TEKNOLOJİ - 05 Kasım 2024 Salı 10:44

Balıkesir’de 360 derece simülasyon merkezi açıldı

A
A
A
Balıkesir’de 360 derece simülasyon merkezi açıldı

Balıkesir Üniversitesi ve MRS Havacılık iş birliğiyle kurulan, Türkiye’nin İlk 360 Derece Hareket Kabiliyetine Sahip Simülasyon Merkezi düzenlenen lansman töreniyle açıldı. Gerçekleşen açılışın ardından merkezde yer alan AR-GE ve inovasyon ürünü 9 yeni ürünün tanıtımı yapıldı. Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenen etkinlikte; Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. ve MRS Havacılık tarafından üniversite ve sanayi iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin ilk 360 derece sınırsız hareket kabiliyetine sahip simülasyon merkezi protokol üyelerine ve basına tanıtıldı.


Düzenlenen lansman programı; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Jandarma Komutanı Tümg. Nurettin Alkan, Garnizon ve 9’uncu Ana Jet Üs Komutanı Komutanı Tuğg. Cenk Al, MSÜ Kara Asb. MYO Komutanı Tuğg. İsmail Analı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Ak Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cevdet Avcıkurt, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, İŞBİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mesut Eray, dekanlar, müdürler, protokol üyeleri, BAÜN Genel Sekreteri Yemliha Yanar, MRS Havacılık yetkilileri, BAÜN TTO A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. Fatmagül Tolun, BAÜN TTO ve BAÜN Teknokent yetkilileri ve üniversite personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte açılış konuşmasını yapan Balıkesir Üniversitesi Edremit Sivil Havacılık Yüksekokulu akademisyenlerinden ve MRS Havacılık yetkililerinden Teknoloji Lideri Dr. Öğr. Üyesi Aytekin Ulutaş, üniversite-sanayi iş birliğiyle ortaya konulan simülasyon merkezi ve yeni ürünler hakkında katılımcılara bilgiler verdi.


Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu’da programda bir konuşma yaparak, Türkiye’nin savunma sanayisinde geldiği noktayı ve uluslararası başarılarını paylaşan bir sunum yaptı. Genel Müdür Bilal Topçu, savunma sanayinin büyümesi ve gelişmesi sürecinde kamu kuruluşlarının ve özel sektörün, üniversitelerin ve girişimcilerin imzasını taşıyan yerli ve milli projelerin önemine dikkat çekti. Ankara’da TUSAŞ’a yönelik terör saldırısını lanetleyen Topçu, yerli ve milli savunma sanayini geliştiren tüm adımların, destekçisi olduklarını sözlerine ekledi.


Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise yaptığı konuşmada ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyan bir dönüm noktasında olduklarını ifade ederken, uzun ve titiz çalışmalar sonucunda, Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. ile MRS Havacılık iş birliğinde geliştirilen yerli ve milli simülasyon teknolojilerinin ülkemiz için hayırlı olması dileklerinde bulundu.


Rektör Oğurlu, simülasyon teknolojilerinin havacılık, savunma sanayi ve birçok farklı sektörde kritik öneme sahip olduğunu vurgulayarak; “Bu bağımlılığı kırmak ve kendi teknolojimizi geliştirerek ülkemizin teknolojik bağımsızlığını güçlendirmek adına önemli bir adım atıyoruz. Üretilen teknolojiye global düzeyde ilginin olması da gurur verici” dedi. Rektör Oğurlu, merkezin kurulmasında emeği geçenlere ve programa katılan protokol üyelerine de teşekkür etti.


Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da programda yaptığı konuşmada yerli ve milli teknoloji ve üretimin değerine dikkat çekerken; çalışan, üreten, istihdama güç katan, istihdam yapan firmaların ortaya koyduğu icraatların gurur verici olduğunu belirtti. Vali Ustaoğlu, Türkiye’nin son yıllarda ekonomide, üretimde, sanayide, ticarette yerli ve milli teknolojileri ile başarı çıtasını her geçen gün yukarıya çıkardığının altını çizerken, başarının en önemli mimarları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı uhdesindeki şirketler ile yerli girişimciler olduğunu dile getirdi. Vali Ustaoğlu, sözlerini ortaya konulan çalışmanın hayırlı olması dilekleriyle tamamladı.


Açılış konuşmalarının ardından lansman programı, Vali İsmail Ustaoğlu tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu’ya plaket takdimi, Simülasyon Merkezinin açılışı ve ürün tanıtımları ile devam etti. Programda ziyaretçiler; savunma, havacılık, tanıtım ve eğlence sektörlerine yönelik ürünleri yakından inceleyerek bilgi edindiler.



Balıkesir’de 360 derece simülasyon merkezi açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de Kırsal Mahalle Buluşmaları sürüyor Mersin Büyükşehir Belediyesinin kadın emeğine değer katan ve sosyalleşme imkanı sağlayan Kırsal Mahalle Buluşmaları sürüyor. Üretici ve tüketici kadınlar, bağcılıktan zeytinciliğe, hayvancılıktan farklı ürünlere kadar birçok çeşidin üretildiği Tarsus’a bağlı Taşkuyu Mahallesi’nde bir araya geldi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde düzenli olarak gerçekleştirilen Kırsal Mahalle Buluşmaları’nın Taşkuyu Mahallesi ayağında kurulan stantlarda üretici kadınlar nar, nar ekşisi, sirke, zeytin, zeytinyağı, baharat ve çeşitli meyve satışlarını yapma fırsatı yakaladı. Mahalle meydanında gerçekleşen etkinliğe Taşkuyu sakini kadınların yanı sıra, çevre mahallelerden de üretici kadınlar katılım gösterdi. Mersin merkez ve Tarsus’ta birçok noktadan ulaşımları sağlanan kadınlar, hem keyif dolu bir gün yaşadı, hem de doğal ürünleri alma imkanı buldu. Çocuklara yönelik oyun atölyeleri ve çeşitli aktivitelerin de yer aldığı programa muhtarlar ve vatandaşlar ilgi gösterdi. "Üretici kadınlarımız el emeği ürünlerinin satışını yapıyor" Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görev yapan Burcu Sert, projenin hem kırsalda, hem de merkezde yaşayan kadınlar için oldukça verimli olduğunu söyledi. Sert, "Burada üretici kadınlarımız el emeği ürünlerinin satışını yaparken, diğer mahallelerden gelen kadınlar da mahalleyi gezme fırsatı buldu. Zaten projedeki amacımız hem kırsal mahalle üretimini desteklemek, hem merkezde yaşayan kadınlara gezi organizasyonu yapmak, hem de kadınların sosyal hayatını desteklemek" dedi. "Üretici ve tüketici kadınları bir araya getiriyor" Tarsus Ulaş Mahallesi Muhtarı Mahperiye Apaydın da kadınlar olarak bir arada olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Bu etkinlik; Büyükşehir Belediye Başkanımızın üretici ve tüketici kadınları bir araya getirdiği, kadınların neler yapabileceğine, nasıl sosyalleşebileceğine ilişkin bir etkinlik" diye konuştu. Türkiye Muhtarlar Derneği Tarsus Şube Başkanı ve Fatih Mahallesi Muhtarı Turgay Benli ise ortamı görünce mutlu olduğunu ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti. Taşkuyu Mahallesi sakinlerinden Ümmügülsüm Gür de etkinlik ve kurulan stantlar sayesinde ürünlerini satma imkanı bulduklarını kaydetti.
Niğde NÖHÜ, geleceğin ziraat mühendislerini arıyor Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi lise son sınıf öğrencilerine yönelik “Geleceğin Ziraat Mühendislerini Arıyoruz” programı düzenledi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NOHÜ) ile Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, Niğde’deki lise son sınıf öğrencilerine yönelik Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen “Geleceğin Ziraat Mühendislerini Arıyoruz” programı haftalık periyodik olarak gerçekleştirilecek. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar, Remide Yılmaz Atabek Anadolu Lisesi ile Hacı Zekiye Aslan Anadolu Lisesinin idarecileri, öğretmenleri ve lise son sınıf düzeyindeki öğrenciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından, fakülte tanıtım videoları gösterildi ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin akademik kadrosu ile bölüm temsilcileri bölümleri hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin fakülte ve bölümleri hakkındaki sorularının da yanıtlandığı programın ardından fakültede düzenlenen geziyle laboratuvarlar ve fakültenin sunduğu imkânlar öğrencilere tanıtıldı. Programa katılan öğrenciler, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin modern altyapını yakından görme fırsatı bulurken, aynı zamanda Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimizi faaliyetleri hakkında bilgilendirildi. Her hafta farklı liselerden öğrencilerin fakültede ağırlanacağı programla, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesindeki eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma altyapısı tanıtılarak ziraat mühendisliği mesleği ve tarımın geleceği hakkında detaylı bilgiler sunulacağı ifade edildi. "Türkiye’nin tarım alanında en iyi fakültesi üniversitemizde" Programda konuşma Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, tarımın geçmişte olduğu kadar günümüzde ve gelecekte de önemli bir stratejik alan olmaya devam edeceğini belirtti. Rektör Uslu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin tarım alanındaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden söz ederek, TÜBİTAK başarılarını ve fakültenin tarım alanındaki önde gelen çalışmalarını öğrencilere aktardı. Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin, Türkiye’nin tarım alanında en iyi fakültesi olduğuna vurgu yapan Rektör Uslu, programın düzenlenmesine vermiş oldukları destek ve katkılardan dolayı Niğde İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yaşar ve Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu ile akademisyenlere teşekkür etti.
Samsun Dünyanın en pahalı mantarının fidanları Samsun’da üretiliyor Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde dünyanın en pahalı mantarı olarak bilinen ’trüf’ mantarının fidanları üretiliyor. Birçok aşamadan geçerek üretilen fidanlar Türkiye’nin farklı şehirlerinde ormanlarla buluşuyor. Dünyada birçok ülkenin sofrasında yer alan ve özellikle İtalyan mutfağının vazgeçilmezi olan trüf mantarı en pahalı mantardan biri olarak biliniyor. Samsun’daki Orman Fidan Müdürlüğü ise bu değerli mantarın doğada daha çok var olmasını sağlamak, üretimini teşvik amacıyla 2020 yılından bugüne kadar trüf mantarı fidanı üretiyor. Yıllık ortalama 5 bin fidan üretimi yapan müdürlük, ürettikleri fidanların doğada farklı ormanlık alanlarla buluşmasını sağlıyor. Doğada toprak ile buluşan fidanlardan çıkan trüf mantarı ise birçok kişiye gelir kapısı oluyor. "Trüf, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşidi" Trüf mantarı üretim serüvenini anlatan Orman Fidanlık Müdürlü Alpaslan Kadı, "Trüf mantarı bilindiği üzere dünyada son zamanlarda keşfedilen, besin değeri yüksek, gıda sektöründe kullanılan bir mantar çeşididir. Doğada çok az bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki biz Orman Fidan Müdürlükleri trüf mantar meşesini üretmeye başladık. 2020 yılından bu yana kadar Samsun Orman Fidanlık Müdürlüğü bünyesinde trüf mantar meşesi üretilmektedir. Trüf mantarı üretmek için önce toprak hazırlanıyor. Toprağın içerisine ponza, torf ve humus karıştırılıyor. Bunlar harmanlıktan sonra içerisine böcek, mantar ve dezenfektan karıştırılıyor. Hazırlanan bu toprak 15 gün bekletiliyor. Bu toprak daha sonra meşe tohumlarıyla buluşturulmak üzere viyollere konuluyor. Viyollere konulan topraklar daha sonra sera ortamına taşınıyor. Bulamaç hazırlanmasında ise piyasadan alınan kaliteli, besin değeri yüksek olan trüf mantar meşeleri blenderdan geçiriliyor. Bunu hazırlarken ise içerisinde çok az miktarda su ve buğday nişastası ekliyoruz. Meşe köklerinden akıp gitmeyecek bir kıvam oluyor. Sera ortamında ekilen tohumlar filizlenip çıkmaya başladıktan sonra bulamaçlar trüf mantarının içerisinde batırılıyor. Kökleri tabii ki önce viyollerden çıkartılınca terbiye ediliyor. Bulamaca batırılan meşeler tüplere dikiliyor. Tüpler 22 ile 24 derece arasında tutuluyor. Ortamın nemi ise yüzde 65 civarında olması gerekiyor. Yıllar içinde edindiğimiz tecrübeye binaen sulamayı köklerden yapıyoruz. Nem ve ısı dengesini sağladıktan sonra üzerine aşı bulaştırdığımız trüf mantar meşeleri 5. aydan sonra sera ortamından alınarak dış ortamına çıkarıyoruz. Burada toprakla buluşturmak üzere istenilen illere, doğa alanlarına gönderiyoruz" dedi.