KÜLTÜR SANAT - 27 Eylül 2024 Cuma 10:10

Bayburt’ta yılın ahisi Mürsel Baykal seçildi

A
A
A
Bayburt’ta yılın ahisi Mürsel Baykal seçildi

Ahilik kültürünün tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Bayburt’ta yılın ahisi 67 yaşındaki oto tamircisi Mürsel Baykal seçildi.


Yılın ahisine kaftanı Saray Bahçesi’nde düzenlenen törenle giydirildi. 37’inci Ahilik Haftası kutlama programı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarının yapıldığı programda, Ahilik kültürü hakkında bilgiler verildi. Konuşmaların ardından Bayburt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ’Şu Koca Devranda Bir Ahi Evran’ isimli tiyatro oyunu sergilendi. Büyük beğeni toplayan tiyatronun peşine esnaflardan oluşan bar ekibi, Bayburt barları oynadı. Program Samet Erdaş tarafından sergilenen Ahi Evran’ın Öğütleri isimli tek kişilik gösteri devam etti. İlin ahisi, ilin kalfası ile ilin çırağına hediyelerinin takdim edilmesiyle program sona ererken, vatandaşlara ahi pilavından ikam edildi.



Bayburt’ta yılın ahisi Mürsel Baykal seçildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Sargerme’ye nesli tehlike altında olan ’Keşiş Foku’ heykeli Nesli tehlike altındaki türlerden ve Türkiye’de sadece 100 bireyin bulunduğu değerlendirilen Akdeniz Keşiş Foku’nun korunmasına katkı sunması amacıyla Ortaca Sarıgerme mahallesinde ‘Akdeniz Keşiş Foku’ heykelinin açılışı yapıldı. Nesli tehlike altındaki türlerden Akdeniz Keşiş Foku’na (Monachus monachus) ev sahipliği yapan Sarıgerme’de, Akdeniz Koruma Derneği, TUI Care Foundation iş birliği ve Ortaca Belediyesi’nin destekleriyle Akdeniz Keşiş Foku Heykeli açılışı gerçekleşti. Sarıgerme bölgesinde halkı bilgilendirmek, türün yaşam alanlarının korunması adına yerli ve yabancı turistlerin farkındalığını artırmak amacıyla hazırlanan Akdeniz keşiş foku heykeli Sarıgerme Halk Plajına yerleştirildi. Akdeniz Koruma Derneği’nin TUI Care Foundation iş birliği ile hayata geçirdiği Akdeniz Keşiş Foku İzleme ve Farkındalık Projesinin bir parçası olan heykel, ziyaretçilere bu nadir türün korunmasının önemini vurgulamayı amaçlıyor. Heykel, bölge halkı ve turistlerin ilgisini çekerek, türün karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek için önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Açılışta konuşan Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan konuşmasına Akdeniz Koruma Derneği’nin nesli tehlike altındaki türlere yönelik çalışmalarına dikkat çekerken Akdeniz keşiş fokunun sayılarının giderek azaldığını vurguladı. Evren Tezcan konuşmasını ‘Bugünün doğasını ve biyoçeşitliliğini inşallah gelecek nesillere de aktarabiliriz. Akdeniz Koruma Derneği ve TUI Care Foundation’a teşekkür ederim” dedi. Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya Sarıgerme’nin sahip olduğu eşsiz doğaya dikkat çekti ve bu heykelin türün koruması için bir işaret olması gerektiğini vurguladı. TUI Care Foundation Türkiye ve Balkanlar Program Koordinatörü Şemsi Toprak ise TUI Care Foundation’ın çalışmalarını aktarırken, bu heykelin projenin önemli bir çıktısı olduğuna ve farkındalığa olan etkisi ile çalışmalarını destekleyeceğine vurgu yaptı. Açılış Töreninde Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, Ortaca İlçe Milli Eğitim Müdürü Oktay Kaplan, Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya,TUI Care Foundation Türkiye ve Balkanlar Program Koordinatörü Şemsi Toprak, Ortaca Belediyesi DAL-BEL Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim İlhan, bölgedeki otellerden temsilciler, yerel ve yabancı turistler katıldı
Erzincan İşçi kadınlar önce hasat ettiler sonra halay çektiler Soğan hasadı başlayan Erzincan’ın bereketli topraklarında kadın işçiler önce soğanı şarkı ve türkü eşliğinde hasat ettiler daha sonra halay çektiler. Ürün çeşitliliğinin arttığı Erzincan’ın bereketli topraklarında, sezonun gelmesiyle birlikte çiftçiler tarafından yüzlerce dönüm araziye ekilen kuru soğanda hasat başladı. Tarım işçileri tarafından yapılan soğan hasadı bu yıl yüksek verimi ile çiftçinin yüzünü güldürdü. Çiftçiler tarafından kuru soğanın tarlada 7 liradan satışa sunulacağı aktarıldı. Öte yandan Erzincan’ın bereketli toprakları hamarat ve güler yüzlü kadınlarla buluştu. Sıcak havada zorlu şartlarda tarlada işe koyulan kadın işçiler renkli görüntüler oluşturdu. Şarkı ve türküler eşliğinde hasat yapan işçiler hasat sonrasında halay çektiler. 25 yıldır tarlada işçilik yapan ve güler yüzüyle dikkat çeken 60 yaşındaki Naciye Yıldız, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Ev hanımıyım. Tarlada kadınları eğlendiriyorum, çalışıyoruz, gülüyoruz, eğleniyoruz. Bugün de soğan çıkarıyoruz. Hayatımız böyle geçiyor. Sıkıntı yok, çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Çiftçi Ali Özkaya ise Erzincan’da yetiştirilen soğanın seneye harmandan sonraya kadar bozulmadan kullanılabileceğini söyleyerek, soğanların kıraç yerlerde yetiştiğinden sağlam ve uzun ömürlü olduğunu kaydetti. Soğan hasadının zorluğuna değinen Özkaya, “Soğanlar tek tek sökülüyor. Ardından tek tek kesiliyor ve çuvallara giriyor. Bu şekilde 3 kısma ayrılıyor. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız.” ifadelerine yer verdi.
Muğla Muğla’da sahte bal denetimi Türkiye ve dünyada çam balı üretim merkezi olan Muğla’da tağşiş ve taklit bal denetimi yapıldı. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla ve Türkiye’nin coğrafi işaretli iki önemli markası zeytin ve bal konusunda vatandaşların sağlıklı gıda tüketimi için Muğla genelindeki bal paketleme tesislerinde denetimlerini 24 saat esasına göre sürdürdüklerini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla, Muğla genelinde bal ve zeytinyağı başta olmak üzere taklit ve tağşiş ürünlere karşı başlatılan denetimler devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla ve ilçelerinde üretim ve satış yapan işletmelerdeki ürün kalitesini yerinde kontrol ederek, gerekli durumlarda numune alıyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla’nın yöresel zenginliği ve markası ‘Bal’ konusunda taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla denetim ve rehberlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılının ilk 8 ayında toplam 17 bin 698 işletmede denetim gerçekleştirerek, 540 adet numune topladı. Bu kapsamda 41 bal, 32 zeytinyağı ve 114 süt ürünü numunesi ile yapılan denetimler neticesinde 6 işletmeye taklit ve tağşiş nedeniyle cezai işlem uygulandı. Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, tarladan sofraya sağlıklı ve güvenilir gıda zincirini sürdürülebilir kılmak ve özellikle zeytinyağı ve bal gibi Muğla’ya özgü ürünlerde taklit ve tağşişin önüne geçebilmek amacıyla mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadıklarını belirtti. Saylak, “Sayın Bakanımız İbrahim Yumaklı Bey’in talimatları üzerine ilimizde taklit ve tağşişli ürünlerin önüne geçmek için ilimizin en önemli markası olan çam balında ve yine zeytinyağında taklidin önüne geçebilmek için denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Ekip arkadaşlarımız 24 saat esasına göre bu tesislerde denetimlerini yapmaya devam edecekler. Geçtiğimiz günlerde bir bal dolum tesisinde yaklaşık 45 ton şuruba el koymuştuk. Geçen günlerde Bakanlığımızın Ankara’da el koyduğu şurupları da göz önüne alırsak üzücü bir durum ile karşı karşıyayız. Biz Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak bölgemizde gıdada taklit ve tağşişin önüne geçmek, hem ilimizin zeytin ve bal gibi başat bu iki ürününü korumak için aralıksız, rehberlik denetimlerimize de, hem üreticimizi bilinçlendirerek hem de bunun ticaretini yapanları bilinçlendirerek devam edeceğiz” dedi.