YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 15:03

FIRINCILAR ODASI KAÇAK ÜRETİME ÇÖZÜM İSTİYOR

A
A
A
FIRINCILAR ODASI KAÇAK ÜRETİME ÇÖZÜM İSTİYOR

Balıkesir Fırıncılar Odası Başkanı Niyazi Tunç, kaçak ekmek üretimi yapan fırınlara karşı yetkililerin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söyledi.
Balıkesir`de 48 fırın olduğunu ve bu fırınların ürettiği ekmeklerin ortalama 2 bin civarında olduğunu söyleyen Tunç, "Fırın açmak için belli yasalar var. İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı ve Tarım İl Müdürlüklerinden alınan işletme kayıt belgesi ve tabii ki üretim izni. Odamıza kayıtlı fırıncı esnafı bunlarla alakalı yasal zorunluluklarını yerine getiriyor. Fakat merdiven altı fırınlarda aynı koşul ve şartlarda üretim yapılmıyor" dedi.
Fırıncılar Odası`na kayıtlı fırınlarda denetimde bir eksiklik görüldüğü takdirde ceza uygulandığını ifade eden Niyazi Tunç, kaçak ekmek üretimi yapan yerlerin kamuoyunun bilmesine rağmen önüne geçilmediğini belirtti. Tunç şunları söyledi:
"Kaçak ekmek üretimi yapan fırınlarla ilgili şimdiye kadar hiçbir mesafe alınamadı. Pazar yerinde olsun, sokak aralarında olsun, nerede üretildiği belli olamayan merdiven altı işletmeler var. Bunlar yüzünden vergisini veren yasal fırınlarımızın ürettiği ekmek çok komik rakamlara düşüyor. Rekabet şansı ortadan kalkıyor. Bu yüzden de devlet büyük bir kayba uğruyor. Biz devletimize vergimizi, yanımızda çalışanımızın sigortasını ödüyoruz. Merdiven altı üretimlerde hiçbir insan SSK`lı gösterilmiyor, vergisi
ödenmiyor. Yasa merdiven altı üretimi kabul etmiyor. Bu tür üretim şekli yasa dışıdır ve kanunen cezası vardır. Yasa dışı üretim yapan fırınlar mutlaka sıkı denetime tabi tutulmalıdır. Burada en büyük sorumluluk Tarım İl Müdürlüğümüze düşüyor. Biz Fırıncılar Odası olarak zaman zaman gerekli kurumlara resmi yazıları göndererek, bu tür kaçak üretim yapan iş yerlerinin adreslerini belirtiyoruz. Fırıncı esnafının en büyük sorunlarından birisi budur."
"SAОLIK AÇISINDAN ÇOK TEHLİKELİ"
Merdiven altı üretim yapan yerlerdeki ekmeklerin sağlık ve hijyen açısından çok tehlikeli olduğunu ifade eden Tunç, "İnsanlar bize diyor ki `Biz bu ekmekle büyüdük, bir şey olmadı`. Biz annelerimizin, teyzelerimizin yaptığı ekmeği söylemiyoruz. Biz kaçak üretilen toplu üretim yerlerini kast ediyoruz. Bunlar çok farklı şeyler. Bazı gıdalar yenildiği zaman hemen etkisini gösteriyor. Ama ekmekte durum böyle değil. Ekmekteki bozukluk, tüketildikten sonra zamanla etkisini göstermeye başlıyor. Şu anda Tarım
Bakanlığı`nda yeni bir yönetmelik hazırlandı. Ekmekte kül oranı arttı, tuz oranı düştü. Yasal mevzuatta biz bunlara uyuyoruz ve uymaktan gocunmuyoruz. Ama bu merdiven altı yerler nasıl denetlenecek, bunları nasıl ölçecekler işte bütün mesele burada" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara İçişleri Bakanı Yerlikaya duyurdu: 5 farklı suç örgütüne yönelik operasyonlarda 81 şüpheli gözaltına alındı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son bir hafta içerisinde organize suç çetelerine yönelik 7 ilde icra edilen “Kuyu” operasyonları çerçevesinde yakalanan 81 şüpheliden 50’sinin tutuklandığını bildirdi. Operasyonlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “5 ayrı organize suç örgütüne yönelik son bir hafta içinde, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri Organize Suçlarla Mücadele ve KOM Şube Müdürlüklerince yapılan çalışmalar sonucu; İstanbul, Bursa, Antalya (Kuyu-41), İzmir (Kuyu-42), Denizli (Kuyu-43), Balıkesir (Kuyu-44) ve Yalova (Kuyu-45) olmak üzere 7 il merkezli düzenlenen operasyonlarda 81 şüpheli yakalandı” ifadelerine yer verdi. Gözaltına alınan şüphelilerin 50’si tutuklandı Yakalanan şüphelilerden 50’sinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini belirten Bakan Yerlikaya’nın açıklamaları şöyle devam etti: “İstanbul, Bursa ve Antalya’da B.G.’nin (yurt dışı firar) elebaşılığını yaptığı (Kuyu-41), İzmir’de O.Ç.’nin elebaşılığını yaptığı (Kuyu-42), Denizli’de A.K.’nin elebaşılığını yaptığı, (Kuyu-43), Balıkesir’de Z.U.T. ve F.T.’nin (yurt dışı firari) elebaşılığını yaptığı (Kuyu-44), Yalova’da Ü.B.’nin elebaşılığını yaptığı (Kuyu-45) operasyonlarında şüphelilerin 50’si tutuklandı. 25’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Diğerlerinin işlemleri devam ediyor. Organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; ‘Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Nitelikli Yağma, Kasten Öldürmeye Teşebbüs, Kasten Yaralama, Tehdit, Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması, Mala Zarar Verme, Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma, Tefecilik, Şantaj ve 6136 Sayılı Kanuna Muhalefet suçlarından haklarında Savcılıklarımızca soruşturma başlatıldı. Operasyonlar sonucu; 43 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet otomatik tabanca, 3 adet ruhsatsız tüfek, Çok sayıda kesici/delici alet, muhtelif miktarda uyuşturucu madde ve 1 adet çalıntı motosiklet ele geçirildi.” “Organize suç örgütlerinin artık nefesi kesildi” Suç ve suçlulara karşı etkin mücadelelerine devam edeceklerini belirten Bakan Yerlikaya, “Operasyonları koordine eden Cumhuriyet Başsavcılıklarımızı ve operasyonları gerçekleştiren Kahraman Polislerimizi tebrik ediyorum. Milletimizin duası sizinle. Organize suç örgütlerinin artık nefesi kesildi. Biz yine de durmadan duraksamadan mücadelemizi azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Suçta kibirlenen, kendini hukukun üstünde gören suç örgütlerine asla tahammülümüz yok” ifadelerini kullandı.
Balıkesir Çinekop ve hamsi tezgahlarda: Palamuda veda zamanı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde balık fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Karadeniz ve Marmara Denizi’nden gelen balıklar, bu hafta da pazara renk kattı. Bandırma’da özellikle çinekop, tekir, barbun ve hamsi balıkları dikkat çekerken, palamudun ise sezonu sona yaklaşıyor. Balıkçılardan alınan bilgilere göre, bu hafta Bandırma’da en bol bulunan balık türleri arasında çinekop ve hamsi öne çıkıyor. Çinekopun kilosu 300, tekir balığının kilosu ise 250 Türk lirasından satılıyor. Hamsi fiyatları ise 200 TL seviyelerinde. Öte yandan, palamut balığı azalıyor ve fiyatı 200 TL’ye kadar yükseldi. Palamut sezonunun sonuna gelindiği ve ay sonu itibarıyla artık raflarda pek görülmeyeceği ifade edildi. Bandırma’daki balıkçılar, çinekop ve hamsinin taze ve bol olduğunu belirterek, bu balıkları tavsiye ediyor. Özellikle Karadeniz hamsisinin yağlanarak ızgaraya uygun hale geldiği, çinekop ve tekir gibi balıkların ise doğal ve katkısız olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, Karadeniz’den gelen barbun ve mezgit balıkları da raflardaki yerini aldı. Balıkçılar, "Çinekop ve hamsi şu anda oldukça uygun fiyatlarla satışta. Palamut ise artık son demlerini yaşıyor, fiyatı arttı ve yakında tamamen raflarımızdan kalkacak” diyerek, vatandaşları sezon değişiklikleri hakkında bilgilendiriyor. Bandırma’daki balıkçı esnafı, vatandaşlara çinekop ve hamsiyi bol bol tüketmelerini öneriyor. Balıkçı Sezgin Acar İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu hafta bol miktarda çinekop balığı geldi, barbun, tekir balığı, hepsi Karadeniz’den geliyor bu balıklar. Genelde hava güzel olduğu için çok fazla miktarda Karadeniz ve Marmara’dan sadece hamsi geliyor. Ara ara Karadeniz hamsisi de geldi. Karadeniz hamsisinin fiyatları biraz daha uygun gibi. Genelde çinekop, barbun, tekir, istavrit Karadeniz’den geliyor. Palamut da az kaldı, yani az geliyor. Şu an palamut balığı sonuna yaklaştı. Havaların soğumasıyla birlikte, deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle birlikte hamsiler yağlandı, ızgarası oluyor, Karadeniz hamsisi süper oluyor" dedi. Balıkçı Barış Yıldız ise, “Bu hafta ne geldi bol olarak, şu anda çinekop balığı başladı, palamut bitmek üzere, palamudun zamanı geçti. Şu anda 200 TL tanesi oldu. Çinekop fiyatları şu anda 300 TL kilosu. Tekir balığı geldi, şu anda 250 TL kilosu, tekir balığı başladı. Hamsi balığının kilosu 200 TL. İstavritin kilosu 150 TL. Çinekop fiyatları 300 TL kilosu. Palamut dediğim gibi bitmek üzere, şu anda 200 TL tanesi. Ay sonuna kadar palamut da bitmek üzere. Bitiyor şu anda” ifadelerini kullandı. Balıkçı Zafer Kahraman, “Karadeniz bölgesinden bol miktarda son bir hafta on günde çinekop balığıyla barbun balığı ve mezgit balığı gelmektedir. Yerli olarak hamsi de geliyor. Çinekopun kilosu 350 Türk lirası, barbunun kilosu 250 Türk lirası, mezgitin kilosu 200 Türk lirası şu anlık. Eğer biraz daha bollaşırsa, fiyatlar düşer. Bunların gelmesiyle birlikte palamut balığı yavaş yavaş azalmaya başlayacak. Palamutların tanesini 200 Türk lirasına satıyoruz. Biraz pahalandı. Bundan sonra palamutlara da son elveda diyelim. Çinekop balıklarını haftada iki kez yemenizi tavsiye ediyoruz. Doğal ürün. Katkısız. Herkese afiyet olsun" dedi. Son olarak balıkçı Birol Çakıcı, “Bol bol palamut mevsimi vardı bu sene. Vatandaşımız bol bol palamut yedi. Şimdi çinekop mevsimi başladı, tekir, çinekop, istavrit, hamsi. Fiyatlar uygun. Vatandaş bol bol balığını evine götürüyor, güzelce" diye konuştu.