GÜNDEM - 07 Ekim 2024 Pazartesi 11:42

Şehit ve gazi aileleriyle gaziler Çanakkale’ye uğurlandı

A
A
A
Şehit ve gazi aileleriyle gaziler Çanakkale’ye uğurlandı

Bayburt Valiliği tarafından organize edilen, şehitler aileleri ile gaziler ve yakınları Çanakkale’ye gitmek üzere Valilik önünden uğurlandı.


Vatan için canlarını feda eden kahramanların emaneti olan aileler, ecdadı kahramanlıkla dolu tarihini yerinde yaşama ve bu topraklarda yazılan destansı tarihi bu özel geziyle görecekler.


Uğurlama programına katılan Vali Yardımcısı Cem Gümrükçü organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Engelli ve eski hükümlü hibe desteği başvuruları devam ediyor İŞKUR, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonuyla eski hükümlülerin kendi işlerini kurmalarına destek vermeyi sürdürüyor. Yeni dönem engelli kendi işini kurma hibe desteği başvuruları, 6 Aralık 2024 tarihi saat 23.59’a kadar e-devlet üzerinden online olarak yapılacaktır. Kendi işini kurmak isteyen engelliler, tarım ve hayvancılık sektörü için kuruluş, işletme ve demirbaş desteği olarak en fazla 300 bin diğer sektörlerde ise en fazla 400 bin liraya kadar hak kazanabilecek. Eski hükümlü kendi işini kurma başvuruları ise Adalet Bakanlığı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine 6 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona yapılabilecektir. Bu çerçevede kişilere, tarım ve hayvancılık sektörü projeleri için en fazla 240 bin, diğer sektörlerdeki projeleri için 300 bin liraya kadar kuruluş demirbaş hibe desteği verilecektir. Ruhsal ve zihinsel engellilerin istihdam edileceği korumalı işyeri desteğine yönelik projeler, engellilerin işe yerleştirilmesi, işe ve işyerine uyumun sağlanmasına yönelik projeler, engellilere yönelik mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyona yönelik projeler, engellilerin istihdamını sağlayacak destek teknolojisi proje başlıklarındaki başvurular ise 06 Aralık 2024 tarihi mesai saati sona erene kadar il müdürlüklerine veya hizmet merkezlerine 1 asıl ve 1 kopya olarak elden verilecek veya posta ile gönderilecektir. Başvuru sürecinin yer aldığı ’Engelli Hibe Desteği Proje Başvuru Kılavuzu’ ile başvurunun yapılmasına ilişkin konularda başvuru sahiplerinin bilgilendirilmesi için hazırlanan ’Başvuru Rehberi’ Türkiye İş Kurumu internet sitesinde (www.iskur.gov.tr) duyurular kısmında yayınlanmıştır. Bursa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden konuyla ilgili detay bilgi almak isteyen engelli ve eski hükümlüler ile kurum ve kuruluşlar, proje birimine şahsen başvuru yapabilecektir. Ayrıca, 0 224 220 41 65 no’lu telefondan danışmanlık hizmeti alınabilecektir.
Kars Sarıkamış’ta üretilen peynir işkembeye dolduruluyor Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Sarıkamış’ta köylerde kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği ve işkembeye doldurarak 3 ay beklettikleri karın kaymağı peyniri kış sofralarında yerini alıyor. Sarıkamışlı kadınlar, sabahın erken saatlerinde süt sağımına başlıyor, ardından sütü kaynatarak ve özel yöntemlerle süzerek peyniri hazırlıyorlar. Bu süreç, her aşamada titizlik ve sabır gerektiriyor. Hazırlanan peynir daha sonra büyükbaş hayvan işkembesine doldurularak tamamen doğal, köylerdeki taş evlerde serinde muhafaza ediliyor. Karın kaymağı peynirinin çocukluğundan beri yaptığını ifade eden 57 yaşındaki Cevriye Sağlam, Sarıkamış’a has peynirin yapımını İhlas Haber Ajansı’na (İHA) anlattı. “Tamamen doğal olarak üretiliyor” Peynirin her aşamasında emek olduğunu ifade eden Cevriye Sağlam, “Sabah 05.00’te kalkıyoruz, inekleri sağıyoruz. Sıcak süt olması önemli, hemen süzüyoruz süzgeçlerle, maya atıyorum. 1 saat duruyor. Daha sonra torbalıyorum temiz torbalara, sonra onu baskıya koyuyorum süzülüyor. Sonra tereyağını eritiyor döküyorum, tuzunu veriyorum. Bu hale geliyor, tekrar baskıya koyuyorum. Tahta koyuyorum, üzerine taş, sonra yüksekte kurutuyoruz. İşkembenin içerisinde 2-3 ay kalarak kuruyor, zararı yok, kuruduğu zaman daha lezzetli oluyor” dedi. Sarıkamışlı kadınların yaklaşık 100 yıllık karın kaymağı peyniri, bölgenin kültürel zenginliğini de gözler önüne seriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan karın kaymak peyniri, aile bütçelerinde katkım sağlıyor. Kadınlar, bu lezzetle birlikte hem geçmişlerini yaşatıyor hem de geleceğe umutla bakıyorlar. Karın kaymak peyniri Kars-Sarıkamış’ın köylerinde üretilen bu peynir, mayalanan inek sütünün pıhtısı bez torbalara doldurulup iyice süzülerek yapılıyor. 18-20 saat süzülmeye bırakılan peynir baskıdan çıkarılıp ufalanarak içerisine az miktarda tuz ekleniyor. Kaymakla veya taze köy tereyağı ile karıştırılarak iyice temizlenmiş inek işkembesine doldurulan peynir, üzerine ağır sal taşı konularak ağzı bağlanıyor. Üç gün baskıda kalan içi dolu işkembe daha sonra evlerin ambar denilen soğuk taş damlarında veya bodrumlarında 3 ay bekletildikten sonra tüketiliyor.
İstanbul İGÜ’nün buluşları TEKNOFEST 2024’te ödüllendirildi TEKNOFEST 2024 kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun himayesinde düzenlenen ISIF24 Uluslararası Buluş Fuarı’nda, İGÜ’nün buluşları jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirildi. Ödüller; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak ve çeşitli üniversitelerin rektörlerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende sahiplerine takdim edildi. Törenin ardından Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu YK Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak’a davet ve desteklerinden dolayı plaket sunuldu. İGÜ’nün buluşları altın ve bronz kategoride değerlendirildi Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, TTO Mühendisi Mustafa Sencer Kaçar, Muhammed Erdem Hatayoğlu, Ayberk Ermutuş tarafından gerçekleştirilen Yapay Zeka Destekli 3 Boyutlu Haritalar Oluşturan ve Analizler Yapan Algoritma buluşu ve Öğr. Gör. İzzet Yavuz, İrem Türkyılmaz ve Kaan Irmak tarafından gerçekleştirilen Ecogrow Al Destekli Sulama ve Gübreleme Otomasyonu ve Plantpulse Uygulaması buluşu altın kategoride yer aldı. Prof. Dr. Osman Ergüven Vatandaş, TTO Müdürü Yahya Kemal Kıran, Arş. Gör. Hüseyin Furkan Çelik tarafından gerçekleştirilen Elektrik Fan Motorlu Dikey İniş Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı buluşu, Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, Dr. Öğr. Üyesi Kenan Şentürk, Arş. Gör. Tunay Acıman ve Furkan Onur tarafından gerçekleştirilen Görme Engelli Bireyler İçin Yapay Zeka ve Siber Güvenlik Özelliklerine Sahip Akıllı Gözlük buluşu, Öğr. Gör. Hasan Hüseyin Taşer, Öğr. Gör. Sena Taş ve Görkem Şahin tarafından gerçekleştirilen Sensörlü Kemer buluşu bronz kategoride yer aldı. Yatırımcılardan yoğun ilgi Aynı gün gerçekleşen Demo Day’in ikinci oturumunda, “Elektrik Fan Motorlu Dikey İniş Kalkış Yapabilen İnsansız Hava Aracı” isimli buluş, teknoloji meraklıları ve yatırımcılara sunuldu. Yoğun ilgi gören proje hakkında, İGÜ standında bilgi verilmeye devam edildi. İGÜ TTO temsilcileri ayrıca, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi Ortaokul Kategorisi’nde birinci olan Bahçeşehir Gökkuşağı Koleji standını ziyaret ederek öğrencileri tebrik etti. İGÜ TTO temsilcileri, Proje Koordinatörü Yusuf Sezikli danışmanlığında dereceye giren Fahri Demir Şentürk, Yusuf Ömer Demir ve Dora Doğan isimli öğrencileri “Depreme Karşı Beş Aşamalı Çözüm” projelerini sunmak üzere İGÜ’ye davet etti.