GÜNDEM - 13 Ekim 2024 Pazar 10:15

Gercüş’te imece usulü orakla pirinç hasadı

A
A
A
Gercüş’te imece usulü orakla pirinç hasadı

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde çiftçiler, pirinç hasadını asırlardır atadan geleneksel yöntemlerle sürdürüyor.


İlçeye bağlı Gönüllü köyünde arazilerin engebeli oluşundan dolayı Anadolu’da ilk uygarlıklardan beri kullanılan ilk tarım aletlerinden olan orak ile günün ilk ışıklarında tarlalarına gelen köyün sakinleri aksam gün batımına kadar tarlada mesai yapıyor.


Gönüllü köyünde yaklaşık 100 yıldır ekilen pirinç, köylülerin yardımlaşması ile oraklarla biçiliyor. Biçilen çeltikler, düz alana seriliyor. Daha sonra traktörle çeltikleri çiğneyen köylüler, pirinci çeltikten ayırıyor. Bir hafta boyunca güneşte kurutulan pirinç, değirmende kabuklarından sıyrılarak sofra için hazır hale getiriliyor.


Köy sakinlerinden Ahmet Yavuz, babasına yardıma geldiğini belirterek, "İlk başta tarla sürülüyor sonra çamur haline getirilip tohumlar atılıyor. Daha sonrada su ile bu hale geliyor. Su olmadan pirinç olmaz. Oraklarla pirinç hasadını yapıyoruz. Herkes oraklarla gelip yardım ediyor. Bu köyde pirinç hasadı imece usulü yapılıyor. Tadı Çok güzel, tamamen organiktir" dedi.


İsmail Kavak ise, oraklarla pirinç hasadı yaptıklarını ifade ederek, "Burada oraklarla biçip boş ve düz bir araziye at ve eşeklerle biçtiğimiz pirinci seriyoruz. Daha sonra traktörle üstünden geçiyoruz. Bu işlemlerin ardından ayıklayıp kurumaya bırakıyoruz. Bir hafta kuruduktan sonra değirmene götürüyoruz. Oraklarla biçmek zor iş. Köylüler birbirine yardım ettikleri için bizim için kolay oluyor" şeklinde konuştu.


Salih Kavak da, “Engebeli araziler olduğu için traktörler giremiyor. Gönüllü köyünde çoğu tarlanın içerisine traktör giremediği için asırlardır oraklarla pirinç hasadını yapıyoruz ve hayvanlarla çift sürüyoruz. Yüz yıllardır bu köyde pirinç ekiliyor. İmece usulü ile köylüler birbirine yardım ediyor" ifadelerini kullandı.



Gercüş’te imece usulü orakla pirinç hasadı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da Kore rüzgarı Bursa’da düzenlenen "Karavan Kore Kültür Günü" etkinliği, izleyenlere unutulmaz bir kültürel deneyim sundu. Etkinlik Kore’nin geleneksel dansları ve çalgılarını sergileyen gösterilerle renkli anlara sahne oldu. Bursa’nın kültürel çeşitliliğini yansıtan etkinlik büyük ilgiyle karşılandı. Panaroma 1326 Fetih müzesinde düzenlenen etkinliğe katılanlar arasında Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Bursa Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sinan Nergis ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Jeon Seungchul da yer aldı. Protokol üyeleri, Kore kültürünü tanıtan gösterileri büyük bir ilgiyle izledi. Konuşma yapmak için sahneye çıkan Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Jeon Seungchul, "Bu soğuk havaya rağmen 2024 Karavan Kore Kültür Günü’ne katılım sağlayan onur konuklarımız ve hallyu severler, hepiniz hoş geldiniz. Bin yıl önce, atalarımız Göktürk ve Goguryeo halkları komşuydu. Bin yıl sonra iki ülkenin tekrar buluşması, Türkiye’nin Kore savaşına katılıp Kore’ye zor durumda yardım etmek için yeniden bir araya gelmesiyle gerçekleşti. Bu sayede iki ülke kan kardeşi ülkeler haline geldiler. Bu kan kardeşliği, 2002 Dünya kupası 4-3’lük maçındaki büyük bayrak desteği, 2021 Tokyo olimpiyatları kadın voleybol çeyrek finali, Türkiye’deki orman yangınlarına yardım etmek için Kore vatandaşları tarafından gönderilen 150 bin fidandan oluşan Kore-Türkiye dostluk ormanı ve 2023 Şubat ayında Türkiye’nin güneydoğusunda deprem bölgesine gelen Güney Kore arama-kurtarma ekibinin çalışmasıyla pekiştirilerek iki ülke arasındaki yakın ilişkiler devam etmiştir. Kore kültür merkezi, 2013 yılından itibaren Türkiye’nin 81 ilinden 66’sında Karavan kültür günü etkinliğini düzenleyerek Kore ve Türkiye arasındaki dostluk bağlarını pekiştirmeye, dahası iki ülke arasındaki kültürel alışverişi artırmaya yönelik etkinliklerle Kore kültürünü tanıtmaya çalışmaktadır. Ayrıca, Kore kültür merkezi, Türkiye’de ‘en çok Kore tarzı olan şey, en evrensel olan şeydir’ inancıyla Kore kültürünün özgünlüğünü küresel evrensellikle birleştirip içerik ve hikâyelerle bağlayarak, Kore dalgasının Türkiye’de devam etmesi için çabalamaktadır. Gelecekte de Kore-Türkiye, iki ülkenin bugünkü gibi kültür ve sanat aracılığıyla güçlü bir iletişim ve empati alışverişini artırmak ve iki ülke arasında uzun süre bu kardeşlik ilişkisini daha da güçlendirmek amacıyla elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. Konuşmasının ardından etkinlik Kore’nin geleneksel dansları, müzikleri ve çalgıları, profesyonel sanatçılar tarafından sahnelendi. Kore’nin zengin kültürünü Bursa’ya taşıyan gösteriler, izleyenlerden büyük alkış aldı. Bursa halkı, Kore Kültür Günü’ne büyük ilgi göstererek etkinlik alanını doldurdu. Özellikle gençlerin yoğun katılım sağladığı etkinlik, iki ülke arasındaki kültürel bağların güçlenmesine katkı sağladı ve katılımcılara keyifli bir gün yaşattı.
Kütahya MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Kütahya’da ’Türkiye Yüzlü Maarif Modeli’ni tanıttı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, çeşitli etkinliklere katılmak üzere Kütahya’ya ziyarette bulundu. Prof. Dr. Cihad Demirli, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde düzenlenen konferanslarda konuşmacı olarak yer aldı. Bu etkinliklerde, Türkiye Yüzlü Maarif Modeli’ni tanıtan Demirli, modelin sunduğu yenilikleri ve eğitime getirdiği dönüşümleri katılımcılarla paylaştı. DPÜ Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta, Türkiye Yüzlü Maarif Modeli detaylı bir şekilde ele alındı. Programa, Talim ve Terbiye Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Demirli, konuşmasında Türkiye Yüzlü Maarif Modeli’nin, öğrencilerin akademik başarılarını artırırken onları çağın gerektirdiği becerilerle donatmayı amaçladığını belirtti. Modelin, fiziksel altyapının geliştirilmesi, teknolojik imkanların artırılması ve insan kaynağının niteliklerinin yükseltilmesi gibi temel hedeflere odaklandığını vurguladı. Eğitimde yeni ufuklar Demirli, modelin bireyleri akademik bilgiyle donatmanın yanı sıra milli ve manevi değerleri ön planda tutarak geleceğe hazırlamayı amaçladığını söyledi. Öğretmenlerin, öğrencilerin ilgisini çeken ve yeteneklerini geliştiren eğitim ortamları tasarlamalarının önemine dikkat çekti. Konferansın sonunda, Türkiye Yüzlü Maarif Modeli’nin eğitim sistemine getireceği köklü değişiklikler detaylı şekilde anlatıldı. Prof. Dr. Demirli, Kütahya’da olmaktan ve modelin tanıtımını gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.