ASAYİŞ - 10 Ekim 2024 Perşembe 08:03

Bayburt’un asayiş olayları Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda değerlendirildi

A
A
A
Bayburt’un asayiş olayları Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda değerlendirildi

Bayburt’ta Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı yapıldı, toplantıda basın mensuplarına bilgiler verildi. Bayburt’ta yürütülen asayiş ve güvenlik çalışmalarının değerlendirildiği Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda, Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Bayburt’taki asayiş olayları hakkında bilgiler aktardı.


Vali Eldivan, Bayburt’u asayiş olayları açısından en güvenli illerden biri haline getirmek için Bayburt Valiliği olarak, emniyet ve jandarma birimleriyle bir bütünlük içerisinde, tüm gücüyle çalışıldığını söyledi.


Terör örgütleri, organize suç örgütleri, zehir tacirleri, tefeciler, göçmen kaçakçıları, siber ve asayiş suçları ile mücadele ve trafik olaylarını önleme konularında yoğun bir mesai içerisinde olduklarını belirten Vali Eldivan, şehrin huzuru ve güvenliği için suç ve suçlularla mücadelenin kesintisiz bir şekilde devam edeceğini aktardı.



Asayiş olayları


Asayiş olayları incelendiğinde 2023 yılının Ağustos-Eylül ayında 349 olayın, alınan tedbirler ve icra edilen devriye faaliyetleriyle 2024 yılının Ağustos-Eylül ayı döneminde 290 asayiş olayının meydana geldiğini aktaran Vali Eldivan, "Olay sayımızda yüzde 17 düşüş sağlanmıştır. Aynı zamanda 2024 yılında asayiş olaylarının yüzde 94’ü aydınlatılmıştır. 2024 Ağustos-Eylül ayında kişilere karşı 194, malvarlığına karşı 48 olay meydana gelmiştir. Kişilere karşı meydana gelen olayların yüzde 96’sı, mal varlığına karşı gelen olayların yüzde 75’i aydınlatılmıştır. 6284 sayılı kanun kapsamında 37 olay meydana gelmiş, 27 kadın vatandaşımız hakkında tedbir kararı alınmış olup, takipleri yapılmaktadır. Bölgemizde aranan şahısların takibi titizlikle devam etmektedir. 2023 Ağustos - Eylül aylarında 51, 2024 yılının aynı döneminde 62 şahıs yakalanmış olup, yakalama oranı yüzde 21,5 artmıştır. 2023 yılının Ağustos-Eylül ayında 73 bin 361, 2024 yılının Ağustos-Eylül ayında 133 bin 727 şahısın sorgusu yapılarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 artış olmuştur" dedi.



Uyuşturucuyla mücadele


Uyuşturucuyla mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü bildiren Vali Eldivan, operasyonlarla ilgili bilgiler vererek, "2024 yılı Ağustos-Eylül ayında yapılan 14 operasyonda 16 şüpheli şahıs yakalanmıştır. Yapılan operasyonda yakalanan şüpheli şahıslarından; 16,5 gram esrar maddesi, 12,21 gram bonzai maddesi, 38 adet sentetik ecza maddesi, 1 gram metamfetamin ele geçirilmiştir. Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti suçundan 4 şüpheli hakkında adli işlem yapılmıştır. Ayrıca geçen seneki Ağustos ayı mukayese edildiğinde operasyon sayısında yüzde 9 artış, yakalanan şahıs sayısında yüzde 100 artış ve tutuklanan şahıs sayısında yüzde 100 artış vardır. Yakalanan esrar maddesinde yüzde 308 artış ve sentetik ecza maddesinde yüzde 100 artış olmuştur. TUBİM (Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi) Büro Amirliği olarak; 2024 Ağustos-Eylül aylarında Narkorehber etkinliği kapsamında uygulama noktalarında 250 broşür dağıtımı yapılmıştır" ifadelerini kullandı.



Terörle mücadele


2024 yılı Ağustos ve Eylül aylarında PKK/KCK Terör Örgütüne Üye Olmak ve PKK/KCK Terör Örgütü Propagandası yapmak suçundan 2 farklı adrese eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonda 4 şüpheli şahısın gözaltına alındığını belirten Vali Eldivan, "2 şüpheli şahıs ifade sonrası TEM Şube Müdürlüğümüzden salıverilmiş olup, 2 şüpheli şahıs çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. 2023-2024 Ağustos ve Eylül ayları mukayese edildiğinde yapılan operasyon sayısının yüzde 100 arttığı görülmüştür" dedi.



Kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele


Kaçakçılık, Organize ve Mali Suçlar kapsamında Bayburt’ta gerçekleşen 7 olayda, 10 şüpheli hakkında adli işlem yapıldı. 2024 yılı Ağustos-Eylül aylarında, 9.950 gram kıyılmış tütün, 111 bin boş makaron, 9 bin 500 adet içi tütün doldurulmuş makaron, bin 716 gram nargile tütünü, 150 paket kaçak sigara, 23 adet elektronik sigara, 45 adet elektronik sigara likidi yapılan operasyonlarla ele geçirildi. 2023-2024 yılları Ağustos-Eylül ayları karşılaştırıldığında alınan tedbirler sayesinde olay sayısında yüzde 66 azalış görüldü.



Asayiş, narkotik suçlarla mücadele, terörle mücadele, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele, göçmen kaçakçılığı ile mücadele, trafik olayları, toplum destekli faaliyetlerde emniyet ve jandarma birimlerinin titizlikle çalışmalar yürüttüğünü aktaran Vali Eldivan, mücadelenin her alanda titizlikle sürdüreceğinin altını çizdi.



Bayburt’un asayiş olayları Güvenlik Bilgilendirme Toplantısı’nda değerlendirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de yağışlara karşı ızgara temizlikleri yapılıyor Mersin Büyükşehir Belediyesine bağlı Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, kış aylarında etkisini artıran yoğun yağışlara karşı tüm ilçelerde yağmursuyu hat ve ızgara temizliklerine ara vermeden devam ediyor. Izgaralara atılan her türlü atık, süprüntü ve çöpler, ızgara bağlantılarını tıkayarak suyun akışını engelliyor ve yağışlarda su taşkınlarına, sel tehlikesine neden oluyor. Bu durumun oluşmasının önüne geçmek için harekete geçen MESKİ ekipleri, Mersin’in tüm noktalarında ızgara temizleme çalışmalarına düzenli olarak devam ediyor. Yağmursuyu ızgaraları ve kollektör hatlarını titizlikle temizleyen ekiplerin çalışmalarıyla, olası yağmursuyu göllenmelerinin ve beraberinde yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Ayrıca ’Teksin’ uygulaması üzerinden yapılan başvurulara en kısa sürede yanıt veren MESKİ ekipleri, ihbar üzerine gelen bin 503 adet ızgara yenileme ve temizlik işine ise en kısa sürede çözüm getirdi. “Vatandaşlarımızın, ızgaralara çöp atmamalarını rica ediyoruz” MESKİ Merkez İşletmeler Dairesi Başkanlığında görev yapan Burak Başar; “Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak, il genelinde ani ve yoğun yağışlardan kaynaklı yaşanabilecek su taşkınlarına karşı, yağmursuyu ızgara temizliklerini sürdürüyoruz. Bu kapsamda ekiplerimiz tarafından, il genelinde yağmursuyu ızgaralarının iç kısımlarındaki katı atıklar ve çöpler temizlenerek taşkınlara karşı önlem alınmaktadır. Yağmursuyu ızgaralarının çöp alanı olmadığını hatırlatarak, vatandaşlarımızdan bu noktalara çöp atmama konusunda daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz” dedi.
Denizli Başkan Çavuşoğlu, Denizlili tekstilcileri İzmir’de yalnız bırakmadı İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen Fashion Home İzmir Ev Tekstili Fuarı’na katılarak Denizlili tekstilcileri yalnız bırakmayan Başkan Çavuşoğlu, “İşbirlikleri ve bu fuarlar sayesinde Denizli’nin vizyonunun daha da gelişeceğine inancım tam” dedi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Fashion Home İzmir Ev Tekstili Fuarı’na katılarak Denizlili tekstilcileri yalnız bırakmadı. Programda konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Denizli’nin tekstildeki önemine değinerek şunları söyledi; "Tekstil ve ev tekstili konusunda gerçekten de yol kat etmiş ve geleceğe yön verme konusunda büyük bir süreci tamamlamış bir şehrin belediye başkanı olarak buradayım. Bu işbirlikleri ve fuarlar sayesinde Denizli’nin bu anlamdaki vizyonunun gelişeceğine inancımız tam. Denizli sanayisi, kendi ayakları üzerine durabilen ve üretebilen bir şehirdir. Umuyorum bu fuar, Denizli, İzmir ve Türkiye açısından hayırlı olur." 45’in üzerinde Denizlili firma katıldı Fuara katılan 45’in üzerinde Denizlili firmayı tek tek ziyaret ederek, fuarın başarılı geçmesini dileyen Başkan Çavuşoğlu “Ev tekstili sektöründeki öncü firmalarla Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki alıcıların buluştuğu Fashion Home İzmir Ev Tekstili Fuarı’nın açılış törenini gerçekleştirdik. Fuara tekstil kenti Denizlimizden katılan güzide firmalarımızın stantlarını ziyaret ederek, fuarın hayırlı uğurlu ve başarılı olmasını diledik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay’a bu güzel ev sahipliği için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Adana Uzmanından uyarı: “Aile bağındaki kopukluk çocuğu sanal dünyaya itiyor” Uzman Psikolog Hande Nacar Baş, son dönemlerde online taciz ve şantaj gruplarının sosyal medyada çoğalması üzerine anne ve babaları uyararak, "Aile bağı çok önemli. Sosyal medyadaki örgüt ve gruplar önce çocuklara güven vadediyor. Aile bağı kopuk ise çocuk sanal dünyaya yöneliyor" diyerek uyardı. Son dönemlerde gündeme gelen online taciz ve şantaj grupları sosyal medya uygulamalarında çoğalmaya başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Discord uygulamasında çocuk ve kadınlara yönelik şiddet, şantaj ve cinsel saldırılarda bulunduğu iddia edilen gruplarla ilgili soruşturma açıldığını duyurmuş ardından da anlık mesajlaşma ve sosyal paylaşım uygulaması Discord’a erişim engeli getirilmişti. Yeni uygulamalar çoğalıyor Ancak erişim engelinin ardından çoğu kullanıcı başka uygulamalara yöneldi. Uzmanlar ise ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyledi. “Çocuğumuzun güvenliğini sağlamalıyız” Konuyla ilgili Onma Psikoloji’den Uzman Psikolog Hande Nacar Baş, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Psikolog Baş, “Ailenin birinci sorumluluğu çocuğun güvenliğini sağlamak. Bu sadece sosyal medyada değil, dış dünyada da bizler için böyle. Dış dünyayı bir yere kadar denetleyebiliyoruz. Sokakta kiminle oynadığını biliyoruz. Fakat fark etmediğim kısım sosyal medyada kimlerle görüştüğü. Orada güvenliği sağlamak bizler için çok değerli” ifadelerini kullandı. “Aile bağı çok önemli” Aile ilişkilerinin güçlü olmasının çocuğun yaşamında çok önem arz ettiğini vurgulayan Psikolog Baş, “Çocuğun ilişkileri eğer aile ile kopuksa bu ilişkiyi dış dünyadan sağlamaya çalışıyor. Özellikle son dönemde gündem olan sosyal medyadaki örgüt ve gruplar önce çocuklara güven vadediyor. Çocuk o güveni aldıktan sonra ailede de kopuk bir ilişki varsa o kişilerle arkadaşlık yapmaya çalışıyor. Aile çok otoriter ya da çok serbest bırakan bir aileyse yine bağ sorunlarının arttığını görüyoruz. Anne ve baba arasında çocuklarla kurulmuş bir bağ varsa çocuk tehlike anında aileden destek istiyor. Eğer bu bağı bulamıyorsa çocuk bu bataklığın içerisinde daha derin düşüyor” diye konuştu. Ailelerin çocukların kullandığı internet sitelerine önemle dikkat etmesi gerektiğini anlatan Uzman Psikolog Hande Nacar Baş, daha sonra şunları söyledi: “Ailenin çocuğun geri bildirimlerinde ona kızmayıp destekleyici bir şekilde yanında durması çok önemli. Çocuk hata yapabilir. Bizler de hata yapabiliyoruz fakat çocuklar için hata anında ailenin yanında duracağını bilmesi çok önemli. Ailenin çocuğun hangi internet sitelerini kullandığını bilmesi de oldukça önemli. Burada çocukların hangi siteleri ne kadar kullanacağını sınırlamak, bunları söylemek gerekiyor. Çocuklara kişisel verilerin nasıl kullanılacağını öğretmek, hangi fotoğrafların paylaşılıp paylaşılmayacağını anlatmak gerekiyor. Şuanda çoğu internet sitesinde ebeveyn kontrol araçları bulunuyor. Gündem olan sitelerde ise bu ebeveyn kontrol araçlarının olmaması nedeniyle bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Ancak en önemlisi çocukların aileleriyle olan ilişkisi. Çocuk eğer ailesiyle sağlıklı bir ilişki kurduysa, sorun anında ailesine bilgi verebiliyorsa çocuk şüpheye düştüğü anda ailesinden yardım isteyecektir.”
Konya Çocuk evlerinde büyüyen kardeşler, halterde altın madalya getiriyor Çocuk evlerinde büyüyen ve hayata tutunan abla kardeş olan milli halterciler Aysel Özkan ile Cansel Özkan, şampiyonalara birlikte hazırlanıp, başarılar kazanmaya devam ediyorlar. Niğde’de yaşayan ve 2009 yılında babaları vefat ettikten sonra annelerinin memleketi Gaziantep’e yerleşen Cansel (21) ve Aysel Özkan (22) kardeşler, 2014 yılında halter antrenörünün keşfetmesiyle bu spora başladı. Daha sonra yaşanan ailevi sorunları nedeni ile Niğde’de Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi’ne yerleştirilen Cansel ve Aysel, burada çok sevdikleri halter sporuna devam etti. Çok çalışarak milli takıma katılmaya hak kazanan kardeşler, çıktıkları birçok müsabakada madalyalar kazanarak Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etti. Abla-kardeş, 1 ay sonra yapılacak olan Avrupa Şampiyonası için Konya’daki milli takım kampında hazırlıklarını sürdürüyor. Aysel Özkan ile Cansel Özkan, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine haltere nasıl başladıklarını ve hedeflerini anlattı. Aysel Özkan: "Kız kardeşim Cansel’le birlikte halter sporuna başladık" Halter sporuna 9 yıl önce başladığını söyleyen Aysel Özkan, "Yurt dışında birçok madalyam var, dünya üçüncülüğüm, Avrupa’da ikinciliğim, Büyükler Avrupa’da iki tane üçüncülüğüm var. Kız kardeşim Cansel’le birlikte halter sporuna başladık. Beden eğitimi öğretmenimizin de tavsiyesiyle başladık. Biz aslında Cansel ile atletizmle ilgileniyorduk. Bir gün sahada koşarken beden eğitimi öğretmenimiz bizi izliyormuş. Sonra geldi bize ’Sizden çok iyi halterci olur, fiziğiniz çok yatkın’ dedi. Sonra da bizi haltere başlatacağını söyledi. Cansel’le ikimiz önce inanmadık. Sonra aradan bir hafta falan geçti. Hocamız halter malzemelerini getirmiş salona, bizi çağırdı. Halter salonuna gittik ve öylece başladık" dedi. "Sürekli birbirimize destek oluyoruz" Babası vefat edince çocuk evlerinde kaldıklarını ve hayata asla küsmediklerini belirten Özkan, "2009 yılında babam vefat etti. Babam vefat ettikten sonra Cansel ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çocuk evlerinde kaldık. Orada da spora devam ettik. Aynı zamanda milli takımlardaydık. Sürekli birbirimize destek oluyoruz. İkimiz açısından birlikte olmak çok güzel durum" şeklinde konuştu. "Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon olmak istiyorum" 64 kiloda yarıştığını ve şimdiye kadar birçok madalya kazandığını ifade eden Aysel Özkan, "Bugüne kadar koparmada 103 kilo kaldırdım. Silkmede 123 kilo kaldırıyorum. Hedefim 1 ay sonra yapılacak olan Avrupa Şampiyonası’nda şampiyon olmak. Ondan sonra Dünya Şampiyonası var. Orada inşallah bir madalya almak istiyorum" diye konuştu. Cansel Özkan: "Çocuk evlerinde yetiştik ve halter ile hayata tutunduk" Dünya şampiyonluğu bulunan milli halterci Cansel Özkan ise halter sayesinde hayata tutunduklarını belirterek, "Halter branşına beden eğitimi öğretmenimizin yönlendirmesiyle başladım. İlk başladığım zamanlar kilo kaldıramıyordum. Kardeşimin kilolarını takarak spora başladım. Ağırlık kaldırmak bana çok zor gelmişti ama sonra alıştım ve bu sporu sevmeye başladım. Kız kardeşim en büyük destekçim. Antrenmanda birbirimizi sürekli destekliyoruz. Çocuk evlerinde yetiştik ve halter ile hayata tutunduk. Birçok başarı elde ettik. Şu an önümüzde Avrupa Şampiyonası var. Orada iyi derece elde etmek istiyorum ve önümdeki maçlara en iyi şekilde hazırlanacağım" ifadelerini kullandı.