KÜLTÜR SANAT - 27 Mart 2025 Perşembe 11:02

Ertuğrul Gazi Türbesi’nde 400 yıllık bir gelenek yaşatıldı

A
A
A
Ertuğrul Gazi Türbesi’nde 400 yıllık bir gelenek yaşatıldı

Bilecik’te 400 yıllık Osmanlı geleneği olan Çınar Altı Helva Sohbeti programı düzenlenirken çocuklar doyasıya eğlendi.


Bilecik’i Söğüt ilçesinde Osmanlı Devletinin kurucu Osman Gazi’nin babası Kayı Aşireti lideri Ertuğrul Gazi Türbesi’nin bulunduğu yerleşke içinde 400 yıllık Osmanlı geleneği olan Çınar Altı Helva Sohbeti programı düzenlendi. Program öncesinde Ertuğrul Gazi Türbesi’nin bulunduğu yerleşkede binlerce kişi oruçlarını açarken, teravih namazı çıkışı cemaate helva, Osmanlı şerbeti, lokum ikram edildi. Ardından çocuklara Hacivat-Karagöz Gölge Oyunu sergilendi. Ailelerle de Ramazan sohbeti yapıldı. Çocuklara gösteri sonrası pamuk şeker ve Osmanlı macunu ikram edildi.



"Ertuğrul Gazi Türbesi’nin önünde çocuklarımızla birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleştirdik"


Yapılan etkinlik hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Osmanlı devletinin kurulduğu topraklar olan Bilecik’te ramazan ayının dolu dolu geçtiğini anlatarak, "Bugün Söğüt’te Osmanlı Devletin kurucusu, Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi hazretlerinin huzurundayız. Söğüt Belediye Başkanlığı ile Kültür Turizm Bakanlığı, Bilecik İl Kültür Turizm Müdürlüğü işbirliği ile bugün gezici kütüphanemizin ile birlikte çocuklarımızla birlikte ramazanı doyasıya yaşadık. Osmanlı’dan günümüze gelen Ramazan geleneği olan Çınar Altı Helva Sohbeti’ni Söğüt’te, Ertuğrul Gazi Türbesinin önünde çocuklarımızla birbirinden güzel etkinliklerle gerçekleştirdik. Gerek Osmanlı Şerbeti, gerek yüz boyama etkinlikleri, palyaço etkinlikleri, şerbet ikramları gibi birçok unsurunu barından bir Ramazan geleneğimizi bugün Söğüt’te yaşattık" dedi.



Ertuğrul Gazi Türbesi’nde 400 yıllık bir gelenek yaşatıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de bayramın 2’nci günü feci kaza... İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı Çanakkale’de iki otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ise yaralandı. Kaza, saat 01.00 sıralarında Ezine-Bayramiç Karayolu üzerinde meydana geldi. Orhan Arslan yönetimindeki 17 TG 215 plakalı otomobil ile Rıdvan Zeybekoğlu idaresindeki 17 FC 707 plakalı otomobil nedeni henüz belli olmayan bir şekilde kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası ortalık savaş alanına döndü. Kazanın şiddetiyle her iki otomobilin ön tarafı tamamen parçalandı. Çarpışma sırasında otomobillerin parçaları yola savruldu. Kazayı gören sürücüler durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri 17 TG 215 plakalı otomobilde bulunan sürücü Orhan Arslan, yolcu Yasemin Arslan ve henüz kimliği belirlenmeyen bir kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Kazaya karışan 17 FC 707 plakalı otomobilin sürücüsü Rıdvan Zeybekoğlu ise yaralandı. Zeybek, olay yerine gelen ambulansla ÇOMÜ Hastanesinde tedavi altına alındı. Savcılık ve Olay Yeri İnceleme ekiplerinin incelemesinin ardından cenazeler Ezine Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Polis kazayla ilgili inceleme başlatılırken, araçlar çekici yardımıyla kaldırıldı. Tek taraflı ulaşım sağlanan Ezine-Bayramiç Karayolu çift yönlü tekrar ulaşıma açıldı.