EKONOMİ - 18 Ağustos 2024 Pazar 15:43

Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı

A
A
A
Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı

Batman’ın Sason ilçesinde zengin çiçek florasını üzerinde barındıran Mereto Dağı eteklerinde kara kovan arı besiciliği yapan üreticiler, 2024 yılının organik bal sağımına başladı.


Organik bal üretimi ile adından söz ettiren Sason ilçesindeki arı besicileri, bu yıl yağışların mevsim normallerinde geçmesi nedeniyle çiçek türünün fazla olduğu 3 bin rakım yükseklikteki Mereto Dağı’nda beslediği arılarının bal yapımını tamamlamasıyla bal hasadına başladı.


Sason’da babadan kalan mesleği kendisinin de 40 yıldır sürdürdüğünü belirten kara kovan arı besicilerinden Cuma Barın, ürettikleri balı özelikle hastalara şifa olsun diye binbir zahmetle yerleşim yerlerinden uzakta üretim yaptıklarını ve iyi bir verim beklediklerini söyledi. Barın, "40 yıla aşkın kara kovan arı besiciliği yapıyorum. Mesleği dedemden, babamdan devraldım. İlkbaharda arılarımızı 3 bin rakımlı Mereto Dağı ve Zoveser Dağlarına götürerek binbir çeşit çiçek türünden doğal ortamda doğal beslenmelerini sağlıyoruz. Ürettiğimiz balın tamamen doğal olması için sürekli arılarımızı dağlara çıkartarak beslenmelerini sağlıyoruz. Bal hasadının bir doğru zamanı vardır. Doğru zamanda hasat edilmeyen bal kalitesi düşük olur. Bir tencere eti ateşe koyarsanız pişmeden alırsanız yiyemezsiniz. Bal da öyledir. Balı zamanında hasat ederseniz kalitesi düşük olur. Bal kırmızı rengini alarak pişer ve hasat edilir. Biz bu balı özelikle hasta müşterilerimize gönderiyoruz. Organik üretim yaptığımız için hastalara şifalıdır. Biz arılarımızı Mereto ve Zoveser dağları eteklerinde bulunan köylerde çıkarıyor ve orada bulunan binbir çeşit çiçek türünden beslenmelerini sağlıyoruz. Bu yıl balın kilogram fiyatını bin ile 3 bin lira arasında satışa sunuyoruz. Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin her iline gönderiyoruz. Yurt dışından da talep geliyor. İstanbul’a götürdüğümüz balı yurt dışına da gönderiyoruz" dedi.


Besicilerden Ferhat Barın da, "2024’ün bal hasadına başladık. Organik bal üretimini Mereto ve Zoveser dağ eteklerinden elde ediyoruz. Organik olan balımız hastalara şifadır" dedi.


Ağustos ayı ile birlikte bal hasadına başlayan Sason ilçesindeki arı besicileri, elde ettikleri organik balın kilosunu bin ile 3 bin lira arsında satışa sunuyor.



Batman’da organik kara kovan balında hasat başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Afyonkarahisar’da Gelenekten Geleceğe, Sağlıklı Nesillere projesi Afyonkarahisar Valiliği himayelerinde başlatılan “Gelenekten Geleceğe, Sağlıklı Nesillere” projesi çerçevesinde Salar ve Büyükkalecik beldelerinde 10 okulda toplam bin 350 öğrenciye patatesli köy ekmeği eşliğinde tarhana çorbası dağıtımı düzenlendi. Düzenlenen dağıtımın törenine Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Vali Yardımcısı Ali Uysal, İl Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetci, Müdür Yardımcısı Musa Dinçgez, okul idarecileri, öğrenciler ve çok sayıda misafir katıldı. Dağıtım töreninde konuşan İl Müdürü Miraç Sünnetci; “Hedefimiz ilk etapta merkeze bağlı belde ve köylerde toplamda 10 bin 500 öğrenciye dağıtımını sağlamak. Daha sonra bu projemizin tüm Afyonkarahisar’a uygulamasını sağlamaktır. Tarhana yapımında bulunacak okul personelimiz ve okullarımızda hijyen en önemli konumuz. Personellerimize gerekli tüm hijyen eğitimlerimizi veriyoruz. Ayrıca bu projede hazırlanan tarhanalarımız kadın kooperatiflerinin de üretilmekte tarım ve halk sağlığı müdürlüğünce denetlenmektedir. Kullanılan karton bardaklar tekrar geri dönüşüm kutularına atılacak ve toplanıp geri dönüşüme girmesi sağlanacaktır. Kullandığımız çorba kazanları tamamen çelikten olup sağlık açısından hiç bir problem teşkil etmemektedir. Hedefimiz inşallah bu projemizin örnek teşkil etmesi ve tüm ülkemizde öğrencilerimizin hem geleneksel tatlarımızı öğrenmesi hem de bu kış aylarında sağlıklı kalmalarının sağlanmasıdır” dedi. Törende Vali Yiğitbaşı, öğrencilerle tek tek ilgilenerek, onlarla sohbet etti. Program dağıtılan tarhana çorbası ve patatesli köy ekmeklerinin afiyetle yenilmesiyle son buldu.
Sivas Dipsiz Göl Şelalesi sonbahar güzelliğiyle mest etti Sivas’ın Doğanşar ilçesindeki Dipsiz Göl Şelalesi sonbahar güzelliğiyle ziyaretçilerini mest ediyor. Sivas’ın Doğanşar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Dipsiz Göl Şelalesi, ziyaretçilerini her mevsim ayrı bir güzellikle karşılıyor. Kışın donan sarkıtlarıyla, yazın yeşile bürünen doğasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı olan şelale sonbaharda ise misafirlerini mest ediyor. Hazan mevsiminin birbirinden güzel tonlarını kuşanan doğada, serin sularını yaklaşık 50 metre yükseklikten bırakarak şelale adeta yağlıboya tablolarını andırıyor. Eşsiz güzellik ziyaretçilerine de öz çekim yapma fırsatı sunuyor. Doğanın her rengini görmek mümkün Doğa yürüyüşüne çıkıp şelaleye uğrayan Fazıl Dişsöken, şelale ve çevresinde yılın bu aylarında doğanın her renginin bir arada görülebileceğini belirtip, "Hava almak istedik gezmeye geldik. Tabiatın güzel renklerini görüyorsunuz. Yaz aylarında başka kış aylarında başka. Manzara muhteşem. Şu an doğada her rengi görmek mümkün" dedi. Adem Ulugöl ise üç yıl önce memleketine dönüp, memleketindeki güzellikleri keşfettiğini ifade ederek, "45 yıldır İstanbul’da ikamet ediyordum, 3 yıl önce memleketim Sivas’a döndüm. Doğanşar yolu üzerindeyiz. Artık sonbahara giriyoruz. Şu an doğada sarı yeşil her türlü renk var" diye konuştu. Mustafa Çengel ise doğayı insana benzettiğini vurgulayarak, "Doğaya bakınca kendimi görüyorum. Ben de bebektim çocuk oldum genç oldum şimdi yaşlandım bembeyaz oldum. Her mevsimin bir güzelliği bir tadı var. Etrafa baktığımda 5-6 rengi aynı anda görüyorum. Çeşitli birçok ağaç var. Hepsi farklı farklı renkler veriyor" şeklinde konuştu.