TEKNOLOJİ - 25 Ekim 2024 Cuma 15:16

Balıkesir depreme karşı güçleniyor

A
A
A
Balıkesir depreme karşı güçleniyor

Depreme dayanıklı bir kent ve depremle etkin mücadele için çalışmalarını yoğunlaştıran Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, alanında uzman isimlerden oluşacak İl Yerel Deprem Kurulu kurmaya hazırlanıyor. Balıkesir Üniversitesi’nde bilimsel çalışma yürüten akademisyenler ile il meslek odaları, şehir plancıları ve mühendislerden oluşacak kurul, Balıkesir’in risk durum analizini yaparak, depreme dayanıklı binaların dönüşümü ve kentsel yenileme çalışmalarına öncülük edecek. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir’i depreme dayanıklı hale dönüştürmek için Balıkesirli uzmanlarımızın öncülüğünde kararlılıkla çalışacağız” dedi.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın başkanlığında, Deprem Risk Yönetimi, Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı bünyesinde İl Yerel Deprem Kurulu kuruluyor. Kurul, depreme hazırlık çalışmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi ile planlanacak çalışmalar hakkında yol haritası oluşturulmasına katkı sağlayacak. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı ile Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 5 öğretim üyesi, İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliği ve Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliğinin her birinden görevlendirilen ikişer kişiden olmak üzere toplam 12 üyeden oluşuyor.


Kurulda yer alacak isimler ise şöyle; Balıkesir Üniversitesi İnşaat mühendisliğinde görev yapan Doç. Dr. Hasan Elçi, Dr. Öğretim üyesi Erkan Töre, Doç. Dr. Kaan Türker, Dr. Öğr. Üyesi Banu Yağcı, İnşaat Mühendisleri Odasından Gürkan Özcan, İsmail Eken, İnşaat Yüksek Mühendisi Gökhan Tığ, Jeofizik Mühendisi Akın Adıgüzel, Alper Maviengin, Jeoloji Mühendisi Gamze Girgin, Hasan Ali Demir, Şehir Plancısı Zozan Üçdağ


“Depreme dayanıklı bir kent inşa edeceğiz”


Kurula başkanlık edecek olan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Hedefimiz afetlere karşı dayanıklı bir Balıkesir. Deprem ülkemizin gerçeği, ileride olacak Marmara Depremi’nin ülkemiz için sonuçları olacak. Geçtiğimiz süreçte binlerce canımızı kaybettik. Bu acıların tekrar yaşanmaması için aklın ve bilimin ışığında hareket etmemiz gerekiyor. Balıkesir ölçeğinde yapmamız gerekenler konusunda çalışmalarımıza başladık. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairemizi kurduk. Balıkesir Üniversitesi ve meslek odalarının katılımından oluşan İl Yerel Deprem Kurulunu kurduk. Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı’mızın da bu kurulla eşgüdümlü çalışmalarıyla bu süreci yürüteceğiz” dedi.



Balıkesir depreme karşı güçleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muhittin Böcek Cittaslow Uluslararası Genel Başkan Yardımcılığına seçildi Cittaslow (Sakin Şehirler) Metropol ağına üye olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, İtalya’nın Roma şehrinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye’yi gururla temsil etti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, toplantıda Cittaslow Uluslararası Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. Başkan Böcek, Türkiye’nin Cittaslow hareketindeki rolünü güçlendirmeye yönelik vizyonunu geliştireceklerini söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 25 Ekim 2024 tarihinde İtalya’nın Roma şehrinde düzenlenen Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Şehirlerin sürdürülebilir uygulamalarla yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan toplantı, Cittaslow ağına üye olan küresel temsilcileri bir araya getirdi. Toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cittaslow Türkiye Ağı Koordinatörü Muhittin Böcek, oy birliğiyle Cittaslow Uluslararası Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. “Yeni standartlar belirlemeyi hedefliyoruz” Komite toplantısında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Cittaslow ağı için geleceğe yönelik vizyonunu içeren bir konuşma yaptı. Başkan Yardımcılığına seçilmesiyle birlikte, Türkiye’nin Cittaslow hareketine uluslararası platformda katkılarını genişletmeyi hedeflediklerini belirten Başkan Böcek, “Bu önemli görevi üstlenerek, Antalya’nın sürdürülebilir kentsel gelişim konusundaki kararlılığını ve Türkiye Cittaslow ağı içerisindeki öncü rolünü bir kez daha pekiştirdik. Antalya’nın Cittaslow hareketi çerçevesinde bir rol model olarak sürdürülebilirlik konusunda yeni standartlar belirlemeyi hedefliyoruz” dedi. Tuncer sunum yaptı Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi Toplantısı’nda Antalya delegasyonunda ayrıca Antalya’nın Cittaslow Metropol Projesi Koordinatörü Cansel Tuncer, Teknik Koordinatör Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç ve Cittaslow Türkiye Ağı Teknik Koordinatörü Lokman Atasoy da yer aldı. Cittaslow Metropol Projesi Koordinatörü Cansel Tuncer, Antalya’nın mahalle bazlı sürdürülebilir kentsel gelişimine odaklanan “Metropol Projesi” ile ilgili bir sunum yaptı. Komite toplantısında ayrıca, Cittaslow Türkiye Ağı Teknik Koordinatörü Lokman Atasoy da Türkiye Cittaslow ağındaki son gelişmeler ve gelecek perspektifler üzerine görüşlerini paylaştı. Teknik Koordinatör Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç de yerel toplulukların sürdürülebilir uygulamalarla güçlendirilmesini amaçlayan CittaPro Kapasite Geliştirme Programı hakkında bilgi verdi.
İstanbul Arnavutköy’de Namazgah Camii’nin temeli atıldı Arnavutköy Belediyesi tarafından Namazgah Camii’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. İlçeye manevi ve sosyal değer kazandıracak camii, tamamlandığında önemli bir buluşma noktası olacak. Arnavutköy’ün manevi ve kültürel yapısına önemli bir katkı sağlayacak olan Namazgah Camii’nin temel atma töreni, geniş katılımla gerçekleştirildi. İlçeye değer katacak anlamlı projenin temel atma törenine, Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, Arnavutköy Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, İstanbul Milletvekili Yahya Çelik, İstanbul Milletvekili Seda Gören Bölük, AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Gökhan Gürek, Arnavutköy İlçe Müftüsü Arif Yeşiloğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tören, dualarla başlarken, katılımcılar projeye yoğun ilgi gösterdi. İlçeye yeni bir manevi eser Toplam 2 bin 750 metrekare alan üzerine inşa edilecek olan Namazgah Camii, hem mimari yapısıyla hem de manevi anlamıyla ilçeye önemli bir değer katacak. Proje kapsamında camide, geniş bir ibadet alanı yer alacak. Ayrıca caminin estetik bir şadırvan alanıyla da zenginleştirilecek. İstanbul’un öne çıkan mimari yapılarından biri olması beklenen cami, hayırsever bir vatandaşın bağışlarıyla hayata geçiriliyor. İbadet alanlarının genişliği ve estetik tasarımıyla şimdiden büyük beğeni toplayan camii, bölgenin manevi dokusuna önemli bir katkı sağlayacak. Ünlü mimar Han Tümertekin’in önderliğinde hazırlanan cami projesi, dünya çapında ödül almaya aday potansiyele sahip mimari tasarımıyla dikkat çekiyor. Namazgah Camii tamamlandığında, bu eser İstanbul’un dikkat çeken mimari yapılarından biri olarak ilçenin en prestijli ibadethaneleri arasında yer alacak. ‘’Sadece manevi bir değer değil, aynı zamanda Arnavutköy’ün kültürel mirasına önemli bir katkı sunacak’’ Temel atma töreninde konuşan Başkan Mustafa Candaroğlu, ‘’Namazgah Camii, Yönetim Merkezi içerisinde bulunan hem kaymakamlığımızın hem belediye hizmet binamızın hem de sosyal tesislerimizin içerisinde bulunan bir ibadet alanı olacak. Bu cami, hem ibadet alanı hem de sosyal etkinlikler için önemli bir buluşma noktası olacak. Bu anlamda sadece manevi bir değer değil, aynı zamanda Arnavutköy’ün kültürel mirasına önemli bir katkı sunacak. Projeye destek veren tüm hayırseverlerimize şükranlarımı sunuyor, bu camiyi hayırla yad etmeyi Rabbim bizlere nasip etsin” dedi. Başkan Candaroğlu, ayrıca caminin bölgeye mimari ve kültürel anlamda katacağı değeri vurgularken, projenin mimarisinin de özenle tasarlandığını ve uluslararası düzeyde beğeni kazanacak bir eser olacağını belirtti. Projeye katkıda bulunanlara teşekkür eden Başkan Candaroğlu, Arnavutköy’de bu tür çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.