EĞİTİM - 30 Eylül 2024 Pazartesi 13:08

Öğretim görevlilerinden jandarmaya eğitim

A
A
A
Öğretim görevlilerinden jandarmaya eğitim

Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Arzu Tuna ve Doç. Dr. Hale Tosun, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli personele yönelik kapsamlı bir "Temel Yaşam Desteği" eğitimi gerçekleştirdi. Eğitim, jandarma personelinin acil durumlarda karşılaşabilecekleri hayat kurtarıcı durumlarda daha etkili olabilmeleri amacıyla düzenlendi.


Eğitim programında, temel yaşam desteği ile ilgili teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı demonstrasyonlar da yapıldı. Katılımcılar, kalp durması, solunum zorluğu gibi acil durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda detaylı bilgi aldılar. Uygulamalar arasında, CPR (kardiyopulmoner resüsitasyon) teknikleri, hava yolu açma yöntemleri ve otomatik dış defibrilatör kullanımı yer aldı.


Prof. Dr. Arzu Tuna, eğitimdeki temel amacın, jandarma personelinin acil durumlarda hızlı ve etkili müdahale edebilme yeteneklerini artırmak olduğunu vurguladı. "Bu tür eğitimler, sağlık profesyonelleri ile diğer meslek grupları arasında iş birliği ve iletişimi güçlendirmekte büyük bir öneme sahiptir," dedi.


Eğitime katılan jandarma personeli, hem teorik hem de pratik bilgilerin kendilerine büyük katkı sağladığını belirtirken, acil durumlarda nasıl bir yol izleyeceklerini öğrenmenin kendilerini daha güvende hissettirdiğini ifade ettiler. Eğitimin yoğun ilgi görmesi, hemşirelik eğitiminin toplum sağlığı üzerindeki etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.



Öğretim görevlilerinden jandarmaya eğitim

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Göktaş: "Türkiye genelinde bulunan 90 SODAM ile Roman vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz" Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "SODAM (Sosyal Dayanışma Merkezleri) ile başta Roman vatandaşlarımızın mesleki ve sanatsal gelişimlerine yönelik eğitimler veriyoruz. Bugün Türkiye genelinde bulunan 90 SODAM ile Roman vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz" dedi. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, 2023-2030 dönemini kapsayan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve I. Aşama Eylem Planının değerlendirme toplantısına katıldı. Ankara düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Göktaş, Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı şehirlerde 6 bin 603 konutun yapılmasını sağlayarak hak sahiplerine teslim edildiğini ve SODAM ile Roman vatandaşlara çeşitli konularda hizmet sağlandığını söyledi. "Roman vatandaşlarımızın hayat standartları iyileştirildi" Bakan Göktaş, 2009 yılında başlatılan Roman açılımının, bugün sosyal politikalar açısından çok anlamlı bir noktaya ulaştığını söyleyerek, "İlgili kamu kurumlarımızdan sivil toplum kuruluşlarımıza kadar tüm paydaşlarımızın katkılarıyla, bu ülkenin öz evladı olan Roman kardeşlerimiz için pek çok proje hayata geçirildi. Atılan güçlü ve kararlı adımlarla bugün Roman vatandaşlarımızın hayat standartları iyileştirildi. Eğitim, istihdam, barınma ve sağlık gibi temel haklara erişimlerinde önemli mesafeler kaydedildi. Toplumsal hayata tam katılımlarını sağlamak ve karşılaştıkları zorlukları aşmak amacıyla oluşturulan projelerle, Roman vatandaşlarımızın sosyal entegrasyon süreçleri hızlandırıldı. Sosyal hizmetlerden etkin şekilde faydalanmalarını sağlayacak özel hizmet modelleri geliştirildi. Bu bağlamda, Romanların kültürel zenginlikleri ve farklılıkları, ülkemizin bir parçası olarak daha fazla değer görmeye başladı" ifadelerini kullandı. "Türkiye genelinde bulunan 90 SODAM ile Roman vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz" İzleme ve Değerlendirme Sistemi Bilişim Altyapısı kapsamında güncel verilere dayalı bir raporlama sistemiyle eylem planlarının hangi aşamada gerçekleştirildiğini takip edilebileceklerini söyleyen Göktaş, "Bunun yanı sıra Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı 25 ilimizde oluşturduğumuz İl Çalışma Gruplarıyla değişen ihtiyaçlara özel hizmetler sunuyoruz. Yine Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı şehirlerde 6 bin 603 konutun yapılmasını sağlayarak hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca, SODAM, yani Sosyal Dayanışma Merkezlerimiz ile başta Roman vatandaşlarımızın mesleki ve sanatsal gelişimlerine yönelik eğitimler veriyoruz. Bugün Türkiye genelinde bulunan 90 SODAM ile Roman vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Sosyal Dayanışma Merkezlerimizdeki mesleki kurslarla ayrıca kadınların gelişimine ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz. Merkezimizde kadınlara sosyal hayat tecrübesi sunmanın yanı sıra mesleki donanım kazandırmayı da amaçlıyoruz. Ekonominin içinde daha aktif şekilde yer almaları için eğitim içerikli kurslarımızla vatandaşlarımıza destek oluyoruz" dedi.
Kilis ‘Horoz karası üzümü’nün sofralara yolculuğu başladı Kilisin tescilli ürünleri arasında yer alan ‘Horoz karası üzümü’nün sofralara ulaşmak için zorlu yolculuğu başladı. Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te, kentin tescilli ürünleri arasında yer alan ve çiftçilerin olmazsa olmazı olan ‘Horoz karası üzümü’nün zorlu yolculuğu başladı. Bağ makasıyla teveklerden kesilen üzümler, tanelerinken hem salkımından hem de çürüğünden ayrıldı. Sağlam olan üzümler, potasyum, soda ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında 7 ile 10 gün içerisinde güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kilis karası, budama ve temizleme işlemlerinin ardından hasadından işlenmesine kadar her evresinde üreticisine katı sunuyor. Kilis’in verimli topraklarında yıllardır üretimi yapıldığı için şehrin adıyla anılan siyah üzüm, devlet desteğiyle 2020 yılında kurulan Üzüm Birliği sayesinde hem iç hem de dış piyasaya ihracat yapılarak, kış aylarının vazgeçilmezi oluyor. 7 ile 10 gün boyunca güneş altında bekliyor. Üzümün kurusu ve yaşı, bölge tarımına kattığı değer ile siyah inci olarak anılıyor. Sezon boyunca yaklaşık olarak 300 ton üzüm işlendiğini söyleyen Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Yalçın, "Çiftçilerin geçim kaynağı olan birlik 2021 yılında faaliyete geçti ve GAP İdaresi, İpek Yolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak 2020 yılında kuruldu. Yaklaşık olarak 4 yıla yakın bir süredir üzüm işleme tesisimizde üzümleri işleyip dünyanın dört bir tarafına göndererek mesaimize devam ediyoruz. Kilis’in adı ve coğrafyasıyla birleşen ve tescilli ürünü olan ‘Horoz Karası üzümü ‘nün sofralarımıza zahmetli yolculuğu devam ediyor. Bağlardan kesilen üzümler, ilk olarak güneş altında yaklaşık 7 ile 10 gün boyunca kurutuluyor ve daha sonra tüccarı olan ve olmayan üreticiler, ürünlerini birliğe getirerek piyasaya sunmak için hazır hale getiriyoruz. Sezonun başlamasıyla birlikte 2 vardiya şeklinde 44 kişi ile çalışarak günümüze kadar 300 ton üzüm işledik. Hedefimiz 500 ile 600 ton civarında. Tesiste işlenen üzümler, İstanbul, Ankara, Bursa ve Trabzon gibi illere gönderiyoruz. Hem iç piyasaya hem de dış piyasaya gönderimini sağlıyoruz’’ dedi.
Antalya Yaşlılar Günü’nde ‘Kuşaklararası Spor Etkinliği’ Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAÇUMER) ile Antalya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü kapsamında "Kuşaklararası Spor Etkinliği" düzenledi. Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü bahçesinde gerçekleştirilen etkinlikte gençler ve yaşlılar İl Sağlık Müdürlüğü Fizyoterapisti Fzt. Şule Özbaykaya rehberliğinde egzersiz yaptı. Egzersiz sonrası İl Sağlık Müdürlüğünden gelen sağlık ekibi, katılımcılara karbonmonoksit ölçümü, sağlık bilgilendirmesi ve diyetisyen kontrolü gerçekleştirdi. “Spor bu süreçte kilit rol oynuyor” Etkinlikte konuşan Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül, “Bugün burada gerçekleştirdiğimiz etkinlikle sadece yaşlılarımızı onurlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda nesiller arası bir bağ kurarak aktif ve sağlıklı yaşlanma konusuna dikkat çekiyoruz. Yaşamın her döneminde aktif olmak, sadece ileri yaşlarda değil genç nesiller için de sürdürülebilir bir sağlık anlayışının temellerini oluşturur. Bugün buradaki hedefimiz, gençlerin bu önemli alışkanlıklarını edinmesi ve ileri yaşa gelenlerin zinde, sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilmektir. Spor, bu süreçte kilit bir rol oynuyor” diye konuştu. “Yaşlanma bir son değildir” Yaşlanmanın bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaylagül, “Bugün burada hep birlikte spor yaparak gençlerimize yaşam boyu süren bir hareketliliğin ne kadar değerli olduğunu gösteriyoruz. Unutmayalım ki yaşlanma bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu yeni başlangıç, sağlıklı, aktif ve katılımcı bir yaşam sürmekle mümkündür. Bugün burada sporun birleştirici gücüyle hem gençlerimiz hem de yaşlılarımız için daha sağlıklı ve aktif bir yaşamı nasıl birlikte inşa edebileceğimizi göstermiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Isparta Akkent Mahallesi’ne kapalı pazaryeri kazandırılıyor Isparta Belediyesi tarafından Akkent Mahallesi’ne kapalı pazaryeri inşa ediliyor. Bin 924 metrekare alanda başlayan inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Isparta Belediyesi tarafından Akkent Mahallesi’ne kapalı pazaryeri inşa ediliyor. Kapalı pazaryerinin çelik konstrüksiyon çalışmaları devam ediyor. Isparta Belediyesi, önceki dönemde Çünür, Mehmet Tönge ve Binbirevler Mahallelerine kapalı pazaryeri kazandırırken, yoğun kar yağışında çöken Davraz Kapalı Pazaryeri’ni yeniden inşa etmişti. Şimdi de Akkent Mahallesi’ne kapalı pazaryeri inşa ediliyor. Bin 924 metrekare alanda bin 135 metrekare kapalı alana sahip pazaryerinin yüksekliği 5 metre olacak. Alanda başlayan inşaat çalışmalarında betonarme işlemleri tamamlanırken, çelik konstrüksiyon çalışmaları devam ediyor. Çelik konstrüksiyon çalışmalarının ardından çatısına sandviç panel uygulaması yapılacak. Pazaryerinin yan tarafında tuvalet yapımı da devam ediyor. Akkent Mahallesi Muhtarı Murat Adnan Ünal, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in her zaman mahallenin problemleri ve talepleriyle ilgilendiğini belirterek, teşekkürlerini iletti. Ünal, “Pazaryerimiz mahallemizin en büyük problemlerinden birisiydi. Belediye Başkanımızdan kapalı pazaryeri talebimiz oldu. Başkanımız pazaryerinin inşaatını başlattı. Başkanımıza mahallem ve şahsım adına teşekkür ederim” dedi.