GÜNDEM - 25 Ekim 2024 Cuma 12:58

Uzmanlardan, havası çok sık değişen Aydın’da yaşayan sürücülere uyarı

A
A
A
Uzmanlardan, havası çok sık değişen Aydın’da yaşayan sürücülere uyarı

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte oto bakım tamircilerinde yoğunluk başladı. Türkiye’de kişi başına en fazla araç düşen illerin başında gelen Aydın’ın özellikle sık değişen havası nedeniyle ilde en fazla hareket oto camcılarında yaşanıyor. Aydın 1. Sanayi’de faaliyet gösteren Oto Cam Ustası Murat Aydın, güvenli ve sağlıklı bir sürüş için araçlarda motor bakımı kadar cam, kapı ve ayna bakımının da önemli olduğunu söyledi.


Aydın’ın deyimlere konu olan havası nedeniyle bir günde 4 mevsimin birden yaşanabildiğini bu nedenle araçların her an hem yaz hem de kış mevsimine hazır olması gerektiğini belirten Murat Aydın, kapı lastiklerinin ve camların da periyodik bakımdan geçmesi gerektiğini söyledi.


Zorlu kış şartlarında sadece dikkatli araç kullanmak ve trafik kurallarına uymanın trafik ve sürüş güvenliği yeterli bir tedbir olmadığını belirten Murat Aydın, "Pek çok bölgede araç bakımı denilince akla ilk olarak kış bakımları geliyor. Ege illerinde yaz ve mevsimlik bakım kış bakımı kadar önemlidir. Bugün iklimlendirmesi uygun olmayan, cam, kapı ve özellikle ayna tertibatı sıkıntılı olan bir araçla yolculuk yapmak da sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle yaz kış araçların bakımı ihmal edilmemelidir” dedi.


Araçlarda en fazla sıkıntının mevsim geçişlerinde yaşandığını kaydeden Murat Aydın, “İlimiz Aydın’da dağ köyleri ile şehir merkezindeki ısı farkı zaman zaman 18 dereceyi buluyor. Bu da araçlarda bazı aksam ve parçaların daha sık arızalanmasına neden oluyor. Bu nedenle rutin bakımların ihmal edilmemesi gerekiyor” diye konuştu.



Uzmanlardan, havası çok sık değişen Aydın’da yaşayan sürücülere uyarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir depreme karşı güçleniyor Depreme dayanıklı bir kent ve depremle etkin mücadele için çalışmalarını yoğunlaştıran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, alanında uzman isimlerden oluşacak İl Yerel Deprem Kurulu kurmaya hazırlanıyor. Balıkesir Üniversitesi’nde bilimsel çalışma yürüten akademisyenler ile il meslek odaları, şehir plancıları ve mühendislerden oluşacak kurul, Balıkesir’in risk durum analizini yaparak, depreme dayanıklı binaların dönüşümü ve kentsel yenileme çalışmalarına öncülük edecek. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir’i depreme dayanıklı hale dönüştürmek için Balıkesirli uzmanlarımızın öncülüğünde kararlılıkla çalışacağız” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın başkanlığında, Deprem Risk Yönetimi, Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı bünyesinde İl Yerel Deprem Kurulu kuruluyor. Kurul, depreme hazırlık çalışmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi ile planlanacak çalışmalar hakkında yol haritası oluşturulmasına katkı sağlayacak. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı ile Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 5 öğretim üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliği ve Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliğinin her birinden görevlendirilen ikişer kişiden olmak üzere toplam 12 üyeden oluşuyor. Kurulda yer alacak isimler ise şöyle; Balıkesir Üniversitesi İnşaat mühendisliğinde görev yapan Doç. Dr. Hasan Elçi, Dr. Öğretim üyesi Erkan Töre, Doç. Dr. Kaan Türker, Dr. Öğr. Üyesi Banu Yağcı, İnşaat Mühendisleri Odasından Gürkan Özcan, İsmail Eken, İnşaat Yüksek Mühendisi Gökhan Tığ, Jeofizik Mühendisi Akın Adıgüzel, Alper Maviengin, Jeoloji Mühendisi Gamze Girgin, Hasan Ali Demir, Şehir Plancısı Zozan Üçdağ “Depreme dayanıklı bir kent inşa edeceğiz” Kurula başkanlık edecek olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Hedefimiz afetlere karşı dayanıklı bir Balıkesir. Deprem ülkemizin gerçeği, ileride olacak Marmara Depremi’nin ülkemiz için sonuçları olacak. Geçtiğimiz süreçte binlerce canımızı kaybettik. Bu acıların tekrar yaşanmaması için aklın ve bilimin ışığında hareket etmemiz gerekiyor. Balıkesir ölçeğinde yapmamız gerekenler konusunda çalışmalarımıza başladık. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairemizi kurduk. Balıkesir Üniversitesi ve meslek odalarının katılımından oluşan İl Yerel Deprem Kurulunu kurduk. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı’mızın da bu kurulla eşgüdümlü çalışmalarıyla bu süreci yürüteceğiz” dedi.
Manisa Manisa’nın fethedilişinin 711. yılı dualarla anıldı Manisa’nın 1313 yılında Saruhan Bey komutasındaki askerler tarafından fethedilmesi dolayısıyla, Manisa Kalesi mevkiinde bulunan Fetih Mescidinde Cuma namazı kılındı ardından dualar okundu. Manisa Milli İrade Platformu tarafından Saruhanbey’i anmak ve Manisa’nın fethini kutlamak amacıyla Şehzadeler Belediyesi tarafından Manisa Kalesi’ndeki Fetih Mescidinde Cuma Namazı kılındı, şehitler için dua edildi. Programa Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi Yüksel, Manisa Milli İrade Platformu Dönem Başkanı Muzaffer Yurttaş ve vatandaşlar katıldı. Anma etkinliğinde Fetih Suresi okunması sonrası Şehzadeler İlçe Müftüsü İsmail Temur tarafından Cuma Namazı kılındı, ardından dua edildi. Burada bir açıklama yapan Manisa Milli İrade Platformu Dönem Başkanı Muzaffer Yurttaş, “Manisa, bundan 711 yıl önce, 1313 yılında Saruhan Bey tarafından fethedildi. Saruhan Bey Bizans İmparatorluğu sınırları içinde olan Manisa’yı fethetmek için yoğun bir çaba sarf etmiş ve bu çalışmaların sonunda 25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan gece bir Regaip Kandili gecesinde Saruhan Bey ve askerleri Manisa’yı Bizanslardan fethetmişlerdir. O zaman burası bir kaleydi ve kalenin fethinden hemen sonra bu kale içinde bir mescit inşa etmiştir. Bu mescit Fetih Mescididir ve fethin bir sembolüdür. Bu kale içerisinde Saruhan Bey ve askerleri ibadetlerini burada yapmışlardır. Bu mescidin bir ismi Fetih Mescidi olduğu gibi Kale Mescidi olarak da bilinmektedir. Bugün vefamızı ve tarihimizi unutmadığımızı göstermek için Saruhan Beyin yaptırdığı Fetih Mescidinde Cuma Namazını kıldık. Saruhan Bey’i ve Alplerini Manisa’yı bir Türk ve İslam yurdu kılan tüm geçmişimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz. Mekanları cennet olsun. İki gün önce TUSAŞ a yapılan hain saldırıda şehit olanları rahmetle anıyoruz” dedi.
Balıkesir Balıkesir’de vatandaşın ihbarına zabıtadan anında müdahale Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, vatandaşların sağlığı, güvenliği ve huzuru için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. 2024’ün ilk 10 ayında 7 bin 22 denetim gerçekleştiren ekipler, vatandaşlardan gelen 4 bin 631 çağrı merkezi, bin 435 Alo 153 ihbarı ve 597 CİMER şikâyeti olmak üzere toplam 6 bin 663 ihbarı sonuca ulaştırdı. Halkın huzur ve güvenliği için sahada gece gündüz demeden çalışmalarını sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, hal ve pazar yeri denetimlerinin yanı sıra marketlerde hijyen ve fiyat denetimlerini de artırdılar. 10 aylık süreçte 347 market denetimi yapan ekipler, 307 sahil ve 219 Pazar yeri denetimi gerçekleştirdiler. 7 bin 22 ayrı denetim faaliyeti icra eden zabıta tarafından otobüs terminallerinde de kuş uçurtulmadı. Ayrıca vatandaşlardan gelen 4 bin 631 çağrı merkezi, bin 435 Alo 153 ihbarı ve 597 CİMER şikâyeti sonuca ulaştı. Marketlere sıkı denetim Balıkesir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekiplerince marketlerde de 10 aylık süreçte denetimler gerçekleştirildi. Haftalık ve aylık denetimlerin yanı sıra günlük denetimlere de ağırlık veren ekipler, halk sağlığını ve tüketici haklarını korumak için Ocak-Ekim 2024 tarihleri arasında 347 market denetimi yaptılar. Denetimler kapsamında raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılıklar olup olmadığı tespit edilirken ürünlerin gramajları ve son kullanma tarihleri ve hijyen kurallarına uyulup uyulmadığı incelendi. “Kamu düzenini sağlıyoruz” Halkın huzuru ve güvenliği için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini dile getiren Balıkesir Zabıta Dairesi Başkanı Bülent Mavuk “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı olarak ilimizin düzenini, halkımızın huzur ve sağlığını korumak amacıyla çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Sahillerden sokaklara, marketlerden fırınlara kadar her alanda vatandaşlarımızın güvenle yaşayabilmeleri için gerek güvenlik gerekse hijyen denetimlerimizi sürdürüyoruz. Bize gelen ihbarlar doğrultusunda gürültü yapan, halkın huzurunu bozan, seyyar satışlar yapanları da önce uyararak, sonra cezai işlem uygulayarak kamu düzenini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.