EKONOMİ - 11 Eylül 2024 Çarşamba 10:05

Gercüş’te kuru üzüm çeşitlerinin sergilenmesine başlandı

A
A
A
Gercüş’te kuru üzüm çeşitlerinin sergilenmesine başlandı

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Çukur yurt köyünde vatandaşlar kuru üzüm çeşitlerini sergileyerek, kışa hazırlık yapıyor.



Gercüş ilçesine bağlı Çukur Yurt köyünde bağ bozumu mevsimi başlamasının ardından bölgenin kaliteli üzümünün yetiştiği ilçede üzüm kurutma işlemine başlandı.


Üzümün diyarı olarak bilinen Gercüş ilçesinde bağ bozumu başladı. Üzüm yetiştiricileri bu sene verimin iyi olduğunu belirti. Gercüş’te en çok üretilen üzüm türleri arasında Zeyti ve Tayfi, tipi üzüme kadar tadına doyum olmayan Gercüş’te üzüm hasadı hummalı bir şekilde sürdürülüyor. Gercüş’ün gelir kaynaklarından birinin de üzümcülük olduğunu belirten vatandaşlar, kuru üzümün yapılışı ile bilgiler verdi.


Emine Çelik ‘’Şuan burası Gercüş ilçesine bağlı Çukur yurt köyünde sabahın erken saatlerinde bağa gelip üzümleri toplamaya başlıyoruz daha sonra hazırlamış olduğumuz kuru üzüm suyunun içine bandırarak bezlerin üzerine seriyoruz.10 gün kurutmaya bıraktıktan sonra tekrar gelip kuruya üzümlerimizi eve götürüp ayıklamaya başlıyoruz. Belirli bir miktarını kendimize bırakıyoruz kışın için fazla kalanını da satıyoruz. Kilogram fiyatı 180 TL den başlayıp 230 Tl ye kadar satabiliyoruz kuru üzümün kalitesine göre fiyat biçiyoruz. Bu yaptığımız kuru üzüm tamamen organik olduğu için şifa niyetine kullananlarda var. Özellikle şeker hastalığına ve birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. ’dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ‘Torpilli’ akademisyen ataması yargıdan döndü Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) Genel Başkanı Oğuz Özat, “Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışması Sendikası olarak, üyemiz adına Giresun Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine açılan davada, Giresun İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir" dedi. Eğitim Gücü Sen, Giresun Üniversitesi’ne akademisyen olarak başvuran sendika üyesi bir öğretmenin, ‘torpilli’ bir atamaya karşı açtığı davada öğretmene ücretsiz hukuki destek sağladığını ve davanın başarıya ulaştığını bildirdi. Konuya ilişkin Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat, “Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışması Sendikası olarak, üyemiz adına Giresun Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine açılan davada, Giresun İdare Mahkemesi tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir” dedi. “Sınavda üyemiz 80.40 puan alarak asıl kontenjandan kadro talebinde hak kazanmıştır” Öğretmenin üniversiteye akademisyen olarak başvurduğunda, ‘torpilli’ bir kişinin atanması sonucu haksızlığa uğradığını belirten Özat, “Üyesi olduğu sendikaya başvurduğunda dava parası talep edilmiş ve kazanma ihtimalinin düşük olduğu söylenmiştir. Bunun üzerine, sendikasından istifa ederek Eğitim Gücü Sen’e üye olmuştur. Sendikamız, kendisine ücretsiz hukuki destek sağlamış ve sonuç olarak üyemiz, davayı kazanmış, torpilli kişi görevinden alınmış ve mevcut kadro için yeniden düzenlenen sözlü sınavda üyemiz 80.40 puan alarak asıl kontenjandan kadro talebinde hak kazanmıştır. Mahkeme kararında, sınav jüri üyelerinin oluşturulmasında mevzuata aykırılık tespit edilmiş ve sınavın iptali ile adil bir komisyon tarafından sınavın tekrarlanması gerektiğine hükmedilmiştir. Ayrıca, kararın hukuka aykırılığının açık olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açacağı vurgulanmıştır. Mahkeme, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. maddesi uyarınca yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar vermiştir” ifadelerini kullandı. "Üyelerimizin hukuki destek sürecinde hiçbir şekilde ücret talep etmiyoruz" Sendikanın, üyelerinin haklarını savunmaya ve hukuka aykırı işlemlerin karşısında durmaya kararlı olduğunu bildiren Özat, “Kamu zararının önlenmesi ve adil bir sürecin işletilmesi için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Üyelerimizin hukuki destek sürecinde hiçbir şekilde ücret talep etmiyoruz ve hak temelli mücadelelerinde sonuna kadar yanlarındayız” diye konuştu.