ASAYİŞ - 13 Ekim 2023 Cuma 10:26

Facianın yıl dönümünde acıları tazelendi

A
A
A

Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Amasra Müessesi’ne bağlı maden ocağında meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 43 madenci, kuyu başında gerçekleştirilen program ile anıldı. 1 yıl önce meydana gelen acı olay nedeniyle acıları tazelenen madenciler, faciada hayatını kaybeden mesai arkadaşları için dualar etti.

14 Ekim 2022 yılında meydana gelen grizu faciasında 43 madenci yaşamını yitirirken, 10 işçi de yaralanmıştı. Olayın meydana geldiği maden ocağına inen kuyunun başında toplanan madenciler, düzenlenen programla 1 yıl önce kaybettikleri arkadaşlarını andı. Gaziantep Valisi Nurtaç Arslan, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Yusuf ziya Aldatmaz, Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, belediye başkanları, askeri erkan, daire müdürleri ve madencilerin katıldığı program Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başladı. Okunan sure, getirilen tekbir ve salavatların ardından kazada ölen madenciler için dua edildi. Maden ocaklarında yaşamlarını yitiren madencilerin isimlerinin yer aldığı anıtın da açılışının yapıldığı programda madencilere gülsuyu, lokma ve mevlit şekeri de ikram edildi.

Maden işçilerinden Orhan Sarıok, "O günü tekrar yaşadık gibi olduk. Kardeşlerimizi yad ettik. Allah hepsine rahmet eylesin, yaralı kardeşlerimize şifalar diliyoruz. Acı bir olaydı. Buranın atmosferi çok farklı. Buradaki kafesten indiğimizde, oradaki ortamı sadece madenci kardeşlerimiz bilir. temennimiz, bir daha böyle büyük acıların yaşanmamasıdır. Bütün hepimiz, inşallah sağ salim bu kurumdan emekli olmayı diliyoruz. Böyle bir acıyla bir daha karşılaşmayız inşallah" dedi.

Maden işçilerinden Vural Çolak ise madende kaybettikleri arkadaşlarını unutmalarının mümkün olmayacağını belirterek, "Acı bir olayın üzerinden bir sene geçti. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile arkadaşlarımızı yad ettik. Allah rahmet eylesin, yaralı abilerimize de Allah’tan acil şifa dileriz. Biz burada çalışıyoruz, aşağıya iniyoruz ama sanki, onlar tekrardan bir yerden çıkacakmış, gelecekmiş gibi geliyor bize. Hiç birini unutmadık, asla unutmayacağız. Biz onlarla beraber çalıştık, mesailer yaptık. Buruk buruk çalışıyoruz. Bir sene geçti, hayat bir şekilde geçiyor. Aileleri de biz de, sorumluların cezalandırmalarını istiyoruz" dedi.

Olay günü yaşadıklarını da anlatan maden işçisi Çolak, "Olay günü işten çıktık, 1-2 saat sonra patlama oldu dediler, tekrar geri geldik ocağa. Aşağıya indiğimizde arkadaşlarımızı çıkartmaya başladık. Aşağıdaki manzara tarif edilemez, çok acı bir şekildeydi. Orası çok kötüydü. duman içerisinde insan aradık.

Madencileri Vali Arslan uğurladı

Programın ardından mesailerine başlamak için kuyu başındaki demir kafes(asansör) önüne gelen madencileri Vali Nuray Arslan ve beraberindeki protokol dualar ederek, uğurladı.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Saraköy Jeotermal Kaynaklı Sera Organize Tarım Bölgesinde 7 sera parselinde üretim başladı Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerinden Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı bölgesi olarak planlanan Sera Organize Tarım Bölgesi’nde yatırımlar devam ederken üretim de artıyor. 12 sera parseli ile 2 sanayi parselinin yer aldığı bölgede 7 serada domates üretiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği organize tarım bölgeleri kurmayı sürdürüyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde sebze-meyve üretimi artarak devam ediyor. Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi Denizli Valiliği, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası ortaklığında kuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının günümüz fiyatlarıyla 200 milyon TL’lik kredi desteğiyle alt yapı inşaatları tamamlanan bölge 729 dekar alan üzerine kuruldu. Toplam 12 sera parseli ve 2 sanayi parseli bulunan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nde 7 sera parselinde domates üretimine başlandı. Diğer parsellerin tamamı ise yatırımcılara tahsis edildi. Bu alanlarda sera kurulum çalışmaları sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, jeotermal enerji ile yüksek teknolojinin kullanılacağı, kesintisiz üretim ve yüksek verimin hedeflendiği, çevreye uyumlu, yeterli büyüklükte ve güçlü altyapısı olan Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi’nin sıfır atık ilkesine dayalı üretim yapacağını belirtti. OTB’nin aynı zamanda sanayi bölümündeki tesislerde tarım ürünlerine değer kazandırarak ülke tarımına büyük katkı sağlayacağına dikkati çeken Yumaklı, bölgenin kurulduğunda Türkiye’nin ilk jeotermal ısıtmalı OTB’si olduğunu hatırlattı. Yumaklı, yılda 15 bin ton sebze-meyve üretimi yapılması planlanan OTB’de yüzde 75’i kadın olmak üzere bin kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini verdi. OTB ‘nin tamamen faaliyete geçtiğinde ülke ekonomisine yılda 1 milyar TL katkı sağlayacağının altını çizen Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Güncel fiyatlarla 200 milyon TL’lik altyapı desteğiyle faaliyete geçen Denizli Sarayköy Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi, modern tarımsal üretim yöntemlerinin uygulandığı ve jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yüksek kalite ve verimlilikte yaş meyve sebze üreten bir tarım üssü olarak hizmet veriyor. Bu bölge, hem Denizli’nin hem de çevre illerin yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılamayı hedefleyerek, tarımsal arz güvenliğini güçlendirmekte ve yerel ekonomiye de önemli katkılar sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘üretimin ve üreticinin yüzyılında’ şehirlerimizin ve ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynayacak Organize Tarım Bölgelerine yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Güçlü ülkenin güçlü tarımdan geçtiği bilinciyle üreticilerimizin daima yanlarında olacağız. Bölgemiz başta Denizli olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”