KÜLTÜR SANAT - 27 Ağustos 2024 Salı 11:25

Sezonun ilk güreşi Işıklı’da yapılacak

A
A
A
Sezonun ilk güreşi Işıklı’da yapılacak

Aydın’ın önemli kültürlerinden olan deve güreşlerinde bu yılki takvim belli oldu, sezonun ilk güreşi 17 Kasım 2024 tarihinde Işıklı’da gerçekleştirilecek.



Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin vazgeçilmez kültürel etkinliklerinden deve güreşi festivalinde geri sayım başladı. Her yıl binlerce güreşseverin merakla beklediği sezonun takvimi de belli oldu. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu tarafından açıklanan takvime göre 2024-25 Deve Güreşleri Sezonu, 17 Kasım 2024 günü Efeler ilçesi Işıklı Mahallesi’nde yapılacak güreş ile başlayacak, 9 Mart 2025 günü Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesi’nde yapılacak güreş ile sona erecek.



Yeni yılın ilk güreşi İncirliova’da yapılacak


Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu tarafından açıklanan takvime göre güreşler, 17 Kasım’da Efeler Işıklı Mahallesi’nde, 24 Kasım’da Karpuzlu’da, 1 Aralık’ta Koçarlı ve Yenipazar’da, 8 Aralık’ta Köşk’te, 15 Aralık’ta Buharkent’te, 22 Aralık’ta Efeler’de, 29 Aralık’ta Kuşadası ve Köşk’te, 5 Ocak’ta İncirliova’da, 12 Ocak’ta Germencik’te, 26 Ocak’ta Söke’de, 2 Şubat’ta Yenipazar’da, 9 Şubat’ta Kuyucak’ta, 16 Şubat’ta Çine, Söke ve Nazilli’de, 23 Şubat’ta Bozdoğan’da, 2 Mart’ta Kuyulu’da ve 9 Mart’ta Sultanhisar Atça Mahallesi’nde yapılacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Yanlış kapıdan girdi, çöken tavanda asılı kaldı... O anlar kamerada Nevşehir’de elektrik sayaçlarından endeks okuma işi yapan bir çalışan, yanlış kapıdan girince, çöken asma tavanda asılı kaldı. Medaş çalışanının aşağıya düşme anı ise iş yerinin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Olay Yeni Mahalle Lale Caddesi üzerinde bulunan bir iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre ismi öğrenilemeyen Medaş çalışanı elektrik sayaçlarında endeks okuma işlemi yapmak için bir iş hanına girdi. İlk defa iş hanına giren çalışan burada elektrik sayaçlarının yerini aramaya başladı. Birinci kata çıkan çalışan açık bırakılan depo kapısından içeri girdi. Karanlıkta, yanlış yere basınca asma tavan çöktü. Medaş çalışanı bir anda kendisini alt katta bulunan telefoncu dükkanının tavanında asılı halde buldu. İş yerinde müşterisi ile ilgilenen iş yeri sahibi ve müşterisi, bir anda tavandan düşen adamı görünce neye uğradıklarına şaşırdı. İşletme sahibi Fehmi Menekşe yaptığı açıklamada “Olay anında ben dışarıdaydım. Bir görevli elektrik sayaçlarını okumak için yukarı gitmiş. Orası depoydu. Klima için gelenler kapıyı açık bırakarak gitmişler. Medaş görevlisi de kapıyı açık görünce içeri girmiş. Ortam karanlık olduğu içinde bir anda asma tavandan aşağıya düşmüş. Personel çok korktu. Ama şükürler olsun her hangi bir yaralanma olmadı” ifadelerini kullandı.
Erzincan Vali Aydoğdu’dan Mevlid Kandili mesajı Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu Mevlid Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Vali Aydoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in dünyaya teşriflerinin yıl dönümü olan Mevlid Kandili’ni en içten dileklerimle tebrik ediyorum. Bu mübarek gecenin, birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmesini, kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmesini diliyorum. Kıymetli hemşehrilerim, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), insanlığın en yüce rehberi, en müşfik öğretmeni ve en güzel örneğidir. O, karanlıkları aydınlatan bir kandil; öfkenin yerini sabra, kinlerin yerini sevgiye bıraktığı bir barış elçisidir. Onun önderliğinde, zulmün gölgesinden adaletin nuruna yürüyen insanlık, kardeşliği adım adım inşa etti. Onun bir tebessümü, karanlık gecelere doğan bir ay gibi umut ışığı oldu. Sevgisi, kurak gönüllerde açan bir çiçek, sabrı ise dertlerin şifasıdır. Onun yolu, doğruyu arayan için bir rehber, bocalayan için bir sığınaktır. Hz. Peygamberimizi sevmek ve O’nu örnek almak demek; O’nun, insanlığın huzuru ve kalıcı mutluluğu için yaptığı çağrıyı günümüze taşıyarak hayatımıza yansıtmak ve davranışlarımızı örnek ahlakına, emir ve tavsiyelerine göre şekillendirebilmek demektir. Peygamber Efendimizin ahlakını, sevgisini, sabrını ve adaletini rehber edinip barış ve adaletin yeryüzünde hâkim olması için dua edelim. Yüreklerimizi Gazzeli kardeşlerimizin acısına, dünyadaki tüm mazlumların çığlığına açalım. İnanıyoruz ki dualarımız ve dayanışmamızla karanlıklar aydınlığa dönecektir. Bu kutsal gece vesilesiyle Rabbimizden; zulme uğrayan bütün mazlumlara, haksızlıkla karşı karşıya kalan tüm insanlara rahmet, sabır ve kurtuluş diliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Erzincanlı hemşehrilerimin, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyor, bu mübarek gecenin bütün insanlığa barış, huzur ve esenlikler getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum.”