MAGAZİN - 22 Temmuz 2023 Cumartesi 08:52

Şair Cemal Safi Akçay’da şiir ve şarkılarla anıldı

A
A
A
Şair Cemal Safi Akçay’da şiir ve şarkılarla anıldı

Türk şiir dünyasının tanımış şairi ve son dönem Türk Hece Şiiri üstadı Cemal Safi, hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Balıkesir’in Akçay tatil beldesine şiir ve şarkılarıyla anıldı. BAYŞAD, Balıkesir Kent Konseyi ’Şehre Vefa Meclisi’ ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Müzik Derneğinin katılımı ile şiir ve Cemal Safi imzalı şarkılar seslendirildi.


Ünlü şair ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği Akçay’da, Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Şehre Vefa meclisi ve BAYŞAD (Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği)’nin ortaklaşa düzenlediği Şiir ve Şarkılarıyla ’Cemal Safi Anma’ gecesi Akçay Cumhuriyet meydanında gerçekleşti. Balıkesir Yazarlar ve Şairler derneğine bağlık yazar ve şairler kurulan stantlarda kendilerine ait kitapları vatandaşlara imzaladılar.


Anma gecesinin açılışını Gökmen Karadağ, Şair Safi’nin bir şiirini okuyarak, açılış konuşmasını yapmak üzere BAYŞAD Başkanı Gülçin Yurdakul’u davet etti. Başkan Yurdakul, "Cemal Safi’nin şiir dünyasını ve ilk olarak BAYŞAD’la 2011 yılında düzenledikleri ’Kazdağları Şiir Günleri’ ne katılarak tanış olduklarını ve ömrünün büyük bir kısmını Akçay’da geçirdiğini belirtti. Cemal Safi’yi anmak için bir gece düzenlemek istediklerini Başkan Yücel Yılmaz’a ilettiklerinde, Bu istekten dolayı Başkan Yılmaz’ın çok memnun olduğunu ve gerekeni yapma sözü verdiği ve düzenlediğimiz bu güzel gece için Başkanımız Yücel Yılmaz ve ekibine teşekkür ediyorum" dedi.



Cemal Safi’nin Akçay’da komşusu olan ve arkadaşı Feridun Yükselir,"1973 yılından beri ve ölümüne kadar beraber olduğum Cemal Safi, unutulmaz bir insan kelimeleri kukla gibi oynatan bir şairimizdi. Allah gani gani rahmet eylesi. Cemal Safi ile Ankara ve Akçay’da bir çok etkinlikte beraber olduk. Cemal Safi 40 kadar şarkı sözünü Orhan Gencebay olmak üzere şiirlerini Zeki Müren, Muazzez Abacı, Zekai Tunca, Selçuk Tekay ve Candan Erçetin gibi birçok sanatçı verdi. Safi’nin besteciler tarafından 150 civarında şiiri bestelendi. Cemal Safi ile Romanya’ya gitmiştik. İnanın Cemal Safi’ye Romenlerde aşık olmuştu. Bu güzel gece de üstadı anmak için çalışma yapan Yücel Başkan, Gülçin Hanım, Şehre Vefa grubuna ve Koro Şefimiz Atik Sahil ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin" dedi.


Cemal Safi’yi anma gecesi Koro Şefi Atik Sahil’in ’Haklısın ne kadar üzsen de beni’ şarkısını okuması ile başladı. Şair Gönül Ünver, ’Vur da öyle git, şiir, Solist Gülseren Yiğit, Vurgun, Şair Elif Yavaş, Bekledim şiir, Solist Berk Ersöz, Ya evde yoksan, Şair Emine Pişiren, Bu Gece şiir, Solist Merve Aktumur, Aklım Takıldı, Şair Bestesu Coşkunlar, Aklım Almıyor şiir, Solist Oğuzhan Kargun, Bundan daha güzel müjde mi olur, Şair Fatma Yaşar, Aklım Çıkıyor şiir, Solist Canan Onkar Sarıoğlu, Git, Şair Handan Efe, Ayşen, Solist Hasan Süyüköz, İç Benim için, Şair Hasibe Boztepe, Bilseydim, Solist Gülay Etçioğlu, Seninle Buluşmamız, Şair Sevgi Ataş, Yar Olamadın, Solist ve Koro Şefi Atik Sahil, İmkansız ve Şair İsmail Sarıçay’da Çoban Kızı şiirlerini okudular. Programın sonunda Koro Şefi Atik Sahil ve ekibi etkinliği izleyen vatandaşların istedikleri neşeli ve hareketli parçaları icra ederek, geceyi sonlandırdılar. Şehre Vefa Meclisi Başkanı ve BAYŞAD Başkanı Gülçin Yurdakul, Konservatuvar Müzik Derneğinin Koro Şefi Atik Sahil’e günün anısına plaket ve çiçek taktimi ile sona erdi.


Şair Cemal Safi Akçay’da şiir ve şarkılarla anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın Büyükşehir Belediyesi 100. Yıl Öğrenci Çalışma Salonu gençlerin hizmetinde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Mimar Sinan Parkı içerisinde yapımı gerçekleştirilen 100. Yıl Öğrenci Çalışma Salonu, her yaştan Aydınlı için eğitim ve öğretimin merkezi olmayı sürdürüyor. Başta öğrenciler olmak üzeri 7’den 70’e tüm vatandaşlar 100. Yıl Öğrenci Çalışma Salonu’nu ziyaret ediyor. Modern ve ferah bir çalışma ortamı sunmasının yanı sıra kütüphane, sınırsız internet ve kafe hizmeti de veren 100. Yıl Öğrenci Çalışma Salonu, öğrencilere ders çalışma, araştırma yapma ve projeler üstünde çalışma imkânı sağlıyor. Öğrenciler çalışma salonu, geniş masa ve sandalye düzenlemeleri, modern aydınlatma sistemleri ve sessiz bir çalışma ortamı ile donatılmış olan 100. Yıl Öğrenci Çalışma Salonu için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na teşekkür ederek memnuniyetlerini belirtti. "Öğrencilerimiz yanında olmayı sürdüreceğiz" Başkan Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilerin yanında olmayı sürdüreceklerini belirterek, “Gelecek nesillerimizin en iyi şekilde yetişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Eğitim ve öğretim alanında önemli yatırımlar gerçekleştirmeye, gençlerimizin hem kendilerini geliştireceği hem de sosyalleşme imkânı bulacağı projeler üretmeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin her zaman yanındayız, destekçileriyiz” ifadelerini kullandı.
Ardahan “5 yıllık Ardahan Hayvancılık Eylem Planı” tanıtıldı Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, ’’Hayvancılık Eylem Planı” kentteki hayvansal üretim potansiyelinin bugünkü durumunu tespit ettiği gibi önümüzdeki beş yılın hayvansal üretim planlarını da ortaya koymaktadır’’ dedi. Vali Yardımcısı Semih Cembekli, Tarım ve Orman Müdürü Muhammed Fatih Cineviz ve Tarım Müdürlüğü görevlilerinin katılımı ile Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek başkanlığında düzenlenen basın toplantısında “Hayvancılık Eylem Planı” hakkında sunum yapıldı. Sunumun ardından konuşan Vali Hayrettin Çiçek, Tarımsal ve Ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, kırsal alanda yaşam standardını yükseltmek, ilin ve ülke pazarlarının ihtiyacı olan güvenilir gıdaya ve kaliteli tarım ürünlerine erişilebilirliği sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Vali Çiçek, ayrıca bu eylem planı ile gıda, tarım ve hayvancılık alanında üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlayarak Ardahan’ı bölgesinde örnek bir il yapma gayretinde olduklarını ifade ederek şunları kaydetti; “Gelişen, değişen dünyada teknolojik gelişmelere paralel olarak tarımsal ve hayvansal üretimde de gelişmeler yaşanmaktadır. Dünya nüfusu hızla artarken tarımsal faaliyet yapılan alanlar sabit kalmaktadır. Dünyada ve ülkemizde hızla artan nüfusu beslemenin yolu tarımsal alanların en doğru şekilde kullanılmasına bağlı olarak hayvansal üretim potansiyelimizin artırılmasıdır. Bir ülke sanayi ve teknolojide ne kadar ilerleme sağlarsa sağlasın, tarımsal ve hayvansal üretimde gelişme göstermiyorsa kalkınmasının en önemli ayağı eksik kalacaktır. Ülkemiz tarımsal ve hayvansal üretimde son yıllarda çok hızlı bir atılım yaparak üretim bazında başta gelen ülkeler arasına girmiştir. Ardahan ili olarak, tarım ve özellikle hayvancılıkta ülkemizin önde gelen illeri arasında olmak için gerekli çalışmaları başlattık. Bölgedeki ağır iklim koşulları, tarımsal üretimde çeşitliliğin ve verimin düşmesine neden olsa da, bu olumsuz iklim koşulları ve yaz yağışlarının fazla olması, yaygın ve verimli mera alanlarının oluşmasına olanak sağlamış ve bu durum mera hayvancılığının gelişmesinin önünü açmıştır. Hazırlanmış olan “Ardahan Hayvancılık Eylem Planı” ilimizdeki hayvansal üretim potansiyelinin bugünkü durumunu tespit ettiği gibi önümüzdeki beş yılın hayvansal üretim planlarını da ortaya koymaktadır. Bu eylem planının Ardahan hayvancılık sektörüne olumlu anlamda yön vermesini, üreticilerimizi, yetiştiricilerimizi, yatırımcılarımızı, sanayicilerimizi ve tüketicilerimizi iyi yönde etkilemesini diler, hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ederim.”
Düzce Yöresel ürünleri ikram ettiler Düzce Belediyesi, yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla beraber üniversiteye gelen öğrencilere misafirperverliğini gösterdi. Üniversite kampusunda stant kuran Düzce Belediyesi, öğrencilere çeşitli hediyeler vermesinin yanı sıra doğal, turistik ve tarihi güzelliklerinin yer aldığı broşürler dağıttı. Düzce Üniversitesi’nde eğitime başlayacak öğrencilere, Düzce Belediye birimleri tarafından açılan stantlarda ile özgü ikramlarda bulunuldu. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Düzce’nin misafirperverliği öğrencilerle buluşturulurken, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kurulan spor alanlarında öğrencilerin keyifli zaman geçirmeleri sağlandı. Üniversite kampus alanında kurulan stantta fındık ve kolonyadan oluşan ikramlıkları öğrencilerle buluşturan müdürlük ekiplerinin yanı sıra Düzce Kent konseyi Gençlik Meclisi üyeleri Düzce’nin doğal, turistik ve tarihi alanlarının yer aldığı tanıtım broşürlerini paylaşırken, Düzce Ulaşım A.Ş. görevlileri ise öğrencilerin ulaşım kartlarına kolaylıkla erişebilmeleri için çalışmalarını sürdürdü. Düzce Üniversitesinin gerçekleştirdiği tanıtım etkinlikleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Ünal, “Bugün üniversitemizin topluluklarının stantlarını ziyaret ettik. Kent konseyi gençlik meclisimizde bir stant açtı. Gençlerimizle bir araya geldik taleplerini aldık. Çok heyecanlılar. Belediyemizin açtığı stantlarını da gezdik. İşlerini kolaylaştırıyoruz gibi geliyor. Destek oluyoruz” dedi. Üniversitesinin tanıtım günlerine katılım sağlayarak Düzce Belediyesi tarafından sunulan ikram ve sportif faaliyetlere katılan üniversiteli gençler ise belediyenin hizmetlerinden memnuniyetlerini ifade ederek, Başkan Faruk Özlü’ye başarılı çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti.
Balıkesir Ayvalık’ta Engel Tanımayan Diş Hekimleri’nden ağız ve diş terapisi Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde; bu yıl 32.si düzenlenen Engelliler Şenliği çerçevesinde, Türk Kızılay’ı ile Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği’nin ortak yürüttüğü “Gülümse” projesi hayata geçirildi. Başlatılan proje dâhilinde; Ayvalık’ta 4 gün boyunca yüzlerce engelli ve ihtiyaç sahibine ağız ve diş sağlığı hizmeti sunuluyor. Türk Kızılay, Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği ile imzaladığı protokolle engelli bireylere yönelik ağız ve diş sağlığı bilinçlendirme çalışmaları, muayene ve tedavi hizmetlerine ortak oldu. İş birliği çerçevesinde hayata geçirilen “Gülümse” isimli proje, Ayvalık’ta her yaştan yüzlerce engelli ihtiyaç sahibi gönüllü diş hekimlerinden ağız ve diş sağlığı hizmeti veriyor. 4 gün boyunca devam edecek diş sağlığı hizmeti kapsamında Türk Kızılay Balıkesir İl Başkanı Mustafa Burak Kelemençe, Ayvalık Şube Başkanı Mehmet Anıl Okyar, Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah’ın katılımıyla Ayvalık Belediyesi Özel Çocuklar Eğitim Evi’nde gerçekleştiriliyor. Başlattıkları proje ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği Başkanı Ertuğrul Sabah, 27-28 yıldan bu yana engellilere yönelik çalışmalar sürdürdüğünü kaydederek, “Türkiye’nin her yerinde bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dernek olarak çalıştığımız yerler; Milli Eğitim Bakanlığı’na ait ya da vakıfları engelli eğitim merkezleri ve benzeri alanlardır” dedi. 1976 yılında fakülteden mezun olduktan sonra eşiyle birlikte yurt dışına çıktığını anlatan Sabah, “Almanya’ya gittik. Çalıştığım kasabada, çocuk ve yetişkin psikiyatri hastanesi vardı. Onlarla birlikte çalışmaya başladım. Almanya’da okul diş hekimleri dışında devletin diş hekimi yoktur. Devlet tüm tedavi hizmetlerini serbest diş hekimlerinden alır. Bana göre de doğrusu budur. Dünya genelinde de uygulama aynıdır. Devlet tedavi hizmetlerinden elini çeker her ülkede. Ama Alman diş hekimleri için engelli çocuklarla çalışmak belki biraz zor oluyordu. Vakit ihtiyaçları vardı. ‘Vakit, nakittir’ anlayışına döndükleri için, baktım ben bu çocukları tedavi edebiliyordum. Ben hızlı bir diş hekimiyim. Şefimle de anlaştım. ‘Ben bu çocukların hepsini tedavi edeceğim’ dedim. Böyle başladım engelli çocuklara yönelik tedavilerime. 1983 yılında Almanya’daki üniversiteden mezun olduktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakülteme geri döndüm. Baktım üniversite bahçesinde atıl bir otobüs var. İçinde iki tane tedavi üniversitesi bulunuyordu. Otobüsü belediyenin imkânlarıyla aküsünü, lastiklerini, motorunu tamir ettirdik ve civar köylerle, engelli eğitim merkezlerine gitmeye başladık asistanlarımla birlikte. Baktım ki, bu iş yalnız olmuyor, 2001 yılında 14 arkadaşımla birlikte Ege Ağız ve Diş Sağlığı Derneği isminde bir dernek kurdum. Tedavi ünitelerimiz üçtü, dört oldu. Dörttü, beş oldu. Altı oldu. O zamandan beri Türkiye genelindeki tüm bu merkezleri dolaşıyor ve bu gönüllü tedavilerimizi sürdürüyoruz. Bu güne kadar 150 bin kilometre civarında yol kat ettik Türkiye genelinde. Ülke genelinde 250 bine yakın merkezde çalıştık. Bugüne kadar 150 bin çocuğumuzda gönüllü diş hekimi arkadaşlarımın emeği vardır. Ağız-Diş sağlığı muayenesi, diş fırçalama eğitimleri, acil diş hekimi tedavileri yani dolgu, çekim, kanal tedavileri gibi hizmetleri ücretsiz olarak veriyoruz. Engelli merkezleri ve diğer merkezlerde kurduğumuz modern bir diş hastanesiyle gönüllü olarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabi Ayvalık bizim için çok özel bir yer. 27-28 yıldan bu yana Ayvalık’a gelip-gidiyoruz. Ben ce Ayvalık, Türkiye’de engelliler için en medeni ilçelerden birisidir. Çünkü düşünsenize 32 yıldır Ayvalık’ta bu engelliler şenliği düzenleniyor. Daha önce Türkiye’nin dört bir yanından 2 bin civarında engelli geliyordu bu şenliklere. Bu yıl bu sayı epey düştü. Şu anda yanılmıyorsam 400 kadar bir engelli sayısı mevcut bu şenliklerde. Bu sayı bu yıl biraz düştü ama olsun. Ayvalık sokaklarında bu engelli dostlarımız bir hafta süresince Ayvalık Belediyesi, Zihinsel Engelliler Federasyonu, Türkiye sakatlar Konfederasyonu’nun sağladığı her türlü imkândan faydalanarak gönüllerince tatil yapıyorlar. Biz de ağız ve diş sağlığı konusunda ihtiyacı olan engelli çocuklarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Belediye Başkanı Ergin memnun Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de, ilçede 32.si düzenledikleri Engelliler Şenliği programı çerçevesinde Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği’nin de kendilerine anlamlı bir destek verdiğini söyledi. Şenliğe yurt genelinden gelen yaklaşık 200 engellinin ağı ve diş tedavilerinin gerçekleştirildiğini aktaran Başkan Ergin, “Bu projenin diğer paydaşı da, Türk Kızılay’ı dır. Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği ile Türk Kızılay’ının Ayvalık’ta başlattıkları bu proje Türkiye’nin dört bir yanında da sürdürülecektir. Böylesi önemli bir projenin Ayvalık’taki paydaşı olmaktan son derece büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah bu proje Türkiye genelindeki engelliler ve ihtiyaç sahiplerine en iyi hizmeti götürecek, o insanları da gülümsetecektir” diye konuştu. Proje Hatay ve İzmir’de de sürdürülecek Türk Kızılay’ı Ayvalık Şube Başkanı Mehmet Anıl Okyar ise; Ayvalık’ta bu yıl 32.si düzenlenen engelliler şenliğinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen engellilerle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Engel tanımayan doktorlar ve Türk Kızılay’ı’nın işbirliğinde engellilerle ailelerinin ağız ve diş sağlığı proje hazırladıklarını aktaran Okyar, “Bu projeye Ayvalık’tan start veriyoruz. Buradan Hatay ve İzmir’e giderek aynı çalışmaya devam edeceğiz. Bu proje yıl boyunca sürecek. Bugün başlangıcını Ayvalık’tan yapıyoruz. Hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şenlik süresince Engel Tanımayan Diş Hekimleri Derneği ve Ertuğrul Sabah hocamızla birlikte Türk Kızılay’ı olarak bu çalışmaları sürdüreceğiz” diye konuştu.
Çanakkale Bozcaada’da zeytin hasat yarışması renkli görüntülere sahne oldu Çanakkale’nin Bozcaada ilçesinde bu yıl 19-22 eylülde beşincisi düzenlenen Zeytin ve Şifa Festivali sona erdi. 3 gün süren 5. Bozcaada Zeytin ve Şifa Festivali kapsamında hasat yarışması, zeytinyağı tadımı ve çeşitli atölye çalışmaları yer aldı. Protokol üyeleri ve vatandaşlar zeytin toplama yarışmasında daha fazla zeytin hasat etmek için yarıştı. Bozcaada Belediyesinin de destek verdiği festivale katılanlar, davul zurna eşliğinde hasadın yapılacağı zeytin bahçesine traktör römorkunda ada turu atarak ulaştı. Gelenekselleştirilen tavuklu pilav ve ayran ikramının ardından festivalin açılışı gerçekleştirildi. Burada katılımcılara ziraat mühendisi Murat Küçükçakır tarafından zeytin yetiştiriciliği teknikleri ve hasat hakkında bilgiler verildi. Açılışta konuşan Belediye Başkanı Yahya Göztepe, üzüm üretimiyle ön planda olan Bozcaada’da 5 yıldır Zeytin ve Şifa Festivali düzenlediklerini belirterek; bu festivalin Bozcaada’nın değerine değer ve kalitesine değer ve kalite katan bir organizasyon olduğunu söyledi. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen Zeytin hasat yarışmasında kaymakam Mehmet Halit Haydaroğlu’nun yanı sıra protokol üyeleri ve çok sayıda katılımcı en çok zeytini toplamak için adeta birbirleriyle yarıştılar. Bozcaada Kaymakamı Haydaroğlu, “Tabii Bozcaada bir marka, çok önemli bir marka, bir değer. Özellikle cazibe merkezi, harika koylarıyla doğasıyla turizm alanı. Tabii Bozcaada’da deyince aklımıza üzüm, çavuş üzümümüz bir marka ve bunun coğrafi işareti almış bir marka. Tabii bu Zeytinyağı Festivali de bu tarz etkinlikler de ilçemize daha fazla değer katacağına inanıyoruz. Bizim amacımız Bozcaada’yı kısa süreli bir turizm merkezi haline değil 12 ayda Kasım’da, kışın, Eylül’ünde, baharında nasıl etkinlikler yapabiliriz? Bu da bu önemli bir örneği Zeytinyağı Festivali. Biz burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Umarım çok güzel bir festival geçer üç gün boyunca. Ben gelenlere, iştirak edenlere, katılanlara çok teşekkür ediyorum.” dedi. Zeytin hasat yarışmasında 10 dakikada 16.5 kilo zeytin toplayan anne Emel Nesrin ve kızı Duygu Sözgen ise duygularını şu şekilde anlattı “Çok güzel bir etkinlikti. İlk defa katıldım böyle bir etkinliğe. Hayatımda da hiç zeytin toplamadım. İlk kez burada topladım. Kızımın enerjisiyle benim enerjim birleşince... Ekip çalışması güzel sonuçlandı. 16 buçuk kilo zeytin toplamışız 10 dakikada.”dedi.