KÜLTÜR SANAT - 12 Ekim 2024 Cumartesi 19:42

Lezzet, müzik, sanat ve eğlence Kuşadası sokaklarında buluştu

A
A
A
Lezzet, müzik, sanat ve eğlence Kuşadası sokaklarında buluştu

Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, ikinci gününde birbirinden renkli ve lezzetli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Kent merkezinde yer alan Kervansaray’ın tarihi atmosferinde İspanya, Hırvatistan ve Tunus’tan katılan ünlü şefler eşliğinde gerçekleşen atölye ve tadımlar gastronomi tutkunları tarafından büyük ilgiyle karşılanırken, kentin 7 noktasında kurulan lezzet durakları ve sokak sahneleri katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.



Kuşadası Belediyesi, Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) tarafından, Ayhan Sicimoğlu’nun katkısıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, karnavalları aratmayan ilk gününün ardından ikinci gününde de muhteşem etkinliklere ev sahipliği yaptı. Festivalin ikinci günü organizasyona İspanya’dan katılan ünlü şef David Raileanu eşliğinde gerçekleşen "Paella" atölyesi ile başladı.



Şef David Raileanu tarafından risotto pirinci, sebze, safran, midye, karides, ahtapot gibi deniz ürünleri kullanılarak hazırlanan paella, Kervansarayı dolduran katılımcılar tarafından büyük beğeni aldı. Tarihi Kervansaray’da Tunuslu şef Nebil Rokbani’nin katılımıyla gerçekleşen “Lablabi Çorbası” atölyesi ile ünlü Hırvat şef Matko Bukovec’in katılımıyla gerçekleşen “Fish Marinade” atölyesi ve tadımı da tam not aldı.



Bu yıl Akdeniz Mutfağı temasıyla düzenlenen Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali kapsamında kentin 7 noktasında kurulan lezzet durakları büyük ilgi gördü. İspanya, Fransa, Hırvatistan, Tunus, Yunanistan, İtalya ve Türkiye’den katılan ünlü şefler tarafından hazırlanan yerel lezzetleri tatmak isteyen katılımcılar yemek stantlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İspanya’nın ançuezli tapas, Fransa’nın soğan çorbası, Hırvatistan’ın balık yahnisi, Tunus’un sebzeli kuskusu, Yunanistan’ın musakkası, İtalya’nın tiramisusu ve Türkiye’nin hünkar beğendisi çok beğenildi. Lezzet turlarından elde edilen gelir, 29 Haziran’da Kuşadası-Pamucak arasında çıkan orman yangınında zarar gören orman alanının ağaçlandırılması çalışmalarına aktarılacak.



Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, gastronomi etkinliklerinin dışında eğlence, sanat ve müzik başlıklarında da renkli etkinliklere sahne oldu. Kentin merkezi noktalarında kurulan sokak sahnelerinde Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden festivale katılan sokak müzisyenleri, dansçılar akrobatlar ve pandomim sanatçıları tarafından sergilenen renkli ve eğlenceli performanslar katılımcılar tarafından ilgi ve merakla izlendi. Kasım Yaman Arkeo Park’ta kurulan çocuk oyun alanı ve yüz boyama noktası da ilgiyle karşılandı. Moğol Sirki ve Gana Akrobasi Sirki, Kolombiya Dans Grubu ile Cali Latino Salsa Dans Grubu’nun gösterisi festivalin gözdesi oldu.



Festivalin üçüncü gününde Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız Şef Julien Moulieres arasında gerçekleşecek Salyangoz Düellosu gerçekleşecek. Düelloda “galyangoz” ismi verilen Türk usulü salyangoz ile Fransız usulü salyangoz pişirme yöntemi ile hazırlanan “escorgot” yarışacak. Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali Kervansaray’da İtalya ve Yunanistan’dan gelen şeflerin katılımı ile iki atölye daha gerçekleşecek. Festival İsmail Cem Dostluk ve Barış Meydanında dev kazanda pişirilecek olan keşkeğin halka ikram edilmesi ile son bulacak.



Lezzet, müzik, sanat ve eğlence Kuşadası sokaklarında buluştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Kadiruşağı Mahallesi yarışmayı birinci tamamladı Yeşilyurt Belediyesi tarafından Çilesiz Semt Pazarı’nda ’Tarlada Emeğim, Sofrada Ekmeğim’ adlı etkinlikte ’Mayalı Ekşili Ekmek Yarışması’nı Kadiruşağı Mahallesi sakini kadınlar kazandı. Yöresel ürünlerin bulunduğu stantlara ise vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yeşilyurt’un damaklarda farklı bir lezzet bırakan yöresel lezzetlerinin tanıtımı ve 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Çilesiz Semt Pazarı’nda ‘Tarlada Emeğim, Sofrada Ekmeğim’ adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe büyük ilgi gösteren vatandaşlar, yöresel türküler eşliğinde keyifli anlar yaşadı. Yeşilyurt Belediyesi ile Yeşilyurt Kent Konseyinin girişimleri neticesinde coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazanan mayalı ekşili ekmeğin tanıtımını yapmak amacıyla gerçekleşen ‘Mayalı Ekşili Ekmek Yarışması’nda ise heyecanlı anlar yaşandı. 14 farklı mahalleden kadınların katıldığı yarışmada birinci Kadiruşağı Mahallesi, ikinci Tepeköy, üçüncü Cafana Mahallesi’nden katılan kadınlar oldu. Dereceye giren yarışmacıların ödülleri ise düzenlenen törenle takdim edildi. Törende ayrıca yarışmanın jüri heyetine teşekkür plâketleri takdim edildi. Yarışmanın jüri heyeti başkanlığını yapan tarihçi-yazar Nezir Kızılkaya, “Şehrimizin ve ilçemizin kadim değerlerinin ön plana çıkartılması bakımında güzel bir yarışma ve etkinlikler oldu. Yemek kültürü ülkelerin, şehirlerin ve ilçelerin tanıtımı açısından önemli bir seviyeye geldi. Dünyada turizm sektörünün yol haritasını belirleyen ve etkileyen çok önemli bir unsura dönüştü. Yapılan bir araştırmada yerli ve yabancı turistlerin yüzde 88’i gittikleri yerlerin öncelikle mutfağını ve yemeklerini seçiyorlar. Özellikle yerel lezzetlerin coğrafi işaret tescil belgesi alması ve desteklenmesi önemlidir. Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyinin destekleriyle kurulan, benim de içinde olduğum ekibin çalışmaları neticesinde bugüne kadar 22 yerel ürünün tescil belgesi alındı. Bir ilçe için bu büyük başarıdır, bunun nimetlerini ilerleyen yıllarda göreceğiz. Ekmek ise sofraların vazgeçilmez bir tadıdır. Bugün de mayalı ekşili ekmeğimizin tanıtılması açısından güzel bir yarışma tertip edildi. Bizler de jüri heyeti olarak ekmekleri titizlikle değerlendirdik, yarışmaya katılan tüm mahallelerimizi tebrik ediyoruz” diye konuştu. Kadın çiftçiler adına konuşan üretici Tuba Çiçek ise, kadın üreticilerin hayatın her alanına değer kattığını belirterek, "Tarlasında, bahçesinde, evinde gece gündüz demeden çalışarak ailesine, evine ve ülkemize üretimle destek veren kadın çiftçilerimizin emekleri her türlü takdirin üzerindedir. Kadın üreticilerimizin emeklerinin ne kadar değerli ve kıymetli olduğunun ön plana çıktığı bugünkü etkinliği düzenleyen Belediye Başkanımıza tüm kadın çiftçiler adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu. Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, tüm kadın üreticiler adına Tuba Çiçek’e günün anısına hediyeler takdim etti. Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ile İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, yaptıkları konuşmalarda Malatya’nın geleneksel lezzetlerinin yaşatılması ve geleceğe taşınması bakımından önemli bir tanıtım programı olduğunu ifade ederek, Başkan Geçit’e teşekkürlerini sundular. Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, Malatya ve Yeşilyurt’un kültürü, gastronomisi ve tarımsal ürünlerinin tanıtımına katkı sunan özel bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Başkan Geçit, “İlçemizin farklı bölgelerinden gelen hünerli kadınlarımız tarafından hazırlanan doğal ürünlerin yer aldığı yöresel ürünler stantlarımız büyük ilgi gördü, kadınlarımız hem yöresel lezzetleri tanıttılar hem de satışlarını yaparak ev bütçelerine katkı sundular. Her yönüyle ilçemizin imajına, kimliğine, gastronomisine, tarihine ve kültürüne yakışan bir etkinliğe başarıyla ev sahipliği yaptık. Coğrafi işaret tescil belgeli mayalı ekşili ekmeğimizin tanıtımını yapmak amacıyla düzenlediğimiz ekmek yarışmamıza gösterilen ilgi ise bizleri mutlu etti. Yarışmada birbirinden lezzetli ekmekler hazırlandı, gelenlere ikram edildi, festival havasında bir ortam oluştu. 14 farklı mahalleden katılan kadınlarımızın hepsi bizim için birincidir. Kaybedeni olmayan bir yarışma olarak görüyoruz. Burada kazanan Yeşilyurt’un gastronomisidir, kültürüdür ve tarihidir. Burada vermemiz gereken bir mesaj var o da üreten toplumların asla kaybetmedikleridir" dedi. Ödül töreninin ardından yarışmacılar tarafından hazırlanan mayalı ekşili ekmekler gelen davetlilere ikram edildi.