KÜLTÜR SANAT - 29 Mayıs 2022 Pazar 16:56

Binlerce kişi BARÜFEST’22’de hem eğlendi hem öğrendi

A
A
A
Binlerce kişi BARÜFEST’22’de hem eğlendi hem öğrendi

Bartın Üniversitesinin BARÜFEST’22 çerçevesinde gerçekleştirdiği bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerine binlerce öğrenci, mezun ve üniversite adayı öğrenci katıldı.

Bartın Üniversitesinin BARÜFEST’22 çerçevesinde gerçekleştirdiği bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerine binlerce öğrenci, mezun ve üniversite adayı öğrenci katıldı.


Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Kutlubey Yerleşkesinde gerçekleştirdiği etkinlikler İletişim Uzmanı Öğr. Gör. İsmail Yolcu, 4 farklı ilden öğrencilerle bir araya geldiği “Başarı Yolcuğu” semineriyle başladı. Bartın, Zonguldak, Bolu ve Karabük’ten gelen lise öğrencileriyle bir araya gelen Yolcu, başarı ve motivasyon konusunda öğrencilere bilgiler verdi. Üniversite sınavlarına hazırlanma, üniversite tercihi ve meslek seçimi noktalarında önerilerde bulun Yolcu, eğitimin önemi, doğru tercih ve başarılı bir kariyer konuları üzerinde durdu.


“Öğrencilerimiz her zaman odak noktamız oldu”


BARÜFEST’22 açılış töreni Eğitim-İİBF Konferans Salonunda düzenlendi. Törenin açılış konuşmasını yapan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Tribünde Değil Odağında Ol” anlayışıyla gerçekleştirilen etkinliklerin önemine değindi.


Rektör Uzun, “Öğrencilerimiz bizim her zaman odak noktamız olmuştur. Onların ilgi alanlarına göre hareket etmek, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak bizim en temel hareket noktamızdır. Çünkü biliyoruz ki geleceğimizi inşa edecek olan da ihya edecek olan da gençlerimizdir. Bilimden sanata, spordan müziğe kadar birçok etkinliğin yer aldığı şenliklerimizde tüm bileşenlerimizin eğlenerek öğreneceklerine yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.


Türk Sanat Müziği Konseri büyük alkış aldı


Açılış töreninde Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şef Sezen Öztaş yönetimindeki Türk Sanat Müziği Korusu sahneye çıktı. “Göze mi Geldim, Sen mi Unuttun”, “Özlediğim Şarkısın” ve “Nazende Sevgilim” başta olmak üzere sevilen parçaların seslendirildiği konser müzikseverlerin büyük beğenisini topladı. Türk Sanat Müziği Konserine katılanlar yaklaşık bir buçuk saat süren dinletinin ardından, sanatçıları alkış yağmuruna tuttu.


Bilim, girişimcilik ve metaverse konularında söyleşiler düzenlendi


Şenlikler çerçevesinde düzenlenen söyleşilerde alanında yetkin konuklar tarafından farklı konularda bilgiler verildi. Kutlubey Yerleşkesindeki farklı salonlarda gerçekleştirilen söyleşilerin ilkinde Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Doktor Öğretim Üyesi Ümit Tayfun “Girişimde Kaybederken Kazanmak” başlıklı konuşmasını yaptı.


Stanford Üniversitesinden bilim insanlarının her yıl gerçekleştirdiği ve dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı liste BARÜ’den yer alan 6 akademisyenden Prof. Dr. Osman Gençel ile Dr. Öğr. Üyesi Parham Taslimi ise “Bilim Dünyasında Başarılı Olmak” adlı söyleşide yer aldı.


Dijital Çağ’ın yeni trendi olan NFT dünyasına Türkiye’den kurumsal anlamda giren ilk üniversite olan BARÜ’de İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Onur Usalan ise dijital sanat galerisi çalışmalarından da bahsettiği “Blockchain, Web 3.0 ve İş Fırsatları” başlıklı konuşmasını yaptı.


Resimler, fotoğraflar, heykeller, projeler


BARÜFEST’in dolu dolu geçen etkinliklerinde 4 ayrı resim ve fotoğraf sergisi açıldı. Eğitim-İİBF Binası fuaye alanında düzenlenen “Arayış”, “Memleketimden Ekoloji Manzaraları”, “Anın Sosyolojisi” ve “Öğrenci Çalışmaları” adlı sergilerde onlarca eser sanat severlerle buluştu.


Ayrıca Fen Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan 49 ayrı proje de posterleriyle sergi alanında yer aldı. Farklı alanlarda oluşturulan projelerden dereceye girenlere ödüller verildi. Bilim sergisini ziyaret edenlere öğrenciler tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi.


Tiyatrolar, sinemalar, sergiler, ilginç deneyler, oyunlar…


İki gün boyunca kampüsü dolduran öğrenciler onlarca etkinliğe katıldılar. Gölet alanında kurulan stantlarda öğrenci toplulukları yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek yeni ekip arkadaşları buldular. Elektrikli otomobil, insansız hava aracı, insansız su altı aracı, roket çalışmalarının da sergilendiği şenlik alanında, sosyal sorumluluk projeleri anlatıldı. Öğrenci topluluklarıyla birlikte farklı birimlerden öğrenciler ve akademisyenlerin de yer aldığı alanda workshop, ilginç deneyler, sağlık için egzersiz, zumba dans gösterimi gibi çok sayıda etkinlik yapıldı.


Öğrencilerin sahnelediği “Sokrates Hapisten Neden Kaçmadı?” ve “Dr. Hicabi Mülakatlı ve Liyakatlı” izleyicilerin büyük beğenisini topladı. “Bartın in Shakesperean Art” sinema gösterimine öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Açık hava sinema gösteriminde ise yüzlerce öğrenci çimler üzerinde film keyfi yaşadı.


Uluslararası öğrenciler kendi kültürlerden kesitler sundu


BARÜ’de eğitimlerine devam eden 69 farklı ülkeden uluslararası öğrenciler şenlikler boyunca birçok faaliyetle kendi ülkelerini ve kültürlerini tanıttı. Kendilerini Türkiye’nin gönüllü elçileri olarak tanımlayan öğrencilerin şiir ve şarkı dinletileri ile dans gösterileri büyük ilgi gördü. Yöresel kıyafetleriyle şenliklere renk katan öğrenciler aynı zamanda kendi ülkelerine özgü yemekleri ziyaretçilere ikram etti.


Şampiyonlar kupa ve madalyalarını aldı


BARÜFEST’22 çerçevesinde bir ay boyunca 5 farklı branşta devam eden spor müsabakalarında dereceye girenler düzenlenen törenle ilan edildi. Tenis, ayak tenisi, basketbol, voleybol ve futbol karşılaşmalarında bireysel ya da takım halinde ilk üçe girenlere madalya ve kupaları verildi.


Binlerce kişi 7 ayrı konserde doyasıya eğlendi


BARÜFEST’22’de büyük beğeni toplayan 7 konser gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Grup Hertelden konseriyle başlayan ilk günde Grup Armoni, Tayfur Çalık ve Grup Şat performanslarıyla izleyicileri büyüledi. Yine Bartın Üniversitesi öğrencisi Emre Demirkol’un DJ performansı ise öğrencilere unutulmaz bir gün yaşattı. İkinci günde ise sahneye Bartın Üniversitesi mezunu Sefa Başaran çıktı. Binlerce kişilik kalabalığa DJ performansıyla müzik ziyafeti yaşatan Başaran, sahnesiyle göz doldurdu.


Gerçekleştirilen boya festivali ise “ColorFest” ise renkli görüntülere sahne oldu. Ellerindeki boyalarla birbirlerini boyayan gençler, aynı zamanda müzik eşliğinde dans etti.


BARÜFEST’22 Gripin’in unutulmaz konseriyle son buldu. Konserler sırasında telefonlarının ışıklarıyla görsel bir şölen oluşturan öğrenciler, seslendirilen parçalara tek bir ağızdan eşlik ettiler. Konser sonunda BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik tarafından Gripin grubunun solisti Birol Namoğlu’na çiçek takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yazar Sibel Oğuz, Yüksekovalı öğrencilerle buluştu Öykü yazarı Sibel Oğuz, Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Tahir Duman’ın daveti üzerine ilçede öğrencilerle bir araya gelerek "Annem Zeytin ve Çay" isimli kitabı hakkında söyleşi ve imza günü düzenledi. Söyleşi sırasında, yazar Sibel Oğuz kitabının içeriği hakkında konuştu ve önemli anekdotlar paylaştı. Karslı yazar Sibel Oğuz, "Annem Zeytin ve Çay" adlı kitabının okuyucuları tarafından büyük ilgi görmesi üzerine sevenleriyle buluşma turlarına başladı. Eğitimci yazar Tahir Duman’ın daveti üzerine yazar Sibel Oğuz, Yüksekova’ya gelerek öğrencilerle buluştu. Yaza, program kapsamında çarşamba gününe kadar Yüksekova, Hakkari ve Şemdinli’deki çeşitli okullarda söyleşiler yapacak. Yüksekova TOKİ Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluşan yazar Oğuz, keyifli bir söyleşi düzenledi. "Annem Zeytin ve Çay" kitabının içeriğini tanıtan yazar Oğuz, öğrenciler tarafından gelen soruları içtenlikle yanıtladı. Sonrasında okul müdürü Yavuz Akgöl ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Tahir Duman, Sibel Oğuz’a plaket ve hediye takdim etti. Yazar, imza töreninde öğrencilerin ilgisiyle kitaplarını imzaladı. Program sonrasında konuşan Yazar Sibel Oğuz, "İnsanın olduğu her yer anlatmaya değerdir" diyerek yola çıktığını ve Hakkari’nin ilham verici bir durak olduğunu belirtti. Programı yakın bir zamanda kaybettiğimiz ünlü edebiyatçı Ferid Edgü anısına düzenlediğini ifade eden yazar, Ferid Edgü’nün eserleri hakkında önemli detaylar paylaştı. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tahir Duman ise, yazar Sibel Oğuz’u ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ve programın öğrenciler için oldukça verimli geçtiğini belirtti. Öğrencilerin kaliteli bir yazarla tanıştığını ve bundan sonraki programlarda da yazarlarla öğrencileri buluşturma girişimlerinin olacağını vurguladı.
Karaman Otomobile çarpan motosiklet 15 metre ileriye savruldu: 1 ölü, 1 yaralı Karaman’da otomobile çarptıktan sonra kontrolden çıkan motosiklet 15 metre ileriye savruldu. Kazada 17 yaşındaki motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, arkasında yolcu olarak bulunan 15 yaşındaki kız çocuğu ağır yaralandı. Kaza, akşam saat 20.15 sıralarında Üniversite Mahallesi, Şehit Ömer Halisdemir Caddesi üzerindeki kavşakta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 17 yaşındaki Turgut Gündoğdu’nun kullandığı 33 ABJ 317 plakalı motosiklet, kavşakta dönüş yapmakta olan H.K. (40) idaresindeki 42 KU 677 plakalı Tofaş marka otomobilin dikiz aynasına çarptı. Çarpışmanın etkisiyle kontrolden çıkarak yaklaşık 15 metre ileriye savrulan motosikletin sürücüsü ile arkasında yolcu olarak bulunan M.Ç. (15) isimli kız çocuğu yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar sağlık ekibinin ilk müdahalesi sonrası ambulanslarla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan motosiklet sürücüsü Turgut Gündoğdu yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Tedavisi süren M.Ç.’nin ise sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kaza nedeniyle kavşak bir süreliğine trafiğe kapatıldı. Olay yeri inceleme ekibinin yaptığı çalışmanın ardından kavşak yeniden ulaşıma açıldı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Kütahya Cumhuriyet’in 102. yılına özel "100+2 Süreli Sergi Projesi" Kütahya’da açıldı Cumhuriyet’in 102. yılı dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan "100+2 Süreli Sergi Projesi" kapsamında düzenlenen özel sergi, Kütahya’da Gülsüm Güral Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programa Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, il protokolü ve davetliler katıldı. Etkinlikte, ilk kez sanatseverlerle buluşan 10 kıymetli eser büyük ilgi gördü. Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, protokol üyeleri projeyle alakalı bilgiler verdi. Açılış töreninde konuşan Vali Musa Işın, müzelerin kültürel mirasın korunmasında üstlendiği hayati role dikkat çekerek, "Milletlerin hafızası yazılı belgeler ve müzeler aracılığıyla korunur. Gelişmiş ülkelerde en ihtişamlı yapılar müzelerdir; çünkü bu yapılar, bir milletin kültürünü ve tarihini yaşatır. Biz de Kütahya olarak bu bilinçle hareket ediyor, kültürel mirasımıza sahip çıkıyoruz" dedi. Vali Işın, yakın zamanda yapımı tamamlanacak olan Kütahya Arkeoloji ve Maden Müzesi hakkında da bilgi verdi. Mevcut Çini Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’nin bu yeni alana taşınacağını, içeriklerinin ise daha da zenginleştirileceğini ifade etti. Ayrıca Kütahya’ya dair yazılı eserlerin toplanacağı "Kütahya Kitaplığı" projesinin de sürdürüldüğünü aktardı. Müzesi’nin yalnızca tarihî eserleri değil, aynı zamanda Kütahya’nın günlük yaşam kültürünü de yansıttığını belirten Vali Işın, "Düğünlerde, bayramlarda ve ev hayatında kullanılan objelerin sergilendiği bu müze, devlet müzelerinde pek rastlanmayan özgün bir içeriğe sahiptir. Kültür Bakanlığımızın bu müzeyi ödüle layık görmesi de bunun bir göstergesidir" diye konuştu. Tören, Vali Musa Işın, protokol üyeleri ve katılımcıların sergiyi gezerek eserleri incelemesiyle sona erdi.