ASAYİŞ - 06 Eylül 2024 Cuma 10:51

Beraat beklenen mazot yolsuzluğu davasında tevsi tahkikat kararı

A
A
A
Beraat beklenen mazot yolsuzluğu davasında tevsi tahkikat kararı

Bartın’ın Amasra ilçesinde geçen yıl Ocak ayında, mazot yolsuzluğu iddiası ile gelen isimsiz bir ihbar mektubun ardından belediye başkanı ve belediye avukatının yargılandığı davanın ikinci duruşması yapıldı. Sanık ve avukatlarının beraat kararı beklediği davada, mahkeme savcılığın tevsi tahkikat (koğuşturmanın derinleştirilmesi) talebini kabul ederek, duruşmayı 4 ay sonraya erteledi


Bartın’ın Amasra ilçesinde 23 Ocak 2024 yılında Amasra Cumhuriyet Savcılığı’na Amasra Belediyesi’ne ait İtfaiye Müdürlüğü ve Garaj Amirliği içerisinde bulunan benzin deposundan sivil araçlara mazot verilmek suretiyle yolsuzluk yaptığı ileri sürülen ihbar mektubunun ardından açılan ve Belediye Başkanı Recai Çakır ile belediyeye ait depodan benzin aldığı iddia edilen Avukat Berkay Dal’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması gerçekleştirildi.



Tevsi tahkikat talebi


Bartın 1. Ağır ceza mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına beraat kararını bekleyen sanıklar Belediye Başkanı Recai Çakır, avukat Berkay Dal ve sanık avukatları katıldı. Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Avukat Berkay Dal’ın kendi aracıyla Bartın ve Zonguldak adliyelerinde görülen Amasra Belediyesi’ne açılan davalara giderken aracına belediyeye ait benzin deposunda 25 litre benzin alması nedeniyle suçlandığı duruşmada, savcılık Adli Emanette yer alan Amasra Belediyesi Akaryakıt Defteri’ndeki depodan bidonla mazot alımı, başkanın şahsi aracına usulsüz mazot alımı gibi eylemler ve makam aracına kronolojik sıranın dışına çıkılarak işlendiği gibi kayıtların yeniden incelenmesi için tevsi tahkikat talebinde bulundu.



Sanıklar ayrı dosya açılmasını istedi


Sanık ve avukatları ise, savcılığın tevsi tahkikat talebi için sunduğu eylem ve gerekçelerinin iddianamede yer alan suçlamalarla bağlantılı olmadığını belirterek, mahkemeden talebin reddedilmesini ve sanıkların beraat edilmesini istedi. Ayrıca sanık ve avukatlar, yeni eylem, iddia ve suçlamalarla ilgili mevcut dosyadan ayrı soruşturma açılabileceğini belirterek, dava konusu ile ilgili savcılık mütalaasının sorulmasını istedi.


Talep kabul edildi, dava 4 ay sonraya ertelendi


Dosyaları inceleyen mahkeme heyeti, savcılığın tevsi tahkikat talebinin kabul ederek, yeni eylem ve iddialarla ilgili Amasra Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması ve soruşturmanın sonucunun beklenerek, davayı 14 Ocak 2025 tarihine ertelenmesi kararını verdi.



Karar sürpriz oldu


Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, ilk duruşmada bekledikleri beraat kararının ikinci duruşmada bile çıkmamasına çok şaşırdıklarını belirtti. Kararın kendileri için sürpriz olduğunu ifade eden Çakır, “Sürpriz oldu bizim için. Aslında dava dosyasının içeriği daha önce Amasra savcılığı tarafından incelenmiş, çok da hızlı bir şekilde seçim öncesinde iddianamesi kabul edilerek, davaya dönüşmüştü. Bir önceki davanın sonunda, tanık dinlenmesine gerek olmadığı beyanı üzerine biz karar bekliyorduk. Dava konusu olan yani belediye avukatının belediye davasına gidip gelmesinde kullanılan 24 litre mazot ile ilgili konu neredeyse, hiç geçmedi davada. Ek inceleme ile ki, aslında bu müfettiş yada savcılık incelemesi ile ayrı bir dosya olarak tanzim edebilecekken, herhalde beraat kararı vermemek adına 14 Ocak 2025 tarihine davamız ertelendi. Önceliğimiz hizmet. Hemşerilerimizin konforunu sağlamakla uğraşmamız gerekirken, bu konularla uğraşıyoruz” dedi.



“Davayı uzatma olarak okuyoruz”


Soruşturma ve dava açılma sürecinde hatırlatan Başkan Çakır, iddia makamının adli emanetteki yakıt defterinin yeniden incelemesini davayı uzatma girişimi olarak gördüklerini anlatarak , “Burada ağır ceza olmadığı için fezlekeyi Bartın’a gönderdi. Türkiye adalet tarihine geçecek bir hızla, seçim öncesinde bir davaya dönüşmüştü mesele. Bu sürecin akabinde yeni bir inceleme konusu ediliyor. Maalesef, üzülerek söylüyorum ama biz bunu uzatma, üzerimizde baskı aracı olarak kullanma gibi okuyoruz. Devletleri yöneten hükümetler, belediyeleri yöneten başkanların asli işi millete hizmet etmektir. Birbirimizi yormak olmamalıdır. Yeni gelen savcının, aslında daha önceden incelenen adli emanetteki defteri tekrar ele alıp, içinden aslında bize sorabileceği ve bizden cevaplarını gayet net bir şekilde alabileceği meseleleri, dava günü açıklamasıyla davamız 14 Ocak tarihine ertelenmiş oldu. Aslında mevcut davanın içeriği ile aynı. Bizim önceliğimiz en asgari bedelle, en hızlı hizmeti Amasra’ya getirmektir. Bu çerçevede avukatımızdan helallik istememiz gerekiyor. Kendi aracını kullandı, şoförlüğünü kendi yaptı. Ama belediyenin işini gördü” ifadelerini kullandı.



Savcılık iddialarına cevap verdi


Tevsi Tahkikat kararı için savcılığın mahkemeye sunduğu iddialara da cevap veren Çakır, “Kardeş belediyemizden getirdiğimiz iş makinesine bidonla verdiğimiz mazot. Küçük limanda, mezarlık alanında çalıştığını ve sel sonrasındaki çalışmalara katıldığını herkes biliyor. Makam aracının 3 günlük görev sonrası teslim edildiği fişin niye geç teslim edildiği, belediye başkanın aracının belediye hizmetine sunulduğu dönemde tükettiği yakıt ile ilgili sorular ve iddialar. Gayet normal sorulabilir, biz de cevap veririz ama sanki son dakikaya bırakarak, davayı uzatma gerekçesi gibi görülmüş. Bu meseleler, dava dosyasında olsaydı, biz de hazırlıklı gider, bu davayı bitirmiş olurduk. Mesela büyük iş makinelerini taşımak için kullandığımız çekiciye nöbet deriz. Beklenen şu, ‘Nöbeti getireceğiz, garaj bölgesine kadar çekeceğiz, sonra da mazotunu dolduracağız. Sonra tekrar çalışma yerine getireceğiz.’ Ama aracın yaptığı iş, harcadığı yakıt belli. Bizim yaptığımız ise garajdan bidonla yakıtını temin edip, hızlı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Eğer bu yöntemde bir usulsüzlük görülüyorsa, en masumunun Amasra Belediyesi olduğunu siz de göreceksiniz. Çünkü adı geçen alandaki yakıt deposunu faaliyete geçiren benim, alanı izleyen 26 kamerayı koyduran benim. Usulsüz iddiası ile şuanda adli emanette bulunan deftere, her şeyi açık açık yazdıran benim. Diğer yerel idareler incelenirse, Amasra Belediyesi’nin alkışlanması gerektiğini görürüz” diye konuştu.


Ne olmuştu?


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’de Yaşar Kemal’in İnce Memed romanı incelendi Yeni dönemde sosyal ve kültürel belediyecilikte birçok başarılı çalışmaya imza atan Osmangazi Belediyesi, Ekim ayında başlattığı Osmangazi Düşünce Atölyesi projesi kapsamında Editör-Sosyolog Demet Çoraklı ile Türk edebiyatının çınarı Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ adlı eserini inceledi. Emek Yetenek Evi’nde düzenlenen programa katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, etkinliğin ilk bölümünde editör-sosyolog Demet Çoraklı, Türk ve dünya edebiyatına damga vuran Yaşar Kemal’in hayatına değindi. Daha sonra ise Türk Edebiyatı’nın mihenk taşlarından olan İnce Memed’in hikayesini edebiyatseverlere aktaran Çoraklı, “İnce Memed, Çukurova köylülerinin ağalığa karşı mücadelesini anlatan ‘toplumsal gerçekçi’ bir romandır. Romanda Anadolu halkının geri kalmışlığı tüm gerçekliğiyle okuyucuya aktarılır. Köy hayatının yaşadığı sefalet, köy ağalarının hakimiyeti ve köylüler arasında çıkan isyanlar kitabın konusunu oluşturur. İnce Memed, toplam 4 ciltten oluşan bir eserdir. Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında geçen romanda, İnce Memed’in köyün ağasından çektiği zulümler üzerinden köy halkının genel durumu anlatılmıştır. Yazar çakırdikenlerini mevsimler boyunca gelişimini uzun uzun tasvir ederken doğa ile o coğrafyada yaşayan köylülerin hayatını karşılaştırır. İnce Memed, sadece ülkemizde değer görmekle kalmamış, uluslararası bir ün kazanmıştır. Yaşar Kemal’in baş eseri olan İnce Memed serisi, 32 senede yazılan Cumhuriyet tarihinin en uzun soluklu eseridir. Toplamda 40’tan fazla dilde çevirisi bulunan İnce Memed’in acıklı ve dramatik hikayesi, birçok okuyucunun kalbine dokunmayı başarmıştır” dedi. Yaşar Kemal’in kıtası Çukurova’yı bu kadar güzel betimlendiği İnce Memed’in dünya edebiyatında yer edinmesinin önemine dikkat çeken Demet Çoraklı, “Yaşamı boyunca tanık olduğu zulümlere karşı çıkan ve boyun eğmeyen Yaşar Kemal, gerek siyasi yaşamıyla gerekse kalemiyle mazlumun, yoksulun, köylünün yanında olmuştur. Kalemini bu kadar etkili kullanabilen bir yazarın coğrafyamızdan çıkması bizim şansımızdır. Değeri katbekat bilinmelidir” ifadelerine yer verdi. Program sonunda katılımcılar eser hakkında derinlemesine bir bilgiye sahip olurken, ilçede kültür ve sanat faaliyetlerine büyük önem vererek güzel etkinliklerde kendilerini buluşturan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a teşekkür etti.
Mardin DEM’li Ahmet Türk ve Devrim Demir, 7 ayda yandaşlarına 504 ihaleyi ilansız verdi Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde DEM Parti adayı olarak Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçilen Ahmet Türk ve Devrim Demir yönetiminin, 7 aylık sürede ihale kanunu ve mevzuatını hiçe sayarak 504 işi ihalesiz verdiği ortaya çıktı. 7 aylık süreçte ihale kanun ve mevzuatını alt üst eden DEM Partili Türk ve Demir’in, 504 alım işini ilansız ve ihalesiz olarak, doğrudan temin yoluyla yandaşlarına verirken, sadece 15 alım-yapım işini açık ihale ile yaptığı belirlendi. Kayyum dönemlerinde ihale süreçlerinde şeffaf davranılmadığını, pazarlık usulüyle mal ve hizmet alımı yaptığını sürekli iddia eden Türk ve Demir,’in kendi görev sürelerinde yapılan alımlarda ihalesiz iş sayısı dudak uçuklattı. Ahmet Türk ve Devrim Demir yönetiminde Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Nisan 2024 ile 4 Kasım 2024 tarihleri arasında 519 alım-yapım işinden 504 tane alım-yapım işinin doğrudan temin usulüyle ve ihalesiz gerçekleştirdiği, yalnızca 15 işin açık ihale yöntemiyle yaptığı belirlendi. Doğrudan temin yoluyla yapılan bu ihalelerin maddi olarak büyük meblağlara ulaştığı kaydedildi. Bu durum, Türk ve Demir’in “topluma yakın” ve “şeffaflık” vaadini çelişkiye düşürürken 504 işin ilansız, ihalesiz ve vatandaşlara duyurulmadan doğrudan alımla temin edildiği ortaya çıktı. Doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilen bu işlerin büyük kısmının, Mardin dışındaki firmalardan ve aynı kişilere verilmesi de dikkat çekti.