ASAYİŞ - 13 Ocak 2024 Cumartesi 12:55

Bartın’a beklenen kar geldi

A
A
A
Bartın’a beklenen kar geldi

Bartın’da sabaha karşı başlayan kar yağışı kent genelinde etkili oldu. Kar nedeniyle kazaların arttığı, köy yollarının kapandığı Bartın’da ekipler, yoğun bir karla mücadele seferberliği başlattı

Bartın’da sabaha karşı başlayan kar yağışı etkili oldu. Sabah karla uyanan Bartınlılar, kar ve buzlanma nedeniyle zor anlar yaşadı. Şehir merkezinde kar yağışı yaklaşık 10 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde ise 40 santimetreye ulaştı. Kar yağışı, beraberinde kazaları da getirdi. Bir saat içerisinde 7 maddi hasarlı trafik kazası meydana gelirken, Bartın’dan Zonguldak ve Karabük ve Kastamonu karayollarında da kar, buzlanma ve kazalar nedeniyle zaman zaman aksamalar yaşandı. Zincir bulunmayan araçlar yollarda kalırken, araç sürücüleri yerdeki kar ve buzlanma nedeniyle rampa yolları çıkmakta zorlandı. İl genelinde yaklaşık 15 köy yolu ulaşıma kapanırken, karla mücadele ekipleri alarma geçti. Kent merkezinde ve kırsalında, Bartın Belediyesi, karayolları ve il özel idaresi ekipleri yoğun mesai yaparak, kapanan yolları ulaşıma açtı. Beyaz örtüyle kaplanan kentte kartpostallık görüntüler de ortaya çıktı. Karın ve manzaranın tadını çıkaran gençler, cep telefonları ile manzarayı görüntüledi.

Bartın’a beklenen kar geldi

Şehir merkezinde kar seferberliği

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kar uyarısının ardından hazırlıklarını tamamlayan Bartın Belediyesi ekipleri, yağışın başlamasının ardından alarma geçti. Şehir merkezinde ve mahallelerdeki ana arterler ile hastane yolunda sürekli dolaşan ekipler, karda kapanan yollara anında müdahale ediyor. Toplamda 2 greyder, 1 loder, 12 kepçe, 2 tane otomatik tuzlama bıçaklı kamyon, 1 adet bıçaklı kamyon, 1 adet manuel tuzlama kamyon ve 400 personel ile karla mücadele çalışmaları yürütülüyor.

Kar yağışının başladığı ilk anadan itibaren sahaya inen Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Emre Önder, yapılan çalışmaları yerinde denetlerken Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi (BAHMER) aracılığıyla çalışmaları yakından takip etti.

Karla mücadele eden ekipler, şehir merkezindeki tüm cadde ve bulvarlarda kar küreme ve tuzlama çalışmaları yürüttü. Ekipler, vatandaşların yoğun olarak kullandıkları kaldırımlardaki karları da temizledi.

Sokak hayvanları unutulmadı

Fen İşleri Müdürlüğü ile Temizlik İşleri Müdürlüğü yoğun bir şekilde cadde ve sokaklarda kar temizliği yürütürken Park Bahçeler Müdürlüğü park ve refüjlerdeki bitkileri olumsuz hava şartlarından kurtarmak, kırılmalarını veya yıkılmalarını önlemek için çaba sarf etti. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri ise şehrin belli bölgelerindeki beslenme noktalarına sokak hayvanları için kuru mama ve su bıraktı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Fırıncıoğlu; “Kar yağışının başlamasıyla birlikte ekiplerimizi sahaya yönlendirerek çalışmalarımıza start verdik. Vatandaşlarımızın herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. 2 greyder, 1 loder, 12 kepçe, 2 tane otomatik tuzlama bıçaklı kamyon, 1 adet bıçaklı kamyon, 1 adet manuel tuzlama kamyon ve 400 personelimizle ana güzergâhları, hastane yollarını ve acil ihtiyaç duyulan noktaları devamlı olarak açık tutmaya çalışıyoruz. Bartın Belediyesi Acil Hizmet Merkezi (BAHMER)’ne ulaşan bir ihbar olursa da gerekli müdahaleleri yapıyoruz. Sahada gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızın yanı sıra sokak hayvanlarımız için de mama desteği sağlıyoruz. Olumsuz bir durum yaşanmaması için Bartın Belediyesi olarak 7/24 sahadayız. Bu çalışmalarımızda görev alan personelimize çok teşekkür ediyoruz" diye konuşu

Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 40 santimetreyi buldu

Bartın il merkezi ile Ulus, Amasra ve Kurucaşile ilçelerine bağlı bazı bölgelerde ise kar kalınlığı 40 santimetreye ulaştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle kentin yüksek bölgelerinde bulunan köy yolları ve geçitlerde de kar ve tipi nedeniyle zor anlar yaşandı. Ekipler, kapanan yolları yeniden açmak için yoğun bir çalışma başlattı.

Serhat Demir -Sadi Uzun

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de son bir haftada aranan bin 121 kişi yakalandı Mersin’de son bir haftada gerçekleştirilen çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığı bildirildi. Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarında ise yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı. Mersin’de Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kentte devam eden kamu yatırımları, vatandaşlara sunulan kamu hizmetleri, bunlara ilişkin iş ve işlemler, değişik başlıklarda sürdürülmekte olan ve planlanan projeler ele alındı, değerlendirmelerde bulunuldu. Koordinasyon toplantısının ardından güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl genelinde güvenlik ve asayiş konularında yerine getirilen çalışmalar, suç ve suçlulara karşı gerçekleştirilen operasyonlar ve ilgili diğer hususlar ele alındı. "Çeşitli suçlardan 570 şüpheli gözaltına alındı" Vali Pehlivan, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, 11-17 Kasım arasında emniyet ve jandarma ekiplerince yürütülen operasyonel çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığını belirtti. Pehlivan, aynı tarihler arasında dolandırıcılık, cinayet, hırsızlık, yağma gibi çeşitli suçlardan 570 şüphelinin de gözaltına alınarak adli makamlara teslim edildiğin kaydetti. Yine aynı tarihler arasında yapılan trafik denetimlerinde ise 64 bin 529 aracın kontrol edildiğini ifade eden Pehlivan, 522 aracın trafikten men edildiğini, 14 bin 448 araç ve sürücüsüne de işlem yapıldığını vurguladı. Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarına da değinen Pehlivan, "Gerçekleşen 143 narkotik olayı sonrası yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı" dedi. En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi kapsamında 635 anneye, narko-yetişkin faaliyetleri kapsamında da 214 kişiye Narvas ve Uyuma projelerinin tanıtıldığını ifade eden Pehlivan, Mersin’in huzuru ve güvenliğini daim kılmak için emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin çalışmaya devam ettiğini kaydetti.
İstanbul Güncelleme yetişmedi batıdaki gümrükler kilitlendi Türkiye’nin Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde hafta sonu yapacağı yazılım güncellemesi gecikince, batı şehirlerinden Avrupa’ya çıkacak tırlar çıkış yapamadı. Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu sistem güncelleme çalışması, 17 Kasım Pazar saat 00.00’da başlattığı NCTS Faz 5 güncellemesi planlanan 10 saatlik sürede bitirilemedi. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan gümrüklerinde 2 gündür bekleyen lojistik firması araçları, 18 Kasım Pazartesi günü de sistem açılamadığı için bekleyişlerini sürdürüyorlar. Türk firmalarının Avrupa’da terminli olarak taahhüt ettiği gıda ürünleri de dahil bütün ürünler yurt dışına çıkış yapamıyor. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği, Avrpa Serbest Ticaret Birliği üye ülkeleri, Birleşim Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ile Ukrayna’nın taraf olduğu 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmesi uyarınca, gümrük idarelerinde kullanılan NCTS’nin (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi) güncel versiyonu olan Faz 5’in devreye alınacağı belirtilmişti. İhracat yapan firmalar, lojistik şirketleri ile anlaşarak ürünlerini genellikle karayolu ile Avrupa’ya gönderiyor. AB transit sistemine entegre olan Türkiye, ülkemizde düzenlenen uluslararası (AB müktesebatı sistemi ile) düzenlenen NCTS belgesi ile hangi ülke ve şehrine gidilecek ise oraya kadar AB ülkelerinden geçerek kolayca ürün teslimatı yapabiliyor. Ancak 10 saatlik güncellemenin 31 saat daha gecikmesi ile hafta sonunu gümrüklerde geçiren tırcılar halen yola çıkamadılar. Ticaret Bakanlığı’ndan, yaşanan sıkıntı ile alakalı olarak lojistik şirketlerine bir açıklama da yapılmadı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği yetkilileri, bütün gümrük kapılarında Avrupa Birliği’ne gidecek araçların 2 gündür beklediğini, problemin bir an çözülmesini istediler. Bu arada güncelleme bitmediğinden Türkiye’ye Avrupa’dan giriş yapacak boş veya dolu araçlarda gelemiyor. Bu durum yükleme ve just in time (eş zamanlı) çalışanların düzenini de bozdu.
İstanbul Bakırköy Belediyesi’nden ‘gıdayı atma, dünyayı renklendir’ programı Bakırköy Belediyesi, ‘16-24 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası’ kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. İsrafı önlemek ve atık azaltımına teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Gıdayı Atma, Dünyayı Renklendir’ programında proje sunumu ve seminerin yanı sıra atık gıdadan boya yapım atölyesi de kuruldu. Sürdürülebilir bir yaşam için çalışmalarını hızlandıran Bakırköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ‘16-24 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası’ boyunca sürecek bir etkinlik takvimi hazırladı. ‘Gıdayı Atma, Dünyayı Renklendir’ teması ile Bakırköy Belediyesi Eğitim salonunda düzenlenen etkinliğin ilk günü ‘Gençler Sürdürülebilir Mutfakla Buluşuyor’ isimli proje sunumuyla başladı. Bilinçlendirme odaklı gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Özlem Yalçınçıray, ‘Gastronomi ve Atık Gıda Azaltım’ semineri verdi. Proje tanıtımı ve seminerlerin ardından atık gıdadan boya yapım atölyesi kuruldu. Atık gıdalardan elde edilen boyalarla ‘Karikatürlerde Atık Gıda Sergisi’nin hayata geçirildiği etkinlikte, artan gıdaların değerlendirilmesi için tariflerin verildiği bir workshop düzenlendi. Etkinlikler devam edecek Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında Bakırköy Belediyesi Eğitim Salonu’nda düzenlenen etkinlikler çocuklara yönelik programlar ile devam edecek. 19 Kasım Salı günü saat 10.00’da çocuk ‘Oyunla Öğreniyoruz: Gıdayı Çöpe Atma Gıda Semineri’, atölye ve oyun etkinliklerinin ardından 20 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da ‘Çöpte Gıda: 20 Kasım Dünya Çocuk Günü Gıda Semineri’ ve çocuk atölyesi gerçekleşecek.