ÇEVRE - 27 Ağustos 2024 Salı 09:53

Evde kullanılan pillerde buna dikkat

A
A
A

Bilecik Bozüyük Belediyesi İtfaiye Amiri Emrah Şimşek, evlerde kullanılan pillerin doğru kullanılmadığı takdirde insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar verdiğini söyledi.

Evlerde bulunan kumanda, saat, oyuncakların çalışmalarını sağlayan pillerin faydası olduğu kadar zararda verdiğini belirten İtfaiye Amiri Emrah Şimşek, vatandaşların pilleri doğru şekilde kullanmaları konusunda uyarıda bulundu.

Evde kullanılan pillerde buna dikkat

“Birçok nedenden dolayı piller yangına sebebiyet verebilir”

Emrah Şimşek, "İki çeşit pilin olduğunu bunların bir tanesi batarya olanlar. Bunlar en çok akülü araçlarda veya büyük elektronik cihazlarda kullanılıyor. Diğeri ise daha çok günlük hayatımızda çok sık kullandığımız kalem pil. Bu pili oyuncaklarda, kumandalarda ve saat gibi cihazlarda kullanılıyor. Bu piller uzun süre kullanılmadığı zaman akıntı yapar, akıntı yaptığı zaman sağlık sorunları yaşayabiliriz. Aynı zamanda pillerin aşırı sıcağa maruz kalması, kalitesiz pil kullanılması, şarj edilebilir pillerde pil yatağının arızalı olması, son kullanım tarihini geçirmemiz, pillerin yeniden çalışması için pili ezmek, ısırmak gibi yapılmaması gereken hareketleri yapmak ve ağır metallerle temas ettirilerek pillerin kısa devre yapması sonucu pillerin ısınması ve aşırı ısınmadan dolayı çok nadirde olsa patlamaya maruz kalması ve yangına sebebiyet vermesi kaçınılmazdır” dedi.

Evde kullanılan pillerde buna dikkat

“Boş pilleri para gibi nesnelerle birlikte cebimizde veya çantamızda taşımamalıyız”

Pillerin içerisinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metallerin yer aldığını ifade eden Emrah Şimşek, “Oyuncak, kumanda gibi cihazların içinde uzun süre çalıştırılmayan, bekletilen piller zamanla kimyasal akıntıya maruz kalır. Bu akıntıyı gördüğünüz zaman temastan kaçınılmalıdır eğer istenmeden temas edildiyse direk en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü piller civa, kurşun, nikel gibi ağır metallerden oluşmaktadır. Buda direk çıplak elle temasımızda insan sağlığına zarar vermektedir. Bu yüzden temasımızı mecbur yapacak olsak bile çıplak elle değil, eldiven yardımıyla temas edebiliriz. Ayrıca boş pilleri para gibi nesnelerle birlikte cebimizde veya çantamızda taşımamalıyız. Aksi takdirde kısa devre sonucu ısınmaya ve patlamaya neden olabilir. Oyuncak veya cihazlarda ısınma yapan piller, ısınmanın fark edilmesinden sonra direk oyuncağın içinden veya cihazın içinden çıkartılıp bol suyla dolu bir kavanoza koyup soğutulmalıdır. Soğutulan bu piller karton kutu veya kavanozun içinde muhafaza edilmelidir. Fakat fazla bekletilmeden pil atık merkezine teslim edilmelidir” diye konuştu.

Evde kullanılan pillerde buna dikkat

“Gelişigüzel atılan piller, hem yangın çıkmasına hem de çevreye büyük zararlar verir”

Emrah Şimşek; “Atık merkezi yerine çöpe, çevreye gelişi güzel atılan piller aşırı sıcağa maruz kalır ve aşırı ısınan bu piller bulunduğu alanda kolay yanan maddelerin yanmasına ve büyük bir yangının başlamasına neden olabilir. Ayrıca bu piller delindiği anda gaz ve içindeki kimyasal sıvının akıntısı meydana gelir. Bu akıntıda toprağa ve suya hızlı bir şekilde karışır ve çevre kirliliğine neden olur. Sonuç olarak piller elektronik cihazlardan, çocuklarımızın oyuncaklarına kadar bizlere fayda sağlasa da, hayatımızı da kolaylaştırsa da her ne kadar olmazsa olmazımız gözükse de piller doğru kullanılmadığı takdirde yangından sağlığa, sağlıktan çevreye kadar zarar verebilmektedir” ifadelerini kullandı.

Soner Çelik

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Vali Aydoğdu’dan Mevlid Kandili mesajı Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Aydoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili’ni en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Bu mübarek gecenin, birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmesini, kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmesini diliyorum. Kıymetli hemşehrilerim, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), insanlığın en yüce rehberi, en müşfik öğretmeni ve en güzel örneğidir. O, karanlıkları aydınlatan bir kandil; öfkenin yerini sabra, kinlerin yerini sevgiye bıraktığı bir barış elçisidir. Onun önderliğinde, zulmün gölgesinden adaletin nuruna yürüyen insanlık, kardeşliği adım adım inşa etti. Onun bir tebessümü, karanlık gecelere doğan bir ay gibi umut ışığı oldu. Sevgisi, kurak gönüllerde açan bir çiçek, sabrı ise dertlerin şifasıdır. Onun yolu, doğruyu arayan için bir rehber, bocalayan için bir sığınaktır. Hz. Peygamberimizi sevmek ve O’nu örnek almak demek; O’nun, insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için yaptığı çağrıyı günümüze taşıyarak hayatımıza yansıtmak ve davranışlarımızı örnek ahlakına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirebilmek demektir. Peygamber Efendimizin ahlakını, sevgisini, sabrını ve adaletini rehber edinip barış ve adaletin yeryüzünde hâkim olması için dua edelim. Yüreklerimizi Gazzeli kardeşlerimizin acısına, dünyadaki tüm mazlumların çığlığına açalım. İnanıyoruz ki dualarımız ve dayanışmamızla karanlıklar aydınlığa dönecektir. Bu kutsal gece vesilesiyle Rabbimizden; zulme uğrayan bütün mazlumlara, haksızlıkla karşı karşıya kalan tüm insanlara rahmet, sabır ve kurtuluş diliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Erzincanlı hemşehrilerimin, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bu mübarek gecenin bütün insanlığa barış, huzur ve esenlikler getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”
Adana TEKNOFEST çerçevesinde ‘Savaşan İHA’ ve ‘Kamikaze İHA’ yarışı başladı Adana’da Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) çerçevesinde ‘Sabit Kanat’ kategorisinde ‘Savaşan İHA ve “Kamikaze İHA” yarışması başladı. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) çerçevesinde Kelaynak Havacılık Kulübü’nde “Sabit Kanat” kategorisinde “Savaşan İHA” ve “Kamikaze İHA” yarışmasının ilk raunt bugün 13 takımın katılımıyla başladı. Gençler İHA’larının yazılımlarını ile donanımı tamamen kendileri tasarladı. Müsabakada gençler kendi yaptıkları İHA’larla havada kalarak mücadele etti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yarışmada renkli görüntüler ortaya çıktı. Yarışma sorumlusu Şevval Çelik, ”Bugün gerçekleşen yarışmada 11 takım uçuşunu başarıyla tamamladı. Yarından itibaren de gün boyu müsabakalarımız devam edecek. Günde çift müsabaka olacak. Müsabaka sayısında duruma göre artış yapılabilecek. Teknik kontrollerini tamamlamayan ekipler tamamlayarak uçuşa hak kazanacak. Aralarda kontroller ve test uçuşları yapılacak. "Savaşan İHA" ve "Kamikaze İHA" olmak üzere iki ana görevimiz var. İki görevi başarıyla yerine getiren takımlarımız dereceye sahip olacaklar. Belirli bölgelerde uçuş yapılması engellenmesi adına hava savunma bölgeleri ekleniyor. Bunlar tabi ki fiziksel değil, senaryo gereği sanal bölgeler. Koordinatları takımlarla paylaşılıyor ve müsabaka esnasında o bölgeye takımların girmemesi isteniyor. Girdikleri durumda eksi puan yazılıyor ve görev başarısız sayılıyor. İki görevi de başarıyla tamamlayan ekiplerimiz derece almaya hak kazanacaklar” sözlerine yer verdi.