Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç, kaçak ekmek üretimi yapan fırınlara karşı yetkililerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Balıkesir`de 48 fırın olduğunu ve bu fırınların ürettiği ekmeklerin ortalama 2 bin civarında olduğunu söyleyen Tunç, "Fırın açmak için belli yasalar var. İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı ve Tarım İl Müdürlüklerinden alınan işletme kayıt belgesi ve tabii ki üretim izni. Odamıza kayıtlı fırıncı esnafı bunlarla alakalı yasal zorunluluklarını yerine getiriyor. Fakat merdiven altı fırınlarda aynı koşul ve şartlarda üretim yapılmıyor" dedi.
Fırıncılar Odası`na kayıtlı fırınlarda denetimde bir eksiklik görüldüğü takdirde ceza uygulandığını ifade eden Niyazi Tunç, kaçak ekmek üretimi yapan yerlerin kamuoyunun bilmesine rağmen önüne geçilmediğini belirtti. Tunç şunları söyledi:
"Kaçak ekmek üretimi yapan fırınlarla ilgili şimdiye kadar hiçbir mesafe alınamadı. Pazar yerinde olsun, sokak aralarında olsun, nerede üretildiği belli olamayan merdiven altı işletmeler var. Bunlar yüzünden vergisini veren yasal fırınlarımızın ürettiği ekmek çok komik rakamlara düşüyor. Rekabet şansı ortadan kalkıyor. Bu yüzden de devlet büyük bir kayba uğruyor. Biz devletimize vergimizi, yanımızda çalışanımızın sigortasını ödüyoruz. Merdiven altı üretimlerde hiçbir insan SSK`lı gösterilmiyor, vergisi
ödenmiyor. Yasa merdiven altı üretimi kabul etmiyor. Bu tür üretim şekli yasa dışıdır ve kanunen cezası vardır. Yasa dışı üretim yapan fırınlar mutlaka sıkı denetime tabi tutulmalıdır. Burada en büyük sorumluluk Tarım İl Müdürlüğümüze düşüyor. Biz Fırıncılar Odası olarak zaman zaman gerekli kurumlara resmi yazıları göndererek, bu tür kaçak üretim yapan iş yerlerinin adreslerini belirtiyoruz. Fırıncı esnafının en büyük sorunlarından birisi budur."
"SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK TEHLİKELİ"
Merdiven altı üretim yapan yerlerdeki ekmeklerin sağlık ve hijyen açısından çok tehlikeli olduğunu ifade eden Tunç, "İnsanlar bize diyor ki `Biz bu ekmekle büyüdük, bir şey olmadı`. Biz annelerimizin, teyzelerimizin yaptığı ekmeği söylemiyoruz. Biz kaçak üretilen toplu üretim yerlerini kast ediyoruz. Bunlar çok farklı şeyler. Bazı gıdalar yenildiği zaman hemen etkisini gösteriyor. Ama ekmekte durum böyle değil. Ekmekteki bozukluk, tüketildikten sonra zamanla etkisini göstermeye başlıyor. Şu anda Tarım
Bakanlığı`nda yeni bir yönetmelik hazırlandı. Ekmekte kül oranı arttı, tuz oranı düştü. Yasal mevzuatta biz bunlara uyuyoruz ve uymaktan gocunmuyoruz. Ama bu merdiven altı yerler nasıl denetlenecek, bunları nasıl ölçecekler işte bütün mesele burada" dedi.