KÜLTÜR SANAT - 02 Eylül 2024 Pazartesi 17:04

Amasra 8 ayda nüfusunun 230 katı turist ağırladı

A
A
A
Amasra 8 ayda nüfusunun 230 katı turist ağırladı

Fatih Sultan Mehmet Han’ın çeşmi cihan( dünyanın göz bebeği) olarak nitelendirdiği Bartın’ın 6 bin 600 nüfuslu Amasra ilçesi bu yılın ilk 8 ayında yaklaşık 23 bini Rusya’dan olmak üzere toplamda 1 milyon 500 bini aşkın yerli ve yabancı turisti ağırladı. Muhteşem doğası ve denizi ile görenlerin hayran kaldığı Amasra’ya 2025 yılında ise yaklaşık 3 milyon turistin gelmesi bekleniyor.


Fatih Sultan Mehmet Han’ın Trabzon seferine çıktığı 1461 yılında yol üstünde gördüğü ve “Lala Lala Çeşm-i Cihan bu mu ola” diyerek hayranlığını ifade ettiği Bartın’ın Amasra ilçesinde, bu yıl turizmde hedefler aşıldı. Bayram tatilleri ile yoğunluğun başladığı ilçeyi, 2025 yılının Ocak-Ağustos ayları arasında 1 milyon 500 bini aşkın yerli ve yabancı turist gezdi. Özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği Amasra, kruvaziyer turizmi ile Rusya’dan gelen yabancı turistlerin de ilgi odağı oluyor. Nüfusu 6 bin 600 olan ilçe, 8 ayda misafir ettiği insan sayısı ise 1 milyon 500 bin kişi aşarak, nüfusunun tam 230 katına ulaştı.


İnsan akınına uğradı


Türkiye’den ve Rusya’dan gelen turistler, muhteşem doğasına hayran kalırken, eşsiz doğasında denize girmenin keyfini de sürüyor. Turistler, ilçedeki Roma Dönemi’nden kalma Kemere köprüsü ve Amasra kalesinin yanı sıra Amasra müzesi gibi tarihi yerleri de görerek, taze balık yeme fırsatını da buluyor. Yaz döneminde tüm cadde ve sokakları dolan ilçe adeta insan akınına uğradı. Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, “sezonun açılması ile birlikte bayram tatillerini de katarsak, ağırladığımız insan sayısı 1 milyon 500 bini aştık. Ağırladığımız kapasitenin en üst düzeyine ulaştık. Astoria Grand egemizi ile Rusya’dan gelen misafirlerimizin sayısı 2 yılda 50 bini aştı. 2025 yılının Ocak sonuna kadar, Rus turistlerin gelişi devam edecek. Bizden yana keyifli geçiyor. Misafirlerimiz de memnun. Amasra, tarihi kimliğine, gastronomi değerlerine, denizine, kumuna, güneşine yakışır şekilde misafirlerini ağırlıyor, ağırlamaya devam edecek” dedi.


1 milyon turist geceyi ilçede geçirdi


Amasra’nın ilk turizm kentlerinden olduğunu ve 1945 yıllarda ev pansiyonlarının başladığını hatırlatan Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, “Bizim iç turizmde büyük bir Pazar payımız var. Yıllık 1 milyon, 1 milyon 500 bin arasında bir turistimiz geliyor. Bu sene 1 milyonun üzerinde kişi ilçemizde geceledi. Günü birlikçilerle birlikte turist sayımız 1 milyon 500 bin kişiyi aştı. İyi bir sezon geçirdik” şeklinde konuştu.


Antalya gibi olmaya başladık


Bu yıl hava sıcaklıklarının da turizm için oldukça uygun geçtiğini de ifade eden Başkan Boran, “ Havalarda güzeldi. Küresel ısınmanın etkileriyle Antalya gibi olmaya başladık. Gelecek seneler için de ümit verici bir sezon geçirdik. Alt yapı yatırımlarımız da, belediye, kaymakamlık ve turizm derneğimiz ile birlikte organize ediliyor” ifadelerini kullandı.


Hedef 3 milyon turist


Hüseyin Boran, 2025 yılında toplamda 3 milyon turisti bölgeye getirmek istediklerini kaydederek, “Yurt dışından gelen kruz gemisi var. Yolcu gemilerimizin sayısını arttırarak, yabancı turizme daha çok açılmak istiyoruz. 2025 yılındaki hedefimiz ise 3 milyon turisti ağırlamak” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Şehitkamil’de asfalt seferberliği devam ediyor Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın konforlu ve güvenli ulaşım hedefi doğrultusunda ilçe genelinde yılların kronik problemi asfalt, sorun olmaktan çıkıyor. Yılmaz’ın göreve başladığı andan itibaren başlattığı asfalt seferberliği ile ilçe genelinde yaklaşık 100 bin ton asfalt, bozuk ve yeni yollara döküldü. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın başlattığı asfalt seferberliğinde önemli bir mesafe kat edildi. Şehitkamil’in kronik sorunları arasında yer alan asfaltlama çalışmalarını kısa sürede çözüme kavuşturmayı hedefleyen Yılmaz’ın talimatıyla yatırımlar devam ediyor. “Asfalt sorunu Şehitkamil’e yakışmadı” 1 Nisan itibariyle göreve başlayan Yılmaz ilk olarak asfalt seferberliği başlattı. Mahalle ziyaretlerinde ve belediyeye doğrudan ulaşan şikayetlerin en başında olan asfalt sorununun Şehitkamil’e yakışmadığını söyleyen Yılmaz, “Göreve başladığımız ilk günlerinde ummadığımız bir şikayetle karşılaştık. 21. yüzyılda bölgesinde Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesi, toplu konut alanları ve küçük sanayi siteleri ile nüfusu ile Türkiye’de 50’den fazla şehirden büyük olan Şehitkamil’de asfaltın halen bir sorun olmasına acil olarak adeta bir seferberlik başlattık” dedi. “7 ayda 100 bin ton asfalt döküldü” Asfaltlama çalışmalarında 7 ayı aşkın süredir önemli bir mesafe kat ettiklerini anlatan Yılmaz, “Öncelikli hedefimiz halkımızın güvenli ve konforlu yollarda seyahat etmeleri. Maalesef sorumluluk bölgelerimizdeki yolların kullanılamaz durumda ya da yamalıydı. Biz de. Öncelikli yolları belirleyerek, hemen çalışmalara başladık. Şu ana kadar da 100 bin ton asfalt dökümü gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. “Yaşanabilir bir Şehitkamil için” Hedeflerinin hayatın her alanında yaşanabilir bir Şehitkamil inşa etmek olduğunu ifade eden Yılmaz, “Özellikle araç ve yaya trafiğini yoğun bölgelerde asfaltlama çalışmalarımızı tamamladık. Birçok bölgemizde de çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızla sürekli istişare halinde olarak hep birlikte daha yaşanabilir bir Şehitkamil için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Sakarya Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ’nin 2025 bütçesi 14 milyar 706 milyon Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclisi’nde Büyükşehir ve SASKİ’nin 2025 yılı bütçesi oy birliğiyle kabul edilerek 14 milyar 706 milyon TL olarak belirlendi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, yaptığı değerlendirmede bütçenin hayırlı olmasını temenni ederek, "Milletimize hizmet için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz" dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi ve SASKİ Genel Kurulu’nun 2. oturumu merkez meclis binasında gerçekleştirildi. Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu’nun başkanlık ettiği mecliste Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (SASKİ) 2025 bütçesi oylamaya sunuldu. Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarıları incelenerek oy birliğiyle kabul edildi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi 2025 bütçesi 9 milyar 706 milyon 658 bin TL olurken; SASKİ’nin bütçesi 5 milyar oldu. Böylelikle Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile SASKİ’nin 2025 yılı bütçesi 14 milyar 706 milyon TL olarak belirlendi. "Milletin her kuruş parası memlekete hizmet için kullanılacaktır" Meclis kararlarını değerlendiren Alemdar, "Derdimiz millet, memleket ve vatana hizmettir. Sakarya’mız için gayret ve samimiyetle çalışmaya devam edeceğiz. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana en acilinden başlamak üzere memleketimizin sorunlarını çözmek, hizmet üretmek için gayretle çalışıyoruz. Kimsenin kuşkusu olmasın, milletin her kuruş parası memlekete hizmet için kullanılacaktır. Geleceğin Türkiye’sinde Sakarya’yı en parlak şehirler arasında görmek istiyor ve bunun için hayatın her alanında fark oluşturacak hizmetler ortaya koymaya çalışıyoruz. 2025 yılı bütçesi şehrimize, milletimize hayırlı uğurlu olsun" dedi. "Sakarya’mıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun" Meclis toplantısına başkanlık eden Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, alınan kararların Sakarya’ya hayırlı olmasını dileyerek, "Bugün Büyükşehir Belediyemizin 2025 yılı bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Alemdar başta olmak üzere şehrimiz için çalışan herkese ve katkı sağlayan tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Sakarya’mıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
Denizli Eller semaya rahmet için açıldı Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde aylardır devam eden kuraklık nedeniyle Cuma namazından önce yağmur duası yapıldı. Denizli’de aylardır devam eden kuraklık nedeniyle Cuma namazından önce yağmur duası yapıldı. Merkezefendi İlçesinin Kayalar Mahallesi’nde bulunan Hz. Ali Toki Camii’nde yağmur duası yapıldı. Cami cemaati ve vatandaşlara dua ve namazın ardından tavuklu pilav ve ayran ikram edildi. Hz. Ali Toki Camii’ndeki yağmur duasına, çok sayıda dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri, cami cemaati ve vatandaşlarda katıldı. Cuma namazından önce cami içinde yağmur duası yapıldı. Cuma namazının ardından mahalle sakinlerinin destekleriyle alınan malzemelerden Şennur Tekin ve Elvan Öneri tarafından 25 kilogram pirinçten hazırlanan 500 kişilik tavuklu pilav ve ayran cami cemaati ve vatandaşlara ikram edildi. Aylardır kuraklığın olduğunu ve beklenilen yağışların olmama sebebinden dolayı Cuma namazı öncesi katılımcılar ile birlikte yağmur duası yaptıklarını belirten Hz. Ali Toki Camii İmam Hatibi Mehmet Tekin, ‘İlçemizde, Denizli’mizde ve ülkemizde aylardır kuraklık var. İstenilen beklenilen yağışlar olmadı. Bizde bu mübarek Cuma gününde hayırsever camii cemaatimizin de destekleriyle Cuma namazı öncesinde yağmur duası yaptık. Cuma namazını hep birlikte eda ettikten sonra cami bahçemizde 500 kişilik tavuklu pilav ve ayran hayrımızı da gerçekleştirdik. Yağışlar olmayınca su kaynaklarımız azalmaya başladı. Barajlarımız boşalmaya başladı. Tarlalar gelecek yıl için ekilecek, kuraklıktan çiftçilerimiz ekim yapamıyor. Allah’tan bol ve afetsiz yağmur diledik. El açıp amin dedik. İnşallah dualarımız kabul olur. Bol ve bereketli rahmete biran önce kavuşuruz. Duanın yapılmasında, hayrın yapılmasında emeği geçen başta cami cemaatimiz olmak üzere tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Allah hayırlarını kabul etsin. Vücutlarına sağlık mallarına bereket versin’ dedi.
Artvin Deriner Barajı’nda ilk Türk somonu hasadı yapıldı Artvin’deki Deriner Barajı, enerji üretiminin yanı sıra balıkçılıkta da önemli bir merkez haline geliyor. Barajda üretilen Türk somonlarının ilk hasadı gerçekleştirildi. Artvin’de 2012 yılında enerji üretimine başlayarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Deriner Barajı, Türk somonu üretimiyle de ekonomiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Kendi alanında Türkiye’nin en büyük ikinci barajı unvanına sahip olan Deriner Barajı’nda ilk Türk somonu hasadı yapıldı. Hasada katılan Artvin Valisi Turan Ergün, tekneyle üretim tesislerinde incelemelerde bulundu. Barajdaki 24 kafes işletmesinde yılda 8 bin 300 ton balık üretildiğini belirten Vali Ergün, Artvin’in su ürünleri üretiminde yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Barajın su kalitesine dikkat çeken Vali Ergün, “Bugün burada Deriner Barajı’ndaki ilk balık hasadını gerçekleştiriyoruz. Artvin, hem denizi hem de 5 büyük barajı ile su ürünleri açısından çok önemli bir il. Barajlarımızdaki su soğuk, temiz ve oksijen bakımından oldukça zengin. Bu özellikler, kaliteli balık üretimi için büyük bir avantaj sağlıyor” dedi. Artvin’in balıkçılık potansiyeli artıyor Borçka Barajı ile başlayan su ürünleri üretiminin diğer barajlara yayıldığını ifade eden Vali Ergün, “Bugünkü üretimin ekonomik değeri yaklaşık 1,4 milyar lira. 2024 yılı itibarıyla Artvin’deki somon üretiminin yıllık değerinin 2 milyar lirayı bulmasını bekliyoruz. Üreticilerimiz, burada üretilen Türk somonlarının uluslararası ünlü somon türlerinin önünde olduğunu söylüyor. Yağ, protein ve Omega-3 açısından zengin olan bu somonlar, hem iç pazarda hem de ihracatta büyük ilgi görüyor” diye konuştu. Kadın girişimciden öncü adım Deriner Barajı’na ilk balık tesisini kuran kadın girişimci ve su ürünleri mühendisi Eray Şeker, “22 yıldır kafes balığı üreticiliğiyle ilgileniyorum. Devlet desteğiyle Deriner Barajı’nda ilk balık atımını gerçekleştiren girişimci oldum. Barajın su kalitesi, somon üretimi açısından oldukça kıymetli. Tesisimizin kapasitesi 500 ton. 24 kafesimizde bu yıl 100 ton üretim hedefliyoruz. Türkiye’nin en büyük ikinci barajı unvanına sahip olan Deriner Barajı, Türk somonu üretimiyle hem bölge ekonomisine hem de ülkenin ihracat potansiyeline katkı sağlamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.