda yenileme projelerimizle, şehrimizi daha kaliteli bir yol ağına kavuşturuyoruz" dedi.
Bursa Ehliyetsiz sürücü 16 yaşındaki lise öğrencisini ağır yaraladı, serbest kaldı Bursa’da 18 yaşındaki ehliyetsiz sürücünün çarptığı 16 yaşındaki kız ağır yaralandı. Önce olay yerinden kaçan daha sonra polise teslim olan sürücü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, yoğun bakımda hayat mücadelesi veren kızın yakınları hastane önünde verilen karara tepki gösterdi. Acılı baba Yetkin Sarıkaya, "Biz çocuğumuzun derdiyle mi uğraşacağız, bunlarla mı mücadele edeceğiz" dedi. Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde babasına ait lüks pick-up ile seyir halindeki Efe Ş. (18), iddiaya göre kırmızı ışığa takılmamak için gaza yüklendi. Genç sürücü, bu esnada karşıya geçmek isteyen 16 yaşındaki Zeynep Nas Sarıkaya’ya çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan kız ağır yaralanırken, sürücü olay yerini terk edip kaçtı. Çevredekiler yaralı kızın yardımına koşarken, 112 ekiplerine ulaştı. Sağlık ekiplerince ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Sarıkaya, özel bir hastanede tedavi altına alındı. Serbest kaldı Bir süre sonra karakola giderek teslim olan Efe Ş., savcılık kararı ile denetimli olarak serbest bırakılınca, hastane önünde umutla bekleyişini sürdüren ailenin adeta acısı katlandı. Arkadaşları ve yakınlarının umutlu bekleyişi sürerken, acılı baba Yetkin Sarıkaya, "Kızım üniversite sınavlarına hazırlanıyordu. Okul etkinliği olduğu için arkadaşlarıyla etkinliğe katılacaktı. Vakit geçirmesi için kendisine müsaade vermiştim. Biraz kafasını dağıttıktan sonra eve doğru dönüyormuş. Kızım Cumhuriyet Caddesi Kavşağı’nda kendisine yeşil ışık yandığı için karşıya geçerken, bu esnada Efe Ş. adında 18 yaşında ehliyetsiz sürücü kızıma kamyonetle çarptı. Kızım iki gündür, hayat mücadelesi veriyor. Çok perişan durumdayız. Daha sonra bir haber daha aldık ona çok daha fazla üzüldük. Ehliyetsiz olan sürücünün serbest kaldığı öğrenildi. Ben yetkililere sesleniyorum. Biz çocuğumuzun derdiyle mi uğraşacağız, bunlarla mı mücadele edeceğiz" dedi. Konuşmakta zorlanan babanın ve genç kızın arkadaşları ile yakınlarının hastane bahçesindeki görüntüleri ise kameraya yansıdı.
Diyarbakır Uzmanlardan riskli gebeliği olan anne adaylarına uyarı Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Mehmet Obut, riskli gebeliği olan anne adaylarını uyararak, perinatoloji hastalığı hakkında alınabilecek önlemleri açıkladı. Memorial Diyarbakır Hastanesinde görevli Doç. Dr. Obut, perinatolojinin, doğum ve doğum sonrası ilk dört ayda anne ve bebek sağlığıyla ilgilenen bir bilim dalı olduğunu söyledi. Perinatologların standart kadın doğum eğitimi üzerine, üç yıl daha özellikle anne ve bebek sağlığını önceleyen dalda üst ihtisas almış doktorlar olduğunu ifade eden Obuz, gebelik sürecinde anne ve bebek sağlığı için nelere dikkat edilmesi gerektiğini, riskli gebeliği olan anne adaylarının hangi riski teşkil etmesine göre değerlendirme yapıldığını ve ona göre tavsiyede bulunmak gerektiğini, standart bir önerinin tüm gebeler için geçerli olmadığını, her rahatsızlığın kendi içerisinde farklı yöntemler barındırdığını dile getirdi. Tüm gebelerin en az bir defa perinatolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Obut, "35 yaş üstü ya da 18 yaş altı gebeler, daha önce ki gebeliğinde kötü bir deneyim yaşamış gebelikler, akraba evlilikleri, yine gebelikte bebekte tespit edilmiş anormallik gibi risk teşkil eden her durumun perinatolog tarafından değerlendirilmesi ve kontrol edilmesini öneriyorum. Tabi ki bunlar gebelik aşamasında bebeğin ve annenin sağlığı için önemli ve dikkat edilmesi gereken durumlardır" dedi.